Zobacz pełną wersję : Puszysta panna młoda ;)
Hejka. Z 2 lata temu obiecałam przyjaciółce, że będę robić jej zdjęcia na weselu, była ona wtedy chudzinka, lecz przez te 2 lata trochę się jej utylo i jej waga przekracza 100kg na pewno ;( znowu jej facet jest bardzo chudy i boję się coraz bardziej tych zdjęć. Jakieś rady jak wykonywać kadry żeby tej otyłości nie było widać, aż tak bardzo? ;(
kurczeblade
18-08-2016, 09:07
kup jakiś obiektyw szerokokątny, ale bez dystorsji beczkowatej :)
a tak poważnie, idziesz na wesele przyjaciółki i zamiast się na nim bawić, będziesz jej robić usługę - tym bardziej że to Twoja przyjaciółka hmmm ? :D
Jarecky83
18-08-2016, 09:38
No cóż, natury nie oszukasz...;)
Czego się boisz? Tego, że foty nie będą jak z katalogów, bo Panna Młoda nie jest modelką? Rób swoje, to nie Two problem, że przytyła ;)
Ide tam się bawić i robić jej zdjęcia jako prezent ślubny. Jaki problem zrobić przygotowania i mszę? A podczas zabawy nie muszę latać przecież cały czas z aparatem
Do pewnego stopnia można sobie pomóc odpowiednim kadrowaniem. Wszystko zależy od przypadku.
A jeśli jesteś twarda i Młodzi nie będą o to warczeć, to masz coś takiego jak ps...
Jeżeli jest normalną, myślącą i świadomą siebie osobą - wie jak wygląda - nie wiem w czym problem.
Pozdrawiam Mirek
nie zrobisz z niej Rubikowej przecież. Nie podchodź blisko z UWA. Kadruj raczej z daleka i z dłuższych ogniskowych. Na pewno nie portrety z 14mm :)
I będzie dobrze - PM wie jak wyglada, lustro w domu ma więc ma też świadomośc jak wyjdzie na zdjęciu.
Ponoc najszczuplejsze sa w dniu slubu. Wiec z biegiem czasu zdjecia stana sie kultowe.
Spróbuj sprowokować jej narzeczonego do zdrady. Powiedz jej o tym na dzien przed ślubem. Temat sam sie rozwiąże - ślubu nie będzie, a i dziewczyna w stresie może trochę schudnie. Albo odwrotnie.
skarcity
18-08-2016, 14:11
a tak poważnie, idziesz na wesele przyjaciółki i zamiast się na nim bawić, będziesz jej robić usługę - tym bardziej że to Twoja przyjaciółka hmmm ? :D
typowy kotlet... już widzi swoją stratę tam, gdzie i tak by nie zarobił...
Podstawowe pytanie czy panna młoda też chce ukryć swoją otyłość? Bo może niepotrzebnie się tym martwisz.
Druga rzecz, to panna mogła o tym myśleć przez ostatnie 2 lata, a nie teraz szukać cudu...
Podstawowe pytanie czy panna młoda też chce ukryć swoją otyłość? Bo może niepotrzebnie się tym martwisz.
Druga rzecz, to panna mogła o tym myśleć przez ostatnie 2 lata, a nie teraz szukać cudu...
Ale nie wymyślaj.
NIGDZIE nie jest napisane że po pierwsze panna młoda źle się czuje z nadwagą i po drugie że szuka cudu. Mamy tu do czynienie JEDYNIE z obawami FOTOGRAFA !
Panny młodej tu nie ma nigdzie.
skarcity
18-08-2016, 15:00
Ale nie wymyślaj.
NIGDZIE nie jest napisane że po pierwsze panna młoda źle się czuje z nadwagą i po drugie że szuka cudu. Mamy tu do czynienie JEDYNIE z obawami FOTOGRAFA !
Panny młodej tu nie ma nigdzie.
Ale czytaj ze zrozumieniem...
właśnie zapytałem czy to panna chce ukryć otyłość, czy to tylko fotograf...
Kosakowski
13-09-2016, 15:53
Aparatu się czasem nie oszuka.Mówi się trudno,ważne żebyś Ty trzymała dobra "swoją" jakość.
Zależy jaki ma rodzaj otyłości ;) Staraj się nie robić zdjęć parze od strony panny młodej, a już na pewno nie perspektywą od dołu. Stań raczej od strony pana młodego - to co bliżej będzie się wydawało większe, dalej mniejsze. Tyczy się to także szczuplejszych gości. To samo kadry "od dołu" podkreślą dolną część sylwetki, "od góry" pozwolą się skupić na twarzy, fryzurze, welonie/wianku/toczku.
Nie da się do tego zastosować na wszystkich zdjęciach, jednak można tym sposobem zrobić kilka ładnych ujęć.
I jak już po ślubie? Poradziłaś sobie czy jeszcze szukasz porad, bo nie wiem czy pisać. U mnie problem był odwrotny :)