PDA

Zobacz pełną wersję : Aberracja chromatyczna - usuwawnie

marti5
15-08-2016, 17:43
Witam!
Trafiło mi się z wakacyjnego wyjazdu trochę zdjęć z uwidocznioną aberracją chromatyczną. Posiadam PSE 11 z wtyczką Adobe Camera Raw 7.4 ale nie ma tam zakładki z narzędziem do usuwania CA.
Czy tylko pełna wersja PS to umożliwia a może potrzeba nowszego ACR?
Jak ewentualnie można szybko pozbyć się tych artefaktów? Jest jakiś inny darmowy soft?

pozdrawiam

2pompony
15-08-2016, 17:53
Nie masz czynnej zakładki Lens Correction?

marti5
15-08-2016, 18:06
No właśnie nie ma tej zakładki. Mam tylko 3 podstawowe:
1. Podstawowe
2. Szczegół
3. Kalibracja aparatu

2pompony
15-08-2016, 18:20
To faktycznie dość nietęgo... Nie jestem mocny w zawiłościach polityki Adobe, tzn. co w którym programie obcina, ale wygląda na to, że jesteś właśnie ofiarą takiej działalności. Ja ciągnę na starym PSie (i jeszcze starszej niż Twoja wersji ACR, bo 6,0) i mam Lens Correction, więc wygląda na to, że wina może leżeć po stronie PS ELements.

Zupełnie pobieżne rzucenie okiem na gugla mówi mi, że np. darmowy Rawtherapee (http://rawtherapee.com/) usuwa CA, choć nie wiem jak skutecznie czy wygodnie, bo sam od lat używam do tego czego innego (Lra).

Ogryzek
15-08-2016, 18:33
DxO Optics pro 9 za free

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=273203

marti5
15-08-2016, 18:49
Szkoda że nie dla D7100 - to wg specyfikacji producenta softu

marti5
15-08-2016, 21:00
Zainstalowałem i działa :-)
CA usuwa w zadowalający sposób. Teraz jeszcze walczę, aby nie exportować wyników do jpg, tylko zmiany pozostawić w NEF, aby póki co dalszą obróbkę jednak robić w ACR.

Ogryzek - dzięki za info!

marti5
15-08-2016, 22:28
Niestety, nie da się z DxO wyexportować RAW/NEF tylko z usuniętą aberracją do ACR - albo exportuje zdjęcie bez żadnych zmian do ACR, albo ze zmianami ale do PS w formacie JPEG, TIFF lub DNG.
Tak więc całą wstępną obróbkę trzeba już zrobić w DxO

Merde
16-08-2016, 09:14
Niestety, nie da się z DxO wyexportować RAW/NEF tylko z usuniętą aberracją do ACR - albo exportuje zdjęcie bez żadnych zmian do ACR, albo ze zmianami ale do PS w formacie JPEG, TIFF lub DNG.
Chyba się nie spodziewałeś, że będzie inaczej? CA nie są usuwane w rawie, tylko w obrazku który powstał po jego przetworzeniu.

Kolejny hint: spróbuj PTLens: http://epaperpress.com/ptlens/

Ogryzek
16-08-2016, 09:22
Ustaw sobie krytyczne parametry wołania takie, których już nie będziesz później ruszał i obrób CA w DxO potem TIF 48bit do dalszej obróbki.
To jest nadal wystarczająca masa informacji.

Osobiście używam RT do wołania RAW.

W RT masz w drugiej zakładce (Szczegóły) Usuwanie Widma a w zakładce Transformacje masz Korekcja Aberracji...
Ale zanim nie nauczysz się go obsługiwać to polecam DxO.

And.N
16-08-2016, 10:30
Zainstalowałem i działa :-)
CA usuwa w zadowalający sposób. Teraz jeszcze walczę, aby nie exportować wyników do jpg, tylko zmiany pozostawić w NEF, aby póki co dalszą obróbkę jednak robić w ACR.

Po usunięciu CA w DxO Optics Pro 9 ( i ewentualnej innej obróbce) możesz wyeksportować RAW-a do formatu .DNG. Plik DNG zachowuje właściwości NEF-a i można go później otworzyć w ACR (PSE11) celem dalszej obróbki.

Wady takiego rozwiązania to bardzo długi czas eksportu w DxO do .DNG (przynajmniej u mnie, ale pewnie wydajność komputera ma tu znaczenie) oraz waga wyeksportowanego pliku .DNG (ok. 80MB). Chyba gra nie warta świeczki...

marti5
16-08-2016, 11:02
Po usunięciu CA w DxO Optics Pro 9 ( i ewentualnej innej obróbce) możesz wyeksportować RAW-a do formatu .DNG. Plik DNG zachowuje właściwości NEF-a i można go później otworzyć w ACR (PSE11) celem dalszej obróbki.

BINGO!!!
To jest to czego było mi potrzeba. Mogę siebie tylko opier....ć za lenistwo - że sam tego nie sprawdziłem. Testowałem TIFF ale DNG już nie, bo nie znam tego formatu, więc stwierdziłem że nie otworzy mi się w ACR.
Fakt, export do ACR trwa kilka sekund, ale nadal jest to "NEF" i to już bez aberracji :mrgreen:
Dzięki And.N :-)

- - - - kolejny post - - - - - -

Ustaw sobie krytyczne parametry wołania takie, których już nie będziesz później ruszał i obrób CA w DxO potem TIF 48bit do dalszej obróbki.
To jest nadal wystarczająca masa informacji.

Mam możliwość ustawienia tylko 16 bitowego TIFF'a

Osobiście używam RT do wołania RAW.

A co to jest za aplikacja bo nie mogę skojarzyć skrótu. Ostatnio wysypał mi się ViewNX2. Nie pomaga aktualizacja ani odinstalowywanie i ponowna instalacja. Po zaimportowaniu NEF'ów z aparatu od razu się wysypuje i nie ma możliwości dalszej pracy. Szukam teraz czegoś nowego do szybkiej hurtowej wstępnej obróbki NEF zdjęć o tych samych parametrach (WB, światło, kontrast, cienie, wstępne wyostrzenie) i potem wywołanie do JPG. Chodzi mi o sytuacje, kiedy nie trzeba pochylać się indywidualnie nad np. krajobrazem z domalowaną CA, tylko jakaś masówka z imprezy.

And.N
16-08-2016, 11:16
...Mam możliwość ustawienia tylko 16 bitowego TIFF'a
Niektóre programy stosują oznaczenia dla TIFF'a i głębi kolorów 24 bit i 48 bit., a niektóre (np. od Adobe) 8 i 16 bit. Jest to tożsame, czyli 16 bit. (w Adobe) odpowiada temu 48 bit. (np. w Zoner Photo Studio )

...A co to jest za aplikacja bo nie mogę skojarzyć skrótu.
RT - RawTherapee.
Osobiście łatwiejszym w obsłudze jak dla mnie jest DxO od RT, a najbardziej intuicyjny Lightroom:)

Ogryzek
16-08-2016, 14:43
48bit = 16bit na kolor x 3
24bit = 8bit etc...

w RT obrabiasz jedno zdjęcie a potem kopiujesz profil i wklejasz na pozostałe. Możesz kopiować lub zapisywać profile pojedynczych funkcji (modyfikowane krzywe) i wklejać je w trybie wsadowym bez otwierania zdjęcia.
Potem wrzucasz wszystkie zdjęcia do kolejki i klikasz PLAY. Uprzednio ustawiasz w RT parametry eksportu - załączony (lub nie) profil kolorów, rozdzielczość rodzaj kompresji itd.
Masz do wyboru wiele opcji samego demozaikowania wraz z usuwaniem wad typu morka itd.
Gdyby jeszcze RT miało strefowy WB to klękajcie narody.
W ciągu dwóch lat z programu klasy GIMP programiści zrobili profesjonalne narzędzie bez kompleksów, jak masz 6 rdzeni w kompie to nawet nie usłyszysz jak się wentylator zacznie bujać kiedy transformacja już zrobiona.
Oczywiscie jak masz RAW większe niż 30 Mb to trzeba chwilkę odczekać.
GIMP przy RT to ślimak.