Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Fairy Pools - Szkocja
Sebastianito
18-08-2016, 21:05
... G-creative pokazał dolinę Glenco (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=274880) w pięknym świetle, ja niestety nie miałem tyle szczęścia na Isle of Skye (Szkocja) Dżdżysty deszcz, przenikliwe zimno (tak wiem, środek lata) odbiło swoje piętno na obrazie.
Bije się w pierś (nie szukam wytłumaczenia) pierwszy raz, z pełna premedytacją robiłem zdjęcia w deszczu, pod parasolem, w kapturze mając nadzieje, że coś z tego będzie!
Na chmurę okalającą szczyt czekałem dobre 15 min. Trochę się za plecami przetarło, trochę zaświeciło... i o to jest.
Fairy Pools
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/fairy_polls_srgb_by_sebastiankrausdaeip2-1.jpg
źródło (http://orig11.deviantart.net/9215/f/2016/231/c/1/fairy_polls_srgb_by_sebastiankraus-daeip2g.jpg)
Tech.: 3 zdjęcia, 2 dla zakresu tonalnego; 1 dla zakresu ogniskowej.
|K-1|P15-30@15 i 23mm|ISO100|f18|0.5; 1/4 sek.|
Warto było! Zdjęcie jest świetne. :)
irek6311
18-08-2016, 21:18
Miejscówka przednia i kadr pokazany świetnie, ciut czas mógł być krótszy, woda dała by trochę przekazu więcej ;)
Ty nie potrzebujesz światła żeby robić zdjęcia:D
Czy możesz trochę bliżej wyjaśnić te "3 zdjęcia, 2 dla zakresu tonalnego; 1 dla zakresu ogniskowej"?
Warto było czekać i moknąć, bo fota genialna, kolor i kadr jak dla mnie na +
G-creative
18-08-2016, 21:28
Jak dla mnie właśnie czas naświtlenia wody bardzo dobry, widać każdy detal płynącej wody. Osobiście uwielbiam takie mroczne klimaty, z pewnym niedopowiedzeniem, tajemniczością. Bardzo udana praca :-)
Sebastianito
18-08-2016, 21:33
Taka technika... robisz 3 zdjęcia... 2 na tej samej ogniskowej ale z innymi parematrami naświetlenia a jedno z inną ogniskową używając czasu z poprzedniego naświetlenia... (nie można mówić wszystkiego co się wie) :D Odsyłam do Biegłego. (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=11973)
Zdjęcie piękne. Opisu technicznego nie ogarniam :)
genialne! :D efekt jak ta lala :D
TheEquinoxe
18-08-2016, 23:37
Czyli jednak warto czasami zmoknąć jeżeli w efekcie mają powstać takie zdjęcia :)
Kolejne zdjecie w takiej trudno przyjmowalnej dla mnei kolorystyce, ale to nie problem przy calej reszcie kadru, sam mialem okazje ustrzelic udane zdjecia w deszczu, ale robie takowe w sytuacjach takich jak ty "juz tu jestem to moze cos wyjdzie".
Co do czasu dobranego do wody, ja to kupuje w pelni, bo jest dobrze, widac dynamike, widac, ze woda plynie, nic nie zmieniac...ale tobie nie trzeba tego mowic.
Opis techniczny dla mnie zrozumialy a dla tych co nie kumaja to mamy dwa naswietlania jedno na jasne partie zdjecia a drugie na ciemne z ostroscia ustawiona na pierwszy plan, trzecie jest prawdopodobnie na jasne partie z ostroscia ustawiona na drugi plan, stad mowa o "3 zdjęcia, 2 dla zakresu tonalnego; 1 dla zakresu ogniskowej"...
te trzecie to na innej ogniskowej jest, przyzoomowane i zrodzilo to mnostwo pomyslow w mojej glowce :D
Sebastianito
19-08-2016, 09:53
Greg pełna zgoda. Trochę po polecialem z kolorami ale jakoś mi tak się spodobało. Możliwe ze za tydzień juz się podobać mi nie będzie. Musze poprostu praktykować z nowym sprzętem żeby się z nim zaprzyjaźnic.
chętnie te mroczności zobaczyłbym w dobrym B&W
Greg pełna zgoda. Trochę po polecialem z kolorami ale jakoś mi tak się spodobało. Możliwe ze za tydzień juz się podobać mi nie będzie. Musze poprostu praktykować z nowym sprzętem żeby się z nim zaprzyjaźnic.
Magneta, panie, magneta...wyczujesz, kwestia czasu.
Ja sie dopiero przyzwyczailem na dobre do D600 a juz w planach nowa pucha :D
Kolejny raz udowadniasz , że w każdych warunkach można zrobić dobre zdjęcie .
Sebastianito w filmikach Biegłego " DRI " nie została wspomniana ta technika .
Gdzie można o niej poczytać ?
kolorowooka
21-08-2016, 21:38
Lato nas nie rozpieszczało w tym roku :( Ale dla takiego zdjęcia, warto zmoknąć i zmarznąć. Jest świetne.
Za ciemno, za kontrastowo, za dobitnie z kolorami i cos niedobrego wyłazi na krawędzi odległego szczytu. mi średnio ta praca podchodzi.
Lubię takie podwójne kadry, Świetnie to wygląda.