Zobacz pełną wersję : D5200 VS D7100
bartasck
14-08-2016, 16:48
Może mi ktoś wypisać za i przeciw gdybym chciał zamienić D5200 na D7100 ?
Czy zauważalna będzie różnica w jakości ? Zdjęcia wykonuje w Rawach i potem je "podciągam" w LR.
Szkła jakie posiadam obecnie to Sigma 17-50 2.8 , Nikon 35 1.8
Różnica będzie jedynie w funkcjach samych puszek. Matryce dają dokładnie to samo.
P.s. wątków na dokładnie ten sam temat było już chyba kilka. Wystarczy użyć szukajki.
bartasck
14-08-2016, 17:12
Nie wiem czy to wina samego body , ale słabo ten aparat wg mnie współpracuje z Sigmą (ostrość)
Czy wysłanie kompletu do kalibracji może coś pomóc ?
Może tylko pomóc. Body bez mikrokalibracji (5200) rzadko kiedy gra z sigma po zakupie.
bartasck
14-08-2016, 17:52
Czy po takiej kalibracji - obiektyw będzie działał prawidłowo w innych body ?
Pytam gdybym się jednak zdecydował na D7100
Nie odczujesz żadnej zmiany w jakości zdjęć. Zostań przy obecnym korpusie.
bartasck
14-08-2016, 18:20
Wysyłam do kalibracji i zobaczymy.
Ja zmieniłem z 5200 na 7300 i jestem zadowolony. ale o tym pisałem już w innych tematach :)
david555
15-08-2016, 10:04
Ja zmieniłem z 5200 na 7300 i jestem zadowolony. ale o tym pisałem już w innych tematach :)
7300 powiadasz ? :D
no 7200 :D kanapka + dwójka dzieciaków kolo nóg i takie babole wychodza :D hehe
Sloniacz
15-08-2016, 21:48
Najważniejsze wg mnie różnica to wizjer. Od 7100 w górę to już pryzmat a nie lusterka. Co oczywiście na jakość zdjęć wpływu nie ma ?
Tapnięte z RN3Pro
artur0372
15-08-2016, 22:09
Wizjer, klawiszologia, kółka, mikrokalibracja z poziomu aparatu, szkła bez silnika, uszczelniany (ponoć) - to jest za.
Przeciw nie widzę nic, chyba że komuś potrzebny gibany ekran (dla mnie to przeszkoda).
cz4rnuch
15-08-2016, 22:21
Najważniejsze wg mnie różnica to wizjer. Od 7100 w górę to już pryzmat a nie lusterka... Raczej od D70 w górę ;)
...Przeciw nie widzę nic, chyba że komuś potrzebny gibany ekran (dla mnie to przeszkoda).Waga, rozmiary, gps (sorki, to u następcy). Co kto lubi.
artur0372
15-08-2016, 22:46
[QUOTE=cz4rnuch;Waga, rozmiary, gps (sorki, to u następcy). Co kto lubi.[/QUOTE]
Dla Ciebie, dla mnie nie :-)
cz4rnuch
15-08-2016, 22:50
Nie pisałem o sobie ani o Tobie. Po prostu dla kogoś może to być istotne.
bartasck
15-08-2016, 23:33
Wolałbym aparat cięższy, poreczniejszy z mozliwoscia podpiecia gripa bed dodatkowych przewodów.
Drażni mnie też w 5200 poruszanie się po niektórych funkcjach. Uzytkowalem kiedyś d300s i tam sterowanie było dużo wygodniejsze. W 7100 będzie to zbliżone ?
Wysłane z mojego HTC Desire 620 przy użyciu Tapatalka
hmm zdecydowanie d7200 bawiłem sie dość dogłębnie i 7200 duzo lepsze zdjęcia szybszy af w ogóle fota fajniej wygląda niz w d5200 nie powali Cie na kolana ale warto
hmm zdecydowanie d7200 bawiłem sie dość dogłębnie i 7200 duzo lepsze zdjęcia szybszy af w ogóle fota fajniej wygląda niz w d5200 nie powali Cie na kolana ale warto
Czytałeś to, co napisałeś ?
czy tak po pijaku głupoty - po prostu ?
Sloniacz
16-08-2016, 05:28
Raczej od D70 w górę ;)
Waga, rozmiary, gps (sorki, to u następcy). Co kto lubi.
Dla nowych aparatów od 7100 ale d70 80 90 300 oczywiście też mialy pryzmat.
No i podobnie ze śrubokrętem. Tylko do tych można podpiąć starsze obiektywy w których af kręci silniczek w body.
Tapnięte z RN3Pro
cz4rnuch
16-08-2016, 08:08
Jak się uprzesz to kupisz jeszcze nowe D7000, też z pryzmatem.
Sloniacz
16-08-2016, 11:18
Niby tak ale w d7000 masz duże szanse na poważne problemy z af. Fora pękają od postów na ten temat. Lepiej chyba dopłacić do 7100
Tapnięte z RN3Pro
Jakby słuchać wszystkiego na forach to bym nie kupił D750 bo taki beznadziejny przecież.
Miałem D7000 i uważam go za świetny aparat, sprzedałem i potem wróciłem ponownie, obie sztuki ani nie chlapały olejem ani nie błądziły z af, za to obie sztuki miały pękniętą ceramiczną płytkę encodera przysłony i musiałem ją wymieniać, co ciekawe dwie osoby miały to samo, a objawia się to tym że obiektywy na śrubokręt dają error i nie działa przysłona, koszt naprawy w naszych serwisach to 300zł, jeśli się potrafi samemu to część kosztuje 40zł i jest do niej łatwe dojście, to takie info nie żeby straszyć tylko o tym pamiętać :)
artur0372
16-08-2016, 12:55
Niby tak ale w d7000 masz duże szanse na poważne problemy z af. Fora pękają od postów na ten temat. Lepiej chyba dopłacić do 7100
Tapnięte z RN3Pro
Nie to czytasz. Fora pękają od zachwytów tej puszki.
bartasck
16-08-2016, 15:32
Wysłałem dziś 5200 do kalibracji i zobaczymy.
Chociaż robiłem nim fotki z obiektywem 35 1.8 Nikona i też mi te zdjęcia nie bardzo się podobają. Widać na nich dość dużą ziarnistosc i ostrość nie jest odpowiednia.
Więc nie wiem czy po kalibracji będę zadowolony.
Tylko czy przejście na 7100 coś polepszy. Ehh
Daj raw-a to co s więcej będzie można napisać.
bartasck
16-08-2016, 15:57
Wieczorem wstawię.
Jocker0712
16-08-2016, 16:03
Nie wiem czy seria D7xxx polepszy jakość twoich zdjęć automatycznie. Jeśli mam być szczery wątpię, ale nie wiem jakie masz doświadczenie w fotografii. Ja mam body z D5xxx i D7xxx. Jednym i drugim potrafię zrobić świetne, fantastyczne zdjęcia i zarazem zupełnie złe i fatalne. (I te dobre i te złe są takie tylko moim skromnym zdaniem) Bardziej zależy to od umiejętności doboru ustawień ekspozycji i kompozycji sceny niż samych puszek. Fakt jest jeden niepodważalny, że D7xxx lepiej mi się strzela. Ergonomia lepsza, więcej funkcji, łatwiejszy i szybszy w obsłudze według mnie. Miałem w niedzielę taką sytuację, że chciałem szybko coś uwiecznić D5xxx, ale zanim zmieniłem ustawienia to scena uleciała. Z D7xxx trwałoby to 3 sekundy.
Fakt jest taki że nawet D5 "może zrobić" nieostre zdjęcie o dużej ziarnistości, jeśli wiesz o co mi chodzi.
Jestem szczęśliwym posiadaczem D5200. Dlaczego zmienił bym na D7xxx: obsługa obiektywów Ai-, E series z pomiarem ekspozycji, szerszy zakres obiektywów z AF. Może górny wyświetlacz jest "szybszy" i wygodniejszy w pracy.
Obsługa. Zdjęcia modeluje światło a jak nie potrafisz tym operować to i D5 nic nie da, ale od czegoś trzeba zacząć. Dwa tygodnie temu pojechałem na ślub szwagra. Dał mi d3000 do popstrykania żeby była jakaś pamiątka.. Nie umiałem się tym obsłużyć, nie wiedziałem kompletnie gdzie co jest. Większość potrzebnych nastaw w menu, więc żeby nie tracić czasu przełączyłem na automat.
bartasck
16-08-2016, 21:49
3 sztuki rawów do podglądu
https://drive.google.com/file/d/0B4gWv2K6YhK9Qi1NZWxuMHNnTUE/view?usp=sharing
Oceny RAW się nie podejmuję ponieważ za mało widziałem, ale poczytać zawsze można - http://www.optyczne.pl/204.7-Test_aparatu-Nikon_D5200_Szumy_i_jako%C5%9B%C4%87_obrazu_w_RAW. html
Jocker0712
17-08-2016, 13:06
Sprawdzimy. Daj znać też co Tobie konkretnie w tych zdjęciach się nie podoba.
@bartasck, moim zdaniem zdjęcia są niedoświetlone przynajmniej o 1EV. Mogłeś szerzej otworzyć przysłonę i odejść dalej (ustawiając inną ogniskową) - myślę, że osiągnąłbyś lepszy efekt. Jeśli natomiast chodzi o ostrość - rzeczywiście jest raczej słabo, zwłaszcza że przysłona jest przymknięta do f4.5 do f5.6. Może występuje FF albo BF. Na zdjęciu pary z dzieckiem wydaje mi się, że jest FF. Nie wiem, jak daleko od nich stałeś. Wywołałem zdjęcie w ACR i ViewNX. W tym drugim z wyostrzaniem na 3 nie jest tak źle ;) Ostrość obiektywu chyba łatwiej byłoby ocenić po innych zdjęciach.
bartasck
24-08-2016, 00:10
Sprawdzimy. Daj znać też co Tobie konkretnie w tych zdjęciach się nie podoba.
Najbardziej bije po oczach ziarnistosc/niedoswietlenie. Nie lubię walić lampa w pomieszczeniach i gdzie jest widniej to robię bez lampy, ale przy takim ziarnie to d...
Jocker0712
26-08-2016, 16:40
Zdjęcia są lekko nie doświetlone, ale co do ziarna nie przesadzałbym. Porzuć tryb Auto i przejdź do programów priorytetowych na przesłonę lub czas. W ciemnych pomieszczeniach najlepiej nawet na manual. Glowa ma racje szerzej przesłona i dalszy kadr, ale pamiętaj że zbyt szeroko otwarta przysłona wpływa negatywnie na ostrość. Lepiej ją przymknąć o dwa kroki i od tego poziomu sterować czasem. Kieruj się zasadą 1/ekwiwalent ogniskowej obiektywu. Jeśli masz obiektyw 105 mm to by zdjęcie z ręki nie było poruszone czas nie może być dłuższy niż 1/100. Bierz w tej zasadzie poprawkę na format matrycy. W APS-C jest współczynnik 1,5x. Czyli dla tego obiektywu 105 mm ekwiwalent ogniskowej to ok. 160 mm FF, a więc czas nie może być dłuższy niż 1/160. Do tego dobierasz czas migawki w aparacie, lepiej dłuższy niż krótszy. Aby poprawić doświetlenie sceny użyj także kompensacji ekspozycji (lub unikać prześwietleń także). Możesz użyć jeszcze bracketingu jeśli nie jesteś pewien nastaw a po sesji wybierzesz dobre foto. Co do ISO to zrób parę prób i zablokuj je na poziomie tobie odpowiadającym i akceptowalnym ziarnie. Ziarno jest też czasem ciekawym efektem, wszystko zależy co chcesz pokazać. Wszystkie powyższe elementy wpływają na ostrość zdjęcia, dodaj do tego lekko przestrzelony AF i masz prawo do niezadowolenia.
Nie walcz z niczym a ze wszystkiego uczyń swego sprzymierzeńca.
Mogę ci teraz z całą pewnością powiedzieć że d7xxx nie poprawi twoich zdjęć pod tym względem. Tym bardziej że bierzesz pod uwagę D5200 i D7100. Obie puszki wyszły na przełomie lat 2012/2013 a więc technologicznie są zbliżone. Jasne że się różnią i miało to pewnie uzasadnienie wtedy w cenie, ale nie na tyle byś w tej chwili przesiadał się z jednej na drugą, myśląc że uzyskasz znaczącą różnicę w jakości zdjęć, bo nie uzyskasz. Ja patrzę na to tak, że te serie różnią się nie jakością zdjęć a sposobem obsługi ich robienia i ilością funkcji. Pod tym względem dzieli się body na to która dla jakiego klienta jest stargetowana. APS-C w Nikonie dzieli się na D5xxx - body amatorskie, D7xxx - body pro i D3xxx - okrojona wersja D5xxx. Jako że są o body APS-C to z jednego okresu technologicznego będą bardzo do siebie zbliżone, czyli zdjęcia będą tak samo słabe lub tak samo dobre, zależy jak na nie spojrzysz. Sensowny byłby dla ciebie zakup D7200, ale tylko pod warunkiem, że chcesz bardzo mocno się zaangażować w fotografię, (lub jesteś już tak zaangażowany) nawet jako tylko hobby, ale zaangażować tak na poważnie. Wtedy D7200 Ci się przyda i docenisz różnicę między nimi. Jeśli chcesz uwieczniać życie rodziny i otoczenie, nawet codziennie - D5200 wystarczy. Podsumowując - ćwicz warsztat aparat sam zdjęć nie robi.
Ogólnie wszystko fajnie wygląda.
Najbardziej bije po oczach ziarnistosc/niedoswietlenie. Nie lubię walić lampa w pomieszczeniach i gdzie jest widniej to robię bez lampy, ale przy takim ziarnie to d...
Miałem dwa czy trzy egzemplarze d5100 na własność.
Sypał sie jeden, brałem drugi.
Fotki były super. Bez lampy.
A to model starszy...wiec mz ciut przesadzasz, albo brakuje umiejętności.
Jedno z dwóch.
bartasck
26-08-2016, 17:42
Obiektyw Sigma wrócił z kalibracji, zobaczymy czy będzie coś lepiej.
Obiektyw Sigma wrócił z kalibracji, zobaczymy czy będzie coś lepiej.
Ten obiektyw był fabrycznie nowy czy kupiony na rynku wtórnym?
bartasck
27-08-2016, 10:56
Fabrycznie nowy
BambusZMikronezji
28-08-2016, 15:43
Moim bardzo skromnym zdaniem d5200 jest dosc nowoczesnym i udanym body. Wiekszy efekt pozytywny autor wątku uzyska inwestując w obiektyw niz w body d7100 a nawet d7200. Obrazek d5200 i d7100 jest podobny po wymianie może być żal.
Jocker0712
30-08-2016, 16:33
Zgadzam się, że w jakości obrazka ze względu na samo body zmieni się niewiele. Lepszy obiektyw jest lepszą drogą. :lol:
bartasck
30-08-2016, 16:38
Sigma 17-50 2.8 jest słabym szkłem ?