PDA

Zobacz pełną wersję : D750- czerwony punkt w wizjerze/na matówce.

kurczeblade
14-08-2016, 11:53
Panowie, od czasu używania D750 pojawiło mi się trochę brudków które widać przez wizjer, prawdopodobnie to są brudki które zostały zassane pod matówkę, ponieważ dmuchaniem nie można się ich pozbyć.
W brudkach/paprochach nie widzę problemu, ponieważ często zmieniam obiektywy i nie ma opcji żeby tam się nic nie dostało. Ale wczoraj podczas ślubu zauważyłem że doszedł kolejny mały paproch, paproch okazał się jednak małym punkcikiem który się podświetla na czerwono, tak samo jak czerwone punkty AF'u z tym że jest dużo dużo mniejszy niż punkty AF - jest poza obszarem punktów AF'u, jest tak drobny że dopiero to widać na ciemniejszych obszarach, reszta paprochów ciemna, nie podświetla się. Może coś z tym podświetleniem AF;u się dzieje ?

GonzoG
14-08-2016, 12:32
Nic sie nie dzieje. Podświetlenie AF to czerwone diody świecące z boku. Ich światło rozprasza się na kryształkach LCD, które są odpowiednio ustawione. Jeśli cokolwiek siądzie bezpośrednio na ekranie LCD w wizjerze, to też może zostać podświetlone.

Wyciągnij matówkę spróbuj przesłuchać ekran pod nią.

Co do czyszczenia matówki - z racji że jest to element mocno szorstki, brudy mogą się powbijać w nią i dmuchaniem nic nie zrobisz. Trzba ją najlepiej umyć.

kurczeblade
14-08-2016, 12:43
Gonzo dzięki za odpowiedź, na razie matówkę zostawię w spokoju, ostatnio udało mi się umyć matówkę w D600 - ale ręka mi drgnęła przy wkładaniu i sobie zarysowałem :)

Jedno mnie nurtuje, dlaczego tej jeden syfek się podświetla, reszta gdzieś w pobliżu jest normalnie czarna jak to z syfkami bywa :)

Zdebik
14-08-2016, 14:15
W/w syfek dostaje swiatlo i je odbija, ot cala filozofia.

W canonach mozna myjac matowke pozbyc sie podswietlenia :)

GonzoG
14-08-2016, 14:28
Zapewne reszta siedzi na matówce, a nie na wyświetlaczu. Poza tym mogą siedzieć na matówce.od.strony lustra, a nie LCD.

Co do wyciagania matówki - bardzo łatwo można zabezpieczyć się przed jej porysowaniem - wkładasz do aparatu pencetą, a ułożenie dokladne na miejscu robisz potrząsając aparatem. Nie ma wtedy szans na jej porysowanie.

kurczeblade
16-08-2016, 14:41
W sumie też tak można, ja się męczyłem z dobrym usadzeniem matówki w D600 i niestety pinceta mi zjechała na matówkę. Spróbuję z tym telepaniem :)