Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : F 70 i ząbki raz jeszcze.

ppfalcon
25-05-2007, 21:38
Jak zapewne niektórzy forumowicze wiedzą od ostatniego krakowskiego pleneru mam niesprawny F70 z powodu wyłamania zatrzasków w tylnej ściance. Dorobiłem co prawda je własnoręcznie, ale wytrzymały tylko jedną rolkę filmu i znowu puściły. Dlatego dałem do kilku serwisów w Krakowie i dowiedziałem się co następuje:
- na Czapskich nie mają żadnych opcji naprawy. Jedynie nowa, oryginalna tylna ścianka za ponad 200 zł.
- na Wiślnej chcieli zgrzewać termicznie za 180 zł.
- na Siennej dorobiliby mi metalowe ząbki za 160 zł.
- na Kijowskiej mieli kiedyś metalowe ząbki, ale się skończyły i już nie będzie.
Słyszałem o forumowiczach, którzy mieli dorabiane właśnie takie metalowe zatrzaski, stąd moje pytanie ile za coś takiego zapłacili. Bo za 160 zł to dopłacam drugie tyle i mam cały aparat, a póki co mam F100 do focenia. Ale chciałbym coś z tym zrobić, żeby 70-tka nie leżała nieużywana w szafie. Może ktoś zna jakieś serwisy w Polsce, gdzie za "rozsądną" cenę są w stanie naprawić tą usterkę.

spiritwood
25-05-2007, 23:21
Wydaje mi sie, ze wcale nie jest glupim pomyslem kupienie drugiej F 70 za 200 czy 300 PLN 'na czesci'. Coraz mniej serwisow foto ma stare zapasy czesci, a komisy foto, gdzie jeszcze niedawno mozna bylo kupic fajne 'skarby' padaja jak muchy (przynajmniej w Warszawie...). Teoretycznie rzecz biorac taki zakup jest sie w stanie zwrocic w dwie awarie/naprawy.
Ja osobiscie wypatruje na allegro drugiej FE 2 w rozsadnej cenie bo wiem, ze predzej czy pozniej bede potrzebowac jakiejs czesci, a nie usmiecha mi sie placic ponad stowe za byle *******ke...

http://www.allegro.pl/item197937577_nikon_f_70_nikkor_35_80.html

http://www.allegro.pl/item198945076_nikon_f70_stan_bdb.html

zawsze jest szansa, ze mozna sie dogadac przez telefon..... Ja bym probowal.

Szuwar
25-05-2007, 23:30
Ja miałem szczęście, bo w moim F80 skleiłem i trzymają (kropelka :-D ). Ale też się zastanawiam nad jakimś dawcą. A może znajdziesz egzemplarz lepszy od Twojego i Twój będzie dawcą? W każdym razie popieram przedmówcę.

ppfalcon
05-06-2007, 12:15
Chodziłem, szukałem, pytałem i w końcu udało mi się załatwić w ostatnim pkcie w Krk do którego poszedłem. Ale ząbki mam metalowe i tak jak planowałem wydałem 100zł.

Szuwar
05-06-2007, 14:45
I jak to mało potrzeba do szczęścia. Wstawił se ząbki i od razu lepiej :mrgreen:

No to masz spokój, a ja żyję w niepewności czy na kolejnym wypadzie nie stracę swoich ..... w F80.