Zobacz pełną wersję : Nikon 5100 - czarne zdjęcia na manualu, dobre na auto
cichociemna91
09-08-2016, 14:22
Witajcie.
Niedawno odkupiłam od znajomej Nikona. Wszystko fajnie ale nie wiem co robię źle.
Zdjęcia w trybie manualnym są mega ciemne. Nawet przy max otwartej przesłonie, średnim iso i dłuższym czasie naświetlania (no przy hardcoreowych warunkach widać jakiś cień obiektu). Takie zdjęcia wychodzą mi w cieniu, w domu z oknem ustawionym na wschód. Dopiero po wstawieniu do programu zdjęcie automatycznie zostaje rozjaśnione, za to jest maksymalnie zaszumione...
Co dziwi mnie - w trybie auto, nawet bez flesza, te zdjęcia wychodzą ładne, jasne i wyraźne.
Co robię źle?
Zaznaczam, że dopiero się uczę więc z przyjemnością przyjmę każdą radę.
(Nikon D5100, obiektyw: nikkor 18-55mm, prawie nie używany przez poprzedniczkę, przebieg aparatu: ok.30tys)
Bez zdjęć nic konkretnego powiedzieć się nie da.
A z tego co piszesz można wnioskować raczej tylko tyle, że nie potrafisz używać aparatu.
Naukę zacznij od przestudiowania instrukcji aparatu.
(prawie nie używany przez poprzedniczkę, przebieg aparatu: ok.30tys)
30 tys. - to prawie nie używany sprzęt??
Wszystko fajnie ale nie wiem co robię źle.
Zdjęcia w trybie manualnym są mega ciemne. Nawet przy max otwartej przesłonie, średnim iso i dłuższym czasie naświetlania (no przy hardcoreowych warunkach widać jakiś cień obiektu). Takie zdjęcia wychodzą mi w cieniu, w domu z oknem ustawionym na wschód. Dopiero po wstawieniu do programu zdjęcie automatycznie zostaje rozjaśnione, za to jest maksymalnie zaszumione...
Dopóki nie wstawisz przykładu, można powiedzieć tylko tyle, że aby rozjaśnić, należy zwiększyć czas naświetlania lub czułość.
A w ogóle to po co używasz trybu manual? Na początek tryb A powinien być w zupełności wystarczający, a jest łatwiejszy od M.
david555
09-08-2016, 15:35
30 tys. - to prawie nie używany sprzęt?? .
To zależy od bardzo wielu czynników: http://www.olegkikin.com/shutterlife/nikon_d5100.htm .
A w jakim przypadku taki przebieg uzasadniałby określenie "prawie nieużywany" dla tego modelu? ;)
To zależy od bardzo wielu czynników: http://www.olegkikin.com/shutterlife/nikon_d5100.htm .
Z tej strony wynika, że 30000 to w przybliżeniu połowa życia aparatu. To mało?
Jeżeli założymy, że sprzęt ma ok. 3 lat, to wychodzi średnio ok. 200 zdjęć tygodniowo, tydzień w tydzień. Nie jest to może dużo, ale nie powiedziałbym, że prawie wcale.
Jocker0712
09-08-2016, 16:16
Co to znaczy średnie iso i dłuższy czas naświetlania? Musisz podać więcej danych lub pokazać efekty.
Mogę tylko jeszcze zapytać czy właściwie interpretujesz współczynniki aparatu?
david555
09-08-2016, 17:05
Z tej strony wynika, że 30000 to w przybliżeniu połowa życia aparatu. To mało?
Z tej strony wynika, że deklarowane 100 tys. wyzwoleń migawki, to w budżetowych lustrach Nikona raczej fikcja, niż real.
Wynika też, że migawka potrafi się spsuć, nawet przy bardzo małych przebiegach.
Dlatego lepiej unikać w tej klasie sprzętowej, używanych korpusów.
madebyzosiek
09-08-2016, 17:24
Z tej strony wynika, że deklarowane 100 tys. wyzwoleń migawki, to w budżetowych lustrach Nikona raczej fikcja, niż real.
Wynika też, że migawka potrafi się spsuć, nawet przy bardzo małych przebiegach.
Dlatego lepiej unikać w tej klasie sprzętowej, używanych korpusów.
Dlatego teorie internetowe są średnim źródłem wiedzy, a mówi Ci to mój D5000 z ponad 85000 przebiegiem. Mam mu powiedzieć że ma się zepsuć? Niby stoi na półce, ale jakoś działa... Cuda...
david555
09-08-2016, 17:43
Dlatego teorie internetowe są średnim źródłem wiedzy, a mówi Ci to mój D5000 z ponad 85000 przebiegiem. Mam mu powiedzieć że ma się zepsuć? Niby stoi na półce, ale jakoś działa... Cuda...
Jedna jaskółka nie czyni wiosny. ;)
Wiesz, czym jest statystyka, czy to zbyt trudne pojęcie ?
Co dziwi mnie - w trybie auto, nawet bez flesza, te zdjęcia wychodzą ładne, jasne i wyraźne.
Co robię źle?
zle dobierasz parametry, zerknij na zrobione zdjecie, a dokladniej na jakie w automacie aparat ustawil wartosci iso, przyslony i czasu, poczytaj na necie o zaleznosci wzgledem siebie tych trzech parametrow i szybko nauczysz sie ustawiac poprawnie ekspozycje
pozdro
Jakie masz ustawienia w M a jakie w auto?
Rekord z jakim się spotkałem to był D3000 z przebiegiem 170 tysięcy wszystko wystukane w timelapsach i jeszcze działał, a stan aparatu całkiem ok jakby nie to że poprzedni właściciel kropelką podklejał gumę i odbił sporego palucha na ekranie :)
david555
09-08-2016, 17:51
Rekord z jakim się spotkałem to był D3000 z przebiegiem 170 tysięcy wszystko wystukane w timelapsach i jeszcze działał, a stan aparatu całkiem ok jakby nie to że poprzedni właściciel kropelką podklejał gumę i odbił sporego palucha na ekranie :)
Czemu nie, anomalia jak każda inna.
Dlatego statystyki Olega Kikina są otwarte i można podawać osiągi migawek własnych body.
A wyniki służą wszystkim.
madebyzosiek
09-08-2016, 18:56
Statystycznie na każdą rodzinę przypada 1,5 dziecka... Bardzo ważna informacja w życiu człowieka, faktycznie... Wolę jednak praktykę od teorii, zawsze... Ale odpowiadając na Twoje pytanie - wiem co to jest. Pozdrawiam serdecznie ;)
Jednak co innego jak jest 100000 przez timelapsy, a co innego normalnie
cz4rnuch
09-08-2016, 20:12
Statystycznie na każdą rodzinę przypada 1,5 dziecka... Bardzo ważna informacja w życiu człowieka, faktycznie... Wolę jednak praktykę od teorii, zawsze... Ale odpowiadając na Twoje pytanie - wiem co to jest. Pozdrawiam serdecznie ;) Statystyki, oprócz tego że są i niektóry w oczy kolą, trzeba jeszcze umieć czytać ;) Bez tego są bezużyteczne. A wracając do stronki, którą zapodał kolega david to jak rozumiem nie teoria ale faktyczne przebiegi podane przez użytkowników danego sprzętu. Czyli jak najbardziej praktyka.
zle dobierasz parametry, zerknij na zrobione zdjecie, a dokladniej na jakie w automacie aparat ustawil wartosci iso, przyslony i czasu, poczytaj na necie o zaleznosci wzgledem siebie tych trzech parametrow i szybko nauczysz sie ustawiac poprawnie ekspozycje
pozdro
+1 tryb M (niestety) nie rozjaśnia otoczenia
Borat1979
09-08-2016, 21:52
Statystycznie ja koń mamy po trzy nogi
Na kilka milionów sprzedanych aparatów tych 300 sztuk na tej stronie to żadna statystyka. Wyciąganie jakichkolwiek wniosków na tej podstawie jest absurdalne. Tym bardziej, że każdy może tam wpisać cokolwiek.
david555
09-08-2016, 22:03
Statystycznie ja koń mamy po trzy nogi
Obawiam się, że nie nogi są tu problemem. :)
cz4rnuch
09-08-2016, 22:37
Statystycznie ja koń mamy po trzy nogi... Ja człowiek napiszę tylko, że to taki trochę suchar i nie wyczerpuje tematu :)
...Na kilka milionów sprzedanych aparatów tych 300 sztuk na tej stronie to żadna statystyka. Wyciąganie jakichkolwiek wniosków na tej podstawie jest absurdalne. Tym bardziej, że każdy może tam wpisać cokolwiek...Statystykę miałem już bardzo dawno temu, ale ta 300-sztukowa próbka wcale nie jest taka mała jakby się mogło wydawać. Kto wie (ja nie) czy statystycznie rzecz biorąc nie jest wystarczająca. Poza tym portale (nie pisząc już o nas samych) zazwyczaj ferują wyroki na podstawie jednego egzemplarza. Często lubimy się na nie powoływać i jakoś nikomu to nie przeszkadza.
...Tym bardziej, że każdy może tam wpisać cokolwiek...Prawda, ale w ten sposób dojdziemy do sytuacji, że cały internet to jedna wielka bzdura bo można tam napisać cokolwiek. Również Twoje wpisy można potraktować w ten sam sposób.
Borat1979
10-08-2016, 00:08
No ale jaką wiarygodność ma taki blog?
cz4rnuch
10-08-2016, 00:16
Dla mnie ma, bo statystycznie (a raczej powołując się na własne doświadczenie) zakładam, że trolli wcale nie jest w necie tak wielu, ale za to mocno rzucają się w oczy. Nawet jeśli kilka osób dla hecy wrzuciło tam nieprawdziwe dane to nie wpłynie to znacząco na końcowy wynik. Ciebie też nie znam, ale nie zakładam z góry że dla jaj robisz nas w ch..a, tylko uczciwie piszesz o swoich doświadczeniach.
harpooon
10-08-2016, 02:37
moje 5100 właśnie przekracza jego migawka bo chyba o to ta wojna 217 tysi :P
cichociemna91
10-08-2016, 15:52
Jak na razie dziękuję za rady: porównałam zdjęcie z manuala do tego a automatu iiii zauważyłam różnicę w czasie naświetlania: w M 1/75 a automat 1/3. pozostałe parametry bez zmian.
Co do "prawie nie używany" mówiłam o obiektywie, bo poprzedniczka miała inny obiektyw, 70-300mm, którego głównie używała, i który również mam ale pozostawiam sobie jego obsługę na później, jak poznam podstawy samego aparatu.
Zdjęcie przykładowe, takie uczone na szybko.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://s6708.chomikuj.pl/ChomikImage.aspx?e=i_0Hmq890bGwX6PPtA9IMYk5HkN1Kld BwmX8KDKkynYqR7pBMo29Xt-KQZKogg1lAqeUrh26qgowjL64ucDwTREeWQH3GcbYxk1O8BVUq DQ&pv=2)
2pompony
10-08-2016, 16:05
Dziewczyno - nie rób sobie krzywdy i nie słuchaj tych kretyńskich teorii mówiących, że fotografowanie w trybie manualnym jest takie profi... Nie udawaj (nawet przed samą sobą), że wiesz lepiej co myśli teraz światłomierz, lub że zrobisz to co on szybciej bądź lepiej. Jak wejdziesz głębiej w hobby fotografii, to za parę lat może zaczniesz przewidywać co ten cały światłomierz myśli, a jak masz do tego dryg - być może będziesz mu mogła pomóc w myśleniu.
Ale na tak wczesnym etapie jak dzisiaj po prostu przyjmij, żeby nie walczyć z aparatem, tylko nauczyć się go wykorzystywać. Jak już masz ten światłomierz, to czemu z niego nie skorzystasz, tylko całkowicie jemu wbrew ustawiasz niedorzeczne nastawienia?
Skorzystaj z trybu A, a jak dojdziesz do wprawy to z trybu P... Wiem, będziesz miała poruszone zdjęćia, ale może to uczuli Cię na to, że aparat nie jest magicznym pudełkiem i fizyki nie przeskoczy. Jak jest za mało światła, aparat wyżej nerek nie podskoczy.
cichociemna91
10-08-2016, 19:40
Dziewczyno - nie rób sobie krzywdy i nie słuchaj tych kretyńskich teorii mówiących, że fotografowanie w trybie manualnym jest takie profi... Nie udawaj (nawet przed samą sobą), że wiesz lepiej co myśli teraz światłomierz, lub że zrobisz to co on szybciej bądź lepiej. Jak wejdziesz głębiej w hobby fotografii, to za parę lat może zaczniesz przewidywać co ten cały światłomierz myśli, a jak masz do tego dryg - być może będziesz mu mogła pomóc w myśleniu.
Ale na tak wczesnym etapie jak dzisiaj po prostu przyjmij, żeby nie walczyć z aparatem, tylko nauczyć się go wykorzystywać. Jak już masz ten światłomierz, to czemu z niego nie skorzystasz, tylko całkowicie jemu wbrew ustawiasz niedorzeczne nastawienia?
Skorzystaj z trybu A, a jak dojdziesz do wprawy to z trybu P... Wiem, będziesz miała poruszone zdjęćia, ale może to uczuli Cię na to, że aparat nie jest magicznym pudełkiem i fizyki nie przeskoczy. Jak jest za mało światła, aparat wyżej nerek nie podskoczy.
W sumie masz rację :) Dzięki wielkie, postaram się najpierw ogarnąć aparat, podstawy. A potem wskoczę w tryby z ustawieniami manualnymi :)
Co do "prawie nie używany" mówiłam o obiektywie, bo poprzedniczka miała inny obiektyw
No to chyba temat zamknięty. :)
postaram się najpierw ogarnąć aparat, podstawy. A potem wskoczę w tryby z ustawieniami manualnymi :)
Myślę, że spokojnie możesz przejść na tryb A lub P. Polecam A. Jak zostawisz ustawienia na auto, to tryb A będzie działał prawie jak auto, tylko będziesz mieć kontrolę nad przysłoną, nad jasnością zdjęcia i nad tym, czy użyjesz lampy czy nie.
A i jest spora szansa, że nawet jak już opanujesz "rzemiosło", zostaniesz na co dzień przy trybie A.