Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Ukryta.....
gatewayfl
24-08-2016, 23:14
.. gdzieś w trawach...
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/1-8.jpg
źródło (http://fotowrzut.pl/tmp/upload/3NN7F8L1WF/1.jpg)
grzybomir
25-08-2016, 09:46
Słabe zdjęcie...
Zdjęcie nie jest słabe, tylko źle obrobione.
Trzeba tę sarnę wyciągnąć(podczas obróbki) z tych krzaków:)
Dobre zdjęcie. Świetnie obrazuje naturę dzikiej przyrody. Sarenka pewnie myśli - "widzi mnie? Nie widzi? Uciekać dalej, czy jestem tu bezpieczna...?
Drugie skojarzenie to karty z kropkowanym cyferkami do badania daltonizmu np. do prawa jazdy. Widzisz sarnę - OK, możesz jeździć ;-)
pozdrawiam
gatewayfl
25-08-2016, 11:02
Zdjęcie nie jest słabe, tylko źle obrobione.
Trzeba tę sarnę wyciągnąć(podczas obróbki) z tych krzaków:)
Kwestia podejścia do tematu, moim zdaniem usuwanie traw, sztuczne porawianie psuje efekt naturalnego odbioru przyrody. W tym przypadku szczególnie, w końcu tytuł nie bezpowodu to "Ukryta".
Jak handalarze samochodami, usuwanie rysek, poprawianie kolorystyki lakieru itd. a na miejscu zderzenie zrzeczywistością ;-)
W fotografii portretowej, akt itd. to rozumiem ale w przyrodniczej jestem zwolennikiem pokazania zastanego i uchwyconego momentu, w pełni naturalnego i przyrodniczego w końcu. Ale to moje zdanie.
Dobre zdjęcie. Świetnie obrazuje naturę dzikiej przyrody. Sarenka pewnie myśli - "widzi mnie? Nie widzi? Uciekać dalej, czy jestem tu bezpieczna...?
Drugie skojarzenie to karty z kropkowanym cyferkami do badania daltonizmu np. do prawa jazdy. Widzisz sarnę - OK, możesz jeździć ;-)
pozdrawiam
Było dokładnie tak jak opisałeś, kilka sekund patrzyła na mnie ruszając głową próbując rozpoznać co to takiego.
Podeszła na tak bliską odległość z której na 150mm obiektyw nie mógł złapać ostrości więc powoli cofałem korpus by ja ustawić, a jej nie spłoszyć i rzecz jasna w takich trawach tylko MF.
Pora późna, a w takich trawach była nie mal ciemnica. Prawdę mówiąc siedziałem w jednym miejscu ok 3 godzin czekając na jelenie, słyszalem dziwne krząkanie, coś jak krztuszenie się liczyłem że to borsk się tak skrada a tu proszę.. ;-) Tak czy inaczej nie miałem szansy by zmienić pozycję i inaczej ją ująć.
grzybomir
25-08-2016, 13:17
Kwestia podejścia do tematu, moim zdaniem usuwanie traw, sztuczne porawianie psuje efekt naturalnego odbioru przyrody. W tym przypadku szczególnie, w końcu tytuł nie bezpowodu to "Ukryta".
Źle odbierasz moja wypowiedź.
Nie miałem na myśli ingerencji w zdjęcie w postaci usuwania traw z pyszczka sarny itp., tylko o przyciemnienie jasnego tła i wyostrzenie zwierzaka, aby był główną postacią tego zdjęcia, a nie częścią tła.
Padło stwierdzenie, że zdjęcie jest słabe, a takie nie jest.., więc próbuję je wybronić:)
sasklacz
25-08-2016, 15:21
Jestem za , tak jak by się zastanawiała "widzi mnie czy nie widzi" - fajnie wyszło :-)