PDA

Zobacz pełną wersję : otwieranie D70s NEF w PS CS... dziwny problem

MikeP
05-09-2005, 12:23
Witam wszystkich.

Od rana szukam w archiwum forum rozwiazania mojego problemu i niestety nie moge znalezc pelnej wiec zdecydowalem sie napisac.

Wlasnie stalem sie posiadaczem PS CS. Od razu po instalacji znalazlem Camera RAW plug-in ze strony i chcialem otworzyc plik nef w PS... Niestety pojawil sie znany komunikat
"could not complete your request because it is not the right kind of document". Dziwne... przeciez mam plug-in najnowszy i nie dziala...

Otworzylem wiec plik w Nikon Capture i stamtad wbralem "open with PS"... Otworzyl sie, ale nie wiem do konca czy to nef czy jakas konwersja bo zapisac da sie tylko w tif i ps RAW... wiec chyba cos nie tak. Wydaje mi sie ze to jednak tif.

I tu mam pytanie. Czy mozliwe jest otwieranie NEFo z D70s w PS z pominieciem NC?
Czy przyczyna takiego obrotu sprawy moze lezec w tym, ze najpier zainstalowalem NC a potem PS? Jak to rozwiacac? Czy ktos mial podobny problem? Byc moze powinienem przeinstalowac wszystko?

Za pomoc z gory dziekuje i przepraszam jesli temat juz byl poruszany.

Pozdrawiam

MikeP

krzysztof jot
05-09-2005, 12:29
niestety, ratuje cie tylko upgrade do PS CS2.
Pliki RAW z Nikona D70s jak i z D2X maja kodowany balans bieli -
czyta je z Adobe plugin CameraRaw ale od wersji 3.1 działajacy
TYLKO z CS2... no i z Elements3

szymony
05-09-2005, 12:38
A zainstalowanie wtyczki z NC do PS nie rozwiązuje sprawy. Z D70 działało. Co prawda plugin nikona w porównanu z CR jest mało rozwinęty, ale na bez rybiu, to i rak ryba :wink:

MikeP
05-09-2005, 12:52
hmm...

no to nieciekawa wiadomosc...

A jak radzicie sobie nie majac CS2 tylko CS i D70s?

Jak to najwygodniej obejsc? eksport do tif i obrobka w PS?

Pozdrawiam

MikeP

krzysztof jot
05-09-2005, 15:05
Jak to najwygodniej obejsc? eksport do tif i obrobka w PS?

NikonView oraz NikonPicture sa bezpłatne i dają podstawowe funkcje oraz za jego pomocą
konwertujesz do TIFa - to chyba najtansze wyjscie ale pozbawione paru opcji
z NC - albo pozostaje zakup NC bo daje jednak najlepsze rezultaty w pracy na
RAWach z nikona.

Wozik
05-09-2005, 22:05
niestety, ratuje cie tylko upgrade do PS CS2.
Pliki RAW z Nikona D70s jak i z D2X maja kodowany balans bieli -
czyta je z Adobe plugin CameraRaw ale od wersji 3.1 działajacy
TYLKO z CS2... no i z Elements3

D50 też się łapie...