PDA

Zobacz pełną wersję : NIKON D70 + AF-Nikkor 50 f/1.8D + SIGMA 28-105 1:3.8-5.6

gryzmol
25-05-2007, 23:07
Witam wszystkich.

Jestem nowy na forum. Mam zamiar "przesiąść się" z kompakta KODAK P850 na niedrogi DSLR. W związku z tym mam prośbę o wyrażenie opinii na temat kompletowanego przeze mnie zestawu, tzn. czy opisany zestaw w zupełności wystarczy początkującemu fotografowi, który chce się czogoś więcej nauczyć (może jakieś sugestie co do zmian szkieł?).

Od kilku tygodni szperam w internecie i zrobił mi się mętlik w głowie, a nie chciałbym iść na łatwiznę kupując zestaw kitowy.
Chciałbym od czsu do czsu pstryknąć ładny portret, pejzarz, porządne zdjęcie w trudniejszych warunkach oświetleniowych, a kitowe szkła nie pozwalają na wszystko (może się mylę).

Mój zestaw to:

NIKON D70 + AF-Nikkor 50 f/1.8D + SIGMA 28-105 1:3.8-5.6

Z góry dziękuję za odpowiedź.

manio
25-05-2007, 23:12
Witam wszystkich.

Jestem nowy na forum. Mam zamiar "przesiąść się" z kompakta KODAK P850 na niedrogi DSLR. W związku z tym mam prośbę o wyrażenie opinii na temat kompletowanego przeze mnie zestawu, tzn. czy opisany zestaw w zupełności wystarczy początkującemu fotografowi, który chce się czogoś więcej nauczyć (może jakieś sugestie co do zmian szkieł?).

Od kilku tygodni szperam w internecie i zrobił mi się mętlik w głowie, a nie chciałbym iść na łatwiznę kupując zestaw kitowy.
Chciałbym od czsu do czsu pstryknąć ładny portret, pejzarz, porządne zdjęcie w trudniejszych warunkach oświetleniowych, a kitowe szkła nie pozwalają na wszystko (może się mylę).

Mój zestaw to:

NIKON D70 + AF-Nikkor 50 f/1.8D + SIGMA 28-105 1:3.8-5.6

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Moim skromnym zdaniem wymien ta sigme wlasnie na kita 18-70, reszta w porzadku i jak na sam poczatek jest ekstra. A pozniej to juz sam bedziesz wiedzial co Ci potrzeba, jakby co to 18-70 i ta 50tke opchniesz bez problemu.

johny_85
25-05-2007, 23:13
Nie znam tej sigmy ale kitowe szkło 18-70DX jest naprawdę przyzwoite. Na początek spokojnie wystarczy.

Co do tej stalki to się już robi taki stereotyp...

manio
25-05-2007, 23:17
Nie znam tej sigmy ale kitowe szkło 18-70DX jest naprawdę przyzwoite. Na początek spokojnie wystarczy.

Co do tej stalki to się już robi taki stereotyp...

50tka droga nie jest, zobaczy jak sie robi zdjecia jasna stalka i moze akurat swtwierdzi ze chce pracowac tylko takimi szklami, jak nie to opchnie bez duzej straty.

johny_85
25-05-2007, 23:31
Teraz pojawił się wysyp D70s z kitem, więc tylko brać ale bez stałki - zresztą ty chcesz D70 więc body pewnie używane.

Ja bym się na razie nie pchał/nie pcham na konieczność zakupu stałki. Kiedyś jak się określisz kupisz stałkę :P

Do portretów to coś o ogniskowej 85. Nikon 85 1.8.

gryzmol
25-05-2007, 23:33
Dziękuję za opinie.

Poszperałem troche i znalazłem przyzwoity test szkła kitowego. Podoba mi się :)
Co do stałki to kusi mnie cena tego szkła i jakość portretów robionych jasnymi obiektywami.

Dzieki jeszcze raz. Pozdrawiam.

Kraftsman
26-05-2007, 12:28
Co do stałki to kusi mnie cena tego szkła i jakość portretów robionych jasnymi obiektywami.

Tej stałki to akurat grzech nie mieć. Tania i świetna.