PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D5300 - uszkodzony autofocus?

tysska
10-08-2016, 17:48
Cześć,

upadł mi dziś, z niewielkiej odległości od ziemii, sprzęt do którego był podpięty obiektyw 55-300 mm. Wszystko było w torbie, więc wydawało mi się, że nic nie powinno się zdarzyć, a jednak.... Po uruchomieniu wszystko niby jest ok, do momentu naciśnięcia spustu migawki. Nie focusuje i nie pstryka, ale gdy obiektyw ustawie na Manuala, działa bez zarzutu. Po przepięciu obiektywów na inny, jest to samo. Czyli co? To wina body? Co z tym zrobić? serwis? Można jakoś sprawdzić co zostało uszkodzone?
Proszę pomóżcie :(

Studio5s
10-08-2016, 18:46
A co się dzieje na innych programach poza manualnym. Czy na M działa af

schriker
10-08-2016, 19:44
A co się dzieje na innych programach poza manualnym. Czy na M działa af

Kolega chyba miał na myśli M AF, nie program.

tysska
10-08-2016, 21:00
Na żadnym programie nie działa AF...

tysska
11-08-2016, 08:01
Może sprecyzuję bardziej.... Na żadnym programie ("trybie") z pokrętła trybu pracy nie działa mi autofocus. Chyba, że mylę pojęcia bo świeżak jestem... po prostu nie ustawia mi automatycznie ostrości, ani nie pstryka fotki. Ale, gdy na obiektywie przełączę, na manualne ustawianie ostrości.. fotkę mogę zrobić.

Jocker0712
11-08-2016, 10:02
Ale słychać AF jak ostrzy czy nic nie słychać po wciśnięciu spustu? Czy jak ostrzysz manualnie to robi tak samo gładko jak wcześniej? Sprawdź czy na pewno AF jest włączony i sprawdź w menu jak masz zaprogramowany spust migawki. Może od upadku coś się przestawiło, mało prawdopodobne ale możliwe.

tysska
11-08-2016, 10:22
Ale słychać AF jak ostrzy czy nic nie słychać po wciśnięciu spustu? Czy jak ostrzysz manualnie to robi tak samo gładko jak wcześniej? Sprawdź czy na pewno AF jest włączony i sprawdź w menu jak masz zaprogramowany spust migawki. Może od upadku coś się przestawiło, mało prawdopodobne ale możliwe.

Nic nie słychać. Wciskam spust i zupełnie nic się nie dzieje.
A AF mam włączony...

Jocker0712
11-08-2016, 14:07
Spróbuj zmienić tryb AF np. z AF-A na AF-S i zmień tryb pola np z pełnego na 9. Zobacz czy wtedy coś reaguje. Jak masz zaprogramowany spust migawki w menu?

largo
11-08-2016, 14:37
Może po prostu AF jest ustawiony na przycisku AF-L?

Nbogdan
11-08-2016, 14:41
Reset do ustawień fabrycznych, jak nie pomoże to pewnie serwis
Na innych obiektywach było sprawdzane, jak widziałem wcześniej?

Jocker0712
11-08-2016, 15:21
largo Nawet wtedy spust powinien zadziałać i zrobić zdjęcie. Nie ma czegoś takiego raczej jak blokada spustu bez AF. Jest blokada spustu przy pustym gnieździe.
Nbogdan Ma rację zrób reset ustawień i zobacz wtedy, a jak nie to serwis. Sprzęt jeszcze na gwarancji?

2pompony
11-08-2016, 15:46
Nie ma czegoś takiego raczej jak blokada spustu bez AF.

Muszę Cię zmartwić, ale jest - to się nazywa priorytet ostrości (bo może być też priorytet migawki).

Nie znam akurat tego modelu więc nei wiem co na którym trybie da się ustawić - ale ogólnie w Nikonach jest tak, że jak się ma ustawiony priorytet ostrości, to migawka się nie wyzwoli, jeśli aparat nie ustawi ostrości. A skoro ten ma problem z AFem, to ostrości nie ustawi, aparat nie dostanie potwierdzenia że jest ostrość i migawka nie odpali.

largo
11-08-2016, 15:57
largo Nawet wtedy spust powinien zadziałać i zrobić zdjęcie. Nie ma czegoś takiego raczej jak blokada spustu bez AF. Jest blokada spustu przy pustym gnieździe.

Nie doczytałem, że "nie pstryka", może jednak coś nie tak ze stykami w aparacie.

dannywrocek
11-08-2016, 16:57
2pompony ma rację: na pewno w D5100 jest tak,że przy włączonym AF jeśli aparat nie jest w stanie ustawić ostrości,nie zrobi zdjęcia. Na manualu oczywiście nie ma tego problemu. Może moduł AF został uszkodzony w czasie upadku? Sprawdź też czy w trybie M (na obiektywie) działa Ci potwierdzenie ostrości (zielona kropka w D5100 w lewym dolnym rogu,nie wiem jak w D5300). A reset do ustawień fabrycznych (jak sugerowano wcześniej) też powinien pomóc w ustaleniu czy to chwilowo czy na stałe (oby chwilowo).

Sent from my XT1032 using Tapatalk

tysska
11-08-2016, 19:18
Dziękuję za wszystkie pomocne rady....
Sprawa wygląda następująco: przy zmianie na AF-s czy AF-C oraz zmianie ilości pól nadal spust migawki nie reagował, natomiast przy ustawieniu Priorytetu w trybie AF-C na "Spust migawki", oraz na AF-C, sama migawka pstrykała (ale bez ostrości).
Jeśli dobrze zrobiłam reset ustawień ( przyciśnięcie dwóch przycisków oznaczonych zielonymi kropkami jednocześnie przez kilka sekund) to... nic to nie pomogło :(.
Gwarancja niestety skończyła się półtora miesiąca temu :(.
Obawiam się, że czeka mnie serwis... drogo mnie to zaboli?

- - - - kolejny post - - - - - -

2pompony ma rację: na pewno w D5100 jest tak,że przy włączonym AF jeśli aparat nie jest w stanie ustawić ostrości,nie zrobi zdjęcia. Na manualu oczywiście nie ma tego problemu. Może moduł AF został uszkodzony w czasie upadku? Sprawdź też czy w trybie M (na obiektywie) działa Ci potwierdzenie ostrości (zielona kropka w D5100 w lewym dolnym rogu,nie wiem jak w D5300). A reset do ustawień fabrycznych (jak sugerowano wcześniej) też powinien pomóc w ustaleniu czy to chwilowo czy na stałe (oby chwilowo).

Przy M na obiektywie, zielona kropka cały czas miga...

dannywrocek
11-08-2016, 20:59
No to lipa :-/ Wygląda na to,że bez serwisu się nie obejdzie. Niestety nie umiem powiedzieć,ile to może kosztować. Dowiedz się,czy w Twojej okolicy dział jakiś sensowny serwis foto i tam się udaj. Pewnie wstępnie oszacują.

Nbogdan
11-08-2016, 22:05
Właściwie to dlaczego ten wątek nie przeniesiono do działu "serwis" ?

madebyzosiek
11-08-2016, 22:07
Właściwie to dlaczego ten wątek nie przeniesiono do działu "serwis" ?
Dziękuję za sugestię, już jest w serwisie ;) Pozdrawiam serdecznie :)

Jocker0712
12-08-2016, 18:10
Muszę Cię zmartwić, ale jest - to się nazywa priorytet ostrości (bo może być też priorytet migawki).

Nie znam akurat tego modelu więc nei wiem co na którym trybie da się ustawić - ale ogólnie w Nikonach jest tak, że jak się ma ustawiony priorytet ostrości, to migawka się nie wyzwoli, jeśli aparat nie ustawi ostrości. A skoro ten ma problem z AFem, to ostrości nie ustawi, aparat nie dostanie potwierdzenia że jest ostrość i migawka nie odpali.

Racja, zapomniałem że przy ustawionym priorytecie ostrości nie zadziała. Wygląda że faktycznie AF nie reaguje. Tylko serwis, może być lokalny ale zweryfikuj jego jakość w opiniach. Może popytaj wśród znajomych czy ma ktoś jakieś doświadczenia.

tysska
13-08-2016, 13:52
Racja, zapomniałem że przy ustawionym priorytecie ostrości nie zadziała. Wygląda że faktycznie AF nie reaguje. Tylko serwis, może być lokalny ale zweryfikuj jego jakość w opiniach. Może popytaj wśród znajomych czy ma ktoś jakieś doświadczenia.

Wielkie dzięki za pomoc i rady. Oddaje sprzęt do serwisu :( ... zobaczymy co tam powiedzą.

Jocker0712
16-08-2016, 15:30
Daj znać jaka diagnoza i koszt mniej więcej. Może być pomocne dla potomnych.

tysska
09-09-2016, 21:44
Postanowiłam wysłać aparacik do serwisu Nikona. Zajęło to trochę czasu, ale....już jest :)! I wszystko dziala. Koszt samej naprawy to 95 zł.