PDA

Zobacz pełną wersję : D80 - podgląd zdjęć na komputerze - tethering

Reisig20
11-08-2016, 13:25
Witam,

Czy któryś z forumowiczów móglby mi pomóc w problemie podłączęnia Nikon D80 pod komputer tak aby szło zdjęcia przegladać w czasie rzeczywistym?

Próbowałęm przez Lightroom oraz Nikon Camera Control 2 Pro, ale w żadnym z tych programów nie wyszukuje aparatu. Wtyczki Nikon w Lightroom są włączone.

Aparat jest wygrywany przez komputer ale nie przez programy,

ksh
11-08-2016, 15:01
Oba programy nie wspierają tetheringu z D80, nie wiem czy są jakieś inne.

david555
11-08-2016, 15:09
https://www.tethertools.com/camera/nikon-d80/

Reisig20
11-08-2016, 15:32
Kupiłem podobny kabel BELKIN 5-PIN, dalej nic

2pompony
11-08-2016, 15:33
Ależ drogie te przykłady!

Ja używałem z powodzeniem dwóch programów, przy czym ten do prawdziwego tetheringu był mętny, ale darmowy (http://www.diyphotobits.com/) plus LRa. Z jakiegoś powodu używanie samego LRa nie dawało rezultatów, po prostu D80 się nie chciało dogadać za Chiny z LRem. Nie pamiętam już dlaczego tego nie próbowałem rozgryźć.

Zrobiłem tak:
1. D80 podłączyłem zwykłym kabelkiem USB do lapka.
2. D80 w trybie RAW+jpg (robię w zasadzie tylko w RAWach, więc to był wyjątek)
3. Ustawiłem ten DIYPhotoBits na ściąganie tylko jpgów, dla szybkości
4. Folder, do jakiego DIYPhotoBits ściągał jpgi ustawiłem jako w LR jako AutoImport

Co osiągnąłem? Po zrobieniu zdjęcia DIYPhotoBits ściągał jpga do określonego folderu (do ustawienia w tym programie). Rawy też ściągał, ale albo aparat nie był zbyt szybki, albo programowi na lapku nie szło to szybko - więc szybko zrezygnowałem ze ściagania RAWów. Po to ustawiłem w aparacie RAW+jpg, żeby szybko ściągać jpgi do oceny, ale żeby w razie czego do obróbki finalnej mieć RAWy.

Jak zdjęcie lądowało w określonym miejscu na dysku, do pracy automatycznie wkraczał LR, w którym ustawiony był AutoImport: importował zdjęcie (jpga) i zadawał mu preset, jaki sobie wybrałem (lekkie podrasowanie). Mogłem ocenić kadr, perspektywę i ustawienia przedmiotów na scenie.

Doszedłem do tego, że cała akcja trwała powiedzmy 2-3 sekundy, zanim LR zaczął pokazywać całe zdjęcie, co uznaję za przyzwoity wynik.

A potem nauczyłem się kadrować w wizjerze i już z tego nie korzystam. :)

david555
11-08-2016, 15:41
Kupiłem podobny kabel BELKIN 5-PIN, dalej nic

Obejrzałeś całą stronę ? ;)

GonzoG
11-08-2016, 16:38
D80 nie jest już wspierany przez Nikona i brak do niego bibliotek, więc programy korzystające z SDK Nikona (jak LR) nie będą go widziały.
Ratunkiem są jedynie albo stare wersje (chyba jeszcze 2-3 lata temu było wsparcie dla D80), albo programy korzystające z uniwersalnych bibliotek - np. digiCamControl obsługuje D80.
Możesz nim pobrać zdjęcia na dysk, a następnie ustawić w LR automatyczny import z tego folderu.

Borat1979
11-08-2016, 16:54
Generalnie to tethering w LR jest generalnie gówno warty. Działa to jak chce, raz jest wszystko spoko a za chwilę nie wykrywa aparatu. Generalnie to jest niepojęte żeby w dzisiejszych czasach tak prosta rzecz działa tak beznadziejnie.

GonzoG
11-08-2016, 18:01
Cały LR tak działa, więc nie ma się co dziwić, że i tethering działa jak chce.

Borat1979
11-08-2016, 19:49
Akurat reszta działa bezproblemowo więc nie pisz bzdur, że wszystko.