Zobacz pełną wersję : Wybór pilota zdalnego sterowania do D7200
Jocker0712
10-08-2016, 14:09
Co polecacie do zdalnego sterowania D7200. Myślałem o pilocie ml-l3 nikona. Potrzebuje głownie do fotografowania ze statywu i do dłuższego czasu naświetlania np w nocy. Wyczytałem że nie ma ten pilocik dobrych opinii i w sumie brakowało by mi zdjęć seryjnych (opcjonalnie). Może coś innej firmy, bardziej przyszłościowego. Patrzyłem też na WR-T10 ale o ile wszystko dobrze zrozumiałem do działania potrzebuje on WR-R10. Łączna cena tego sprzętu to przegięcie. Nie mam preferencji przewodowo bezprzewodowych. ;P Wezmę pod uwagę każdą propozycję.
Jestem w tym temacie całkiem zielony. Nie wiem jakie firmy i rozwiązania są dobre. Słyszałem że Aputure nie ma dobrych opinii. Nie bardzo też wiem jaka jest kompatybilność innych marek z moim body.
Może też zestaw WR-T10 + WR-R10 jest wart swoich pieniędzy, bo ma coś o czym nie wiem, a tylko moja niewiedza nie pozwala mi tego dostrzec. :D
czemu nie takie coś ?
radiowy
http://g03.a.alicdn.com/kf/HTB1uanoKXXXXXalXVXXq6xXFXXXQ/VILTROX-JY-120-N3-Mini-Wireless-Timer-Remote-Shutter-Release-Controller-Set-Transmitter-Receiver-with-N3.jpg_640x640.jpg
źródło (http://g03.a.alicdn.com/kf/HTB1uanoKXXXXXalXVXXq6xXFXXXQ/VILTROX-JY-120-N3-Mini-Wireless-Timer-Remote-Shutter-Release-Controller-Set-Transmitter-Receiver-with-N3.jpg_640x640.jpg)
a tu normalny kablowy z interwalometrem
http://i.ebayimg.com/00/s/MTAwMFgxMDAw/z/xc4AAOSw5ZBWHIhN/$_1.JPG?set_id=8800005007
źródło (http://i.ebayimg.com/00/s/MTAwMFgxMDAw/z/xc4AAOSw5ZBWHIhN/$_1.JPG?set_id=8800005007)
oba chińszczyzna ale kosztuje po ~70zł maksymalnie, dobierasz tylko żeby kabelek był pod dany model i już.
Wezmę pod uwagę każdą propozycję.
aplikacja dslr remote na androida + 2 diody IR i wtyk jack
opis na bitshift.bplaced.net
+1, tylko nie trzeba 2 diod. Z jedną też działa jeśli telefon/tablet mają wystarczajaco mocny sygnał na wyjściu słuchawek.
Albo dowolna aplikacja do sterowania aparatem po WiFi. Są i na androida i na iOS.
Można gdzieś kupić gotowca?
Tak - w każdym lepszym sklepie z częściami elektronicznymi przylutują Ci diody do jack'a, ale nie ma żadnej pewności że zadziała, spora część telefonów ma za mały poziom sygnału na wyjściu słuchawkowym.
dannywrocek
11-08-2016, 10:37
Ja korzystam z kabla usb i tabletu z apka na androidzie. Pozwala kontrolowac parametry ekspozycji i daje też możliwość live view. Drobna uwaga: korzystam z D5100. W D7200 możesz korzystać z tych apek po wifi. Sprawdź,może któraś przypadnie Ci do gustu i spełni Twoje oczekiwania.
Sent from my XT1032 using Tapatalk
Slawoo77
11-08-2016, 11:35
Jaką apkę używasz na Androidzie z Nikonem D5100 i jakim kablem to łączysz?
Przecież napisał:
Ja korzystam z kabla usb i tabletu z apka na androidzie.
A aplikacji jest kilka, m.in. qDSLRDashboard, Helicon Remote.
dannywrocek
11-08-2016, 13:20
Wlaściwie to używam dwóch: helicon remote (przy czym tę testowałem także przy użyciu wifi z D7200 kolegi i upierdliwe jest korzystanie z wifi nikona,ponieważ musisz odłączyć inne sieci i podłączyć się do AP nikona) oraz DSLR remote control. Kabel usb nikona z przejściówką na microusb i żeńskim wejściem dla standardowego usb. Mam też zainstalowany podobny program na Win 7 i też daje radę. Zainstaluj,potestuj. Będzie Cię to kosztować co najwyżej koszt przejściówki[emoji4]
Edit:
Soft pod Win7 nazywa się digicamcontrol. Ja musiałem zamiast stabilnej zainstalować wersję beta,ponieważ wersja stabilna zaliczała crash za crashem. Ale beta śmiga aż miło [emoji4]
Sent from my XT1032 using Tapatalk
Jocker0712
11-08-2016, 14:27
koesh właśnie oglądam podobne dzięki
dannywrocek dzięki za podpowiedź, zaraz będę badał te programy. Korzystałem trochę z WMU, ale Nikon się tu nie postarał.
Soft na fonie i wifi od nikona to jest komedia, chyba że osobny fon do tego posiadać.
Nie wiem dlaczego jakoś wszystkie firmy poradziły sobie z tym normalnie, a nikon daje upośledzone wifi.
2pompony
11-08-2016, 15:54
Nie wiem dlaczego jakoś wszystkie firmy poradziły sobie z tym normalnie, a nikon daje upośledzone wifi.
Żeby sprzedawać do tego koślawego wifi swoje wynalazki za koszmarnie przesadzone ceny, ograniczając do maksimum wygodę alternatywnych zastosowań oczywiście.
Tak - w każdym lepszym sklepie z częściami elektronicznymi przylutują Ci diody do jack'a, ale nie ma żadnej pewności że zadziała, spora część telefonów ma za mały poziom sygnału na wyjściu słuchawkowym.
nie przesadzaj, że aż tak słaby ten sygnał jest. wiadomo, że nie będzie to działać z odległości 10 metrów czy wiecej ale nie oczekujmy od prostej "zabawki" żeby działała na x metrów, wystarczy te 1 czy 2 metry
Bartolini82
13-09-2018, 00:54
Ja właśnie dzisiaj odebrałem bezprzewodowego pilota, którego kupiłem za....5,5zł :P Działa bez zarzutów :)
dziennikarz
13-09-2018, 05:15
Ja właśnie dzisiaj odebrałem bezprzewodowego pilota, którego kupiłem za....5,5zł :P Działa bez zarzutów :)
No i bardzo dobrze. Nie warto przepłacać za akcesoria gdy użytkowo nie różnią się od "oryginału"
Taniocha. Widać, że pilot to urządzenie na którym można spokojnie oszczędzać.
dziennikarz
13-09-2018, 16:04
Porównując do oficjalnej ceny oryginału przebitka jest gigantyczna. Z większością akcesoriów jest podobnie niezależnie od ceny.
Bartolini82
13-09-2018, 19:43
Kupiłem też sobie wężyk spustowy. Cena nieco ponad 14 zł :P
Wężyk wziąłem bo nie wiedziałem jaka jest dokładnie zasada działania pilota. Myślałem, że on łapie tylko jak się jest na wprost aparatu więc na wszelki wypadek do fotek makro, wziąłem wężyk. Jednak okazało się, że pilot łapie z każdej strony aparatu. Z tyłu, z boku, jak się chce :P
Dodam, że w cenie 5,5zł, w komplecie jest nawet bateria :D