Zobacz pełną wersję : [ Canon ] nowy 5D MK IV (oficjalnie)
Pojawił się nowy 5D mark IV - http://fotoblogia.pl/9366,canon-eos-5d-mark-iv - co o nim sądzicie?
Chciałbym coś podobnego od Nikona.
Krzychoo_
25-08-2016, 09:04
Będzie coś podobnego od Nikona, za jakiś czas.
Canon wypuszcza MK IV i zrobi się wielkie wow. Za 1,5 roku Nikon da odpowiedź i będzie to coś równie dobrego co MK IV. Za 3 lata Nikon przebije MK IV kolejnym korpusem w tym segmencie a Canonierzy zaczną przebierać nogami kiedy będzie MK V i czy nie lepiej przesiąść się na N, bo mają już lekko przestarzały sprzęt. Za 4 lata Canon wypuści w końcu MK V i opowieść zacznie się od nowa.
Nic nowego.
kol. Cichy napisał na optyczne że cena na polski rynek 16 000zł. Chyba "troche" przesadzili...
kol. Cichy napisał na optyczne że cena na polski rynek 16 000zł. Chyba "troche" przesadzili...
Jeśli przesadził to niewiele. Zakładam że ponad 15 tyś będzie jak w mordę strzelił.
Eee tam, nie widzę w nim nic co miałoby spowodować że będę robił lepsze zdjęcia albo przede wszystkim zdjęcia, których bym nie zrobił poprzednim modelem, D750 czy podobnymi... dużo bardziej jaram się nowym szkiełkiem od Fuji - XF23mm f2 WR :)
3s seria to trochę mało
Musi być miejsce dla jedynek przecież...
W Preorderze 3k$ z hakiem, więc cena 16tyś za korpus całkiem realna.. A le to przecież nie nowość. Nikon D800/E kosztowal niewiele mniej jak wchodzil na rynek. Ciekawe ile bugów bedzie miał na poczatku :D
nie doceniacie rodzimego biznesu 17699zł w cyfr...... można zamawiać :mrgreen:
a korpus zupełnie ciekawy pewnie jest dopracowany bo canon nie lubi rewolucji i zmiany są powolne
Jarod Polin chwali ze specyfikacji korpus ale tez wytyka duzą wadę. Wolne i starej technologi sloty kart. Nie wprowadzili nowych szybkich slotów pomimo nagrywania w 4k. Brak CFast i sdxc tylko uhs-1.
krolewicz
25-08-2016, 14:57
jako posiadacz 5dmk3 mało mnie grzeje ta premiera, jakość obrazu i AF w pełni mnie satysfakcjonuje w obecnym modelu, brakuje mi szybkości czasami (dlatego dalej używam 1dmk4 gdy sytuacja tego wymaga)
filmowanie w 4k z potężnym cropem, jak człowiek dobrze pokombinuje to kupi prawie dwa 5dmk3 w cenie jednego mk4 ;) czekałem na tą premierę, ale chyba nie jest to sprzęt dla mnie
Za mniej można kupić używanego 1 DX lub nowego 5dSR, to chyba zamyka jakąkolwiek dyskusję na temat sensu tego body w tej cenie ;)
Pawel Pawlak
25-08-2016, 21:43
Fajne aparat się zapowiada :)
Cena mnie nie zdziwiła - sprzedaż spada, podwyżki cen wymuszone. Tak samo ze szkłami - po prostu tego można się spodziewać. Niestety :(
Na eoshd.com mocne słowa, ale trudno się nie zgodzić: http://www.eoshd.com/2016/08/1-74x-crop-odyssey-canon-5d-mark-iv-officially-announced/
Jakichś czas temu doszedłem do wniosku (przekonania?), że potrzebna mi je puszka FF, dobra ergonomicznie (według moich kryteriów :wink:), w miarę lekka, posiadająca AF. Jeżeliby pozwalała filmować w 4K, to byłby plus.
Przypatruje się tak temu 5DIV i myślę, ze dam sobie spokój i będę kontynuował robienie zdjęć tym, co mam.
Samu puszka wydaje się uniwersalna być bardzo OK, przynajmniej do robienia zdjęć: DR pewnie lepsze niż w 5DIII, AF będzie OK. Ale: wideo 4K jest liche jak na 2016 rok i cenę aparatu (crop, codec, brak S-Log), brakuje mi ruchomego ekranu (takiego jak w zapowiadanym Pentaxie) a i 30Mpix nie wywołują u mnie jakiejś euforii - miałbym ochotę na więcej. Pomiar światła w dowolnym punkcie AF-u dalej tylko w serii 1 (słyszę głośny i uzasadniony śmiech posiadaczy Nikonów :-D).
Poczekam jeszcze na 6DII i wtedy zadecyduje. Coś jednak czuje, że skończy się na 5DSR ... i zdjęciach przy świetle dziennym :mrgreen:
E tam
Drogo? Czy ja wiem...
Puszka poleci w świat lotem błyskawicy. Wiadomo, nie u nas.
Zarobki/cena.
Ale chcieć by kazdy chciał. Jak każdą nowość :)
Szkieł pare tez jest w systemie że palce lizać...
Xavier80
26-08-2016, 13:37
Fajne aparat się zapowiada :)
Cena mnie nie zdziwiła - sprzedaż spada, podwyżki cen wymuszone. Tak samo ze szkłami - po prostu tego można się spodziewać. Niestety :(
Wzrost cen nie przekłada się na wzrost sprzedaży. Jest dokładnie odwrotnie.
Wzrost cen nie przekłada się na wzrost sprzedaży. Jest dokładnie odwrotnie.
Jakieś konkretne dane na poparcie tej tezy ?
Pewnie miał na myśli np. taką garażową firmę Apple :-)
cz4rnuch
26-08-2016, 13:57
Jakieś konkretne dane na poparcie tej tezy ? To ogólnie znana przypadłość rynkowa, często ilustrowana w podręcznikach do mikroekonomii opadającym wykresem krzywej popytu :) Oczywiście jest kilka wyjątków od tej reguły jak np paradoks Giffena (do którego raczej ciężko będzie przypiąć sprzęt foto), efekt Veblena (pod który ciężko będzie podpiąć z kolei sprzęt foto firmy Nikon) oraz hipsterski efekt owczego pędu połączony ze snobizmem najczystszej próby pod co można podpiąć casus wspomnianego wyżej jabłuszka, ale raczej znowu nie Nikona. Oczywiście Paweł Pawlak (sory Paweł, ale napisałem tak by było wiadomo o kogo chodzi :)) nic nie pisał o wzroście sprzedaży, zarobić więcej bowiem można na wiele sposobów.
Krzywa podaży i popytu? Oczywiście bywają wyjątki, patrz wspomniana firma Apple.
Ale chodziło raczej o wzrost przychodów (i dochodu) ze sprzedaży, a nie sprzedaży (wyrażonej w sztukach).
Dzieki za wyjaśnienie :wink:
Pozwoliłem sobie skierować (retoryczne) pytanie do kolegi Xavier80, gdyż sprawiał wrażenie "nie czytającego ze zrozumieniem" tekstu napisanego przez Pawła. Jestem natomiast przekonany, iż paradoks Giffena tudzież efekt Veblena są mu doskonale znane, czym niestety piszący ten tekst nie może się pochwalić :(
Ale dajmy spokój tak przyziemnym rzeczom jak ekonomia i kontynuujmy temat Canona 5DIV.
Pawel Pawlak
26-08-2016, 14:18
Oczywiście że nie napisałem o wzroście sprzedaży bo takowego podwyżki cen na pewno nie wygenerują. Ale sprzedaż DSLRów od lat (chyba od ok 2010) systematycznie spada i to sporym tempie. Nie zatrzyma tego trendu ani nie odwróci promocja cenowa, bo nie spowodowały jej wysokie ceny w latach największego popytu, tylko inne czynniki. A producenci jakoś muszą zarabiać - nie da się na ilości to muszą generować większe marże na produktach. Zapewne wzrost cen wynika także ze wzrostu cen komponentów wynikający z drastycznej redukcji zamówień itp. Nie bardzo jest sens opisywać tu cały łańcuszek zależności. Oczywiście nie każdy się musi ze mną zgodzić, ale jak na razie fakty wydają się to potwierdzać.
z tym ze to jest korpus adresowany do kotleta. a to jest grono odbiorcow, ktore generalnie sie nie zmniejsza i stanowi najwiekszy odsetek profesjonalnych zakupow foto. i z tego wzgledu takie korpus jest 1. uszyty dokladnie na miare majaca przyniesc jego maksymalna sprzedaz, 2. ma cene wyliczona tak, zeby zagwarantowac maksymalne dochody (dochody jako: ilosc sztuk * marza). co jak co ale to jest mocno przewidywalny target rynkowy i przy tym dosc regularnie dajace sie strzyc owieczki. i to sie da duzo lepiej szacowac niz inne dzialki foto (wieksza probka, mniejsza wariancja :) )...
mozemy sobie dywagowac co do pracy product managerow Canona, ale co do skutecznosci ich ksiegowych naprawde nie bedziemy sie klocic. jesli wyliczyli taka cene, to +/- wahania jena/dolara/ojro (akurat chwilowo spore) jest to cena optymalna, ktora potencjalny odbiorca da rade zaplacic... a ze dla Iksinskiego z Pipidowki Dolnej ten 5D mkIV jest za drogi do focenia widoczkow na wakacjach... LOL :)
1. Canon nigdy nie dawał wprost tego co chcieli userzy. zawsze znajdywał 3 drogę. taki sam myk upatruję w DPRaw i DPAF w wideo + pare sprytnych umilaczek życia.
2. Trzeba potestować to co dali. Papier wszystko przyjmie a jak wiadomo nie jedno szydło wyszło po testach i dłuższym użytkowaniu.
3. Na szczęście jest konkurencja i trzeba dodać, całkiem niezła i na tyle różnorodna że dzisiaj każdy skonfiguruje sprzęt dla siebie... to już nie te czasy że tylko N i C.
3a. Każda premiera N i C w poprzednich latach była wyczekiwana i dyskutowana na długo przed premierą. Dzisiaj taką premierę jak 5dIV większość zleje ciepłym moczem, bez zbędnej podniety przejdzie do porządku dziennego. Jakby zdrowiej się na forach zrobiło :D... albo w du..ch się poprzewracało od tego dobrobytu ;)
Może dlatego że wcześniej nowy model dawał zazwyczaj namacalne zmiany, lepszy af czy lepszy obrazek wynikający z lepszej matrycy, a teraz różnice miedzy 36MP, a 50MP odczuje wąska wyspecjalizowana grupa użytkowników, to już większa rewolucja usb w standardzie C :)
narzekacie jak zwykle, a szykuje się bardzo przyzwoity korpus, jeśli matryca będzie lepsza niż w 5DIII - a będzie - to nie widzę problemów.
ja to bym chciał taki aparat ale bez video :mrgreen: bo do video wystarcza mi telefon :mrgreen: i za połowę ceny, bo video w lustrzance jest dla mnie zbędne i wolałbym za nie nie płacić :mrgreen: - i tym sposobem rozwiązaliśmy problem video w tym korpusie
Polemika na temat ceny niczego nie zmieni. Coz, w Polsce ten aparat jest rzeczywiscie drogi w stosunku cena za zlecenie/cena za aparat, lub w stosunku do minimalnej krajowej. Natomiast w UK, mozna sobie pozwolic na taki aparat po jednym, maksymalnie dwoch zleceniach. Wiec jesli ktos ma zapelniony kalendarz, to sami widzicie, ze aparat zwraca sie w przeciagu dwoch tygodni.
Mniejsza z tym. Puszka prezentuje sie bardzo dobrze pod wzgledem fotograficznym i dla targetu fotografow slubnych, jest idealnym narzedziem do pracy. I nie piszcie prosze , ze macie konwulsje slyszac slowo sluby. Ten kawalek (rzeklbym nawet kawal) rynku takze istnieje i ten korpus jest wybitnie spolaryzowany w jego strone. Ciekawi mnie czy wreszcie poprawili DR matrycy.
(...) Ciekawi mnie czy wreszcie poprawili DR matrycy.
Prawdopodobnie o 1EV (o tyle jest lepszy DR w 1dX II i 80d). Mówią że to ta sama technologia więc jest spora szansa.
Śmiem jednak wątpić czy projektując 5d (w tym IV) Canon skupiał sie przede wszystkim na fotografii ślubnej. Być może gdyby operował na lokalnym rynku w Polsce. Ponieważ jednak wiekszosc swej sprzedaży lokuje w US i na rodzimym rynku, to po prostu robi fajną lustrzankę w dosc wysokiej cenie, ale nie przerażającej dla uczestnika tamtego rynku dóbr konsumpcyjnych.
Borat1979
26-08-2016, 17:35
Porównując do do obecnych na rynku 5dmk3 czy 5ds to nie widzę jakichś większych zalet tego aparatu.
Xavier80
26-08-2016, 18:54
Naturalnie. Rynek zawsze kształtuje się na styku gry popytu i podaży, z pewnymi wyjątkami, ale przyznasz mi chyba rację, że sprzętu foto nijak nie można pod to podciągnąć? Efekty: Giffena i Veblena odnoszą się do zupełnie innych reguł gry rynkowej kolego:)
Ale jeżeli masz ochotę podyskutować na te tematy z dr nauk ekonomicznych, to zapraszam na priv:)
Cena taka sama jak mk3, to ze PLN stoi jak stoi juz nie jest problemem japoncow.
Milo, ze puszka nadal jest made in japan. Szybko polubilbym ten nowy AF w LV, a i to ostrzenie po tez milusie.
Gps (looz) ale wifi, to cos co sie moze przydac.
Naturalnie. Rynek zawsze kształtuje się na styku gry popytu i podaży, z pewnymi wyjątkami, ale przyznasz mi chyba rację, że sprzętu foto nijak nie można pod to podciągnąć? Efekty: Giffena i Veblena odnoszą się do zupełnie innych reguł gry rynkowej kolego:)
Ale jeżeli masz ochotę podyskutować na te tematy z dr nauk ekonomicznych, to zapraszam na priv:)
Dalej masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem. Spróbuj jeszcze raz. Trzymam kciuki :wink:
Xavier80
26-08-2016, 19:50
Owszem, przyznam szczerze, że nie mam pojęcia o co Tobie chodzi dobry człowieku :)
Poza tym, iż Twoja wiedza w zakresie ekonomii jest żadna. Ale to nie ma nic do rzeczy, gdyż jest to przecież forum fotograficzne:)
Fakt, odczuwam dosyć dotkliwie na codzień moje braki w znajomosci ekonomii.
Zmieniając temat, co sadzisz o 5DIV?
Xavier80
26-08-2016, 20:40
Fakt, odczuwam dosyć dotkliwie na codzień moje braki w znajomosci ekonomii.
Zmieniając temat, co sadzisz o 5DIV?
To współczuję.
Sądzę, że jest to raczej ewolucja udanego modelu, a jak się przyjmie, pożyjemy zobaczymy
niestety po niemiecku http://www.chip.de/news/Canon-EOS-5D-Mark-IV-im-Praxis-Test-Profi-DSLR-punktet-mit-innovativer-neuer-Technik_98963622.html cena: 4065
A w USA 3,5k$ i gdzie tu sprawiedliwość? ;)
Kolekcjoner
27-08-2016, 16:43
Nigdzie 8-).
W UK mozna wyrwac 5d4 za 2200 funtow przy zlomowaniu 5d3.
I na czym to złomowanie polega? Bo jak masz dobrą sztukę 5d3 z normalnym przebiegiem, to ja Ci w Polsce tez mogę zezłomować:-)
Borat1979
27-08-2016, 23:35
Jak ktoś ma 5dmk3 to zmiana na mk4 nie ma żadnego sensu bo to tylko bezsensowne wydanie pieniędzy.
Kolekcjoner
28-08-2016, 08:25
W ogóle wydawanie pieniędzy na sprzęt to zupełny bezsens, dużo lepiej pójść się upić :D.
Pawel Pawlak
29-08-2016, 10:31
https://www.dpreview.com/samples/0574215952/canon-eos-5d-mark-iv-real-world-samples-gallery
Fajnie to wygląda - trzeci canon w którym cienie są naprawdę dobre. Może nie jest to poziom D810, ale zdecydowanie wystarczający.
https://www.dpreview.com/samples/0574215952/canon-eos-5d-mark-iv-real-world-samples-gallery
Fajnie to wygląda - trzeci canon w którym cienie są naprawdę dobre. Może nie jest to poziom D810, ale zdecydowanie wystarczający.
Zgadzam się. Ciekawi mnie jaki jest shutter lag przy foto przez LV. Deklarują że DPAF działa od -4EV. Przy 80% pokryciu kadru i małym shutter lag może to być niezły patent :)
Będzie wysyp zombie z 5DIV, ewentualnie lupo-zoombie jak filmowcy :)
Pawel Pawlak
29-08-2016, 13:46
no ciekawe jaka będzie reaktywność w LV.
Na IR też pojawiły się już sample:
http://www.imaging-resource.com/PRODS/canon-5d-iv/canon-5d-ivA7.HTM
Warto zerknąć na studyjne porównania.
https://www.dpreview.com/news/9234421352/canon-eos-5d-mark-iv-added-to-studio-scene-comparison
D810 pomimo wieku daje radę :)
I na czym to złomowanie polega? Bo jak masz dobrą sztukę 5d3 z normalnym przebiegiem, to ja Ci w Polsce tez mogę zezłomować:-)
Moj ma narazie 17K klapniec wiec trzymam "dziadka". Zeby dostac max za puszke potrzebne jest pudelko i w miare dobry stan.
Jak "zlomowalem" 17-40 to tylko sprawdzili AF (ofc mialem pudelko i papiery). W przypadku kamery moze badaja przebieg.
Z innej manki, chcialem kupic 5d3 na przyszlosc, ale okazalo sie, ze puszki na ebayu maja po okolo 70K klapniec cena okolo 1500 funtow.
Canon 5D Mk IV Video Quality Test (vs GH4 & a7R II)
RMcXq1cqo4A
91 pkt w skali DXo
Nieźle się zapowiada...
https://www.dxomark.com/Reviews/Canon-EOS-5D-Mark-IV-Sensor-Review-Game-changer
DPReview: https://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-5d-mark-iv
Limitations with Canon Dual Pixel raw files in Camera Raw and Lightroom (https://helpx.adobe.com/x-productkb/multi/editing-canon-dual-pixel-raw-cr2.html?sdid=952G4XMS&skim55001X1313851Xd8a98e00d138009de695aef8a1835871 )
stachmuszel
22-09-2016, 07:40
Ciekawe, skąd mają sensor?
Patrząc na https://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-5d-mark-iv/6 (zdjęcia tablicy) to ten dual pixel af dużo daje.
Ciekawe, skąd mają sensor?
Zrobili. Nie znam sie na tym ale ponoc DR ma powiazania z jakims biasem ktory pomaga na wysokim iso. Tam go chyba obnizyli. - nie bic to tylko teoria w ciemno.
Najważniejsze że ADC jest on-chip.
josephebeloki
25-09-2016, 22:32
Dynamika tonalna => jest bardzo dobrze 4EV :) http://hdr-photographer.com/2016/09/canon-5d-mark-iv-first-impressions-review/
Ledwo się ukazał i już łatają bugi nowym firmware:
http://www.canonrumors.com/new-firmware-coming-shortly-for-eos-5d-mark-iv-cr1/
Pawel Pawlak
26-09-2016, 15:50
w 80D, 1dx2 i 5d4 canon zdecydowanie osiągnął poziom DR na niskich iso, które nie przeszkadza nawet w trudnych sytuacjach. Na moje oko jest to poziom D4, D500
Kolekcjoner
26-09-2016, 15:56
w 80D, 1dx2 i 5d4 canon zdecydowanie osiągnął poziom DR na niskich iso, które nie przeszkadza nawet w trudnych sytuacjach. Na moje oko jest to poziom D4, D500
To jest normalne i było do przewidzenia. Tak jak kiedyś było do przewidzenia że inni wejdą w matryce cmos, że szumy przestaną szumieć ;) itd. To się nazywa ewolucja :). Mnie już dawno przestało kręcić, że konkurencja, bądź system w którym jestem w danej chwili coś tam ma a czegoś nie - tylko kwestią czasu jest że będzie to samo albo lepiej.
Teraz Canon idzie w DR, a Nikon w Hi ISO.
Canon 5D Mk IV Review (vs 5D Mk III, 5DS-R, D810, a7R II, K-1)
yZY0BDMVIoQ
Bo Nikon już DR ma ;)
Mial, w nowych modelach kuleje (D5 np).
Pawel Pawlak
14-10-2016, 23:53
Mial, w nowych modelach kuleje (D5 np).
"modelach" ? Podaj choć jeszcze jeden nowy model nikona w którym kuleje DR ?
"modelach" ? Podaj choć jeszcze jeden nowy model nikona w którym kuleje DR ?
Flagowiec ma ratio x2 :)
meliszipak
25-10-2016, 21:37
Test jest na fotopolis
http://www.fotopolis.pl/testy/aparaty/27621-canon-eos-5d-mark-iv-test-aparatu
Sprytnie to wymyśli. Zacna firma ten Canon :wink:
http://blog.planet5d.com/2016/09/back-button-focus-on-steroids-the-canon-eos-5d-mark-iv-feature-that-blew-me-away/
A w skrócie, jeśli można prosić?
Otóż można sobie przypisać precyzyjnie skonfiguroną funkcję AF do 4 różnych przycisków, co daje 4 tryby AF-u pod "palcem". Mnożąc przez trzy configuracje ( C1-C3), to nam daje 12 możliwych, łatwo lub bezpośrednio dostępnych trybów AF-u. Skleroza może być drobnym utrudnieniem...
Pawel Pawlak
23-11-2016, 23:12
to świetne rozwiązanie. Podobnie jest w d500 i d5
Pierwsze pstryki po remanencie.
Więcej tutaj: http://lech.zenfolio.com/p741078083
N105/2.5
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/12/C_20161228_0004_1-1.jpg
źródło (http://www.lechy.eu/Samples/Forum/C_20161228_0004_1.jpg)
Pawel Pawlak
28-12-2016, 22:38
Pawel92 - focisz już 5d4 ? jakie wrażenia ? jak porównanie z innym canonami jakie używałeś ?
Tak w skrócie i chaotycznie:
- DR lepszy od 1Dx, przynajmniej na niskim ISO. RAW bardziej "elastyczny", ale Sony/Nikon to to nie jest :grin:. Na wysokim jeszcze nie próbowałem.
- AF-S natychmiastowy. Nie widzę różnicy z 1Dx. Trzeba by jakiś bardziej naukowy test zrobić.
- AF-C jakoś niezbyt jak narazie. Problem jest chyba u artysty: musi się wstrzelać ;) Testowałem z C52/2 i ... daleko mi do zachwytów. Natomiast przy LV śledzenie działa bardzo przyjemnie.
- kolory Canona. Dla mnie OK. Nie widzę różnic z innymi C, które miałem.
- GPS taguje zdjęcia jak trzeba. Logger za to coś nie tak. Nie widzę plików po wykonaniu instrukcji przegrania na kartę pamięci. Do sprawdzenia.
- WiFi łatwe do skonfigurowania. Apka Canona na Androida OK.
- wykonanie OK. Jak w innych modelach 5D. Wolę 1Dx, ale to pewnie kaprys.
- leży w łapie jak 5DIII, OK. Ogólnie to wole ergomonieę 1Dx.
- Ekran bardzo dobry. Obsługa dotykowa jest pierwszej klasy. Zarówno przy przeglądaniu zdjeć, jak i przy konfiguracji puszki.
- My menu ma konfigurowalną ilość zakładek: OK.
- Korekcja ekspozycji w trybie M i AutoISO zdecydowanie bardziej naturalna niż w 1Dx... pod warunkiem, że się przekonfiguruje przyciski.
- bateria, jak na Canona, mizerna. Nie ma porównania z 1Dx. Jakieś 500-600 pstryków. Może będzie lepiej, jak się bateria dotrze.
- poza tym, nadal nie ma pomiaru światła w trybie Spot. Punkt AF tez nadal nie podświetlony. Straciłem nadzieje :mrgreen:. Jeżeli koniecznie potrzebne, to wybory nie ma: 1Dx.
Aha, zdecydowanie lżejszy on 1Dx ;-):mrgreen::mrgreen:8-):D
Pawel Pawlak
29-12-2016, 14:49
Dzięki za porównanie. A jak w praktyce oceniasz wysokie iso w stosunku do 1dX ?
Paweł, nie testowałem jeszcze. Pierwszy koncert dopiero w lutym. Jak będę miał okazje spróbować wcześniej, to dam znać.
Za późno już na edycje. Nie mogę porównać w tej chwili, bo 1- ka już poszła do ludzi.
No to jeszcze, na zakończenie sezonu, drobny jeleń na rykowisku :D
A ta odstająca skałka po prawej, to ... dom Arsena Lupin. Évidement :D
Korzystam z okazji i chciałbym życzyć wszystkim kolegom w Nowym Roku ciekawego światła, masy "decydujących momentów", zawsze naładowanych baterii i skutecznego kalibrowania szkieł ;)
A poza tym, spełnienia wszystkich marzeń w 2017 roku.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/12/C_20161229_0045-1.jpg
źródło (http://www.lechy.eu/Samples/Forum/C_20161229_0045.jpg)
Takie porównanie coś wniesie ?
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=lowlight&attr13_0=canon_eos6d&attr13_1=canon_eos5dmkiv&attr13_2=canon_eos5dmkiii&attr13_3=canon_eos1dxii&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=12800&attr16_1=12800&attr16_2=12800&attr16_3=12800&attr171_1=off&normalization=compare&widget=1&x=-0.8642373146938194&y=0.15350971753530784
Przeglądałem stare zdjęcia i trafiłem na pstryki z Giverny robione 5D Mk.II.
http://lech.zenfolio.com/p588226027
Przypomniało mi się dlaczego pożegnałem się z Nikonem: kolorki spodobały mi się zdecydowanie bardziej u C.
krolewicz
01-01-2017, 15:23
jaki powód zmiany na 5d? do dzisiaj w sumie trudno narzekać na iksa
W ramach ogólnego remanentu w sprzęcie. Nie daje już rady zabierać tego pustaka (mówię o 1Dx :wink:) wszędzie ze sobą, a potrzebuję tez mieć puszkę z AF-em. Przerabiałem już różne bezlusterkowce, mając na uwadze obniżenie wagi sprzętu, ale nic nie przypadło mi do gustu (a wręcz przeciwnie :mrgreen:). No i stanęło na ostatniej wersji 5D.
Ktoś może się wypowiedzieć jak to jest ze szkłami manualnymi w Canonie? Chciałbym do 5DIV kupić fisha Samyanga i zastanawiam się czy mierzy światło bez podklejania chipa. Oczywiście potwierdzenia ostrości nie będzie ale w tym przypadku to niepotrzebne.
Ktoś może się wypowiedzieć jak to jest ze szkłami manualnymi w Canonie?
tak jak zawsze. wszystko dziala jak nalezy. co wiecej mierzy na przymknietej przyslonie wiec nie ma bledu ekspozycji
Chciałbym do 5DIV kupić fisha Samyanga i zastanawiam się czy mierzy światło bez podklejania chipa. Oczywiście potwierdzenia ostrości nie będzie ale w tym przypadku to niepotrzebne.
kup sobie takiego juz z naklejonym chipem, to bedziesz mial potwierdzenie...
Dzięki za wyjaśnienie sprawy z pomiarem, potwierdzenia to akurat nie potrzebuję bo w przypadku fisheye wystarczy mi skala na obiektywie. Jak nie będę pewien ostrości to pozostaje LV.
Trochę czasu minęło, ale pierwsze dwa koncerty w 2017 mam już za sobą.
Kilka uwag dotyczących 5D4:
- wysokie ISO jest co najmniej tak samo dobre jak w 1Dx
- dynamika, przynajmniej na niższych IS0 (<800) jest lepsza i RAW bardziej "elastyczny"
- różnicy w kolorach miedzy tymi dwoma puszkami nie widzę. Dla mnie jest OK, bo lubię canonowkie kolorki prosto z puszki :wink:
- AF śledzący podczas nagrywania wideo bardzo mi podszedł do gustu. Zwłaszcza w połączeniu z dotykowym ekranem
A teraz trochę narzekania:
- grip na koncercie jest jednak pomocny. Pewnie trzeba będzie jednak dokupić.
- brak pomiaru punktowego połączonego z dowolnym polem AF-u jest upierdliwy. Taka już polityka tej firmy :shock:
- pomiar środkowy, ważony cały czas. W trybie M, korekcja -1/3 do -2/3 EV, żeby było OK.
- nie panuje do końca nad AF-em. Brak podświetlenia aktywnego pola utrudnia zabawę w ciemnicy. Trzeba ruszyć joystickem, żeby być pewnym gdzie się celuje. Za dużo odpadów jak na mój gust, choć pewnie sporo w tym mojej winy.
- brak ruchomego ekranu utrudnia filmowanie i złości, jeżeli się już do takiego przyzwyczaiłeś.
Więcej zdjęć tutaj: http://lech.zenfolio.com/f341152333Zapraszam :smile:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/02/C_20170204_0089-1.jpg
źródło (http://www.lechy.eu/Samples/Forum/5DIV/C_20170204_0089.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/02/C_20170204_0218-1.jpg
źródło (http://www.lechy.eu/Samples/Forum/5DIV/C_20170204_0218.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/02/C_20170204_0338-1.jpg
źródło (http://www.lechy.eu/Samples/Forum/5DIV/C_20170204_0338.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/02/C_20170204_0383Edit-1.jpg
źródło (http://www.lechy.eu/Samples/Forum/5DIV/C_20170204_0383-Edit.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/02/C_20170204_0409-1.jpg
źródło (http://www.lechy.eu/Samples/Forum/5DIV/C_20170204_0409.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/02/C_20170204_0894-1.jpg
źródło (http://www.lechy.eu/Samples/Forum/5DIV/C_20170204_0894.jpg)
krolewicz
14-02-2017, 13:04
Brak podświetlenia aktywnego pola utrudnia zabawę w ciemnicy. Trzeba ruszyć joystickem, żeby być pewnym gdzie się celuje. Za dużo odpadów jak na mój gust, choć pewnie sporo w tym mojej winy.
tez mnie to strasznie wpieniało na początku, fotografowalem 1dmk2, mk3, mk4 i po kupnie 5dmk3 myślałem, że oszaleję. ale po pewnym czasie da się z tym żyć, aczkolwiek w 1d lepiej to jest rozwiązane
Po wyjściu 1Dx tez nie było podświetlenia punktu AF. Dołożyli to później uaktualniając firmware: punkt AF wówczas "mrugał" na czerwono. Nie wiem w czym jest u Canona problem, ale te rozwiązania (istniejące jedynie w serii 1 :shock::shock::shock:) są mocno kulawe. U Nikona to działa tak jak powinno: punkt jest podświetlony :mrgreen:.
Holi, czyli nadeszła wiosna ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/C_20170319_0286-1.jpg
źródło (http://www.lechy.eu/Samples/Forum/Holi/C_20170319_0286.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/C_20170319_0223-1.jpg
źródło (http://www.lechy.eu/Samples/Forum/Holi/C_20170319_0223.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/C_20170319_0071-1.jpg
źródło (http://www.lechy.eu/Samples/Forum/Holi/C_20170319_0071.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/C_20170411_0049-2.jpg
źródło (http://www.lechy.eu/Samples/Forum/C_20170411_0049.jpg)
Widzę że tutaj więcej się dowiem niż na CB ;)
Moje pytanie do Ciebie Pawle bo widzę że pucha już wygrzana trochę w boju :)
1. Jak działa AF w mieszanym świetle (żarowe/ledowe/dzienne/swietlówki).
2. Jak z celnością/skutecznoscia AF w servo w mieszanym świetle.
3. Czy jest odczuwalna różnica pomiędzy pracą AF w 5dIV i 5D III lub innymi modelami.
4. Czy Servo AF Servo LIVE nadaje się do zdjęć i jaka jest jego skuteczność.
5. Jak spisuje się nowa matryca - czy jest jakaś nieprzyjemna dominanta kolorystyczna w sztucznym świetle (każde 5d trochę inaczej maluje).
6. Czy są jakieś pomniejsze usprawnienia poprawiające pracę.
7. Co wkurza w nowej 5d
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/07/icon_smile-1.gif
źródło (http://www.canon-board.info/images/smilies/icon_smile.gif)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/04/C_20170411_0049-1.jpg
źródło (http://www.lechy.eu/Samples/Forum/C_20170411_0049.jpg)
Co temu panu tak zwisa? ;)
Widzę że tutaj więcej się dowiem niż na CB :wink:
Moje pytanie do Ciebie Pawle bo widzę że pucha już wygrzana trochę w boju :smile:
1. Jak działa AF w mieszanym świetle (żarowe/ledowe/dzienne/swietlówki).
2. Jak z celnością/skutecznoscia AF w servo w mieszanym świetle.
3. Czy jest odczuwalna różnica pomiędzy pracą AF w 5dIV i 5D III lub innymi modelami.
4. Czy Servo AF Servo LIVE nadaje się do zdjęć i jaka jest jego skuteczność.
5. Jak spisuje się nowa matryca - czy jest jakaś nieprzyjemna dominanta kolorystyczna w sztucznym świetle (każde 5d trochę inaczej maluje).
6. Czy są jakieś pomniejsze usprawnienia poprawiające pracę.
7. Co wkurza w nowej 5d
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/07/icon_smile-1.gif
źródło (http://www.canon-board.info/images/smilies/icon_smile.gif)
Wiele tych zdjęć to nie zrobiłem, ale w linku poniżej znajdziesz dwa koncerty i kilka fotek na świeżym powietrzu (poza 03 -Abbaye...).
http://lech.zenfolio.com/f341152333
Na AF nie narzekam. Przy oświetleniu "koncertowym" AF Servo (AF-C na Nikoniarzy) mnie nie zawodzi. Poza tym mam tendencje do używania AF-S.
W porównaniu z moim byłym 1DX nie dostrzegam różnicy w pracy AF, ale je jestem amator.
AF Servo przy LIVE VIEW jest bardzo dobre. Do filmowania po prostu znakomite.
Matryca ma lepsza dynamikę na niskim ISO niż 1DX: 1,5 do 2 EV. Powyżej 800, nie dostrzegam różnicy. Dominanty nie dostrzegłem (fakt, nosze okulary :roll:).
Co nowego i wartego uwagi: tylny LCD, dotykowy: palcem, bezpośrednio wybierasz opcje w menu i konfigurujesz aparat. Pod przyciskiem Q możesz sobie skonfigurować swój ekran parametrów. Dodatkowy przycisk dający dostęp do bezpośredniej korekcji pomiaru światła (można go zaprogramować również dla innej funkcji).
Co jeży w tej puszce: zużycie baterii, brak pomiary spot na dowolnym polu AF, podświetlenie aktywnego pola AF-u. Jest jakiś gag z zapisem video 4K na kartach SD: na SanDisk 95MB/sjest ok, a na Lexar 150MB/s nagrywanie wyłącza się natychmiast. FW 1.04 nic nie daje.
Jakby puszka miała jeszcze gibany ekran, to bym był Canonowi bardzo wdzięczny :)
Co temu panu tak zwisa? ;)
Ni pies, ni wydra : coś na kształt świdra 8). Może parasol...
Dodatkowy przycisk dający dostęp do bezpośredniej korekcji pomiaru światła: chodzi o korekcje EV w trybie AutoISO + M
Mówisz że w 5d IV jest korekta EV trybie M z autoiso?
I toto działa nawet po włączeniu lampy?
Korekcja owszem jest. Canon wprowadził to najpierw w 1DX przy pomocy osobnego firmwaru, to co Nikon proponował od dawna. Czy działa z lampą, tego niestety nie wiem.
Norman Bites, The New Roses
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/C_20170616_0230EditEdit-1.jpg
źródło (http://www.lechy.eu/Samples/Forum/C_20170616_0230-Edit-Edit.jpg)
The Dead Daisies
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/F_20170616_0940EditEdit-1.jpg
źródło (http://www.lechy.eu/Samples/Forum/F_20170616_0940-Edit-Edit.jpg)
Słuchajcie, rozmawiałem dzisiaj ze znajomym, który ma 5Dmk4. Opowiedział mi, że jego body już dwa razy się zawiesiło. Po wyjęciu i wsadzeniu baterii okazało się, że nie ma zapisanych ostatnich kilku - kilkunastu zdjęć. Całe szczęście nie trafiło na kluczowe momenty.
Pomyślałem, że to odosobniony przypadek, jednak na forum Canona jest wątek http://www.canon-board.info/pierwsza-pomoc-awarie-usterki-problemy-56/canon-5d-mk-4-odciecie-zasilania-106071/
Mam pytanie odnośnie 5D4, może ktoś*zetknął się*z tym problemem. Tutaj na forum nie znalazłem.
Kupiłem to body 3 miesiące temu i już raz wylądowało w serwisie.
W niedziele robiłem zdjęcia na koncercie. Zobiłem kilka klatek na 16-35 f2.8, wyłączyłem aparat, podpiąłem 70-200 2.8 mk1, włączyłem aparat, zrobiłem 2 klatki i kaput. Totalnie odcięło się*zasilanie i nie reagował na włączanie. Sprawdzałem na innych bateriach, podpinałem inne szkła, karty CF i SD. Nic.
Poleciał na gwarancyjną na Hożą i okazało się, że poszło zwarcie i spaliło jakiś*dolny układ scalony. Jak włożyłem baterię, która była w aparacie w momencie kiedy wystąpiła usterka okazało się, że jest totalnie rozładowana, mimo, że była pełna. Baterie zawsze trzymam oddzielnie z założonymi zabezpieczeniami.
Problem polega na tym, że w serwisie nie dostałem odpowiedzi co może być przyczyną. Sprawdzili wszystkie moje baterie, wszystkie szkła i nie znaleźli problemu. Dostałem tylko info, że "w tych nowych piątkach tak się czasem dzieje". Pocieszające.
Na FB czytam:
w zeszla sobote mojej dziewczynie 5D4 sie zawiesil .. dokladnie w tym mimencie ktory opisalem. okazuje sie ze nie jest odosobnionym przypadkiem
Co to się dzieje? I Canona zaczynają coraz bardziej dotykać bolączki cięć księgowych oraz coraz gorsza kontrola jakości?
Pawel Pawlak
08-08-2017, 17:49
Canon najwyraźniej chce równać do najlepszych... jest coraz bliżej nikona :D
A tak poważnie to kiepsko to wygląda, ale sądzę że wszyscy jadą na tym samym wózku. Nie tylko nikon tnie koszty.
Jeszcze coś takiego z września tamtego roku:
YPGGklUXWUM
Pierwsze dwa komentarze:
1. I bought Mark IV in April & faced the same issue yesterday
2. 1 more dead body from me..
jakiś dalszy:
Have the exact same problem, brand new right out of the box.
Dalej już nie czytam. Gdyby Nikonowi coś takiego się przytrafiło, to by było 2000 postów w 5 tematach na ten temat u nas na forum. Opinie, że Nikon się już nie podniesie, że to już koniec, pogrzeb lub przejęcie.
Pawel Pawlak
08-08-2017, 18:12
Zawsze tak było. Już dawno wyrobiłem sobie opinię, że naprawdę spora część nikoniarzy ma zdecydowany kompleks canona. W nikonie jest D750, o świetnym AF, znanie lepiej śledzącym niż seria piątek, o bardzo elastycznym obrazku, dobrym i na niskich i na wysokich iso, do tego świetnie obchodzący się z aku, z gibanym LCD i w cenie znacznie niższej niż 5d3. Tymczasem olbrzymia rzesza nikoniarzy cały czas wzdycha do 5d3 jako do "prawdziwego" następcy D700. Teraz tak jeszcze bardziej do 5d4, który jest jeszcze droższy. JA nie twierdzę że te canony są złe, tylko że D750 w 90% nie jest gorszy, w wielu przypadkach jest lepszy, a jest znacznie tańszy. Więc po te lamenty w stosunku do nikona i ślepota wobec potknięć canona ?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/C_20170802_0026Edit-1.jpg
źródło (http://www.lechy.eu/Samples/Forum/Guate/C_20170802_0026-Edit.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/C_20170804_0077Edit-1.jpg
źródło (http://www.lechy.eu/Samples/Forum/Guate/C_20170804_0077-Edit.jpg)
krolewicz
20-08-2017, 22:26
Zawsze tak było. Już dawno wyrobiłem sobie opinię, że naprawdę spora część nikoniarzy ma zdecydowany kompleks canona. W nikonie jest D750, o świetnym AF, znanie lepiej śledzącym niż seria piątek, o bardzo elastycznym obrazku, dobrym i na niskich i na wysokich iso, do tego świetnie obchodzący się z aku, z gibanym LCD i w cenie znacznie niższej niż 5d3. Tymczasem olbrzymia rzesza nikoniarzy cały czas wzdycha do 5d3 jako do "prawdziwego" następcy D700. Teraz tak jeszcze bardziej do 5d4, który jest jeszcze droższy. JA nie twierdzę że te canony są złe, tylko że D750 w 90% nie jest gorszy, w wielu przypadkach jest lepszy, a jest znacznie tańszy. Więc po te lamenty w stosunku do nikona i ślepota wobec potknięć canona ?
wystatczy wziąć do reki 5d i d750 i juz wiadomo czemu ludzie dalej wzdychają do d700 :)
nie słyszałem o żadnych wadach ukrytych 5d3, a w d750 problem z flarą, wadliwa migawka, errory i zawieszki :D
posty które czytam na forum dotyczące 750D są wyjatkowo niespójne - tak w skrócie w porównaniu z innymi nikonami jest słaby (prawie nieużywalny), a w porównaniu z canonami prawie doskonały warto by uspójnić ten obraz. 5D4 jest droższy bo to inna półka jest - tak po prostu inna pólka. najbardziej mnie rozbawiło "ja nie twierdzę że te canony są złe"
Pawel Pawlak
21-08-2017, 22:08
wystatczy wziąć do reki 5d i d750 i juz wiadomo czemu ludzie dalej wzdychają do d700 :)
nie słyszałem o żadnych wadach ukrytych 5d3, a w d750 problem z flarą, wadliwa migawka, errory i zawieszki :D
Cała masa użytkowników D750 nie ma problemu z aparatem, jeszcze większej grupie nie przeszkadza to,że D750 to nie w budowie podobny do D700.
Paweł92 dobrze foty obrabiasz i tyle. Same Rawy są na + dla Nikona , niestety ja nie lubię Nikona.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/8aB0mlI-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/8aB0mlI.jpg)
A to Pentax K 10D
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/DEY829K-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/DEY829K.jpg)
I czego to dowodzi?
Ale Nikon D90 też ładne zdjęcia robi... nadal :)
http://i.imgur.com/bgoyEuU.jpg
źródło (http://i.imgur.com/bgoyEuU.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/C_20170726_0178Edit-1.jpg
źródło (http://www.lechy.eu/Samples/Forum/Guate/C_20170726_0178-Edit.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/C_20170726_0233-1.jpg
źródło (http://www.lechy.eu/Samples/Forum/Guate/C_20170726_0233.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/C_20170731_0097Edit-1.jpg
źródło (http://www.lechy.eu/Samples/Forum/Guate/C_20170731_0097-Edit.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/C_20170731_0138Edit-1.jpg
źródło (http://www.lechy.eu/Samples/Forum/Guate/C_20170731_0138-Edit.jpg)
:grin:
Ptaszki na drutach, to ISO 25k.
Fiolety na rogach przy 25K nielicho wychodzą. Taki podobny shit jak z nikona.
Pentax.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/WGRDD6I-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/WGRDD6I.jpg)
Nikon
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/TC0X54i-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/TC0X54i.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/p24985104895-2.jpg
źródło (http://lech.zenfolio.com/img/s/v-2/p2498510489-5.jpg)
Pawel Pawlak
04-09-2017, 11:42
Szum termiczny (czyli fiolety na wybranych fragmentach kadru) na tak wysokich czułościach jest dość częsty. Łatwiej go chyba opanować w jednocyfrowych body - bo więcej miejsca na ewentualne chłodzenie matrycy i na "rozluźnienie" elektroniki która generuje ciepło.
Dzięki Paweł za informacje.
Wyprane kolory. Za dużo zdajesz się na automatykę sprzętu. Iso Canon ma lepsze i to wszystko (w sumie to dygresja).
Dobry sprzęt w dobrych rękach.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/jzb53Vf-1.jpg
źródło (https://i.imgur.com/jzb53Vf.jpg)
Powodzenia
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/C_20170902_0238Edit-1.jpg
źródło (http://www.lechy.eu/Samples/Forum/Paris/C_20170902_0238-Edit.jpg)
Ładne kolory i fajny kadr.
Fuji jest ok, właściwie wychowałem się na ich procesorze.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/KKiI9sG-1.jpg
źródło (https://i.imgur.com/KKiI9sG.jpg)
Eric Pare z 5Dmk4 zrobił formę do babeczki:
https://fotoblogia.pl/11345,canon-eos-5d-mark-iv-posluzyl-mu-za-foremke-do-babeczki-dlaczego-fotograf-wsadzil-aparat-do-piekarnika
Ciekawe co to za wilgotne miejsce było.
Eric Pare z 5Dmk4 zrobił formę do babeczki:
https://fotoblogia.pl/11345,canon-eos-5d-mark-iv-posluzyl-mu-za-foremke-do-babeczki-dlaczego-fotograf-wsadzil-aparat-do-piekarnika
Ciekawe co to za wilgotne miejsce było.
Boliwia to generalnie sa lasy tropikalne. i po tygodniu na Singapurze (gdzie jest nawet mniej lasow tropikalnych) moge odpowiedziec na twoje pytanie: to miejsce sie nazywa "na dworze". wystarczy, ze wyjdziesz z aparatem trzymanym kilka godzin w klimie na dwor i w ciagu minuty wszystko w nim jest zaparowane. na Singapurze przed wschodem slonca jest 27C i wilgotnosc 95%, nawet aparat trzymany przez noc w pokoju w worku potrzebuje z 10 minut, zeby odparowala cala mgielka na obiektywie. a jak nie daj biosie zmienisz obiektyw, to masz cala komore matrycy zaparowana. i to juz moze nie odparowac w te kilka minut.
jesli aparat byl czesto wystawiany na takie warunki, a przede wszystkim mial wymieniana optyke (bo wtedy cala dyskusje o odpornosci korpusu na warunki atmosferyczne mozemy sobie wlozyc w nos) to mogl nabrac sporo wilgoci. jak go przy tym jeszcze co jakis czas wnosil do klimy to ta cala para sie kondensowala wewnatrz korpusu. na dluzsza mete to moze uszkodzic nawet tak solidna konstrukcje jak mkIV.
cz4rnuch
24-10-2017, 11:18
Singapur to dżungla, ale betonowa :)
Singapur to dżungla, ale betonowa :)
w wiekszosci tak, zgoda.
ale chodzilo mi o to, ze pracujac w wilgotnym srodowisku aparat wystawiony jest na inne problemy niz sie wydaje z perspektywy "suchej" Polski. i z tej odpornosci skorupy na warunki atmosferyczne moze mniej wynikac, niz byc sie chcialo. aczkolwiek tu facet musial byc albo wyjatkowo lekkomyslny w obejsciu albo nie wiem co dokladnie zrobic z tym aparatem. ja swoje aparaty regularnie mecze w okolicach 99% wilgotnosci albo nawet deszczu w tym rozne kolejne canonowskie trabanty (450D, 600D, 750D) i mi sie ani razu nie zajaknely. dwa korpusy (30D, 5D mkII) mialem utopione w wodzie i tez po gruntownym wysuszeniu dzialaly jeszcze dlugo po kapaniu. wiec jednak jestem zdania, ze zeby canonowski* korpus uwalic przez wilgoc to trzeba sie jednak mocno samemu postarac i jeszcze na dodatek miec pecha.
przyklad z trabanta 750D. to w zasadzie bylo 10 sekund na zawodnika, potem 10 sekund wycierania 750D + 70-300L bo gruntownie mokre, a potem trzymanie za pazucha przez kolejne 1,5 minuty...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/36446603185_c32ce934de_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4430/36446603185_c32ce934de_b.jpg)
* - nie twierdze, ze tylko canonowski. ale takie mam i takie katuje w wilgoci.
a potem trzymanie za pazucha przez kolejne 1,5 minuty...
A to przypadkiem nie jest proszenie się o kłopoty?
[...] aczkolwiek tu facet musial byc albo wyjatkowo lekkomyslny w obejsciu albo nie wiem co dokladnie zrobic z tym aparatem. ja swoje aparaty regularnie mecze w okolicach 99% wilgotnosci albo nawet deszczu[...]
To miałem na myśli. Tekst jest zbyt lakoniczny, wiemy tylko, że właściciel był w Boliwii i "nowiuteńki Canon EOS 5D Mark IV zwyczajnie padł."
Mi również było dane robić zdjęcia przy różnej pogodzie. Zawsze jakoś bardziej martwiłem się o obiektyw niż o korpus, mimo iż miałem np 24-70mm czy 70-200mm, nawet jak miałem niby słabo uszczelnionego D600.
"Okazało się, że nic nie można zrobić, ponieważ cała elektronika została zaatakowana przez grzyba"
Skąd ten grzyb? Rozumiem, że ciepło oraz wilgoć, ale jakoś musiał szybko się rozwinąć, aby zrobić takie duże spustoszenie.
cz4rnuch
24-10-2017, 12:16
...ale chodzilo mi o to, ze pracujac w wilgotnym srodowisku aparat wystawiony jest na inne problemy niz sie wydaje z perspektywy "suchej" Polski...Mój amatorski korpusik wytrzymał i Singapur i Borneo i kontynentalną Malezję i Kambodżę i Wietnam i Sri Lankę i Filipiny i północną Tajlandię także tą wilgotnością aż tak bardzo bym się nie przejmował. Poza tym na miejscu mieszkają setki milionów ludzi, z których przynajmniej część robi zdjęcia regularnie i nie słyszałem by ich lustrzanki czy bezlusterkowce wyglądały jak baloty do uprawy boczniaka. Bardziej zgadzam się z tym co napisałeś później, że ten news to albo przykład skrajnie złego obchodzenia się ze sprzętem, niesamowity pech i zrządzenie losu albo jakiś fejk dla fejmu (to ostatnie już ode mnie, bo lubię teorie spiskowe).
Aż z ciekawości sprawdziłem, teraz w La Paz wilgotność wynosi 75%, w Warszawie - aż 75% ;) dla Warszawy jutro podają 91%. "Sucha Polska" ;)
cz4rnuch
24-10-2017, 14:36
A w polskich jeziorach wilgotność jeszcze większa ;) La Paz to 3,5 tysia metrów nad poziomem morza a wilgotność co do reguły maleje wraz z wysokością (z małymi wyjątkami). Boliwia to także dżungla (np dorzecza Amazonki) z klimatem w zasadzie równikowym i pewnie o to chodziło koledze. Kto zaznał takiego klimatu raczej nie pomyli go z polskim. Nie wiadomo gdzie się temu panu coś tam przydarzyło, ale chwali się między innymi wizytą i zdjęciami z największego na świecie solniska, Salar de Uyuni. Możliwe, że nie dba o sprzęt i to nie klimat a zdrowy rozsądek go zawiódł.
A w polskich jeziorach wilgotność jeszcze większa ;) La Paz to 3,5 tysia metrów nad poziomem morza a wilgotność co do reguły maleje wraz z wysokością (z małymi wyjątkami). Boliwia to także dżungla (np dorzecza Amazonki) z klimatem w zasadzie równikowym i pewnie o to chodziło koledze. Kto zaznał takiego klimatu raczej nie pomyli go z polskim. Nie wiadomo gdzie się temu panu coś tam przydarzyło, ale chwali się między innymi wizytą i zdjęciami z największego na świecie solniska, Salar de Uyuni. Możliwe, że nie dba o sprzęt i to nie klimat a zdrowy rozsądek go zawiódł.
Oj tak tylko się droczyłem ;) przecież wiadomo jak jest.
http://ex.twojapogoda.pl/wiadomosci/100036,polska-jest-bardzo-wilgotnym-panstwem
Mimo wszystko uważam, że raczej tu zawinił czynnik ludzki. Z drugiej strony koleś i jego portfolio nie wskazują na żółtodzioba.
Zdjęcia z solniska pewnie ma już z zapasowego body ;)
cz4rnuch
24-10-2017, 14:44
Właściwie o czym my tu piszemy (właściwie ja piszę)? Teraz dopiero zobaczyłem ten klip i po tym uśmieszku (około 1 minuta od początku) już wszystko wiem :)
https://www.youtube.com/watch?v=d_K2OPAK8m0
Uśmieszek raczej był do ostatniego zdania, dlatego lepiej obejrzeć od 0:50.
A to przypadkiem nie jest proszenie się o kłopoty?
pewnie jakby go tak zawinac w kurtke i zostawic ta wilgoc blisko cieplej skory, to jest to proszenie sie.
ja tu mialem bardziej na mysli schowanie pod kurtke, tak zeby troche powycierac kurtka/bluza i ochronic przed deszczem
cz4rnuch
24-10-2017, 15:51
Uśmieszek raczej był do ostatniego zdania, dlatego lepiej obejrzeć od 0:50.
Najlepiej obejrzeć od początku a coś zaś się tyczy uśmieszku to chodziło mi o pewną pozę typu jestem hardkorem, olewam sprzęt, jadę po bandzie i robię sobie z tego jaja twierdząc, że jest inaczej przy okazji okraszając to przebitkami, które świadczą o tym, że w istocie jest odwrotnie. Taki zgryw, który dobrze sprzedaje się w sieci a skoro już o tym mowa to takim klipem można jak widać wypłynąć na niedostępne wcześniej odmęty internetu a co za tym idzie może nawet klikami odbić sobie niepowetowaną stratę.
8573
Nikkor 105/2.5 AIS
8574
Odkopię wątek :wink:
14146
14147
14148
14149
Ostatnim zdjęciem żegnam się z 5DIV i rokiem 2018-tym :D
Ukraiński Flanker startuje na Air Tattoo 2018
19251
Takie kilka pytań do posiadaczy 5D mk IV.
Jak z video w tym aparacie w 4K, to crop, czy cała matryca rejestruje obraz? i jak działa tryb śledzenia punktu. Płynnie to ostrzy i się nie gubi?.
Czy zdarzają się sytuacje że potrafi przelecieć całą skale i wrócić?
Jak kręcenie z obiektywem macro i z niewielkiej odległości od przedmiotu. AF da sobie radę przy płynnym powolnym ruchem z sliderem video?