Zobacz pełną wersję : Dodawanie profilu obiektywu Panasonika DMC FZ1000 do LR i PS CC
Jestem wiernym użytkownikiem Nikona jednak rok temu zakupiłem na codzienne wyjazdy aparat typu "bridge camera" z 1" matrycą Panasonic DMC FZ1000. Nie ryzykuję utraty szklarni, a i kręgosłup odpoczywa. Jestem z niego bardzo zadowolony jednak pojawił się problem z pracą nad rawami z tego aparatu, a konkretnie brakiem profilu tego aparatu (obiektyw DC Mario-Elmarit z firmy Leica). W aplikacji Adobe Lens Profile Downloader nie znalazłem tego profilu.. Byłbym bardzo wdzięczny na naprowadzenie mnie na rozwiązanie tego problemu.
Pozdrawiam.
2pompony
14-08-2016, 18:11
Rozwiązania są w zasadzie trzy i na razie nei zanosi się na to, żeby pojawiło się jakieś czwarte:
1. ściagnąć profil już istniejący;
2. jeśli go nie można znaleźć, to zrobić sobie własnoręcznie;
3. jeśli i to nie wchodzi w grę, czekać aż ktoś zrobi to za nas - firma, lub inny user.
Możesz takiego profilu poszukać nie tylko za pomocą Adobe Profile Downloadera (nie uwzględnia całego świata, a tylko swoją grupę użytkowników), ale normalnymi metodami: guglując, pytając na forach tematycznych w całym świecie, itp.
Jeśli idzie o punkt drugi i własnoręczną produkcję, to zrobienie sobie profilu nie jest trudne, ale upierdliwe. Jest do tego nawet odpowiedni - i darmowy - program o wiele mówiącej nazwie: Adobe Lens Profile Creator, do pobrania z serwisu Adobe. Upierdliwość polega na tym, że trzeba sobie wydrukować dołączone czarnobiałe plansze testowe o odpowiedniej wielkości, ustawić je w miarę precyzyjnie, odpowiednio oświetlić (bo profil ma uwzględnić też winietowanie), sfotografować, a następnie w programie nanieść gdzie się dane linie przecinają i na tej podstawie profil zostanie utworzony. Trudne do pojęcia to nie jest, ale trzeba na każdym etapie dochować odpowiedniej staranności w działaniu, bo od tego zależy jakość później wyprodukowanego profilu.
Co do trzeciego punktu, rada jest tylko jedna: cierpliwość.
Dziękuję za tak szybką i wyczerpująca odpowiedź. Sądzę, że najbardziej racjonalnym rozwiązaniem będzie .. cierpliwość. Guglowanie i fora już przerobiłem. Jeżeli moja cierpliwość się wyczerpie, spróbuję opanować Adobe Lens Creator.Pozdrawiam serdecznie.