PDA

Zobacz pełną wersję : zdjęcia na sali gimnastycznej

krzy17
25-05-2007, 23:24
trenuję kung fu i prowadzę stronę naszego stowarzyszenia, wiec czasem robie zdjęcia na sali, ostatnie wyszły makabrycznie, straszne cienie, było za ciemno i doświetlałem wbudowana lampą, powinienem mieć niedługo zewnętrzną, jak z niej korzystać na sali? wiadomo, zazwyczaj ciemno(wieczorami), sufit wysoko. czy obracać jakoś lampę czy możę jakiś dyfuzor?

nim
25-05-2007, 23:38
Jak sufit jest daleko to można spróbować go obnizyć ;-) Może dysponujesz jakąś taflą styropianu. Potrzebny będzie też ktoś kto tę płytę przytrzyma, może jakaś miła dziewczyna (jak mi się ładnie rymuje o tej porze). Tylko zastanawiam się czy starczy mocy. W końcu zapewne nie będzie to lampa studyjna.

Zdrówka

phantomek
26-05-2007, 01:45
Napewno ISO do gory...

sabur
26-05-2007, 07:04
ISO na 1600, obiektyw max otwarty a najlepiej to jakaś stałka typu 50/1,8 jak mozesz blisko podejsc, wspomaganie się lampą i nic innego nie zrobisz, trzeba tak probować.

Vim_Woodenhands
26-05-2007, 12:39
trenuję kung fu i prowadzę stronę naszego stowarzyszenia, wiec czasem robie zdjęcia na sali, ostatnie wyszły makabrycznie, straszne cienie, było za ciemno i doświetlałem wbudowana lampą, powinienem mieć niedługo zewnętrzną, jak z niej korzystać na sali? wiadomo, zazwyczaj ciemno(wieczorami), sufit wysoko. czy obracać jakoś lampę czy możę jakiś dyfuzor?
Możesz ustawić lampę na statyw (oczywiście blisko "akcji") i wyzwalać ją zdalnie*, robiąc zdjęcia z bliska. Oczywiście ISO w górę i max. otwarta przysłona. Możesz też zawodników zaprosić w plener - na zielonej trawie powinno ładnie się komponować, i problemów ze światłem mniej :-)
------------
* oczywiście, o ile lampa ma taką opcję. SB-800 ma, SB-600 chyba też