Zobacz pełną wersję : ViewNX-i zwariował
Sądzę że to użytkownik zwariował, ale nie potrafi zwalczyć symptomów:
ViewNX-i, Windows10 64bit.
Po przypadkowym naciśnięciu któregoś z klawiszy przestał działać pełnoekranowy podgląd pliku. Pojawia się duży obrazek na sekundę po czym jest zastąpiony całkiem białym ekranem, z przypadkowo rozmieszczonymi żółtymi plamami.
Nie mam pojęcia jak przyrwócić normalne działanie. Odinstalowanie programu i ponowne zainstalowanie z nowo ściągniętego pliku... NIE POMOGŁO.
Zdaje się że kiedyś miałem ten problem z ViewNX-2 ale nie pamiętam rozwiązania.
RomanZWrocławia
18-08-2016, 21:59
Spróbuj kombinacji klawiszy Shift + S ( to komenda programu Show Lost Shadows z menu View) kiedy w programie masz otwarty jakiś raw. Przełączanie sposobu wyświetlania obrazu( w okienku, lub na pełnym ekranie) podobnie jak w PS wywołujesz klawiszem "f"
W ogóle ten ViewNX-i to jakiś cholerny crap. Że też mnie pokusiło, żeby zainstalować to cholerstwo. Od kilku lat nie pamiętam, żeby jakiś program mi się zawiesił, a ViewNX-i potrafi się wyłożyć kilka razy podczas selekcjonowania większego zbioru. Dzisiaj na dodatek uszczęśliwił mnie usunięciem wszystkich etykiet selekcjonowanych zdjęć. I to wcale nie przy crashu -- po prostu zamknąłem, a po ponownym uruchomieniu, czerwonej labelki nie miała żadna fota. Straciłem prawie godzinę. No i do szewskiej pasji doprowadza mnie tworzenie folderu NKSC_PARAM, w którym zapisywane są informacje o dopisanej lokalizacji oraz uzupełnienia IPTC. Komu to przeszkadzało, żeby te informacje były zapisywane w RAW, tak jak to było w ViewNX2? Muli jak cholera przy przełączaniu zdjęć (nawet podczas powrotu do poprzedniego)... Odświeża katalog (np. po przefiltrowaniu wg labelek) kilka razy dłużej niż poprzednik... Nie! Zdecydowałem. Won mi z systemu, padlino! Wraca ViewNX2.
nikoniarz
20-09-2016, 20:32
ViewNX-i potrafi się wyłożyć kilka razy podczas selekcjonowania większego zbioru.
U mnie tak potrafi wykrzaczyć się ViewNX2- raz działa przez parę tygoni bez crasha, a raz potrafi przez godzinę z 10 a nawet 20 razy...
Komu to przeszkadzało, żeby te informacje były zapisywane w RAW, tak jak to było w ViewNX2?
Pewnie tym których drażnił znaczny wzrost "wagi" obrabianego pliku...
U mnie tak potrafi wykrzaczyć się ViewNX2- raz działa przez parę tygoni bez crasha, a raz potrafi przez godzinę z 10 a nawet 20 razy...U mnie na szczęście spokój. W ViewNX2 drażni mnie tylko pytanie u potwierdzenie usunięcia plików, które pojawia się pod oknem programu i za cholerę nie da się go wyciągnąć na wierzch.
Pewnie tym których drażnił znaczny wzrost "wagi" obrabianego pliku...Jaki tam „znaczny”? Pliki pojawiające się w NKSC_PARAM, dla każdego NEFa mają 21,5 KB. Właśnie sprawdziłem przyrost wagi NEFa, po dodaniu w ViewNX2 geotagu, informacji autorskich, oraz opisu sesji. Z pliku o wadze 9118429 zrobiło się 9121108. To jest ~2,7 KB, czy jakieś 1/8 tego, co tworzy NX-i -- a na dodatek archiwum nie powiększa się o katalog z taką samą ilością plików co NEFów, a których i tak żaden inny program w przyszłości nie będzie potrafił przeczytać.
nikoniarz
20-09-2016, 21:02
Jaki tam âznacznyâ?
Z 16 mb robi się 25, a z 24 mb 35... Oczywiście mowa o "gmeraniu" w NEF'ie z poziomu ViewNX2- ostrość, balans, kontrast, cienie...
Z 16 mb robi się 25, a z 24 mb 35... Oczywiście mowa o "gmeraniu" w NEF'ie z poziomu ViewNX2- ostrość, balans, kontrast, cienie...Być może -- nie używam go jako edytora obrazu, a jedynie do manipulowania plikami/kolekcją zdjęć. Takie przyrosty były też w Nikon Capture, a to było spowodowane zapisywaniem podglądu zmian edycyjnych wewnątrz NEFa, w postaci JPG w większym rozmiarze (czy mniejszej kompresji) niż w oryginale. Co jak co, ale w ViewNX-i powinien być jakiś przełącznik w preferencjach, który umożliwiałby wybór miejsca zapisu zmian edycyjnych (do NEFa lub do osobnego pliku XML).
nikoniarz
20-09-2016, 21:34
Być może -- nie używam go jako edytora obrazu
Jasne, domyśliłem się tego i pewnie stąd lekkie "nieporozumienie". Niemniej jednak program ma swoje wady i zalety. Zapewne gdyby był bardziej dopracowany i/lub oferował więcej, nie byłby darmowy. Przynajmniej takie moje zdanie...
Niemniej jednak program ma swoje wady i zalety. Zapewne gdyby był bardziej dopracowany i/lub oferował więcej, nie byłby darmowy.W stosunku do jego starszego brata -- osobiście zauważyłem głównie zmiany negatywne (o których wspominałem wyżej). Na plus zauważyłem w zasadzie tylko i wyłącznie bardziej uporządkowany i przyjemniejszy w odbiorze interfejs. ViewNX2 był darmowy, szybki, sprawny i bezproblemowy. Jeśli koniecznie chcieli zmienić międzymordzie i dać mu nowsze imię -- ok. Też bym się z tego cieszył. Tyle, że w kwestii efektywności pracy, jest znacznie gorzej. Czyli jeśli dopracowana starsza wersja była darmowa, to sugerujesz, że teraz go spieprzyli, żeby poprawionego, za 2-3 lata, jednak sprzedawać? :)
nikoniarz
20-09-2016, 22:08
W stosunku do jego starszego brata -- osobiście zauważyłem głównie zmiany negatywne (o których wspominałem wyżej). Na plus zauważyłem w zasadzie tylko i wyłącznie bardziej uporządkowany i przyjemniejszy w odbiorze interfejs. ViewNX2 był darmowy, szybki, sprawny i bezproblemowy. Jeśli koniecznie chcieli zmienić międzymordzie i dać mu nowsze imię -- ok. Też bym się z tego cieszył. Tyle, że w kwestii efektywności pracy, jest znacznie gorzej. Czyli jeśli dopracowana starsza wersja była darmowa, to sugerujesz, że teraz go spieprzyli, żeby poprawionego, za 2-3 lata, jednak sprzedawać? :)
ViewNX2 jest ciągle darmowy.Co będzie w przyszłości nie mam odwagi wróżyć. Niemniej jednak gdyby funkcjonalność była na poziomie LR czy C1 to myślę, że by nie był darmowy...
Niemniej jednak gdyby funkcjonalność była na poziomie LR czy C1 to myślę, że by nie był darmowy...Jak i nie był darmowy Nikon Capture⌠Tyle, że trochę mylisz funkcjonalności. View i Capture (a także CaptureOne czy Lightroom), to z założenia już zupełnie inne oprogramowanie. Capture to typowy edytor, a View (jak sama nazwa wskazuje) przeglądarka z prostymi możliwościami edycyjnymi. Tu nie ma czego rozbudowywać, bo wszystkie funkcjonalności przeglądarki już posiada. Do właściwiej edycji służy Capture NX-D.