PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z ttl i abw?

asiula
12-08-2016, 23:08
Hejka. Co może być powodem, że zdjęcia robione lampa błyskową wychodzą mi, albo przepalone, albo ciemne tło? Aparat d600 sprawdzane na metz 52 i sb700 na obu lampach to samo. Miałam możliwość podejścia do fotografa na sali weselnej i ustalaliśmy takie same ustawienia pożyczył mi swoją lampa i jego zdjęcie idealne, a u mnie spora różnica. Fotograf używał d610. Zauważyłam,ze robiąc zdjęcia nawet w dzień bez lampy na AWB te kolory sa strasznie jakby bardzo zielone. Jak najlepiej sprawdzić czy z moim aparatem jest wszystko w porządku?

-tomasz-
12-08-2016, 23:39
Witam w klubie.

GonzoG
12-08-2016, 23:50
Na działanie AWB wpływ ma wszystko co się znajduje w kadrze - będzie dużo zielonego, to zdjęcia będą wpadały w magentę, będzie dużo żółtego, to będą chłodniejsze, itp. To tylko automat i bardzo często ustawia nie tak jak powinien.
A drugą ważną sprawą i chyba najważniejszą - czy masz porządny i dobrze skalibrowany monitor - jeśli nie, to nie możesz w żaden sposób stwierdzić, czy zdjęcia mają poprawne barwy.
Ja praktycznie nie używam balansu bieli w aparacie, a zdjęcia robię w RAWach i później WB ustawiam na komputerze, choć muszę przyznać, że nowe Nikony mają zdecydowanie lepsze algorytmy AWB od starszych (np. D90).

Co do TTL lampy - to maszyna, a nie jasnowidz. Nie jest to lekarstwo na bezmyślność, a wręcz przeciwnie. Trzeba wiedzieć jak w jakich sytuacjach ustawić aparat i w którym miejscu kadru dokonać pomiaru światła.
np. matrycowy pomiar nie nadaje się gdy na pierwszym planie jest jedna osoba zajmująca niewielki fragment zdjęcia, a tło daleko, bo wtedy aparat będzie chciał doświetlić cały kadr - więc osobę prześwietli, ale tło i tak będzie ciemne (fizyki nie oszukasz, a ilość światła maleje wprost proporcjonalne do kwadratu odległości - 2x dalej jest 4x mniej światła).