PDA

Zobacz pełną wersję : Samyang 8 mm

kerimus
25-08-2016, 10:07
Poniżej link do sklepu z tym obiektywem który potrzebuje pilnie zakupić.

http://www.multifoto.pl/szczegolyProduktu.php?src=google&item=7271&kat=258

Obiektyw będę raczej mało używać, bo wiadomo że 8 mm nie jest do codziennego korzystania.
Nie potrzebuje zdjęć fish eye ekstra jakości ale żeby urozmaicić sesję natury, miasta czy przyjęcia.
Mam Nikona D3100 oraz D5300.
Jakieś rady czy opinie będą dla mnie cenne.

lucek92
25-08-2016, 10:20
Wstawiles link do wersji filmowej, która ma zebatki na pierścieniach ostrości i przysłony. Jeśli planujesz go używać do foto to popatrz na zwykłą wersję tego obiektywu, będzie miała oznaczenie F3.5 a nie T3.8 jako swiatlosila. Z tego co pamiętam to wersja filmowa również nie posiada styków do komunikacji z body więc w tym przypadku nie ma pomiaru światła z aparatu dla serii D3xxx i D5xxx.

A tak poza tym to świetny obiektyw w tej cenie. Używałem go z D90 i D5300.

kerimus
25-08-2016, 13:12
Dziękuje za cenne informacje.
Nie miałem świadomości, że tego typu obiektywy dzielą się na filmowe czy fotograficzne.
Jestem początkującym fotografem i stąd ta niewiedza.

Niepokoi mnie brak pomiaru światła, ale to chyba dotyczy pstrykania z automatu, bo jeśli wszystko ustawiam manualnie to co wtedy?
Jedynie do nastawienia ostrości używam AF.

2pompony
25-08-2016, 16:00
Niepokoi mnie brak pomiaru światła, ale to chyba dotyczy pstrykania z automatu, bo jeśli wszystko ustawiam manualnie to co wtedy?
Jedynie do nastawienia ostrości używam AF.

Wszystko zależy od tego, jak ustawiasz te manualne parametry. Jeśli na oko - np. wiesz, że przy tym świetle dobrą ekspozycję da czas 1/250 przy przysłonie 5,6 i ISO 100 - to OOK, w tym obiektywie też sobie takie parametry ustawisz. Ale jeśli podczas tego ustawiania korzystasz z czegoś (np. z wbudowanego światłomierza w postaci drabinki na dole), to z tym obiektywem tak nie zrobisz, bo to właśnie oznacza, że pomiaru nie ma i z drabinki nie skorzystasz.

Wyjściem jest metoda prób i błędów: robisz zdjęcie, sprawdzasz histogram, na jego podstawie zmieniasz parametry i robisz następne. Jak jest OK, to jest OK, jak nie - to znów analiza histogramu, poprawa parametrów i tak dalej... To właśnie oznacza brak pomiaru światła.

Co do AFa, to nei znam tego obiektywu, ale jak nie ma styków do komunikacji z body, to autofokusa tez nei ma i nie będzie z żadnym body - bo do dzialania AFa potrzebna jest komunikacja body ze szkłem.

madebyzosiek
25-08-2016, 16:18
Przecież wersja CS II, czyli ta którą da się kupić aktualnie, ma styki, czyli ma pomiar światła... A AF w rybie jest tak potrzebny, jak LV w D90 ;) To szkło jest bardzo dobre, a patrząc na jego cenę, można śmiało powiedzieć że najlepsze w tej cenie :)

2pompony
25-08-2016, 16:49
Piszę o Afie na wszelki wypadek, skoro sam zainteresowany mówi, że ustawia go automatem.

Po drugie dla mnie wcale nie jest oczywiste ustawianie ostrości w rybim oku, zwłąszcza mit, że wystarczy ustawić w miarę byle gdzie, a GO załatwi resztę. Jak się używa rybiego oka do czego innego niż lanszafty, to nie zawsze wystarczy.

madebyzosiek
25-08-2016, 17:18
Piszę o Afie na wszelki wypadek, skoro sam zainteresowany mówi, że ustawia go automatem.

Po drugie dla mnie wcale nie jest oczywiste ustawianie ostrości w rybim oku, zwłąszcza mit, że wystarczy ustawić w miarę byle gdzie, a GO załatwi resztę. Jak się używa rybiego oka do czego innego niż lanszafty, to nie zawsze wystarczy.

Pełna zgoda, jeżeli planujemy inna dziurę niż F8 to można się zdziwić ;) Ale nawet proste potwierdzenie ostrości kropką wystarczy. Ja ostatnio bawiłem się pełnoklatkową rybą Samyanga i tam na 2.8 można nawet bardzo nie trafić, ale to tylko kwestia wprawy. A niestety w cenie 1000 zł ryby do dx innej nie ma ;)

kerimus
25-08-2016, 22:52
Dzięki za porady.

Michaelius
27-08-2016, 13:52
Kiedyś się bawiłem pożyczonym (pierwszą wersją) i manualne ustawianie czasu i iso na raz w D5100 to była mordęga. Brak AF przy typowych zdjęciach rybą był bezproblemowy bo i tak praktycznie wszystko się łapało w głębię ostrości.

Najtańsza ryba z silnikiem to chyba Sigma taka jak moja będzie

https://cenowarka.pl/sigma-obiektyw-af-10mm-2-8-ex-dc-hsm-diagonal-fisheye-dla-nikon-477955-a294630.html?hloc=pl

kerimus
27-08-2016, 14:35
W końcu zamówiłem ten obiektyw i czekam na realizacje.
Czy są jakieś negatywne uwagi w związku z tym?

http://www.e-fotojoker.pl/samyang-10mm-f-28-%28nikon-ae%29-80041918-007#.V8GInK3m_YN

madebyzosiek
27-08-2016, 14:52

http://www.e-fotojoker.pl/samyang-10mm-f-28-%28nikon-ae%29-80041918-007#.V8GInK3m_YN
Ten jest UWA do FX. Bardzo dobry zresztą :)

2pompony
27-08-2016, 15:16

Kerimus, a Tobie nei chodziło o rybie oko?

Glowa
27-08-2016, 16:43
Ten jest UWA do FX. Bardzo dobry zresztą :)

To jest UWA, ale do DX.

madebyzosiek
27-08-2016, 17:53
To jest UWA, ale do DX.
Masz rację, mój błąd. Walnęło mi się z 14 ;)

Michaelius
27-08-2016, 19:58
Ale oba nie są rybim okiem :)

kerimus
28-08-2016, 19:17
Ja wiem, że to nie jest fish eye ale generalnie chodziło mi o to że szeroki kąt z mniejszymi zniekształceniami.
Trochę przestraszyłem się fish eye, bo jednak jest to mocno specyficzne spojrzenie na świat a tu będzie delikatniejszy szeroki kąt.
W końcu będzie to znacząca różnica 10 mm a posiadane 18 mm, czyż nie?
Do tego niezłe światło, bo 2.8 to już coś.

Galante
05-09-2016, 17:37
Ja zmieniłem szeroki kont na rzecz fisha właśnie by urozmaicić serie zdjęć i jestem bardzo zadowolony:) robi robotę

kerimus
05-09-2016, 21:59
A więc kupiłem ten obiektyw i spełnia pokładane w nim nadzieje na 100%.
Trochę robi mi psikusa z powodu braku AF ale daję radę.
Rozumiem, że gdybym miał body z silnikiem to by działało a tak kicha.

lucek92
05-09-2016, 23:08
Nie, akurat jakiego body byś nie podpiął to w tym obiektywie nie będziesz miał AF bo go tam po prostu nie ma. Ostrzenie manualne z tak szerokim kątem nie jest trudne ale potrafi sprawić psikusa, szczególnie przy małych dystansach.

kerimus
06-09-2016, 13:21
OK, czyli czeka mnie kilka porażek, co już miało miejsce.
Ale ćwiczenie czyni mistrza i za jakiś czas będzie 100/100 udanych nie jak teraz 70 ostrych, 20 lekko nieostrych, 10 przestrzelonych.
Czasami ratuje się w ten sposób, że strzelam seryjne zdjęcia zmieniając ostrość w trakcie.
Któreś trafia.