Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : nikkor 17-55 błędna ogniskowa i BF

machinesjb
14-08-2016, 10:01
Witam. Mam zestaw d5100 i (do niedawna wymarzony) nikkor 17-55 f2,8. Problem jest jednak taki, że jakiej ogniskowej bym nie ustawił to pokazuje 38 mm. Chciałem zapytać czy błędny odczyt ogniskowej ma wpływ na AF, ponieważ na każdej ogniskowej obiektyw celuje poza obiektem, nieraz kilka metrów przy większych odległościach, co ciekawe obiektyw celuje praktycznie natychmiast bez myszkowania. Na innych obiektywach body celuje tam gdzie trzeba. Ma to wpływ czy raczej nie??

david555
14-08-2016, 10:17
Nic normalnego w tym nie widzę.

Obiektyw do wymiany i regulacji jeżeli ma BF.

machinesjb
14-08-2016, 10:29
Wiem, że to nie normalne tylko zastanawiam się czy błędny odczyt ogniskowej ma wpływ na AF albo tak czy owak obiektyw ma BF i musi do serwisu. Pytam bo kiedyś w tamronie naprawiałem sobie grzebień odczytu ogniskowej i zastanawiam się czy próbować grzebać samemu czy raczej to nic nie da i na serwis

david555
14-08-2016, 10:36
Chcesz grzebać w szkle za 5k ?

Nie ma się co wygłupiać i oddać sprawy w ręce fachowców, albo wymienić w sklepie, jeżeli jest taka możliwość.
Jak Ty kupowałeś ten obiektyw, przez internet, że nie sprawdziłeś w sklepie ?

Ogryzek
14-08-2016, 11:11
Obiektyw ma uszkodzony enkoder ogniskowej. Kupiłeś uszkodzony obiektyw.

GonzoG
14-08-2016, 11:34
Tak, źle odczytana ogniskowa może mieć wpływ na AF, ale jak źle ostrzy również w okolicach 38mm, to znaczy, że obiektyw i tak nadaje sie do kalibracji.

machinesjb
14-08-2016, 12:51
no nie 5 kzł a bardziej 2 z hakiem. Jak mam dać drugie tyle za serwis to bym sobie go rozkręcił, z tąd te pytanie o współzależność. Oglądałem instrukcję serwisową i nie ma filozofii jeśli chodzi o enkoder. Dzięki za odpowiedź. Kupiłem używany osobiście ale z podniety nie zauważyłem, że nie zmienia się ogniskowa, a co do bf to znowu moja puszka ma taką przypadłość, że srodkowy punkt af celuje pod punktem na matowce więc w teście na gazetę pod kątem obie wady się zniosły. Emocje wzięły górę, a teraz za to płacę. Dałem 2100 zł za fajny (wizualny) stan więc do serwisu mogę coś dołożyć byle nie drugie tyle

TOP67
16-08-2016, 13:14
Zła ogniskowa może dać taki sam objaw jak uszkodzony GMR. Ale to zależy od konstrukcji obiektywu.

machinesjb
16-08-2016, 15:57
no nie stety nawet jak ustawiłem podobną ogniskową to celował za. Robiłem test na książkę i obok linijką i niestety jest BF. Oddam do serwisu. Dzięki za info.