PDA

Zobacz pełną wersję : Czyszczenie soczewek

Mr.Maya
14-08-2016, 11:34
Panowie i Panie

Potrzebna mi pomoc mam do wyczyszczenia soczewkę w obiektywie niby kupiłem chusteczki do czyszczenia obiektywów ale okropnie pylą. Co byście polecili do czyszczenia soczewek i filtrów tak żeby nie syfiło. Chodzi mi raczej o coś porządnego i sprawdzonego.

madebyzosiek
14-08-2016, 12:01
Płyn Rotin do optyki i miękka szmatką, można kupić w zestawie. Polecam. Pozdrawiam serdecznie :)

Mr.Maya
14-08-2016, 16:29
Wielkie dzięki wiele osób poleca ten płyn kupie go i jakąś szmatkę do czyszczenia optyki

pysson
14-08-2016, 16:51
A może prościej iść do optyka lub Lidla i kupić wilgotne, jednorazowe, nasączone izopropanolem chusteczki do okularów?

Pzdr.
pss

GonzoG
14-08-2016, 17:00
Chusteczek papierowych absolutnie nie. Papier może bardzo łatwo porysować powłoki na soczewkach.

Płyn Rotin (czy jakikolwiek inny dobry - np. Chemax - dostepny u każdego optyka) i sciereczka z mikrofibry do czyszczenia optyki (dostepna u każdego optyka)

pysson
14-08-2016, 17:07
Rozumiem, że polecasz również pranie ściereczki po każdym czyszczeniu, aby pozbyć się brudu, który nie usunięty może porysować powłoki.

david555
14-08-2016, 17:35
Ściereczki z mikrofibry.

pysson
14-08-2016, 18:42
Celulozowe chusteczki :)
Myślę, że zgadzamy się co do tego, zę potrzebny jest jakiś płyn. Obojętnie - Rotin, Chemax, czy izopropanol ( większość to i tak izopropanol z różnymi nalepkami np. Zeiss :D )
Diabeł tkwi w sposobie jego użycia.
Mikrofibra będzie zbierać ziarnka piasku i różne śmieci, po paru użyciach jej działanie zacznie bardziej przypominać papier ścierny niż jednorazowa wilgotna chusteczka

I jeszcze jedno :
"Wielowarstwowy system antystatyczny działa na zasadzie zwiększania napięcia powierzchniowego elementów optycznych. Po przetarciu szkła płynem zostaje utworzona nanometrowa, wielowarstwowa powłoka, która zwiększa napięcie powierzchniowe i zmniejsza przyciąganie ciał materialnych o 95%."
W cudotwórcze właściwości nanopowłok Nikona mogę uwierzyć, w deklaracje niektórych producentów płynów do czyszczenia niekoniecznie. :)

Mr.Maya
14-08-2016, 19:55
Po przeszukaniu internetu zdecydowałem że kupie ten zestaw http://www.rotin.pl/produkt,771.html , a jak się sprawdzi to słabe elementy wymienię na lepsze. Jeszcze raz dzięki Wszytki za pomoc.

robin102
22-08-2016, 16:03
W Lidlu są takie tanie nawilżane ściereczki w pudełeczku coś za 4,99 zł chyba. bardzo skuteczne. ALE, ALE nie przesadzajmy z czyszczeniem soczewek. Niektóre soczewki w starszych obiektywach mają miękkie powłoki organiczne i można je po prostu zmyć :)