PDA

Zobacz pełną wersję : Czy warto zmienic na nikona?

Writz
14-08-2016, 09:00
Hejka, mam do Was pytanko jakie macie zdanie. W ostatnim czasie zmienilem stanowisko pracy co mozna powiedziec dalo mi mozliwosc wiekszej zabawy budzetem .

W tej chwili posiadam Canona EOS 600d + 18-135, aparat bardzo przyjemny jak dla mnie za bardzo narzekac nie moge, co mi sie nie podoba? Bardzo slabo z af, ogolnie to chyba wina obiektywu, poniewaz sama puszka af nie posiada, ale moge sie mylic bo nie mam pewnosci od czego to zalezy. Wiekszosc zdjec mam centralny punkt, wlasnie z tego powodu, zdjecie wyglada w mojej ocenie swietnie a na komputerze jak chce wziac sie za obrobke niestety widac pelno niedoskonalosci (rozmycia).

Ogolnie apropo pierwszego akapitu, bardzo chetnie bym w te swoje fotograficzne hobby zainwestowal, w przypadku nowego aparatu to do 4 tys (bez obiektywu) a w przypadku obiektywu to tak do powiedzmy 2,5-3 ale to juz maks. Ogolnie w wypadku zmiany aparatu myslalem o czyms pokroju nikon d7100, mysle ogolnie czy w ogole warto dokupic obiektyw, jesli podobno nikon w tej chwili wypada o wiele lepiej od canona ze wzgledu na jakosc i ceny.

Jesli jest mozliwosc, moge tez dac z 3-4 linki do paru konkretnych zdjec, gdyby sie komus chcialo powiedziec, co poza kadrowaniem itd warto by bylo poprawic, bylbym wdzieczny, bo czasem mam wrazenie, jakby zdjecia wielu osob byly takie slodkie, a moje takie lekko surowe, ze tak to ladnie ujme .

luck1985
14-08-2016, 09:22
Ja zrobiłem przesiadkę.

Szkło które masz, to mydelniczka. W skrócie.
Zakres fajny, ale mydli przy słabym świetle. A tak ogólnie to ujdzie na początku. A konkretnie na jakich ustawieniach AF robisz?
Możesz mieć problem z FF/BF (front focus/back focus)

Masz aktualnie body dla początkujących, a chcesz wymienić na trochę wyższą półkę. W Nikonie będziesz miał gorszy chwyt, bo grip płytki. Nie pamiętam serii XXXD u Canona, ale musisz pomacać w sklepie.
Matryca może i lepsza wg różnych testów i tabelek, ale aparat 1000 zdjęć i 2 raz trzeba było matryce czyścić. Teraz to olewam, bo widoczne na wysokiej przysłonie której i tak nie używam. Ale nie tego się spodziewałem wydając 4,5 na aparat. Teraz ceny podskoczyły, ale mając 4 na wydanie, to może lepiej dołóż prawie tysiaka i kup najnowsze co jest- D7200 z kitem 18-105

W AB foto masz Nikon D7100 + 18-105 mm za 4099, a 7200 masz za 4899. Różnica 800zł. Jeżeli masz, to dołóż do nowszego. Jak nie masz, to 7100 też jest ok, ale usprawnienia w 7200 nie wiem czy są warte- starzy Nikoniarze więcej napiszą. Ja poszedłem za zasadą która tu panuje- brałem najnowsze na jakie mnie było stać.

Zelber
14-08-2016, 09:23
Wrzuć przykładowe zdjęcie, które jest "nie takie" jak być powinno.

luck1985
14-08-2016, 09:27
W zasadzie zabrakło podstawy- co nie pasuje w C oprócz mydelniczki. Problemem jest szkło.
Może zamiast zmieniać obóz- i tak to jest dla Ciebie bezbolesne, bo nie posiadasz zaplecza z danym obozie. Ale może 4k warto wydać na jakieś lepsze szkło. Można polecieć po całości i kupić ciemne F4, ale już coś z L i magicznym czerwonym paskiem.
Można za to kupić dwa fajne szkła firm trzecich. Tamron/Sigma.
Nie wiem jak Sigma, ale Tamron miał problemy z trafianiem w cel i trzeba było szukać ostrej sztuki.

david555
14-08-2016, 09:36
Aparat już masz, wymień obiektyw na ostrzejszy i nie zawracaj sobie głowy żadnymi zmianami systemu.

poste
14-08-2016, 09:48
Znowu, zależy co fotografujesz głównie i jakie szkła są do tego odpowiednie. Tak ogólnie, to poleciłbym d7200 z Sigmą 17-50/2.8. Standardowy zakres masz b.ładnie pokryty, i jeśli obiektyw będzie celny, ewentualnie w miarę potrzeby skalibrujesz w serwisie (gratis) to będziesz mieć naprawdę ostre szkło, no i całkiem jasne w całym zakresie. To szkło, nowe, kosztuje 1,5k, zmieścisz się w budżecie przy trochę droższym body. A według mnie warto, bo d7200 ciut lepiej dogaduje się z ww Sigmą niż d7100, b.dużo informacji znajdziesz na forum. Obiektyw ten to w tej chwili najlepszy stosunek cena/jakość w tym zakresie.

Co do Canona to nie mam porównania, wydaje się jednak, że jeśli obrabiasz zdjęcia, wywołujesz z RAW itd. matryce w Nikonach dają znacznie więcej możliwości.

david555
14-08-2016, 10:04
Co do Canona to nie mam porównania, wydaje się jednak, że jeśli obrabiasz zdjęcia, wywołujesz z RAW itd. matryce w Nikonach dają znacznie więcej możliwości.

D7200 od 600D ma lepszy DR i rozdzielczość, ale dla amatora, obrazek z jednego i drugiego będzie równie dobry.

Wymieniłbym tylko szkło na np. S18-35/1.8 (cały budżet), ale da to lepsze rezultaty, niż zmiana systemu.

Canonowski 18-135 nie jest taki zły, tylko powolny, trochę zatem nie rozumiem dlaczego daje mało satysfakcjonująvy obrazek.
Może wymaga regulacji.

Zdebik
14-08-2016, 10:22
Za 4K czy to w Canonie, czy Nikonie bedzie to samo. Kup lepsze szklo.

Jakie zdjecia robisz?

poste
14-08-2016, 10:46
D7200 od 600D ma lepszy DR i rozdzielczość, ale dla amatora, obrazek z jednego i drugiego będzie równie dobry.

(...)

Tyle to ja wiem (DXO), dodałbym jeszcze wyższe użyteczne ISO. Nie wiem tylko, jak wygląda porównanie zdjęcia po obróbce i możliwości samej obróbki, czyli jak w praktyce DR i rozdzielczość przekłada się na finalny obrazek. Czy będzie równie dobry.

ksh
14-08-2016, 11:04
Bierz D7100 i do tego sigma 18-35 1.8 lub 17-50 2.8 i będziesz zadowolony.

Writz
14-08-2016, 11:42
Nawet nie spodziewalbym sie tylu odpowiedzi, za co bardzo dziekuje :D! Co do fotografii trudno mi okreslic, szukam siebie, wrecz moge wcisnac, ze fotografia "wakacyjna" poniewaz jak jest okazja to lubie porobic zdjecia wszystkiemu co widze :D. Ulubione to tkzw uliczna fotografia, krajobrazy, urbanistyka i typowa natura. Dam pare zdjec, ostatnio tez (co bedzie widac na zdj 1 i 4 ) zajalem sie praca nad postprodukcja.

1. http://pre01.deviantart.net/b4b2/th/pre/i/2016/226/f/c/krakowiak_by_dragomint-dadvvii.jpg
Na tej 1 ladnie widac jak sie rozmylo.
2. http://pre03.deviantart.net/b1d0/th/pre/i/2016/226/e/2/violinist_by_dragomint-dadvvez.jpg
3. http://pre14.deviantart.net/dee5/th/pre/f/2016/164/9/3/13321130_1099751236741749_1976751181_o_2_by_dragom int-da6208o.jpg
4. http://img07.deviantart.net/4eec/i/2016/226/8/4/horse_trainer_by_dragomint-dadvv7h.jpg
5. http://img06.deviantart.net/9737/i/2015/217/7/8/krakow_by_dragomint-d94b9z0.jpg
6. http://pre14.deviantart.net/7d67/th/pre/i/2016/226/8/1/cat_by_dragomint-dadvwpm.jpg

na 6 bardzo dobrze widac jak slabo lapie af, mimo centralnego punktu i czasu 1/15, co ze stabilizacja raczej na 99% daje mi dobre zdjecia pod wzgledem ostrosci.

Mam jeszcze taki nie fajny zwyczaj dotyczacy tej postprodukcji, ze praktycznie kazde zdjecie wycinam i "kadruje" jeszcze raz w etapie obrobki, co tez na pewno wplywa na jakosc i szumy na zdjeciach. Ogolnie fajnie robi mi sie zdjecia wizjerem, a nie mam w moim canonie tej fajnej siateczki i zawsze potem jest cos nie tak.

A odrazu powiem dlaczego myslalem o nikonie, z tego powodu, ze mam w sumie co prawda dokupiony 18-135, ale nie tak drogo to zmienic, a jak szukalem sensownego canona to sa cholernie drogie w porownaniu do nikona a tez trudno mi sie wypowiadac jak to wyglada z jakoscia bo sie po prostu nie znam :).

GonzoG
14-08-2016, 12:47
Na 6-tce to nie wina aparatu, ani obiektywu, a użytkownika.
Stabilizacja nie jest od tego, aby zamrażać ruch obiektu, a poruszania aparatu. Tu ewidentnie poruszony jest kot. 1/15s to o wiele za długi czas do zdjęć ruchomych obiektów.

lukiii
14-08-2016, 12:47
na 6 bardzo dobrze widac jak slabo lapie af, mimo centralnego punktu i czasu 1/15, co ze stabilizacja raczej na 99% daje mi dobre zdjecia pod wzgledem ostrosci.

To nie wina AF, tylko operatora aparatu :) Kotek musiałby być w kamiennym bezruchu, by na zdjęciu wyjść ostrym. Takie czasy i stabilizacja przydają się w fotografowaniu martwej natury, a nie kotów, ludzi i innych ruchomych rzeczy ;)
Na razie proponuję w nic nie inwestować, tylko trochę poczytać i samemu dużo eksperymentować :)

Zdebik
14-08-2016, 12:54
1) Kase zatrzymaj na przyszlosc.
2) Przeczytaj instrukcje.
3) Cwicz.

Writz
14-08-2016, 13:22
Ha ha oki xD, nie spodziewalem sie, ze az tak slabo mi idzie :D. Macie moze jakies porady, albo zrodla, z ktorych mozna zdobyc konkretna ale przystepna wiedze z tego czego mi brakuje :)? Czy chodzi tutaj po prostu o brak "tego czegos" do zdjec?

Zdebik
14-08-2016, 13:25
Na pierwszy ogien, kadry.

david555
14-08-2016, 13:27
Ha ha oki xD, nie spodziewalem sie, ze az tak slabo mi idzie :D. Macie moze jakies porady, albo zrodla, z ktorych mozna zdobyc konkretna ale przystepna wiedze z tego czego mi brakuje :)? Czy chodzi tutaj po prostu o brak "tego czegos" do zdjec?

Techniki fotografowania nauczysz się z podręczników, z talentem niestety, trzeba się urodzić.

Writz
14-08-2016, 13:47
A macie moze mozliwosc jakies z tych podrecznikow polecic, ktore sa dobre i sprawdzone :)? Teraz w grafiku zamierzam uwzglednic 2 godziny fotografii tygodniowo, poniewaz tak to tylko zdjecia robilem okolicznosciowo, a moze akurat praktyka cos mi da :). A apropo zalaczonych zdjec sa w miare ok i mozna sie kierowac ta droga, czy odejsc od tego typu fotografii?

david555
14-08-2016, 14:09
A macie moze mozliwosc jakies z tych podrecznikow polecic, ktore sa dobre i sprawdzone :)?

Możesz zajrzeć do tej: http://helion.pl/ksiazki/ksiazka-o-fotografowaniu-wydanie-iii-rozszerzone-andrzej-a-mroczek,ofoto3.htm .

d90
14-08-2016, 15:20
Pytasz czy isc czy odchodzić...
Fotki masz zwykle, jakich miliony.
Cejrowski by płakał, ze go okaleczyles publicznie takim zdjątkiem.
:)

A gdzie isc i co robic - sam zdecyduj.
Poszukaj kogoś kto ma takie samo hobby.
Nauczysz sie duzo. Jesli ten ktos bedzie potrafił cokolwiek.

Ps.
Poguglaj - szeroki kadr. Na poczatek.
A zamiast puszki, kup szkło.
Moze ta sigma 18-35/1.8 ?
Uniwersalna i miła...

Writz
14-08-2016, 15:30
Ha ha daj spokoj z Cejrowskim :D, te zdjecie wiem, ze totalnie nie pyklo, ale sam Cejrowski ma swietne fotografie i bardzo mi sie podoba ogladac je podczas czytania jego ksiazek i szczerze chcialbym umiec chociaz polowe tego co on :). Na pewno zaczne od tego by wiecej cwiczyc i nadal sie zastanawiam nad tym obiektywem, bo naprawde nie wiem, czy czytajac te opinie n.t canon vs nikon warto inwestowac w tak drogi obiektyw, jesli mialbym pozniej zmieniac aparat, stad moje pytanie czy warto probowac w tym systemie?
Ogolnie tak tez teraz rozwazalem jesli do canona czy nie warto wziac pod uwage sie bede uczyl podstaw czegos w stylu 50 1.8 za 400 zl?

poste
14-08-2016, 16:38
Nie warto inwestować w S18-35 na początek., mz, z wielu względów. Rób tym co masz, jak zaczniesz dostrzegać braki sprzętu, wrócisz do tematu. Ewentualnie kup niedrogi stało ogniskowy na początek, ale moim zdaniem 35 mm będzie lepsze.
Wyjście z systemu (Canona czy Nikona) jest zawsze kosztowne. Jeśli kusi Cię Nikon, kupuj zanim zaczniesz kompletować obiektywy. Jeśli pozostajesz w Canonie, zrób to z pełną świadomością, żeby Nikon nie siedział ciągle w głowie ;).

dannywrocek
14-08-2016, 17:19
Na początek,jeśli zostaniesz przy C,kup jakąś "stałkę". Najbardziej uniwersalna w Twoim przypaku będzie 35-tka. Jeśli przejdziesz do obozu na literkę N, to też w sumie 35-tka będzie dla Ciebie. Ewentualnie Sigma 17-50 2.8 i później jakiś stałogniskowy dłuższy obiektyw jeśli uznasz,że potrzebujesz :-)

Edit: Co do nauki: oglądaj zdjęcia innych,dziel się swoimi (rozsądnie ;-)) i ćwicz,ćwicz i jeszcze raz ćwicz. Może zapisz się na jakiś kurs za część tej kasy na sprzęt ;-)

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Writz
14-08-2016, 19:39
Ok wiec takie male podsumowanie. Po Waszych radach, za ktore bardzo dziekuje, uznalem, ze na razie zostane przy tym 18-135 i poucze sie jeszcze troche (mam nadzieje, ze tylko tyle bede potrzebowac xD....), bo nie ma co odrazu brac i przerzucac sie obiektywami jesli moge z czasem uznac, ze przydalaby mi sie zmiana aparatu. Gdy wybieralem miedzy d5100 a 600d, ostatecznej decyzji dokonaly moje rece, bo w porownaniu z canonem byl jakis taki minimalistyczny, a ja lubie duzogabarytowe aparaty (lepiej sie z takimi czuje). Ale porownujac kiedys zdjecia doszedlem do wniosku, ze nikon daje duzo lepszy kolorystycznie obrazek (osobiste odczucia), a canon jest taki surowy na zdjeciach - zimny i smutny, a moja fotografia moze na razie tego nie mowi, ale jest taka jak ja - czyli raczej pozytywnie nastawiona, niosaca pozytywny przekaz, wiec na razie daruje sobie obiektywy, jesli moze nawet wyjsc tak, ze wezme sobie nikona :). Co prawda w gre wchodzil tez w tamtym czasie pentax, ale trudnosci z obiektywami tam byly w tym systemie i jeszcze tam byl bodaj k 30, a ja mialem tylko na k 50 (czy k500) czy jakos tak i koniec koncow w ogole ten system mnie zrazil :p.

To jeszcze takie ostatnie pytanie, macie jakies ciekawe stronki ze zdjeciami polecic ;)? Bo tak chyba typowo stron, gdzie dam zdjecie i ktos mi powie co jest blee to nie ma, racja?

dannywrocek
14-08-2016, 22:47
Stron jest sporo różnych. Zajrzyj na photocrowd.com, gdzie możesz dodać swój profil i zdjęcia. Ja lubię jeszcze fotoblogia.pl. Ale stron w internetach jest cała masa :-) Nic tylko szukać ;-)

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Zelber
14-08-2016, 23:40
Z czego się uczyć podstaw? Moim zdaniem najlepiej z szerokikadr.pl dużo lepsza propozycja niż większość książek.
Gdzie wrzucać zdjęcia pod ocenę? Na dniach mają ruszyć na forum działy poświęcone ocenianiu zdjęć początkujących, więc po prostu poczekaj kilka dni ;)

Gdy wybieralem miedzy d5100 a 600d, ostatecznej decyzji dokonaly moje rece, bo w porownaniu z canonem byl jakis taki minimalistyczny, a ja lubie duzogabarytowe aparaty (lepiej sie z takimi czuje). Ale porownujac kiedys zdjecia doszedlem do wniosku, ze nikon daje duzo lepszy kolorystycznie obrazek (osobiste odczucia), a canon jest taki surowy na zdjeciach - zimny i smutny, a moja fotografia moze na razie tego nie mowi, ale jest taka jak ja - czyli raczej pozytywnie nastawiona, niosaca pozytywny przekaz
Kolory na zdjęciach to w 99% pochodna światła i obróbki, a w 1% body i obiektywu(wykluczając tutaj jakieś dziwne ruskie wynalazki ;) )