PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D5300 dla blogera/vlogera + jaki obiektyw? Prośba o pomoc

bloger
12-08-2016, 20:02
Cześć,

Planuję zakupić swoją pierwszą lustrzankę. Sprzęt wykorzystywałabym do robienia zdjęć na bloga urodowego. Obiektem fotografii byłyby: kosmetyki w tym ujęcia makro i portret. Zastanawiam się czy lustrzanka D5300 jest odpowiednim dla mnie sprzętem - jestem chętna do nauki fotografii. Obecnie robię zdjęcia telefonem - są ładne, ale nie idealne. To właśnie ten moment kiedy czuję, że muszę wskoczyć na wyższy level, bo z telefonu wycisnęłam wszystko. :-)

Czy stałka 50mm 1.8 jest odpowiednim obiektywem dla mnie? Interesuje mnie uzyskanie efektu bokeh (mam małe mieszkanie).

Na czym jeszcze mi zależy?
- planuję nagrywać na You Tube, chciałabym, żeby obraz sam mi się ostrzył np. jak będę pokazywała jakiś produkt,
- chciałabym robić zdjęcia poprzez naciskanie pilota.

Od dwóch tygodni wertuję internety, niestety trudno mi podjąć decyzję. Być może tutaj ktoś mi pomoże, będę naprawdę wdzięczna. :-)

leonstar
12-08-2016, 20:31
D5300 bardzo fajny sprzęt, co do obiektywu moim zdaniem lepiej było by 35 DX 1.8 , ta 50-tka na D5300 robi się już prawie jak 80 mm , może być ciasno kąt 31 stopni). Najlepiej jak masz możliwość podepnij w sklepie te szkła i zdecyduj.

bloger
12-08-2016, 20:37
Dziękuję Ci ślicznie za odpowiedź :-) No właśnie zastanawiałam się między 35 a 50mm... I opierając się na sprzęcie innych blogerek, zdecydowałam, że 50mm, chociaż teraz znowu mam wątpliwość - dzięki. :D Chyba faktycznie przejdę się do sklepu. :-) Wiem o tym przeliczniku, zdawałam sobie sprawę, że 50mm to w efekcie 70 z hakiem.

leonstar
12-08-2016, 20:43
:D do usług

Nie wiem czy to znasz, może choć trochę pomoże ten symulator , co do ciasnoty widzenia :) :

http://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/index.htm

bloger
12-08-2016, 20:52
Super, nie znałam tego, dziękuję :-)

Glowa
12-08-2016, 21:52
AF w video chyba jednak w Canonie działa lepiej. 50 mm na DX w ciasnym mieszkaniu może być kiepskim pomysłem. Choć to zależy, jak ciasny jest ten pokój. W jakim planie ma być ten portret?

poste
12-08-2016, 21:54
Co do obiektywu, piszesz

Obiektem fotografii byłyby: kosmetyki w tym ujęcia makro i portret.
(...) planuję nagrywać na You Tube, chciałabym, żeby obraz sam mi się ostrzył np. jak będę pokazywała jakiś produkt

50/1.8G kiepsko się do tych rzeczy nadaje (poza portretem oczywiście, ale tu bardziej chodzi o zdjęcia beauty i nie w studio, tylko w niewielkim pomieszczeniu). Moim zdaniem kup zestaw z Nikkorem AF-P 18-55 VR (http://www.optyczne.pl/1335-Nikon_Nikkor_AF-P_DX_18-55_mm_f_3.5-5.6G_VR-specyfikacja_obiektywu.html), ten obiektyw będzie wystarczający do tych zastosowań, a filmowanie będzie łatwiejsze (bardziej płynne). Stałkę dokupisz ewentualnie później, jak doprecyzują się oczekiwania.

Ważniejsze jest oświetlenie, nad tym musisz pomyśleć. A także nad tłem, bo bokeh na tle bliskiej ściany... efekt może rozczarować.

Ps. Nie zaprzątaj sobie głowy przelicznikami ogniskowej z DX na FX ;)

d90
12-08-2016, 22:12
Do filmow na YouTube i filmików innych - wcale nikona bym nie kupił.
Kompakt, bezlustro. Absolutnie nie lustro.
Jakie ? Pytaj. Praktycy z wiedzą sie znajdą na pewno i podpowiedzą.
Ze swojej strony moge napisać - i epl5 i a6000 filmują całkiem fajowo.
A sa małe i lekkie. Innych (tego typu) nie znam. Bo nie mam.

Chyba ze chcesz +5 do lansu, za posiadanie DSLR.
Ale to raczej wyższe i większe gabarytowo modele...

GonzoG
12-08-2016, 23:08
Nikon w czasie nagrywania sam ostrzyć nie będzie.
Takie rzeczy w bezlustrach (Sony, Panasonic, Olympus, Samsung, Fuji) lub Canonach od 750D, 70D.
Jedyny minus Sony, to to że się lubia przegrzewać i 30-40 minut nagrywania to max co dają rady ciągiem nagrać. A w bardzo ciepłe dni nawet i 10-15 min. potrafi być duzo.

Co do zdjęć makro - trzeba bedzie obiektywu makro, albo pierścieni pośrednich z elektroniką. 50/1.8G sam nie nadaje się do makro.

Do aparatów z WiFi nie trzeba pilota. Zdjęcia można robic przy użyciu telefonu i jest to o wiele wygodniejsze.

poste
13-08-2016, 08:36
Tylko po co makro do zdjęć makijażu? Skala odwzorowania ~1:4 plus crop powinna w zupełności wystarczyć. Czyli i 35/1.8, i 18-55 powinny być ok.

Na początek zabawy z fotografią, tak z obserwacji i doświadczenia, polecam zooma. W tym wypadku np.18-105 będzie jednak gorszy od 18-55 AF-P, zwłaszcza, że ten model jest dedykowany do filmowania i czyni je ciut wygodniejszym.

Ps. Wrzuć w google hasło filmowanie lustrzanką, żeby wiedzieć czego się spodziewać i jakie są różnice względem telefonu.

dannywrocek
13-08-2016, 09:28
Filmowanie lustrzanką może Cię trochę rozczarować,zwłaszcza Nikonem :-) Jeśli to ma być na vloga,a zdjęcia mają być przy okazji,to może poszukaj czegoś,co proponowano wyżej (kompakt,bezlustro). Zawsze lżejsze trochę i mniejszy (tańszy i lżejszy) statyw będziesz musiała kupić ;-)

Sent from my XT1032 using Tapatalk

poste
13-08-2016, 10:08
Jeśli aparat będzie tylko do wymienionych zastosowań, z pewnością wystarczy dobry kompakt, z dużą matrycą. Większą uwagę przyłóż do oświetlenia, to podstawa.

Nikkoś
13-08-2016, 23:29
Nikon w czasie nagrywania sam ostrzyć nie będzie.
Takie rzeczy w bezlustrach (Sony, Panasonic, Olympus, Samsung, Fuji) lub Canonach od 750D, 70D.

GonzoG nie wprowadzaj ludzi w błąd , nikony w czasie filmowania też same ostrzą np. d5300

GonzoG
13-08-2016, 23:35
To Ty nie wprowadzaj ludzi w błąd.
Nikon nie ma ciągłego AF i sam ostrzyć nie będzie. Będzie co jakiś czas rozjeżdżać się z ostrością i szukać jej na nowo, mimo, że było ostro, a jak przyjdzie potrzeba aby rzeczywiście zmienić punkt ostrości, to mu się odechce.

GonzoG
14-08-2016, 00:07
To pokaż jak ten twój magiczny D5300 sam ostrzy... Bo ja jeszcze takiego nie widziałem.

schriker
14-08-2016, 08:01
D5300 + 351.8 lub 501.8 To fajny zestaw do fotografowania, ale filmowanie lustrzanką ma swój specyficzny urok. Ciągły AF-F jest dość kulawy w nikonie i potrafi często niepotrzebnie rozjeżdżać, pamiętaj też że przyda Ci się statyw i zewnętrzny mikrofon.