Zobacz pełną wersję : D610 - problemy z poprawną ekspozycją
-tomasz-
12-08-2016, 18:17
Walczę z moim D610 od listopada i mam z nim poważny problem.
Zanim na mnie wylejecie wiadro hejtu, że idiota i amator - mówię od razu:
Posiadaczem Nikonów jestem od wielu lat. Przebrnąłem przez D50,D80,D90, D200 i D7000.
Wiem jakie robiłem zdjęcia, a wiem co teraz mi wychodzi.
D610 albo prześwietla, albo niedoświetla zdjęcia. Najczęstszy problem: postać prześwietlona, tło za nią czarne.
Albo zdjęcie prześwietlone.
Potem zabawa w Ps żeby jako tako to wyglądało to masakra.
W plenerze: Tryby: M,A,S,P z lampą błyskową lub bez: czarne twarze, zdjęcie ciemne, lipa.
Na trybie Full Auto nic lepiej.
Mam jeszcze Canony. Zrobiłem testy w różnych warunkach - dwa aparaty obok siebie, identyczne ustawienia.
W Nikonie są żywsze kolory, ale tam gdzie np. postać ma oczy, są czarne doły, na zdjęciu z 7D są normalne, widoczne. Dużo elementów zdjęcia zaciemnione.
Fotografuję świadomie, używam światłomierza. Nic mi nie wychodzi na tej puszce.
Resetowałem go do ustawień fabrycznych, żadnej poprawy.
Jedynie czasami, ale to naprawdę czasami zdjęcie jest poprawnie naświetlone. Zrobię je, minie 5 sekund, chcę powtórzyć ujęcie w tym samym świetle i miejscu - znowu albo zbyt ciemne, albo zbyt jasne.
Wybaczcie emocje, ale jestem mega wkurzony i chyba wrócę do D7000. Póki co D610 robi za bardzo drogą dekorację.
Ja nie mam problemów z D610, choć nauczenie się jego światłomierza chwilę trwało.
A to co opisujesz przy ciemnych oczach, to wygląda na źle ustawiony profil PC (za duży kontrast), a nie błędną ekspozycję.
Tomasz, chcesz powiedzieć, że w bardzo podobnych warunkach uzyskujesz zdecydowanie różne ekspozycje? W trybie M też masz takie różnice? Wskazania światłomierza skaczą Ci mimo niezmiennych warunków? Oczy oczami, ale naprawdę w ciągu sekundy uzyskujesz tak odmienne ekspozycje? Sprawdzałeś z wieloma obiektywami?
Swiatlomierz ustawiony na pomiar spot?
david555
12-08-2016, 19:31
Swiatlomierz ustawiony na pomiar spot?
Myślisz, że jak przeleciał tyle ciał Nikona, to nie odróżnia punktowego, od centralnego ? ;)
Był tu przypadek że ktos kupi aparat gdzie był ustawiony bracketing ekspozycji. I też ktoś wtedy zwalał sprawę na sprzet, bo mu do głowy nie przyszło to, że winne jest coś , czego nigdy nie używał. To też zresztą jest możliwe i w tym przypadku.
Nie wiem. Pytam.
-tomasz-
12-08-2016, 23:52
Obiektywy które używałem z nim to 50 mm 1.8.G i 35 1.8G DX.
Na każdym to samo.
Światłomierz był testowany na każdym trybie.
Lampa - SB-700 też była testowana na różne sposoby i resetowana dla pewności.
Nadal nie ogarniam jak stare D90 dawało lepsze zdjęcia niż to moje D610. Może mam popsute body?
Przypominam że aparat był resetowany i sprawdzany m.in. na full auto, czyli ewentualny czynnik ludzki został wyeliminowany.
Postaw aparat na statywie, ustaw ostrość, wyłącz AF, ustaw mu preselekcję przesłony, resztę na auto. Zapodaj interwałometr na 3x po 10 zdjęć co jedną minutę i zobacz wyniki - tylko wtedy wyeliminujesz czynnik ludzki.
Póki trzymasz aparat w rękach, to cały czas wpływasz na to co jest w kadrze, a to wpływa na pomiar światła.
-tomasz-
12-08-2016, 23:57
I tak zrobię. Bo nie chce mi się wierzyć, żeby nowy aparat odstawiał takie cyrki. Dam znać co mi wyszło.
A... zauważyłem, że jesteś z Wrocławia - skontaktuj się z kurczeblade (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=62208) lub TOP67 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=32222) - obaj mieli/mają D600/D610 i będą wstanie porównać zachowanie twojego aparatu z ich.
Jeżeli raz wychodzi przeswietlone raz Nie doświetlone to wina jest breketing. Zrób kilka zdjęć formacie RAW tego samego planu i zobacz czy wyszły takie same. Być może profil jest winny i masz ustawiony za duży kontrast.
Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
D610 albo prześwietla, albo niedoświetla zdjęcia...
Póki co D610 robi za bardzo drogą dekorację.
Miałem podobnie. Po wgraniu alternatywnego oprogramowania kłopot ustąpił. Może nie definitywnie, ale zdecydowanie ma mniej wpadek.
Dodatkowo przy niedoświetleniu `wpadał w dziwne` przesycone (pomarańczowe) kolory. Jako ciekawostkę dodam, że Photo ME pokazuje, że D610 ma 51 pól autofokusa :)
david555
14-08-2016, 09:03
Miałem podobnie. Po wgraniu alternatywnego oprogramowania kłopot ustąpił. Może nie definitywnie, ale zdecydowanie ma mniej wpadek.
Dodatkowo przy niedoświetleniu `wpadał w dziwne` przesycone (pomarańczowe) kolory. Jako ciekawostkę dodam, że Photo ME pokazuje, że D610 ma 51 pól autofokusa :)
Jakiego alternatywnego, mieszałeś przy firmware NToolem ?
Po kiego zabierasz się do tematu od d strony ?
B_Marcin
14-08-2016, 10:20
Rób testy na 50 1.8g, mi czasem 35dx prześwietla (pewnie przez winietę) na d610
Jakiego alternatywnego, mieszałeś przy firmware NToolem ?
Po kiego zabierasz się do tematu od d strony ?
Jaka to strona? Jaki NTool? Ty się nie bój o mój sprzęt, a przynajmniej nie tak agresywnie.
Po 10 k. klapnięć aparat nadal naświetlał jak chciał. Z hackniętym firmware ten drogi przycisk do papieru trochę lepiej się zachowuje. U mnie zadziałało. Sprawdzone na N50 /1.4.
david555
14-08-2016, 17:56
Jaka to strona? Jaki NTool? Ty się nie bój o mój sprzęt, a przynajmniej nie tak agresywnie.
Po 10 k. klapnięć aparat nadal naświetlał jak chciał. Z hackniętym firmware ten drogi przycisk do papieru trochę lepiej się zachowuje. U mnie zadziałało. Sprawdzone na N50 /1.4.
To może podasz hackerze przepis na "ulepszenie" D610 ?
hostman22
14-08-2016, 23:09
a ja dałem korektę na minus i naświetla tak jak chce ;)
david555
15-08-2016, 07:04
a ja dałem korektę na minus i naświetla tak jak chce ;)
Jak "chce", czy jak "chcę", bo to zupełnie co innego ? :)
hostman22
15-08-2016, 11:12
Jak "chce", czy jak "chcę", bo to zupełnie co innego ? :)
hahahaha...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/like-1.png
źródło (http://klubkm.pl/forum/images/smilies/like.png)
tak powinien być ogonek ;) - "Chcę"
D610 albo prześwietla, albo niedoświetla zdjęcia. Najczęstszy problem: postać prześwietlona, tło za nią czarne.
A co tu jest winny aparat? Nie wali się lampą na wprost.
W takiej sytuacji podnieś ISO, otwórz przysłonę i obniż moc lampy, żeby doświetlić tło.
A przede wszystkim pokaż te zdjęcia z zachowanym exif.
J/w bez zdjec trudno ocenic sytuacje.
-tomasz-
24-08-2016, 20:39
JPG prosto z puchy po resecie wszystkiego co możliwe.
http://i.imgur.com/N5heqcB.jpg
http://i.imgur.com/3Xt1dO7.jpg
http://i.imgur.com/ofSFt1c.jpg
B_Marcin
24-08-2016, 21:22
Naświetlone normalnie :-)
JPG prosto z puchy po resecie wszystkiego co możliwe.
Zgadza się, EXIFy także...
-tomasz-
24-08-2016, 21:54
Poszukam jeszcze te stare niewypały, jutro wrzucę i porównamy co było problemem.
Zibi1970
25-08-2016, 09:01
A podaj że kolego skąd takowy ulepszony firmware można pociągnąć bo chyba nie z Nikon Hacker bo oni tylko dali możliwość zwiększenia bitrate przy filmowaniu.
Napisz też co usprawnia ten firmware.