PDA

Zobacz pełną wersję : Uszkodzony nikkor 18-200 VR

gniady
16-08-2016, 13:00
Panie i Panowie,

mój wysłużony i zasłużony obiektyw coś podupada na zdrowiu. Mianowicie zaczęło się coś takiego - obiektyw sam z siebie, bez przyciskania przycisku ostrości/migawki, losowo kiedy mu się zachce, terkocze, skrzypi, brzęczy... Trwa to jedną dwie sekundy. W tym czasie obraz w wizjerze niemiłosiernie skacze. Autofocus działa i da się zrobić zdjęcie. Podejrzewam, że to coś się dzieje ze stabilizacją.

Czy ktoś z Was miał podobny przypadek? Albo wie co to może być? Czy z obiektywu coś jeszcze będzie?

Może znacie jakiś sprawdzony serwis foto w okolicy Kielc lub Radomia, który wykona fachową ekspertyzę a i skóry przy tym nie zedrze?

Dziękuję i pozdrawiam.

TOP67
16-08-2016, 13:11
Najprawdopodobniej uszkodzona taśma. W tym modelu odkleja się ona od obudowy i zaczepia o nią prowadnica soczewki ostrości. Może też stawiać opór podczas zoomowania. Ostatnio naprawiałem taki, gdzie taśma wręcz wyrwała się ze złącz i zasłoniła obraz.

anthrax00001
20-08-2016, 16:53
Podepnę się ponieważ mam taki sam zepsuty obiektyw.
Uszkodzenie mechaniczne. Zasyfił się piaskiem i na siłę przekręciłem - coś pękło i się tubus wysuwa sam.

Mam prośbę o podpowiedź - gdzie takie coś można naprawić?

Wiem, że jest autoryzowany serwis Nikona ale oni nie odpisują nawet na maila od dwóch tygodni,
a zapytałem tylko w jaki sposób najlepiej dostarczyć sprzęt. Poza tym terminy miesięczne mnie przerażają,

Z góry dzięki.

jo44
20-08-2016, 19:53
Kolega TOP67 (post powyżej Twojego).

homer65pl
21-08-2016, 22:54
Podepnę się ponieważ mam taki sam zepsuty obiektyw.
Uszkodzenie mechaniczne. Zasyfił się piaskiem i na siłę przekręciłem - coś pękło i się tubus wysuwa sam.

Mam prośbę o podpowiedź - gdzie takie coś można naprawić?

Wiem, że jest autoryzowany serwis Nikona ale oni nie odpisują nawet na maila od dwóch tygodni,
a zapytałem tylko w jaki sposób najlepiej dostarczyć sprzęt. Poza tym terminy miesięczne mnie przerażają,

Z góry dzięki.
Albo Studio 5S [emoji4]

Wysłane z mojego MediaPad T1 8.0 LTE przy użyciu Tapatalka

anthrax00001
31-08-2016, 18:16
Chciałbym polecić usługi kolegi TOP67, rewelacja, szybko, sprawnie i tak tanio, że aż mi głupio... :)

Artur 82
16-12-2019, 01:45
Witam

Właśnie zakupiłem z drugiej ręki wymienionego wyżej Nikkor 18-200. Przy sprawdzaniu nie było problemu. Wróciłem do domu ciesząc się że nabyłem zadbany obiektyw i lipa.
Mam ten sam problem co osoba zakładająca temat a mianowicie zgrzytanie terkotanie po włączeniu aparatu, za chwilę po kilku zdjęciach obraz w wizjerze niemiłosiernie skacze i następuje terkotanie.
Po czym znów mogę wykonać kilkanaście zdjęć bez problemu i znów terkotanie i skoki w wizjerze. Czy możecie polecić kogoś z pomorskiego (osoba prywatna czy też firma) kto by mi naprawił obiektyw i nie uszczupli portfela na święta. Mogę rozważyć również wysyłkę ale najlepiej trójmiasto w kolejności Gdynia/Sopot/Gdańsk. Pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc.

crusiek
16-12-2019, 13:42
Zerknij na Przymorzu https://www.okserwis.com.pl/
Robiłem tam kiedyś 18-105, bez zastrzeżeń i nie było drogo.