PDA

Zobacz pełną wersję : Co trzeba dokupić do lustrzanki?

marcin0501
25-05-2007, 21:53
Witajcie!
Jestem nowym posiadczem lustrzanki D40. Nie uzywalem nigdy lustrzanki wiec chcialem zapytac co powinienem dokupic sobie do takiego aparatu. (nie mysle o dodatkowym obiektywie)
Widzialem ze osoby kupuja jakies filtry na obiektyw itp.. (do czego to jest potrzebne?)

pebees
25-05-2007, 22:00
Dokup sobie jakąś książkę o fotografowaniu...

Złociu
25-05-2007, 22:02
poczytaj sobie FOTOPOLIS (http://www.fotopolis.pl), pewnie znajdziesz wiele odpowiedzi na frapujące Ciebie pytania:)

fireboy
25-05-2007, 22:17
Do D40 dawali książkę więc może to już ma :) A co do dodatków to będzie ich sporo... Kolejne wydatki się szykują...
Karta... Filtr UV... Pokrowiec/Torba... Statyw... Lampa... można tak wyliczać...

blekota
25-05-2007, 22:45
książka jak najbardziej , aparat już masz .

marcin0501
25-05-2007, 22:50
Karte, pokrowiec, ksiazke mam
myslalem o tych filtrach. Tylko nie wiem do czego one sluza. Czym sie sugerowac przy zakupie

mini21
25-05-2007, 22:56
co do filtrów do podstawą jest UV.
Moim zdaniem jej głównym celem jest ochrona szkła.
Czym się różnią.... ceną, marką, średnicą.
Im cieńszy tym zazwyczaj lepiej, bo unikasz winiety.

Zależy czy filtr ma być na stałe czy będziesz go zdejmował przy foceniu (poszukaj, był kiedyś wątek w stylu filtr na stałe-tak czy nie).

Jeśli tak, to nie oszczędzaj, kup B+W, Marumi albo Heliopana :twisted:
Hoyi nie polecam (przykre doświadczenia z czyszczeniem).

Potem są filtry Polaryzacyjne, ale o tym później.

Na początku zastanów się czy jest ci w ogóle jest potrzebny, jeśli stwierdzisz że tak, szukaj na forum!

Paweł.S
25-05-2007, 22:57
Jeśli myślisz o kupnie filtra, to takim podstawowym jest filtr UV który też świetnie się sprawuje jako zabezpieczenie przedniej soczewki obiektywu. Ciągle mam go w planach, ale ciągle jakoś mi kaski brak :-|
-----------
mini21 wyprzedził mnie o sekundy i ładniej to rozpisał :)

Prorok78
26-05-2007, 00:18
takim podstawowym jest filtr UV który też świetnie się sprawuje jako zabezpieczenie przedniej soczewki obiektywu. Ciągle mam go w planach....

No tylko zeby sie nie okazalo ze jak juz kupisz to nie ma czego zabezpieczac bo na szkle bedzie wiecej rys niz szkla :) - przepraszam nie potrafilem sobie odpuscic :)

A do autora postu - jesli poki co nie wiesz po co sa filtry to nie kupuj ? Moze sa niepotrzebne ??:) poczytaj, popytaj a nie kupuj bo 'widziales ze ludzie kupuja'... - ja dzis widzialem w sklepie czlowieka lupujacega bazooke (mam na mysli nikkora 300/2.8) i jakos nie ciagnelo mnie do wydania ponad 2 tys euro zeby kupic bo on kupuje... To bledne podejscie... najpierw pomysl czego Ci potrzeba, brakuje co by sie przydalo a pozniej kupuj.. ja np uzywam na kazdym szkle filtra dla ochrony (ale nie UV tylko sky 1a - ladniejsze kolorki:):) a dodatkowo polara od czasu do czasu...ale np nie mam poki co w planach zakupu polowek (szarych burych czerwonych - wszystko jedno) bo nie uwazam zebym na tyle potrafil robic juz zdjecia tym co fabryka dala zeby zaczac sie takimi filtrami poslugiwac... A za kolegami... fotopolis to kopalnia wiedzy dla osob ktore zaczynaja- poukladana w ladne skladne artykuliki, felietony i co tam jeszcze, oraz forum... A tu na forum .. coz.. jest szukajka i slowo daje kilka razy mialem tylko przypadek zeby czegos czego szukalem nie wyplula... :) Tak wiec idz robic fotki, naucz sie operowac aparatem a w przerwach na ladowanie baterii czytaj czytaj i tak w kolko... powodzenia - sprzet masz niezly (w koncu bylo nie bylo jest to nikon - jaki on by nie byl :):) tak wiec do dziela :)

mini21
26-05-2007, 00:26
A ja ci proponuje (bo tego nie wymieniłeś) kup sobie BATERIĘ.
Tego nigdy za dużo.

borcek
26-05-2007, 01:34
Cześć mam na imię Michał. Fotografuję od 3 lat, jestem szczęśliwym posiadaczem f75. Forum czytam od paru miesięcy, jednak dopiero teraz postanowiłem coś skrobnąć.

Osobiście polecam Interaktywną Szkołę Fotografowania National Geographic. Oprócz tekstu i przykładowych zdjęć są też różnego rodzaju multimedia (np "symulator" doboru parametrów naświetlania). Może to traci na atrakcyjności jak masz cyfrę - możesz sobie od razu sprawdzić co i jak na aparacie. Ale mimo to warto spróbować.

Co do innych akcesoriów, poczekaj, pofotografuj trochę i pytanie "co kupić??" zmieni się w "jakie coś jest najlepsze" ;]

GrzegorzPPP
26-05-2007, 08:12
Czytaj to forum :) Ja się mnóstwo ciekawych rzeczy dowiedziałem :)

Kraftsman
26-05-2007, 12:33
Witajcie!
Jestem nowym posiadczem lustrzanki D40. Nie uzywalem nigdy lustrzanki wiec chcialem zapytac co powinienem dokupic sobie do takiego aparatu. (nie mysle o dodatkowym obiektywie)
Widzialem ze osoby kupuja jakies filtry na obiektyw itp.. (do czego to jest potrzebne?)

Kup sobie podręcznik fotografii dla początkujących. Taką np. Szkołę Fotografowania National Geografic. Z pilnych zakupów dodatkową baterię i filtr UV (coby chronić obiektyw). I rób foty, próbuj, eksperymentuj.

Dobra wiadomość: z czasem sam dowiesz się jakiego sprzętu czego Ci brakuje.
Zła wiadomość: szykują się wydatki :mrgreen:

Paweł.S
26-05-2007, 16:05
No tylko zeby sie nie okazalo ze jak juz kupisz to nie ma czego zabezpieczac bo na szkle bedzie wiecej rys niz szkla :) - przepraszam nie potrafilem sobie odpuscic :)
Czarnowidz nie Prorok ;)

Prorok78
26-05-2007, 18:34
a tam zaraz czarnowidz...:):) przeciez wiesz ze mam racje :) - czasem minutka wystarczy zeby zalatwic na amen szkielko warte kilka wyplat ...:)

Nemeth
26-05-2007, 21:10
a tam zaraz czarnowidz...:):) przeciez wiesz ze mam racje :) - czasem minutka wystarczy zeby zalatwic na amen szkielko warte kilka wyplat ...:)

To co wy tymi z szklami robicie ??
W kregle gracie ?

Prorok78
27-05-2007, 11:44
Heh nieeeee - czasem w bilard tylko jakims zoomem dlugim... a tak na powaznie - focisz np autka na jakims rajdzie i dostajesz strzala z blota z kamyczkami prosto w szklo... co lepiej czyscic ? obiektyw czy filtr? albo prosciej...zmieniasz na szybko szkielko zapominasz (nie masz czasu) zalozyc 'kapturka' wkladasz do torby... a tam sie karta cf poniewiera bo przed chwila zmieniles na nowa i wrzuciles w torbe... wiem ze to sytuacje ekstremalne - niemniej jednak ja nigdy nie zakladam ze bedzie super pieknie wszystko po mojej mysli i na wszystko bede miec czas... a w takich sytuacjach o uszkodzenie szkla nietrudno... no chyba ze robi sie wylacznie makro w ogrodku... wtedy faktycznie ochrona soczewki filtrem nie koniecznie ma sens :)

Sculptoris
03-06-2007, 19:58
Jak sam piszesz są to sytuacje ekstremalne. Jak ktoś faktycznie foci w warunkach o wysokim ryzyku to OK. Ale z tego co widzę UV polecacie każdemu jak leci - jako standard. Pytanie - jeżeli ktoś nie zajmuje się tego typu fotografią to lepiej aby paradował z tym UV co na pewno nie poprawi jakości zdjęć, czy też lepiej aby pomyslał co robi w sytuacjach, które zdarzają się od święta?

Ja osobiście na żużel nie chodzę, więc za filtr UV podziękuję.

pozdrawiam
Nowy

jm
03-06-2007, 20:22
a ja w temacie filtra UV dodam od siebie....
nie focę w żdnych ekstremalnych warunkach, żaden żużel ani wyścigi samochodowe. O aparat dbam bardzo. Kiedy kupiłam w Canonie obiektyw droższy i lepszy od kitowego, natychchmiast pożeniłam go z fitrem UV - dodam, że drogim UV! , coby mi jakości fotek nie psuł. Obiektyw zmieniłam wraz z systemem:) ale na szczęście rozmiar filtra się zgadzał więc tylko przekręciłam na nowe szkiełko. Łącznie filtr UV mi służy prawie 2 lata i ostatnio zauważyłam maleńkie, mikrospopijne mikroryski na tym filtrze -a też zawsze był bardzo ostrożnie pielęgnowany! I powiem Wam jedno - naprawdę wolę miec te ryski na filtrze UV (nawet tym drogim) niż na obiektywie, którego wartośc i tak jest kilkukrotnie? wyższa niż filtra.

Natomiast jest też druga strona medalu - jak ktoś ma obiektyw wart ze 200zł - czy jest sens zapinania UV za tyle samo??? Raczej nie. Czy jest sens zapinania taniego UV no name za 30zł - ... nie wiem - zależy ile w skali subiektywnej posiadacza obiektywu jest on dla niego wart.

"Problem" zarysowany przez autora wątku jest moim zdaniem typowy dla świeżych posiadaczy aparatów cyfrowych zwłaszcza jak czytają takie forum jak to - "wszyscy coś kupują, więc ja też powinienem":) W momencie kiedy będziesz czegoś nowego potrzebował sam to poczujesz!

Pozdr

Nemeth
03-06-2007, 20:40
Hm ... wydawanie 200 zl na filtr ktory przydaje sie na duzych wysokosciach to chyba jednak przesada. Uwazam na szkla i mimo ze w torbie wala mi sie juz ich kilka to zadnych rysek nie mam. Nie zdazylo sie wrecz by zaistniala sytuacja w ktorej moglbym porysowac soczewke. Nie wiem czy bym byl rownie uwazny gdybym mial jakis filtr nalozony.

Jednak moim zdaniem wieksze zagrozenie niesie (w moim przypadku rzecz jasna) sama zmiana szkla, która moze przyniesc zarysowanie tylniej soczewki. A tu zadnych filtrow niema.
Dodam tylko ze szkla zmieniam jedna reka ;)

jm
03-06-2007, 21:00
Hm ... wydawanie 200 zl na filtr ktory przydaje sie na duzych wysokosciach to chyba jednak przesada. ;)

Moja filozofia różni się tutaj od Twojej - dla mnie to pieniądze na filtr, który chroni przednią soczewkę ale nie za cenę kompromisu w postaci gorszej jakości zdjęc. Tyle.

Prorok78
03-06-2007, 21:19
Przede wszystkim filtr UV przestal miec znaczenie na 'duzych wysokosciach' odkad w naszych malenstwach mamy matryce zamiast filmow :) Matryca jest nieczula na promieniowanie uv wiec wszystko jedno czy jest filtr czy go nie ma. Natomiast dla mnie ma znaczenie czy porysuje sobie filtr za 200 lub 300 zlotych czy szklo za 2 lub 3 tysiace ( i wiecej)... racja ze do kitow (i to tych tanich badziewnych) mija sie to z sensem bo porzadny filtr jest drozszy od szkla.... ale do porzadnych obiektywow... Dobrej jakosci filtr nie bedzie mial negatywnego wplywu na zdjecie...

A co do rysowania soczewek przy zmianie - tez zmieniam jedna reka, trzymajac druga torbe i majac puche na szyi... tyle ze tylna soczewka zawsze jest troche schowana w glebi obiektywu i nie jest tak duza jak przednia... To przednia jest najbardziej narazona - ja juz wymienialem filtr na obiektywie po zarysowaniu go bagnetem drugiego... - fakt 72 mm dobry filtr kosztuje ale jak by to byla soczewka w S 17-70 to bylbym poltora tysiaca w plecy :) Tak wiec ja sie nie dam przekonac ze zakladanie nie ma sensu :)

Seeker
05-06-2007, 00:55
"ja dzis widzialem w sklepie czlowieka lupujacega bazooke (mam na mysli nikkora 300/2)"

Bardzo ciekawe... (zakladajac, ze faktycznie w sklepie)

Prorok78
05-06-2007, 01:38
Tam bylo napisane 300/2.8:) jesli chcesz adres-nie ma sprawy :) w 2 sklepach w dublinie leza te szkielka po okolo 2800 E

Seeker
05-06-2007, 01:54
Czy ja wspomnialem chociaz slowem o 300/2.8 ? ;)

Natomiast 300/2 to bardzo fajne szkielko,
http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/nikkoresources/telephotos/300mmedif20/index.htm
ale w sklepie go nie uswiadczysz.