PDA

Zobacz pełną wersję : 35 mm 1.8 G D90 podejście drugie

ska
16-08-2016, 00:29
Witam. O współpracy d90 z tym obiektywem chyba każdy z nas słyszał. Jedni mają szczęście a inni nie.. Niestety i mnie też na początku szczęście nie dopisało. Nabyłem nowego D90 + kit kilka lat temu jako następca D70s. Starszy nikon współpracował u mnie z niezliczoną ilością obiektywów sigmy tamrona i nikkora i nigdy, ale to przenigdy nie było problemów- zawsze trafiał w punkt. Z d90 niestety nie było już tak kolorowo bo z pierwszym tele (tamron 70-300 VC) były niezłe cyrki. Zamiast tamrona kupiłem 70-300 VR ED i z celnością było nieźle. Idąc dalej jeśli systemowe szkła działają dobrze to postanowiłem wziąć jakaś stałke. Wcześniej miałem 50 mm z d70s, więc teraz dla odmiany postawiłem na 35 mm i tutaj był kosmos.. nie będe się rozpisywał, ale 99 % zdjęć to był kosz. Minęło kilka lat ja przeprowadziłem się do niemiec i postanowiłem kupić drugą 35 tutaj. I eureka ! sprawdziłem w saturnie 3 szkła i każde wali jak żyleta, że można nogi golić :P

na szybko ustrzeliłem zdjęcie

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/iUnugU9-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/iUnugU9.jpg)

jedno na 30 zdjęć jest delikatnie przestrzelone, ale z reguły dzieje się tam gdzie jest bardzo mały kontrast

Jakaś konkluzja na ten temat ? czyżby niemieckie szkła są ''lepiej'' skalibrowane?

LukaszJ
16-08-2016, 05:58
Na podstawie zakupu jednego obiektywu w Polsce i przetestowaniu 3 w Niemczech takie wnioski o kalibracji? Za mało danych chyba żeby powiedziec gdzie lepiej. Może zwyczajnie miałes pecha ze sztuką która kupiłeś, a jak było tak źle jak piszesz to jest zawsze kilka dni na zwrot zamówienia.

ska
16-08-2016, 15:07
Mnie chodzi bardziej o to, czy ktoś się z tym spotkał kupując te same szkła za granicą. Czy zauważył różnice w jakości a nie o to, co należało zrobić. Na D90 miałem na chwile od znajomego jeszcze 50'tke w wersji D i też rewelacji nie było. Stąd moje zdziwienie bo każdy wie, jak D90 pracuje z jasnymi stałkami, a tu taka niespodzianka. Być może masz racje miałem farta i te 35'tki były tak samo skalibrowane chociaż numery miały mocno rozbieżne..

david555
16-08-2016, 15:44
Nikt mi nie wmówi, że jest inaczej, dystrybucja z jakiej pochodzi sprzęt, ma znaczenie.

irek6311
16-08-2016, 18:13
ska kupowałem ten obiektyw w pobliskim sklepie, 1 sztuka w punkt celna, D7000 i D80, Tamrony i Nikkory co mam na obu body w punkt ostrość ustawiają, może mam fart, tak poza tym gro narzekających w sieci pisze, mniej zadowolonych, trzeba też odsiać część co umiejętności nie ma jako fotograf i wszystkie nieostre zdjęcia zwala na wady sprzętu.