PDA

Zobacz pełną wersję : Muszla optyczn + soczewka powiększająca

Kevak
12-08-2016, 16:59
Zwracam się z prośbą o pomoc i wskazanie nazwy producenta, towaru i możliwości jego zakupu. Ale od początku. Mam silną wadę wzroku (-4,5), co powoduje, że nawet wykorzystując mechanizm regulacji dioptrii w wizjerze mego Nikona D7100 nie widzę dostatecznie obrazu, jakie są tego skutki każdy się domyśla. Przez kilka lat miałem ten problem rozwiązany, gdyż na znanym portalu aukcyjnym zakupiłem muszlę oczną ( płaską i wklęsłą dopasowną do oczodołu), wraz z dopasowaną soczewka powiekszającą oraz zestawem ramek mocujących zarówno do Nikona jak Canona oraz Sony Alfa. Ten zestaw, a zwłaszcza soczewka pozwalała mi widzieć obraz w wizjerze ostro i kontrastowo. Niestety, ten zestaw w czasie wakacyjnych wędrówek uległ zniszczeniu.
Zwracam się więc z gorącą prośbą. Nie mogę namierzyć tego zestawu na aukcjach, jeżeli ktoś z Koleżeństwa wie, gdzie powinienem szukać, pod jaką nazwą handlową będę niezmiernie wdzięczny.
Pozdrawiam.

rwpb
12-08-2016, 22:34
E-Bay: KLIK (http://www.ebay.pl/sch/i.html?_odkw=Viewfinder+Magnifier&_osacat=0&_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=Viewfinder+Eyepiece+Magnifier&_sacat=0)

Kevak
12-08-2016, 23:14
Dziękuję, tego właśnie szukałem. Pozdrawiam.

User1
13-08-2016, 01:19
Nie ładnie podłącze się do tematu, co daje ta muszla? Mam lekką wadę wzroku, coś około -0.5 a -1, mój wizjer nie ma regulacji dpi i przy sztucznym świetle obraz nie jest dla mnie 100% ostry w wizjerze przy dalszych odległościach, jakaś nakładka na wizjer z korektą może pomóc?

rwpb
16-08-2016, 19:43
Okulary to też soczewka. Taki wizjer może zastąpić okulary. Sam używam i naprawdę się przydaje. Można pokombinować z DK-17, ale tam nie ma płynnej regulacji.