Zobacz pełną wersję : Bez tytulu. mozna?
SligoDarek
14-08-2016, 04:30
ISO na 8k bajka ?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://postimg.org/image/h8u9vei6n/)screengrab (https://postimage.org/app.php)
Kolega na poważnie, czy kolejna prowokacja ? :)
Kolega na poważnie, czy kolejna prowokacja ? :)
Ale w czym rzecz, bo zdjęcie mi się podoba?
kurczeblade
14-08-2016, 12:39
Będzie się działo :D
Całkiem przyjemne zdjęcie
david555
14-08-2016, 13:23
Kadr, jak kadr, gorzej z techniką.
Zdjęcie jest żółte, mętne, nieprzejrzyste i z przykrością się je ogląda.
a mi bardzo przyjemnie się ogląda. świetny nastrój !
Ale w czym rzecz, bo zdjęcie mi się podoba?
W opisie przed zdjęciem i wcześniejszym wątku autora :) A zdjęcie jak zdjęcie, nie mnie oceniać, w tej branży oceniają klienci :)
Ale bajka !! Ale miszczostwo 8 k ??? Jej a ja dalej siedze na iso 100
"Bedzie sie dzialo" - no kto da wiecej "k" ?
A kadr fajny podoba mi sie
Kadr jak najbardziej na plus, szum trochę psuje odbiór.
irek6311
14-08-2016, 23:11
Kadr nie jest zły ale ISO 8k to nie bajka, to widać przecież, ale jakby mocniej popracować nad kolorami i szumem to przyjemnie by się odbierało te zdjęcie 8-)
Carlos_lo
15-08-2016, 00:34
trudno mi sie fotografuje drzewa, probowalem kilka razy, ciagle bylem niezadowolony, cos bym z tego przycial
--------
no signature
SligoDarek
15-08-2016, 01:16
Kadr nie jest zły ale ISO 8k to nie bajka, to widać przecież, ale jakby mocniej popracować nad kolorami i szumem to przyjemnie by się odbierało te zdjęcie 8-)
chcesz popracowac Irek ? posle ci rawa zobaczymy co wyciagniesz?
- - - - kolejny post - - - - - -
albo wiesz co irek i reszta [mod] swoim sprzetem ISO 8K i pokazcie RAW , albo zrobciezdjecie w nocy jak uwazacie , na szybko 20 sekung bach bach ... to chyba fair co? zobaczymy jak obrobkowo dajemy rade?
irek6311
15-08-2016, 02:47
SligoDarek ciężki temat, zdjęcie zgadnę mocno wyciągane, na Laptopie to gniota bym zrobił, PC niestety zaniemógł wraz z LCD (burza), ja odpadam 8-)
david555
15-08-2016, 07:24
chcesz popracowac Irek ? posle ci rawa zobaczymy co wyciagniesz?
Wrzuć NEFa, kilka osób na pewno się z nim zmierzy. :)
Już zmiana WB i ekspozycji sporo wnosi.
Trochę zaczepnie napiszę :), że na statyczne nocne zdjęcia, to się łazi ze statywem i wtedy dyskusje o iso pierdylion i kto jest lepszy w obróbce tracą sens. Tyle że ja starej daty jestem, a zachwyt nad wysokim iso mi minął jakiś miesiąc od zakupu fulfrejma :). Pozdrawiam.
Jak zwykle poziom dyskusji sięga zenitu
PiotrekW
17-08-2016, 21:08
Fotka ma mega klimat. Kadr z pewnością przemyślany. Włożone dużo pracy i fajny efekt. W tym przypadku szum mi kompletnie nie przeszkadza. Usunąłbym tylko kawałek lampy z prawej strony.
irek6311
17-08-2016, 21:23
Kadr średnio przemyślany, tak po czasie dodam, MP w mocnym punkcie nie jest, tło gra pierwsze skrzypce i ISO 8k, teraz modna rozdzielczość 4k a niektórzy chcą 8k, przy takim ISO to masakra oglądać zdjęcia na TV 60" UHD 4K czy więcej.
Kadr średnio przemyślany, tak po czasie dodam, MP w mocnym punkcie nie jest, tło gra pierwsze skrzypce
Coraz ciekawiej :)
Adam Okuń
18-08-2016, 00:35
Klimat mi się podoba choć kadr chyba leci w lewo coś ...w każdym razie mnie na lewo buja jak patrzę :)
SligoDarek
20-08-2016, 02:47
sam se laz ze statywem:):)
Trochę zaczepnie napiszę :), że na statyczne nocne zdjęcia, to się łazi ze statywem i wtedy dyskusje o iso pierdylion i kto jest lepszy w obróbce tracą sens. Tyle że ja starej daty jestem, a zachwyt nad wysokim iso mi minął jakiś miesiąc od zakupu fulfrejma :). Pozdrawiam.
Nastepny parasolkarz :):)przynies tez rodzine na zdjecia zeby ci to trzymala, statywy bajery :):) uwaga robimy zdjecia beda statywy parasolki, asystenta mam . wez daj siana:) nie do konca rozumie logikie kupowania aparatu pelnoklatkowego z dobrym ISO jaki zakupiles i uzywania statywu do zdjec slubnych? Daj znac o co kaman? Albo najlepiej wykonaj zdjecie w nocy za pomoca twojego ful frejma ze statywe i wrzuc , po co gadanie pokaz to zobaczymy jak to wyglada,
w obrobce dodalem szumu mega . nie dam nefa bo nie chce widziec tych "obrobek" bialo-czarnych z kolorowa lampa uznanych za kreatywne .Moge wrzucic jpg bez dodawania ziarna/szumu jak ktos jest niedowiarek. ci co maja d810 to wiedza jak to wymiata, ipewnie nie beda sie dobijac ale dla tych co sie zastanawiaja jak to moze wygladac to spoko moge wrzucic. Hej pany!
Klimat mi się podoba choć kadr chyba leci w lewo coś ...w każdym razie mnie na lewo buja jak patrzę :)
mi jak leci to na druga noge pije i jest git:)
tu fota bez dodania szumu :
Jesli ktos uwaza, ze szum nie jest dodany w edycji, lub , ze zdjecie jest odszumiane, jestem w stanie wrzucic video w youtube.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://postimg.org/image/49xr4dycf/)20mb image hosting (https://postimage.org/)
cos mi sie wydaje ze bujasz:) po mszy w niedziele kuknij i daj znac czy nadal buja w lewo, jak buja to lekarz, jak nie buja to tez:)
Dodanie szumu w obróbce ma udowodnić, że na wysokim ISO nie ma szumu ...
Czegoś tu nie rozumiem:roll:
najłatwiej jak wrzucisz nefa o którym pisałeś ;)
Autorze szanowny, trochę luzu i czytania ze zrozumieniem :) Napisałem statyczne zdjęcia nocne,a nie reportaż ślubny. I wreszcie się dowiedziałem jakim ja głupi jestem i lampy na statywach targam mając fulfrejma :) I niech ktoś mi powie, że wątki ze ślubem w tle nie są pouczające :)
I żeby nie było, kadr fajny, obróbka nie w moim guście. Pozdrawiam.
Bez szumu lepiej, trochę mi nie podchodzi ta wypłowiała czerń. Może lepiej będzie jak czarne będzie... czarne ? To tylko moje prywatno-państwowe zdanie ;)
SligoDarek
21-08-2016, 03:28
Kadr średnio przemyślany, tak po czasie dodam, MP w mocnym punkcie nie jest, tło gra pierwsze skrzypce i ISO 8k, teraz modna rozdzielczość 4k a niektórzy chcą 8k, przy takim ISO to masakra oglądać zdjęcia na TV 60" UHD 4K czy więcej.
kup se 80 cali PRO HDVTV MEGA TRV +ECXTRA ++ ULTRA Tv plus i wtedy roznice zobaczysz .
racja, tez mi to sie nie podoba.Cos kombinowalem ale generalnie 400 zdjec do obrobki to wybralem taka droge, ale racja szaro bura czern!
Leci w lewo, takie odnoszę wrażenie patrząc na to zdjęcie, być może to wina tego pochylonego drzewa, ogrodzenie z prawej strony jest lekko pochylone w lewą stronę, ja trochę szumu lubię :)
nikoniarz
21-08-2016, 08:54
Poza fajnyn kadrem nic do mnie nie trafia w tym zdjęciu... Nawet wymiatania D810 nie widać.
irek6311
21-08-2016, 09:13
kup se 80 cali PRO HDVTV MEGA TRV +ECXTRA ++ ULTRA Tv plus i wtedy roznice zobaczysz . Pajac:)
Fotografia Weselna to poważny temat, ty jednak widać niepoważnie to traktujesz, męczyć PM do kadru z tak wysokim ISO to moim zdaniem nieporozumienie, sceneria w tym kadrze nie porywa, po kiego takie pamiątkowe zdjęcie, nawet wydrukowane będzie nieszczególnie wyglądać, na TV to już oglądanie tego porażka, temat to jakaś Prowokacja chyba :roll:
kurczeblade
21-08-2016, 13:03
Zdjęcie bez dodanego szumu faktycznie wygląda lepiej. Ta pierwsza wersja, PM młoda jest taka HDR'owa? Suknia ślubna na drugim ładniej wygląda - jaśniej.
Generalnie fajną scenerie trafiłeś na zdjęcie, dobrze wkomponowałeś Parę Młodą w ten kadr i ładnie pozują. Zdjęcie moim zdaniem bardzo fajne! wg. mnie nic nie leci ... :)
Podobają mi się oba zdjęcia (jest klimat, olał dystorsję); tylko Młoda (przez światłocień) wyszła trochę "barczyście".
Bardzo fajna kompozycja!
SligoDarek
27-08-2016, 03:25
Fotografia Weselna to poważny temat
Tak Irek, bardzo, na sztywno podejdz do tego, zepnij sie, i na sztywno. To powazny temat prosze pana Irka:) wez wyluzuj , mialem golfa GTI tam z ogniami wstawic, na bialo czrnym tle i zaspiewac disco polo?
irek6311
27-08-2016, 13:38
SligoDarek taki "Prowokacyjny" temat dajesz i posty, oczekujesz oklasków tylko a na krytykę ostro reagujesz, wyluzuj trochę bo to tylko lużna dyskusja, ja tak pół żartem krytykuję bo chyba mogę, mnie to lata co tam focisz i na jakim ISO, jak klient zadowolony to Git, tyle ode mnie bo nie widzę sensu tu więcej pisać w temacie 8-)
SligoDarek
29-08-2016, 03:20
Skoro to wiesz i tobie lata, to po co ? Spoko ja tam oklaskow na tym forum nie oczekuje, oczekuje krytyki, ale nie kupa-krytyki, taka zlewam i ganie, bo co mi po krytyce " leci w lewo" ? albo za wysokie ISO widac szum:):) to jest wlasnie kupa -krytyjka tak moze kazdy powiedziec ..eeeee sukienka za zolta, wWb leci na zielono takie ( ... ) wlasnie tak tu sie w 90 odbywa ocena zdjec , se kupilem aparat i nie wiem jak ustwiac WB to pojade po chlopie:) albo ISO auto uzywa co za amator:):)tak walsnie tu sie odbywa krytyka zdjec , bez pojecia kompletnego, ale tekxty skopiowane z gazetL(L(
a Krytykuj jak chcesz:) tylko konkretnie. Jak ci lata, to po co piszesz? Merytorycznie napisz, to sie odniesc mozna. A to jest wlasnie problem ,brak merytoryki.
Szczerze mówiąc to przestaję rozumieć cokolwiek z tego forum.
Po jakiego grzyba autor wrzuca zdjęcia na forum. Forum niestety składa sie z rożnych ludzików i jeden palnie głupotę o szumie i dużym telewizorze inny o złym WB albo statywie do takich zdjęć a jeszcze inny doradzi zmianę o 2,5 EV ;)
Merytorycznie byś chciał? Może warto wpierw zmienić podejście do komentujących? To że ktoś napisze że chyba leci w lewo, to jest raczej uwaga merytoryczna? Nawet jeżeli jest to nieprawda to można sie do niej odnieść spokojnie? Może ułożenie elementów tego zdjęcia, w kadrze, powoduje u niektórych takie wrażenie?
WB to także jest merytoryczne zagadnienie, choć jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Czyli jak ktoś to opisze i w jaki sposób odnosi sie do problemu.
Fantastyczna sceneria i ... zmarnowana okazja. Para młoda powinna stać kilka metrów bliżej fotografa. Oni giną na tym zdjęciu. Sa równo ważni jak lampy. A to oni są ważniejsi.
Dmyslam sie ze blizej fotografa bie bylo swiatla. Ale blysk i parasolka to nie jest nic skomplikowanego na tyle by fotograf slubny tego nie potrafil. To powinno byc standardowe wyposaźenie w samochodzie fotografa ślubnego.
To powinno byc standardowe wyposaźenie w samochodzie fotografa ślubnego.
To właśnie miałem na myśli pisząc o statywie, zwłaszcza w kontekście zlecenia dla klienta.
Fantastyczna sceneria i ... zmarnowana okazja. Para młoda powinna stać kilka metrów bliżej fotografa. Oni giną na tym zdjęciu. Sa równo ważni jak lampy. A to oni są ważniejsi.
Dmyslam sie ze blizej fotografa bie bylo swiatla. Ale blysk i parasolka to nie jest nic skomplikowanego na tyle by fotograf slubny tego nie potrafil. To powinno byc standardowe wyposaźenie w samochodzie fotografa ślubnego.
Nie zgodzę sie. Ustawienie bliżej pary młodych zniszczyłoby klimat "obserwacji"
Błyskanie .... Oglądam dość dużo prac i jak na razie nie widziałem aby fotograf umiał dobić sie do zastanego światła w sposób ekhmmm fizjologiczny ;)
cz4rnuch
29-08-2016, 19:37
I efekt skali.
Ja wolę nienaturalnośc i widoczna parę młodą niż widokówkę, na której PM ledwo może się znaleźć. Gdybym brał ślub i był na zdjęciu.
To jest zdjęcie dla młodych czy dla fotografów? Bo to ważne kto jest klientem/odbiorcą.
Autor się chyba obraził i usunął zdjęcie.
Wydaje mi się że to nie jest jedyne zdjęcie jakie dostała PM i jako takie jest dla mnie całkowicie akceptowalne. Autor próbował pokazać że na wysokim ISO można zrobić zdjęcie. Ileś tam lat temu takie parametry były niemożliwe do osiągnięcia i chyba o to chodzi w tym wątku. Nie o kadr czy miejsce gdzie stoi PM.
Tu się nie zgodzę. Nie na każdym zdjęciu PM jest najważniejsza i nie na każdym musi być głównym tematem. Nawet więcej, na niektórych może robić za tło lub drugi plan.
Tu kompozycyjnie mi się podoba. Do tego stopnia, że nawet postanowiłem poświęcić trochę czasu temu zdjęciu.
PM jest tu częścią kompozycji. Dobrze wpisuje się w tę scenerię... Bajkową - dodałbym za autorem. Miejsce fajne, kompozycja i kadr bardzo ładne. Bajkowe...
Musi być niestety pewien zgrzyt. :( Sytuacja była bajkowa, lub jak z bajki... Sprawę niestety pokpił trochę fotograf...
racja, tez mi to sie nie podoba.Cos kombinowalem ale generalnie 400 zdjec do obrobki to wybralem taka droge, ale racja szaro bura czern!
...
na statyczne nocne zdjęcia, to się łazi ze statywem i wtedy dyskusje o iso pierdylion i kto jest lepszy w obróbce tracą sens.
...
Nie tylko tracą sens, ale zdjęcie zyskuje na jakości.
Autor się zreflektował, gdy w pewnym momencie odkrył na zdjęciu szaro burą czerń.
W tym oto momencie, nie będę szukał po internecie, portfolio użytkownika @Jalk, ani aparatu, którego używa... Ani nawet stawek, za wykonywane przez niego zdjęcia... Ja się po prostu z tą opinią zgadzam - moim zdaniem to najlepsza rada w całym wątku.
Autor chciał pokazać moc swojego aparatu - po części mu się to udało. Zapomniał o jednej rzeczy - przy takim ISO bardzo cierpi rozpiętość tonalna - paleta barw. Co gołym okiem niestety widać.
Za Optyczne.pl
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/d9e5404793eb295bf9cc33aa667a867b-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160829/d9e5404793eb295bf9cc33aa667a867b.jpg)
Dla D810 - przy ISO 8k, to będzie jakieś 50 przejść tonalnych... Stąd ta bajkowa sceneria... Została niestety utracona, mimo, że autor posiadał świetny sprzęt... Mniejszą niestety wiedzę...
sam se laz ze statywem:):)
...
Nastepny parasolkarz :):)przynies tez rodzine na zdjecia zeby ci to trzymala, statywy bajery :):) uwaga robimy zdjecia beda statywy parasolki, asystenta mam . wez daj siana:) nie do konca rozumie logikie kupowania aparatu pelnoklatkowego z dobrym ISO jaki zakupiles i uzywania statywu do zdjec slubnych? Daj znac o co kaman? Albo najlepiej wykonaj zdjecie w nocy za pomoca twojego ful frejma ze statywe i wrzuc , po co gadanie pokaz to zobaczymy jak to wyglada,...
Właśnie... Szkoda, że autorowi wydaje się, że d810 sam załatwi za niego całą robotę... No niestety - nie załatwił. Co niestety widać. Przejść tonalnych jak na lekarstwo. Jakość zdjęcia, bajkowej scenerii ucierpiała z winy i niewiedzy fotografa.
Śmiałeś sie z kolegi, ale gdyby on był obok i pobiegł po statyw... Śmialibyśmy się z Ciebie, gdyby przyniósł zdjęcia o wiele lepszej jakości z gorszego niż d810 aparatu... Np d7200 (poniżej)
Jeszcze raz za Optyczne.pl d810
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/d9e5404793eb295bf9cc33aa667a867b-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160829/d9e5404793eb295bf9cc33aa667a867b.jpg)
Przy tym ISO, nawet drogie d810 słabo z kolorami przędzie...
Gdyby zejść do ISO 1600, to nawet na d7200 dostaniemy większą paletę kolorów. Za optyczne.pl
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/9a76cac0070c2af4912c072e97b6fe5b-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160829/9a76cac0070c2af4912c072e97b6fe5b.jpg)
ci co maja d810 to wiedza jak to wymiata, ipewnie nie beda sie dobijac ale dla tych co sie zastanawiaja jak to moze wygladac to spoko moge wrzucic. Hej pany!
Wymiata, wymiata... tylko trzeba wiedzieć, jak tego używać ;)
Ps. Gdybyś wstawił tu byle jakie zdjęcie, nie chciałoby mi się już słowa napisać. Tu wszystko fajnie, kadr, kompozycja. Trzeba się było jednak trochę ruszyć po ten statyw, żeby efekty i jakość były naprawdę bajkowe. Wyciąganie z ISO 8k, dynamiki ani rozpiętości tonalnej nie zwiększy. Ewentualnie gdzieś aparat postawić. Sceny jakość dynamicznej nie miałeś.
Tu się nie zgodzę. Nie na każdym zdjęciu PM jest najważniejsza i nie na każdym musi być głównym tematem. Nawet więcej, na niektórych może robić za tło lub drugi plan.
.Oczywiście. Nawet fotografuje się często same obrączki. Albo buciki pany młodej.
Mi tu oni jednak giną, a tematem stają się lampy.
Żadne przekonywanie nie zmieni moich poglądów w tej kwestii. Każdy inaczej czuje. Ja czuję tak jak napisałem.
Zgadzam się tym względem, że PM tu "ginie", choć użył bym bardziej sformułowania "wtapia się w tło", albo jeszcze raczej "komponuje się z tłem"... W moim odczuciu - dobrze komponuje się z tłem. Stanowi jego integralną całość. Fragment bajkowej scenerii. Gdy użyje się zwrotu: "komponuje się z tłem", wówczas lepiej to brzmi, no i już na takie umiejscowienie PM można przystać. Przynajmniej w moim odczuciu.
Droga prowadzi do PM, może nie stoją idealnie w 1/3, ale bez wątpienia w mocnym i charakterystycznym punkcie.
PM w tej odległości od fotografa/odbiorcy pozwala odczytać prawidłowe relacje (wysokości/wielkości) pomiędzy nimi, a elementami krajobrazu - płotem, drzewem, lampionami i roślinami. No kompozycyjnie, dla mnie, tu naprawdę bardzo fajnie wiele rzeczy zagrało.
Świetna praca.
Chciałbym taką fotę zrobić.
Uchylam kapelusza.