PDA

Zobacz pełną wersję : Różnica między poziomem w głowicy a sztucznym horyzontem

Jocker0712
11-08-2016, 09:48
Mój D7200 na idealnie wypoziomowanej głowicy pokazuje na sztucznym horyzoncie rozbieżność. Nie wiem któremu parametrowi mam zaufać, podejrzewam że żyroskop jest pewniejszy. Ogólnie trochę dziwnie zachowuje się mój statyw. Nabyłem nowy zestaw i sam statyw po rozstawieniu też ma problem z poziomem. Zupełnie jakby jedna noga nie rozkładała się w pełni. Stwierdziłem, że wypoziomuje na głowicy i tu rozbieżność pokazał aparat. Głowica z poziomem w jednej pozycji po obrocie w płaszczyźnie poziomej też się rozjeżdża. Mam reklamować zestaw czy takie rozbieżności są normalne i poziomice mogą mieć przekłamanie. Podłoże sprawdzałem poziomicą a więc eliminuje nierówność w podłodze. Co w takim przypadku z panoramą, jeśli głowica po obrocie gubi zadany poziom?

Sprzęt:
Statyw Manfrotto MT055XPRO3
Głowica Manfrotto MHXPRO-3W

GonzoG
11-08-2016, 10:51
To czy statyw, a dokładniej głowica, bedzie trzymać poziom po obrocie zależy od konstrukcji głowicy i umiejscowienia libelli, a z tego co widzę po zdjeciach, to ta głowica nie pozwala ustawić pionu dla osi obrotu. Jedynie gdy ustawisz poziom wg. oczka na statywie i głowicy będzie trzymany poziom przy obrocie.

A co do pewności - oba przyrządy sa tak samo pewne. Zarówno żyroskop potrzebuje kalibracji po zamontowaniu, jak i libelle w statywie potrzebują odpowiedniego montażu.
Poprawność działania żyroskop w aparacie najlepiej sprawdzić stawiając samo body na poziomej powierzchni (takie uprzednio sprawdzonej poziomicą), a do tego aparat podłączyć pod komputer i aplikacją do zdalnego sterowania (np. qDSLRDashboard) odczytać dokładny kąt wskazywany przez aparat.

Jocker0712
11-08-2016, 11:06
Dzięki. Aparat już sprawdziłem ja pisałeś, kładąc go na gładkiej sprawdzonej powierzchni i jest OK. Czy statyw po rozłożeniu nóg na 1 sekcji i pod kątem 25 stopni powinien pokazywać poziom na swojej libelli? Czy lekkie odchyły są dopuszczalne w tym sprzęcie?

GonzoG
11-08-2016, 12:57
W teorii powinno być poziomo, ale tu wystarczy minimalna niedokładność przy blokadzie kąta nóg i już robi się zauważalny przechył.

Jocker0712
11-08-2016, 13:12
Reklamować w takim razie? To wina raczej tego egzemplarza czy żaden nie będzie aż tak dokładny? Czy da się na tej głowicy okazyjnie strzelić panoramę w takim razie, czy muszę dokupić typową głowicę panoramiczną?

GonzoG
11-08-2016, 13:26
Jak chcesz, to możesz reklamować, ale prędzej ciebie wyśmieją, niż zajmą się reklamacją.

Jocker0712
11-08-2016, 13:44
Gwarantuję Ci że nie wyśmieją. Gdyby tak było nie byłbym ich klientem, bo coś takiego jak wyśmiewanie klientów za ich pieniądze jest niedopuszczalne i nie mieści się w żadnych kanonach obsługi.

2pompony
11-08-2016, 14:11
Jocker, spójrz na całość sytuacji z innej strony...

Po pierwsze w terenie nigdy nie będziesz miał takich warunków jak w studio (czy w domu), więc warunków laboratoryjnych nie osiągniesz. Zawsze będzie mniejsza lub większa niedokładność posadowienia samego statywu - co do tego jest chyba jasność i zgoda.

Teraz głowica: oczywiście zawsze należy dążyć do ustawienia jej jak najbardziej poziomo, ale chyba nie spodziewasz się po urządzeniu konsumenckim (nawet drogim, ale jednak) jak statyw fotograficzny dokładności jakimi dysponują urządzenia przemysłowe typu teodolity czy inne geodezyjne wynalazki. Nawet zresztą i tam, przy tzw. samopoziomujących się głowicach są dokonywane pewne dodatkowe obliczenia potrzebne do usunięcia błędu posadowienia.

Trzecia sprawa - same panoramy; czymś będziesz musiał je składać, jakimś softwarem, bo chyba nie sądzisz, że wszystkich operacji dokonuje się ręcznie. To byłaby benedyktyńska robota, całkiem zresztą niepotrzebna, skoro komputer i program sprawy techniczne jak autolevele czy geometryczne przekształcenia załatwi lepiej, szybciej i dokładniej niż operator (choć trzeba go pilnować, czy czegoś po drodze nie ominie). I te drobne niedokładności będziesz mógł z całkowitym spokojem wyrównać - tym bardziej że jak płaszczyzna szwenku nie będzie idealnie pozioma, to zdjęć składowych nie trzeba będzie skręcać, tylko przesunąć w pionie (czyli bez strat).

I teraz dochodzę do sedna tego, co chciałem powiedzieć: wydaje się, że oczekujesz dokładności na miarę minut kątowych, podczas gdy aż taka dokładność po prostu nie jest do niczego potrzebna. Przepiękną panoramę można złożyć bez tak oszałamiającego sprzętu. Oczywiście dla higieny pracy trzeba dołożyć starań, żeby szwenk nie leciał po strasznym skosie, ale nie przejmowałbym się poziomowaniem dwoma czy trzema przyrządami i szukaniem różnic na poziomie minut.

Jocker0712
11-08-2016, 14:58
2pompony Dzięki Ci. Takiej odpowiedzi oczekiwałem. Teraz mam jasność. Zgadzam się że w terenie będzie tylko bardziej nie równo. Statywy z których korzystałem wcześniej, jasne, że miały przekłamania ale nie wymagałem od nich zbytniej precyzji, z powodu ich ceny. Absolutnie nie oczekuję dokładności co do minut :D bo wcześniej radziłem sobie z większymi rozbieżnościami. Zafiksowałem się tylko na tym że nie mogę tego zestawu ustawić, przyznaję, aż za równo, i do tego rozbieżność miedzy aparatem a poziomem głowicy. Napadł mnie taki lekki mindfuck. Chciałem się upewnić czy nie dostałem jakiegoś szczególnie wadliwego egzemplarza, nie mam jeszcze doświadczenia w tej klasie sprzętu :P Dzięki tobie wiem że przesadziłem w założeniach, a to jak zwykle bierze się z braku wiedzy, którą naprostowałeś na właściwe tory. Mówiąc, w skrócie wytrąciłeś mnie z obłędu, w który chwilowo popadłem :) Czasem człowiek chce być zbyt pedantyczny.
Panoram jeszcze nie robiłem tak na poważnie i na tym sprzęcie chciałbym to opanować. Stąd też moje wątpliwości co do poziomu w obrocie głowicy, które mną zbytnio zawładnęły. Wiem tylko teoretycznie że jeśli nie przyłożę się w terenie do poziomu pionu itd. to soft składając panoramę może ją mocno zniekształcić, ale to tylko teoria dla mnie w tej chwili i chcę ją zamienić na praktykę.
Wyczerpałeś 100% tematu. Jeszcze raz wielkie dzięki Mistrzu Joda. :D

2pompony
11-08-2016, 15:09
:mrgreen:

Się uśmiałem z końcówki...

Jocker0712
11-08-2016, 15:24
Prawidłowo 8-) Taki miałem zamiar. :lol:

mmluty
12-08-2016, 11:04
Ponieważ piszesz, że dopiero zaczynasz przygodę z panoramami, to dla lepszego uzmysłowienia sobie wagi problemu o którym mowa w tym wątku, załączam link do tutki jednego z naszych forumowych kolegów, który pokazuje jak robi profesjonalne wielkoformatowe panoramy z ręki.
https://www.youtube.com/watch?v=N_09GOO9QZ4
Ażeby nie było nieporozumień ja tym postem nie namawiam do robienia panoram z ręki, ale jak widać można i to z doskonałym efektem.

Jocker0712
12-08-2016, 18:02
Świetny materiał. Inspirujący.