Zobacz pełną wersję : Migotanie światła świetlówki
astramus
20-08-2016, 00:38
Hej, czy ma ktoś pomysł jak wyeliminować migotanie światła świetlówek w pomieszczeniu ? Schodzenie do 1/50 przy "dynamicznych" zdjęciach dzieci eliminuje problem ale nie zadowala efekt końcowy. Nie mogę sobie również pozwolić na latanie z lampą. Czy wie ktoś jak mogę sobie z tym poradzić ? Zmiana świetlówek raczej nic nie pomoże, ponieważ zasilanie i tak pozostanie to samo (50Hz).
Zmiana świetlówek pomoże, ale musisz kupić takie o wysokiej częstotliwości, mogą też być diody, ale też muszą mieć wysoką częstotliwość. Jak nie świetlówki, to zostają tylko żarówki (takie prawdziwe żarówki z żarnikiem).
Dokładnie, w sprzedaży są świetlówki nie migające, chodzi dokładnie o elektronikę, zasilanie tu nie ma znaczenia.
astramus
20-08-2016, 12:01
No to będę musiał poszukać tych świetlówek. Chciałem wymienić na ledy ale lampę mam na świetlówki 59cm a ledy mają 60cm. Druga sprawa to modyfikacja lampy pod ledy, na czym kompletnie się nie znam.
Wymień na Led-y.
A to LEDy nie migają ??
No to będę musiał poszukać tych świetlówek. Chciałem wymienić na ledy ale lampę mam na świetlówki 59cm a ledy mają 60cm. Druga sprawa to modyfikacja lampy pod ledy, na czym kompletnie się nie znam.
Jeśli używasz standardowych świetlówek (rurek), to zmiana świetlówek nic nie da, bo one same w sobie nie mają żadnej elektroniki.
Musisz wymienić statecznik w lampie, bo to on zasila świetlówki.
drhardware
22-08-2016, 14:13
Albo zasilić z innej fazy. Najprostszym i najczęściej spotykanym sposobem są trzy świetlówki, każda zasilana z innej fazy. Eliminuje to efekt stroboskopowy, między innym przy narzedziach wirujacych.