Zobacz pełną wersję : Bezlustro
Witam szanowanych Kolegów
Pany, jednak myśl o dokupieniu bezlusterkowca nie daję mi spokoju *moja luba jeszcze nie wie o tym wątku),
proszę o poradę w zakupie ów urządzenia.
Fotografia różna, jak w stopce na Flikrze.
Me priorytety:
- mniejszy i lżejszy od lustra,
- dobry (elektroniczny) wizjer i ekranik (idealny gibany i macany, nie koniecznie ?), jestem okularnikiem
- koniecznie do starych obiektywów Focus Peaking,
- panoramy,
- dobry obrazek i w miarę tanie obiektywy,
- wbudowana lampa,
- dobry chwyt w małych rączkach,
..... cena do 2 kafli za body, używki także przewidziane.
Byłem w Erze i tam nie mieli :)
Pozdrawiam Szanownych Forumowiczów !
Me priorytety:
Będzie ciężko, bardzo ciężko w tych pieniądzach. Bez wizjera łatwiej by było:wink:
Borat1979
14-08-2016, 19:59
- wbudowana lampa,
Rzadko, które bezlustro ma lampę, zresztą nic dziwnego bo i tak ta miniaturowa lampeczka jest bezużyteczna.
No z tym obrazkiem to dla bloga i flickra ma być, także bez żadnych ten tego ....
a lampkę ma dużo bezluster
mam na myśli : panas gx7, g5.6.7.
soy a 6000, nex 6,7
olek omd 10..
Zastanawiam się pomiędzy:
olympus omd 10
sony a6000 (drogie obiektywy)
panas gx7 , g6, g7
fuji xe1, xt10 za drogi
Niestety ale jak w erze nie ma to nie dostaniesz nic takiego do 2 tysięcy :(
Kurde koesh, na allle jest wiele za body w tej cenie, tylko w który system wejść ?
- - - - kolejny post - - - - - -
Zresztą ja jestem takim onanistą sprzętowym, może ktoś wyleje na mnie wiadro zimnej wody :)
Kup gorszy korpus i lepszy obiektyw. Zawsze się to sprawdza. Więcej rad nie mam. Każdy system ma coś fajnego do zaoferowania.
<| MICHAŁ |>
14-08-2016, 20:29
możesz wejść na przykład w sony, kupując nex-6 lub a6000.
Bezlustra są dość specyficzne - jeśli nie masz z góry wybranego systemu, to poczytaj co Ci tu napiszą, ale musisz też sam pomacać sprzęt - nie każdemu pasuje filozofia i to jak leży w dłoniach.
Fajne zestawy były Panasonic DMC-GX7 14-42mm + 20mm
Panowie z macaniem sprzętu mam problem, leżę na prowincji,
jedyny shop to neonet i media, do fotojokera prawie 100 km
i tu jest problem, bo jak se człek wejdzie do sklepu i pomaca to git,
a tak wzoruje się na opiniach z neta.
Miałem kiedyś Samsunga NX 100, 10, 11,
ale to stare czasy.
Zastanawiam się nad Pansem GX7/G6, Olkiem OMDM10, Sonym 6000, Fuji XE1
Witam szanowanych Kolegów
Pany, jednak myśl o dokupieniu bezlusterkowca nie daję mi spokoju *moja luba jeszcze nie wie o tym wątku),
proszę o poradę w zakupie ów urządzenia.
Fotografia różna, jak w stopce na Flikrze.
Me priorytety:
- mniejszy i lżejszy od lustra,
- dobry (elektroniczny) wizjer i ekranik (idealny gibany i macany, nie koniecznie ?), jestem okularnikiem
- koniecznie do starych obiektywów Focus Peaking,
- panoramy,
- wbudowana lampa,
- dobry chwyt w małych rączkach,
..... cena do 2 kafli za body, używki także przewidziane.
Byłem w Erze i tam nie mieli :)
Pozdrawiam Szanownych Forumowiczów !
Najtańszy będzie pewnie panas G5. Większość warunków spełnia i chyba jeszcze nówkę można kupić. Mam takowego.
Wizjer dobry, powiększenie i rozdzielczość (regulacja +/-4 dioptrie), ekranik także dobry, dotykowy i gibany w wszystkich płaszczyznach. Mniejszy i lżejszy od lustra - tak. Wbudowana lampa -tak. Dobry chwyt - tak (nawet w większych rączkach).
Z tego co nie wymieniłeś dodałbym dobre filmiki FHD.
Czego nie ma to: Focus Peaking i panoram. Dość często używam manualne obiektywy (M42) i tego focus peaking mi nie potrzeba do ustawienia ostrości. Przy MF i obiektywie manualnym powiększa się odpowiednio kadr (tam gdzie ma być ostrość) i ustawia się powiedziałbym komfortowo (oczywiście dla motywów statycznych)
Także panoramy nie stanowię większego problemu. Przy pierwszym zdjęciu wystarczy zablokować ekspozycję i pstrykać dalej (elektroniczna poziomica też jest tu pomocna) lub używać do panoram trybu M.
Niewątpliwie bezlustra Olympusa EM5/10 mają lepszą matrycę (od Sony) co przydaje się później w obróbce RAW.
Edit.
Panas G6 pewnie też cenowo dużo droższy nie będzie. Z tego co pamiętam dochodzi w nim WiFi, ale uchwyt już inny, choć na małe rączki będzie dobry (może i lepszy), sądzę:-)
And.N właśnie o to chodziło mi :)
O takiej odpowiedzi można właśnie marzyć na tym forum.
W G6 chyba jest już Fokus Peaking, zależy mi właśnie na tym, naprawdę super sprawa z manualami.
Cholewka tylko te macanie mnie wk......a.
Muszę jednak podjechać kilosy.
And.N napisz jeszcze o tych manualach, właśnie do tego byłby ten sprzęt
Każdy z tych co teraz wymieniłeś to świetne aparaty, kwestia dopasowania do ręki, w euro mają większość ale poczytaj optyczne i testy tych aparatów, jak upatrzysz coś konkretnie to wbija na na dział na forum w innych systemach i pytaj o szczegóły.
Ja od dawna polubiłem samsunga ale firma znikła z rynku, jedyny świetny obecnie aparat jaki można wyrwać w stanie nówka box i wart zachodu to NX30 jeśli chodzi o budowe mini lustrzankową lub NX500 w obudowie kompaktowej, jednak nie doradzam pchac się w ten system mimo że obiektywy często można wyrwać taniutko, a optycznie świetne.
kobrerek,
dobrze Ci radzą; bezlustra - jak wiesz z własnego doświadczenia - są specyficzne i jeśli nie pomacasz, możesz być zawiedziony, bo na papierze one wszystkie wyglądają pięknie, a w praniu bywa różnie.
Dzięki Pany
puch24 zawsze leżał mi nx 100, ale z perspektywy czasu jednak wizjer dla mnie to podstawa!
W system NX już nie chcę wchodzić, 3 lata temu miałem większość ich obiektywów,
niestety ? zmieniły operatora.
Teraz przerabiam temat na nowo, niestety, głupi i próżny jestem.
Technika idzie do przodu, a i gabaryty sprzętu także.
Teraz jak jadę rowerem na grzyby, doskwiera mi nawet lekkie lustro z zoomem jakie mam,
a w ręku jeszcze zrywka z czteropakiem, i z czego tu rezygnować, jak tu same achy są i potrzeby organistyczne :)
Żarcik się wkradł.
Borat1979
14-08-2016, 21:53
W system NX już nie chcę wchodzić,
Bo już nie ma w co wchodzić, Samsung całkowicie zrezygnował z produkcji aparatów fotograficznych.
...And.N napisz jeszcze o tych manualach, właśnie do tego byłby ten sprzęt
Co by Ci tu napisać o manualach:-). wiadomo, że trzeba kupić odpowiedni adapter (dla danego mocowania, np. m42) aby z nich korzystać, to tak na początek. Teraz już te adaptery nie są drogie. Ja za swój dałem sporo, ale to było ładnych parę lat temu. Mam kilka obiektywów M42. Helios 58/f2, Pentacon 50/1.8 (ten najczęściej używam), Jupiter37A 135/f3,5 i jeszcze cus tam:-). Jeśli motyw jest statyczny ustawienie ostrości nie stanowi większego problemu. Najlepiej wybrać jednopolowy (jedną ramkę AF) działa też z manualem, choć nie obejmuje całego kadru (przesuwanie ramki). Strzałkami (prawo, lewo, góra, dół,) przesuwamy tą ramkę gdzie ma być ostrość, następnie wciskamy środkowy przycisk (menu) i ten fragment zostaje powiększony w wizjerze (bądź ekraniku). To powiększenie można też regulować w kilku stopniach pokrętłem z tyłu aparatu. Wiadomo ostrość wtedy ustawiamy pierścieniem na obiektywie i najlepiej robić to na w pełni otwartej przysłonie, a ewentualnie przed naciśnięciem spustu migawki domknąć przysłonę do wartości jaką chcemy, aby uzyskać oczekiwaną głębie ostrości.
Tu jeszcze muszę podkreślić przewagę bezlustra Olympusa z manualami z tego wzgledu iż ma stabilizowaną matrycę co może, a nawet na pewno będzie przydatne. Szczególnie powyżej ogniskowych 50mm. Także nie namawiam na panasa, mi akurat taki wystarcza na moje potrzeby:-)
PS.
Jeśli tylko (czy głównie) do manuali miałby być sprzęt to chyba jednak wybrałbym Olympusa, właśnie ze wzgledu na stabilizację bo wizjer zdaje sie E-M10 ma nieco gorszy, ale to tak z danych technicznych (ogólna wielkość obrazka w wizjerze jest ,mniejsza)
PS2.
Z tym wyborem pól AF to mała gafa z mojej strony. Przy obiektywie manualnym jest tylko jedna ramka pola ostrości (można tylko zmieniać jej wielkość i są dwie wielkości do wyboru).
And.N bardzo Ci dziękuje za Twe spostrzeżenia i wpis.
gavin powód???
Mało jest o panasie gx7, trochę tak może foworyzuje :)
Mało jest o panasie gx7, trochę tak może foworyzuje :)
Nie. Trochę przewrotnie - ale jako użytkownik trzech innych wymienionych, na Twoim miejscu brałbym właśnie GX7.
Cena, możliwości, szkła.
Jeśli pasuje ergonomia GX7 i cena, to będzie lepszy wybór mz. do manuali. Jest stabilizacja matrycy i focus peaking. Matryca też lepsza (ponoć od Sony) od tych panasów w serii G. Wizjer jest odchylany też spory plus, ekranik także odchylany ale nie obrotowy w wszystkich płaszczyznach.
a6000 - ja byłem bardzo zadowolony. :)
Cornelson
15-08-2016, 01:22
Za 2k masz E-1 plus dwa kitowe obiektywy 16-50 i 50-230, lub jeden 18-55 2.8-4.0. Piszę o używanym sprzęcie.
gavin powód???
Na szybko dwa - 20/2.8 i 50/1.8 ;)
Koledzy, czy w XE1 faktycznie ten AF kulawy jest?
Gorszy niż w np. x20
A ten wizjer?
Zastanawiam się nad xe1 i panas gx7.
Miałem kiedyś x10/20 byłem dość zadowolony z produkcji tych puszek,
tylko ta niewymienna optyka...
Koledzy na polu jednak Fuji xe1 lub Panas gx7.
AF w xe1 kulawy nie jest. Wolny jest. W porównaniu do luster i późniejszych body.
Zwróć uwagę, czy pokrętła do sterowania będą dla Ciebie odpowiednie. xe1 bierzesz do ręki i widzisz co masz ustawione.
Inne jest filozofia sterowania. Mnie to bardzo odpowiada, no ale to ja.
meliszipak
15-08-2016, 19:15
Wizjer to musisz zobaczyć i określić swoje potrzeby.
Ogólnie świetny aparat.
Jak upolujesz w dobrej cenie to warto.
Ale obowiązkowo przedtem musisz na chłodno pomacać.
Weż też pod uwagę fakt, że odsprzedać starszy model trudno.
O jakość zdjęć bądź spokojny.
Dokup jak budżetowo to 27mm.
Szybkie, małe, uniwersalne szkło. Światłosiła 2,8.
Źyleta. Warto.
Będziesz zadowolony.
Ewentualnie 18-50.
Świetny zoom.
No to zdecydowanie lepszy GX7.
Wybór obiektywów też wskazuje na GX7: na RPA w tej chwili jest 185 ofert na obiektywy Fuji i 525 ofert na obiektywy m 4/3. W obu systemach są perełki - ogólnie na 4/3 tańsze.
Wizjer to musisz zobaczyć i określić swoje potrzeby.
Ogólnie świetny aparat.
Jak upolujesz w dobrej cenie to warto.
Ale obowiązkowo przedtem musisz na chłodno pomacać.
Weż też pod uwagę fakt, że odsprzedać starszy model trudno.
O jakość zdjęć bądź spokojny.
Dokup jak budżetowo to 27mm.
Szybkie, małe, uniwersalne szkło. Światłosiła 2,8.
Źyleta. Warto.
Będziesz zadowolony.
Ewentualnie 18-50.
Świetny zoom.
Kupiłem x-e1 za 699 i po walce z nikkorami dokupiłem 18-55 za 1100.
Miał być na jeden wyjazd, ale zostaje u mnie i wygląda na to, ze skutecznie wyprze s5pro!
Jak lubisz portret, to Fuji.
Nie. Trochę przewrotnie - ale jako użytkownik trzech innych wymienionych, na Twoim miejscu brałbym właśnie GX7.
Cena, możliwości, szkła.
dokładnie, GX7 nic lepszego nie kupisz za te pieniądze i spełnia wszystkie Twoje wymagania.
miałem GX7 przesiadłem się na A7r potem znów na Gx7 i znów na A7r
jakbym raz jeszcze miał szukać m4/3 to brałbym z powrotem Gx7
Ja zaś pod kątem kolorów, zwłaszcza skóry, wybrałbym stare x-e1. Żałuję, że nowsze Fuji już tego nie mają. Może x-t2, ale to inna półka cenowa.. Żaden inny aparacik, nawet canikony FX nie dawały mi tego ot tak, na dzień dobry, bez grzebania.
Ja zaś pod kątem kolorów, zwłaszcza skóry, wybrałbym stare x-e1. Radzę bardziej uważać na kolor zębów :mrgreen:
w x-e1 szybciej wyostrzysz manualnie niż za pomocą jego AF ;) poza tym możliwości/opcje filmowania w fuji zatrzymały się wiele lat temu.
Zdecydowanie polecam GX7 można nawet zakupić te modele z 5- letnią gwarancją producenta.
panasonic spełni twoje wymagania i jeszcze doda więcej np funkcja: uchylny ekran czy dotykowym wyborem punktu AF jednocześnie patrząc przez wizjer aparatu.
Niedawno również borykałem się z wyborem bezlusterkowca - padło właśnie na gx7 i jestem bardzo zadowolony, - dokupiłem przejsciówkę m4/3 -nikon G - z pierścieniem do przysłony i wystrugałem grip z bambusowej deski do krojenia :) na wzór tego : https://c1.staticflickr.com/3/2827/12235663274_db3348c6c6_b.jpg . Stabilizacja w body raczej średnia, ale lepiej coś niż nic :) poza tym super , dwa kółka nastaw, metalowy korpus, wydajne zasilanie ( 400-500 zdjęć) zamienniki akumulatorów po 30zł nieodbiegające wydajnością, zadowalająca jakość zdjęć i filmów, możliwość wyboru mechanicznej lub elektronicznej migawki..
w x-e1 szybciej wyostrzysz manualnie niż za pomocą jego AF
To chyba trafiłem jakiś wadliwy egzemplarz, bo AF działa mi bez zarzutu. Ostatnio robiłem zdjęcia w ciemnawym pomieszczeniu (ISO 3200 f2.8-4 czasy rzędu 1/60-1/100) X-E1 i D600 i ten pierwszy nie pomylił się ani razu, a ten drugi dwa razy :) Jedyne co wkurza, to wolne odświeżanie wizjera, w przypadku idących osób w takich warunkach mamy duże opóźnienie. Za to przy zdjęciach pod światło daje nam kontrolę nad ekspozycją.
grzeliss
16-08-2016, 16:49
Jak piszesz masz/miałes S5pro. Mógłbyś napisać jak się ma AF s5pro do X-e1? I ogólnie wrażenia po przesiadce, plusy/minusy.
Będę wdzięczny.
Na priv masz też wiadomość.
AF w xe1 nie jest błyskawiczny, ale na pewno nie wolniejszy od MF.. Do akcji to i tak żadne bezlustro raczej się nie nadaje.. Ale na codzień jak najbardziej można polecić.
Tu masz przykład na af
https://youtu.be/Y-KNuvulFwY
https://youtu.be/wMnOuH64n24
https://youtu.be/7G6s1K4JX2g
meliszipak
16-08-2016, 17:53
No jak budżetowo to się nie da jak w D500.
Jak piszesz masz/miałes S5pro. Mógłbyś napisać jak się ma AF s5pro do X-e1? I ogólnie wrażenia po przesiadce, plusy/minusy.
Cóż, x-e1 używam od niedawna i zupełnie amatorsko a s5 przepracował u mnie kilka ładnych lat. To mało porównywalne narzędzia, do innych celów stworzone. Do codziennego/wyjazdowego/okolicznościowego użytku x-e1 oferuje mi wszystko, czego potrzebuję i w takich sytuacjach AF jest wystarczający. S5 to jednak inna liga, szczególnie, że ostrząc mamy podgląd rzeczywistej sceny a nie, spóźnionego często, obrazka w elektronicznym wizjerze.
Trochę się rozpisałem, więc posłałem PW.
josephebeloki
09-09-2016, 08:48
Witam.
Potrzebuję na wakacje, góry i morze bezlusterkowca w cenach:
do 1500zł - już ze szkłem
do 2000zł - już ze szkłem
Później chciałbym dokupić jakieś jasne szkło 'po domu' aby córkę focić...
Nie chcę dźwigać FX i zależy mi na czymś mniejszym.
Dzięki.
Ja kupiłem używany x-e1 z 18-55 2.8-4 i jestem bardzo zadowolony.
Edyta jeszcze dodaje, że jak nie potrzebujesz wizjera, to x-a1 z obiektywem można dużo taniej kupić.
Jeśli Fuji, to w budżecie zmieścisz się z X-E1 w dualkicie z XC 16-50 i XC 50-230.
Korpusy bez wizjera to jednak bym sobie odpuścił... Odrobina słońca i jest dramat.
ja w góry targam też X-e2 z 18-55. Super. Mi odpowiada bardzo. a na ulice i gdzie potrzeba mi szybciej to mam Olka E-M10 II też fajna zabawka.
Nie chcę dźwigać FX i zależy mi na czymś mniejszym.
Dzięki.
A czy nie chciałbyś sprecyzować jak mały miałby być lub o ile mniejszy?
Np. Nikon D5xxx czy Sony A7 też jest mniejszy niż FX DSLR
Czy masz namyśli maleństwo pokroju Panasonika GX80 czy bardziej coś wielkości Olka OMD EM10?
josephebeloki
09-09-2016, 22:06
A czy nie chciałbyś sprecyzować jak mały miałby być lub o ile mniejszy?
Np. Nikon D5xxx czy Sony A7 też jest mniejszy niż FX DSLR
Czy masz namyśli maleństwo pokroju Panasonika GX80 czy bardziej coś wielkości Olka OMD EM10?
Heja.
Panasonika GX80 / Sony A7
Mam też Nikosia Dx D300s ... ale mimo wszystko, gabaryty są konkretne.
Ma to być podręczne w miare, leżeć później w domu na półce aby coś cyknąć, czy córce jak biega czy na wyprawę w góry...
Bo wiecie, niczym ja wydrę D300s czy Fx z pokrowca niczym ustawie... to albo dziecko mi już zaśnie, albo zacznie w górach lać deszcz... bo już chodziłem z D7000 na Giewont... z rodzinką, to mega upierdliwa sprawa, szczegónie jak zmęczony.
cybulski
09-09-2016, 23:18
Fuji X-T10 z kitem 16-50 za 2.8 tys, matryca APS-C 16mln, odchylany ekran, wizjer elektroniczny.
Całkiem niezły jest też Lumix LX100, matryca 4/3, dobry zoom Laica jasność 1.7, aparat mniejszy niż fuji, wizjer elektroniczny, cena około 2.7tys za nowy.
A z jeszcze mniejszych sony rx100 i canon g7x
Lx100 - chyba najlepszy kompakt na rynku, a jak wymienna optyka to może Olek pen pl7 z naleśnikiem?