Zobacz pełną wersję : Którą opcję wybrać?
Witam :)
Kupuję swoją pierwszą lustrzankę i zastanawiam się nad wyborem. Do tej pory fotografowałam sprzętem znajomych, a były to głównie lustrzanki Nikon D3200 i Nikon D3100. Czytałam dużo opinii i testów na internecie, ale nadal nie jestem w stu procentach przekonana co będzie dla mnie dobre. Dlatego tutaj prośba o pomoc.
Co głównie fotografuję?
Głównie jest to sport: piłka nożna i siatkówka, czasem zdarzą się jakieś zdjęcia rodzinne lub przyrody.
Nad czym się zastanawiałam?
Myślałam właśnie nad Nikonem D3200 i D3300 i nie potrafię się zdecydować :(
Jeśli miałby to być Nikon D3300 to myślałam nad takimi zestawami:
1) http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d3300-af-p-18-55-vr-tamron-af-70-300-mmm.bhtml
2) http://www.mediaexpert.pl/lustrzanki-cyfrowe/aparat-nikon-d3300-18-105-vr-czarny,id-219144
Który zestaw bardziej polecacie? A może powinnam rozważyć inną opcję? Liczę na Waszą pomoc! :)
Z tych 2 zestawow wybral bym opcje 2 jednak zastanowil bym sie nad nikonem D3300+ Tamron 70-300vc sam posiadam taki zestaw i moge polecic jedynie kiedy przypinam inny obiektyw to tylko do portretu badz jakis ciasnych miejsc i jest to Nikkor 35mm DX
Sent from my LG-H815 using Tapatalk
irek6311
22-08-2016, 17:01
NIKON D3300 + 18-105 VR na start, czy tele zoom potrzebny to z czasem dojdziesz, do zdjęć rodzinnych to Nikkor 35mm f/1,8 G.
Zwróć uwagę, że obiektyw Tamron AF 70-300 f/4-5,6 DiLD Macro 1:2 to koszt poniżej 500 zł, co już samo mówi o jego jakości. Nie warto do tego podchodzić, tak najkrócej. Dużo lepszy, niestety, odpowiednio droższy jest Tamron SP 70-300 mm f/4-5,6 Di VC USD.
http://www.euro.com.pl/obiektywy/tamron-sp-70-300-mm-f-4-5-6-di-vc-usd-nikon.bhtml
W zbliżonej cenie jest też Nikkor 55-300, ewentualnie do rozważenia.
właśnie myslałam o tym obiektywie, jednak póki co nie dysponuję kwotą, która pozwoliłaby mi na jego zakup :/ A czy Nikon D3300 będzie odpowiedni do sportu czy bardziej się zastanowić nad D3200, bo różne opinie na internecie czytałam...
- - - - kolejny post - - - - - -
właśnie do tej pory używałam obiektywu 18-105 VR ale z Nikonem D3200. Było okej, ale nie ukrywam że już brakowało tego przybliżenia :)
Nikon D3300 to nowsza werjsa D3200 tak wiec jesli budzet pozwala kupil bym jednak D3300 badz rozgladal ze za uzywanym D5300/D7100
Nikon D3300 to nowsza werjsa D3200 tak wiec jesli budzet pozwala kupil bym jednak D3300 badz rozgladal ze za uzywanym D5300/D7100
rozumiem, dlatego bardziej skłaniam się ku D3300, tylko pytanie z jakim obiektywem...
Co do Tamrona z zestawu 2 - naczytałam się wielu opinii, że nie nadaje się do sportu... dlatego też myślałam, że może zakupić lustrzankę z obiektywem 18-105, ale tak jak pisałam - przez kilka miesięcy pracowałam na tym obiektywie i teraz już trochę brakuje jednak tego przybliżenia... :D
irek6311
22-08-2016, 18:45
Jak do sportu to Nikkor AF-S 70-300mm f/4,5-5,6 G VR IF-ED (nowy czy używany, w półśrodki się nie baw.
Jezeli chodzi o sam obiektyw to polecam Tamron 70-300 vs usd jest to odpowiednik Nikora 70-300vr jednak jest sporo tanszy posiada lepsza stabilizacje a roznicy w pracy AF nie bylem w stanie zauwazyc oczywiscie jesli zdecydujesz sie na ten obiektyw polecam przetestowac kilka sztuk zanim wybierze sie ta wlasciwa
irek6311
22-08-2016, 18:54
Właśnie wszystko rozbija się o testy, przy Sigma/Tamron obiektywy tańsze, ale bywa problem FF/BF (mówiąc prosto celność AF), laik może nie wychwycić tego a potem będą mydlane zdjęcia i niesmak z nowego nabytku.
Jezeli chodzi o sam obiektyw to polecam Tamron 70-300 vs usd jest to odpowiednik Nikora 70-300vr jednak jest sporo tanszy posiada lepsza stabilizacje a roznicy w pracy AF nie bylem w stanie zauwazyc oczywiscie jesli zdecydujesz sie na ten obiektyw polecam przetestowac kilka sztuk zanim wybierze sie ta wlasciwa
w takim wypadku, pewnie zakupię Nikona D3300 (lub D3200, nad czym ciągle się zastanawiam. Lepiej kupić tańszego D3200 i resztę przeznaczyć na obiektyw czy zainwestować jednak w D3300?) z kitowym obiektywem, a ewentualnie później dokupię Tamrona, którego polecasz :)
nikoniarz
22-08-2016, 19:03
Ja widzę, że padło słowo siatkówka... Skoro siatkówka, to zapewne hale, a skoro hale, to bez f/2.8 nie podchodź. W przypadku proponowanych wyżej szkieł nie utrzymasz żadnych sensownych czasów do fotografowania siatkówki na hali, nawet stosując ISO-6400...
Kup D3200 jeśli cena atrakcyjna w stosunku do D3300, oba aparaty są bardzo podobne w jakości zdjęć jakie nimi zrobisz, tez polecam Tamrona 70-300USD bo to obiektyw rewelacyjny za te ~1000zł używany.
Alternatywa dla D3200 to model D5100.
Ja widzę, że padło słowo siatkówka... Skoro siatkówka, to zapewne hale, a skoro hale, to bez f/2.8 nie podchodź. W przypadku proponowanych wyżej szkieł nie utrzymasz żadnych sensownych czasów do fotografowania siatkówki na hali, nawet stosując ISO-6400...
siatkówkę fotografuję czasami, nie tak często jak piłkę nożną dlatego bardziej na tym mi zależy... :) Ewentualnie z czasem przeniosę się na lepszy sprzęt :)
Tak jak tu kolega Koesh powiedzial slkanial bym sie do starszego mogelu wraz z Tamronem jezeli byla by taka mozliwosc oczywiscie mowie to Tamronie 70-300vc usd
nikoniarz
22-08-2016, 19:34
siatkówkę fotografuję czasami, nie tak często jak piłkę nożną dlatego bardziej na tym mi zależy... :) Ewentualnie z czasem przeniosę się na lepszy sprzęt :)
Ale tutaj bardziej miałem na myśli, że używając przysłony f/5.6 fotografowanie siatkówki na halach będzie skutkować zdjęciami na tyle zaszumionymi, że mogą się do niczego nie nadać...
Hm, pewnie zakupię Nikona D3200 lub 3300 z obiektywem 18-105 a w późniejszym czasie dokupię lepszy obiektyw. Może ten obiektyw wystarczy mi jeszcze przez jakiś czas, a potem zainwestuję w lepszy obiektyw.
Co myślicie?
18-105VR to bardzo dobry obiektyw ale wątpię żeby ci nadążył za piłkarzami, no i 105mm to tak wiele nie zaszalejesz, chyba że chcesz cały stadion fotografować :)
18-105VR to bardzo dobry obiektyw ale wątpię żeby ci nadążył za piłkarzami, no i 105mm to tak wiele nie zaszalejesz, chyba że chcesz cały stadion fotografować :)
wiem, dobrze znam ten obiektyw :D ale myślę, że nieźle sobie dawałam radę z tym obiektywem patrząc na zdjęcia które nim robiłam :D i myślę, że nie było aż tak źle, ale to moje zdanie :D
nikoniarz
22-08-2016, 20:10
Jak do sportu to Nikkor AF-S 70-300mm f/4,5-5,6 G VR IF-ED (nowy czy używany, w półśrodki się nie baw.
Ależ to również półśrodek...
Właśnie wszystko rozbija się o testy, przy Sigma/Tamron obiektywy tańsze, ale bywa problem FF/BF (mówiąc prosto celność AF), laik może nie wychwycić tego a potem będą mydlane zdjęcia i niesmak z nowego nabytku.
Podobnie bywa z obiektywami Nikona. Niestety nie ma reguły i trzeba dobierać pod korpus różne egzemplarze...
irek6311
22-08-2016, 20:28
Ktoś kumaty musi przestrzelić obiektyw czy nie mydlany, wtedy Sigma/Tamron to dobra i tania opcja, inaczej to mydlane zdjęcia będą i szarpanie się z kalibracją (body/obiektyw).
nikoniarz
22-08-2016, 20:44
Ktoś kumaty musi przestrzelić obiektyw czy nie mydlany, wtedy Sigma/Tamron to dobra i tania opcja, inaczej to mydlane zdjęcia będą i szarpanie się z kalibracją (body/obiektyw).
Nikkora również trzeba przestrzelić.
Absolutne minimum do sensownego fotografowania siatkówki i piłki nożnej to zestaw typu Nikon D300/ Canon 50D+ 70-200 2.8. Taniej się po prostu nie da.
irek6311
22-08-2016, 20:54
Nikkora również trzeba przestrzelić.Szanse na mydlany obiektyw małe, pewne że trzeba przestrzelić, ale systemowe ja mydlane nie trafiłem, w ciemno N35mm f/1,8G i N50 f/1,8D kupowałem, w punkt trafiają, większe szanse że nie systemowy obiektyw ma FF/BF, nie wszystko wyjdzie po kilku strzałach w sklepie, nieobeznany może wcale nie dość że ma mydlany obiektyw.
nikoniarz
22-08-2016, 21:05
Szanse na mydlany obiektyw małe, pewne że trzeba przestrzelić, ale systemowe ja mydlane nie trafiłem, w ciemno N35mm f/1,8G i N50 f/1,8D kupowałem, w punkt trafiają, większe szanse że nie systemowy obiektyw ma FF/BF, nie wszystko wyjdzie po kilku strzałach w sklepie, nieobeznany może wcale nie dość że ma mydlany obiektyw.
Z własnego doświadczenia powiem raz jeszcze- nie ma reguły. N35/1.8 na jednym korpusie super, na dwóch pozostałych korekta. N18-105 na jednym okej, na drugim korekta. N70-300 na dwóch korekta. N55-300 na dwóch korekta. Tamrony i Tokiny- na każdym z trzech korpusów korekta. Wszystkie szkła po korektach celne.
irek6311
22-08-2016, 21:15
nikoniarzd3100 takie życie, jeden nie ma problemów a drugi wszystko śle do kalibracji, kupowałem trefne D600 i D7000 i zero problemów ze sprzętem, obiektywy też, Tokiny mam stare na śrubokręt więc luz, trzeba przestrzelić w każdym razie wszystko, ale to musi zrobić ktoś kumaty, polecać można niesystemowe, kuszą ceną ale ryzyko FF/BF jest większe od Nikkor.
nikoniarz
22-08-2016, 21:17
polecać można niesystemowe, kuszą ceną ale ryzyko FF/BF jest większe od Nikkor.
Nie zgadzam się z tym, bo w moim przypadku się to nie sprawdziło.
po przeczytaniu Waszych odpowiedzi już kompletnie nie wiem co zrobić :D
Przypomnę tylko, że jestem kompletnym amatorem w cykaniu fotek i tak na prawdę dopiero się tego uczę, dlatego nie potrzebuje sprzętu z wyższej półki... Kusi mnie opcja Nikona D3300 z obiektywem AF 70-300mm F/4-5.6 Di LD MACRO 1:2, gdyż w tym zestawie mam także kitowy obiektyw.. (opcja nr 1 w moim poście)
Ale czy nie lepiej wziąć tą lustrzankę z obiektywem 18-105, który póki co będzie wystarczający do piłki nożnej i fotografii rodzinnej?
Ten obiektyw 70-300 nie jest zbytnio uzyteczny tak wiec wybral bym zestaw z 18-105 a z czasem jak juz bedziesz wiedziec czego ci brakuje dokupil kolejne obiektywy ;)
To lepiej zrób coś żeby cie nie kusiło bo ten tamron jest tragicznie słaby, szkoda twoich nerwów, jeśli ma być zestaw z tele to masz już podane info, D3200 i Tamron 70-300USD, ewentualnie tańszy Nikkor 55-300VR tez daje rade.
Ja tez mam pytanie, chcesz rady czy akceptacji własnego wyboru ?
A te sklepy wciąż wpychają w zestawach dla początkujących tego dziadowskiego Tamrona Di LD Macro, który jest tak samo kiepski jak stara sigma DG Macro...
To lepiej zrób coś żeby cie nie kusiło bo ten tamron jest tragicznie słaby, szkoda twoich nerwów, jeśli ma być zestaw z tele to masz już podane info, D3200 i Tamron 70-300USD, ewentualnie tańszy Nikkor 55-300VR tez daje rade.
Ja tez mam pytanie, chcesz rady czy akceptacji własnego wyboru ?
Oczywiście, że chcę rady więc pewnie zdecyduję się na opcję z D3300 z obiektywem 18-105 :) z czasem dokupię tego Tamrona, którego wszyscy polecają :) mam nadzieję, że to dobry wybór
Nie chodzi żeby cie namawiać bo ten Tamron to też nie jest jakieś cudo i z tego co czytam ty też nie wiesz czy potrzebujesz takiego tele, fakt że obiektyw wypada świetnie cenowo przy tej jakości i praktycznie nie ma alternatywy, co jeszcze... tamron oczywiście ma ogniskowe inne ale jest też szybszy od nikkora 18-105VR, a chyba o to chodzi w sporcie ?
Jeśli weźmiesz 18-105 w zestawie to dopłacasz 600zł w porównaniu do 18-55VRII ( 1600zł lub 2200zł ), a używany tamron za 1000zł jest do kupienia nawet tu na forum był.
Czyli:
- za kwotę 2600zł masz D3300 + 18-55VRII + używany Tamron 70-300USD.
- za kwotę 2200zł masz D3300 + 18-105VR
oj chyba ci namieszałem w głowie ? :)
sokół wędrowny
23-08-2016, 19:26
Zwróć uwagę na światło, o którym mówi nikoniarz. To ma decydujące znaczenie w kwestii użytecznego ISO i czasu a to z kolei dyskontuje szeroko pojętą reporterkę sportową, o której piszesz. Sprzęt musi być nowy z pudełka czy nie przywiązujesz do tego wagi ? Co z buforem i szybkością AF dla Twoich preferencji ? To może być ważniejsze od ewentualnej korekty ostrzenia.
i jaka decyzja padła po miesiącu ? wypadałoby chociaż to napisać
Zakupiłam Nikona D3300 z obiektywem 18-105 :) dziękuję za wszystkie rady i opinie. Z zakupu jestem zadowolona :) I cieszę się, że nie wybrałam drugiej opcji. Dzięki wszystkim!
- - - - kolejny post - - - - - -
Teraz zastanawiam się nad dokupieniem tamrona sp 70-300mm f/4-5.6 di vc usd :) Jako, że po prostu na N70-300 mnie po prostu nie stać :D
Lepiej kupić nowego Tamrona czy używanego Nikona? :)
Zdecydowanie nowy Tamron ;) sam mialem go przez jakis czas i bylem bardzo zadowolony przy kupnie sprawdzalem tez N70-300 i pod wzgledem obrazka sa minimalne roznice na + jednak Tamron bije go na glowe swoja stabilizacja ;)
Sent from my iPhone using Tapatalk
Zdecydowanie nowy Tamron ;) sam mialem go przez jakis czas i bylem bardzo zadowolony przy kupnie sprawdzalem tez N70-300 i pod wzgledem obrazka sa minimalne roznice na + jednak Tamron bije go na glowe swoja stabilizacja ;)
Sent from my iPhone using Tapatalk
Również bardziej skłaniam się w kierunku Tamrona :) Bo jednak różnica w cenie spora...