Zobacz pełną wersję : Wymiana aparatu + wybór obiektywu
Dobry wieczór. Robię zdjęcia starym i poczciwym D3000, ogólnie nie jestem zbyt wymagający i aparat dobrze mi służy, ale po paru latach zaczyna mnie irytować kilka rzeczy w nim, więc w głowie świta mi wymiana na coś nowszego. Ze względu na to mam kilka dylematów i prosił bym was o pomoc. Otóż brakuje mi w moim D3000 LV wyższego użytecznego iso, bo tutaj powyżej 400 nie wychodzę i obrotowy ekran ułatwił by mi znacznie fotografowanie, do tego nie pogardził bym GPS, więc początkowo wybór padł na D5300, ale może lepiej zainwestować w D7100? Niby drugie kółko nastawcze i górny wyświetlacz, bo robiąc zdjęcia na F80 mi to bardzo pomaga. Niestety brak obracanego ekranu, więc jest problem i może posiłkować się jakimś wizjerem kątowym?
I sprawa obiektywu. Szukam czegoś jasnego i szerokiego, bardziej pomieszczenia (duże opuszczone hale, domy, czasami może jakiś mini reportaż itp itd) Myślałem żeby kupić Tokina 16-28 mm 2.8, ale posiadam samyangu 14 to chyba mija się z celem by używać na F80. Więc myślę o obiektywnie pod DX, z tego co się orientuję to chyba Tokina oferuje obiektywy zmiennoogniskowe ze światłem 2.8 i pytanie co wybrać.
ile masz na te zamiany kaski ?
Z tego, co piszesz, d5300 powinien odpowiadać Twoim oczekiwaniom. Jednak d7100 to nie tylko drugie pokrętło i wyświetlacz, mz kilka różnic jest istotnych:
-pomiar światła działa z każdym, dowolnym obiektywem, m42, starociami Nikona, itp.
-napęd AF w body, coraz mniej istotne ale przy eksperymentach ze starymi Nikkorami pożyteczne,
-sterowanie lampą zewnętrzną z wbudowanej (tryb sterownika), HSS,
-większa szybkostrzelność,
-ergonomia, poza wielkością, pokrętłem, itd. pożyteczne są tryby U1, U2, banki ustawień użytkownika z błyskawicznym dostępem,
to tak z grubsza. Różnic jest oczywiście więcej, np. czas migawki 1/4000 v 1/8000 dla kogoś może być ważny, dla kogoś nie, wymieniłem te istotniejsze dla mnie.
Co do obiektywu, to światłosiła 2.8 i szeroki kąt to faktycznie Tokina, jest jeszcze 11-16, 11-20. A zastanawiałeś się na Sigmą 18-35/1.8 Art?
Jocker0712
09-08-2016, 09:16
No właśnie, ważne ile chcesz pieniędzy wydać. Co do iso to powiedz więcej do jakich zdjęć chcesz je wykorzystać. Ja wszędzie gdzie mogę unikam podnoszenia iso uzupełniając sobie to czasem. Jeśli gibany ekran i GPS są dla ciebie bardzo ważne to nie masz raczej wyboru innego niż d5300. GPS można dokupić ale nie jest to tanie. Co do ekranu to cóż czasem trzeba się położyć. :) Co do obiektywu to po tym co powiedziałeś polecałbym raczej nacisk na jasne szkło niż na jak najszersze. Szerokie owszem ale jak najjaśniejsze.
Ale wiesz o tym, że LV w lustrzance to, delikatnie mówiąc, proteza? Działa gorzej, niż w tanim kompakcie czy w średniej komórce.
GPS można dokupić ale nie jest to tanie.
Wystarczy smartfon, zapis śladu gps i prosta synchronizacja zdjęć ze śladem np. w ViewNX. Koszt - 0 pln (zakładam, że smartfon i komputer kolega już ma).
pozdrawiam
Ale wiesz o tym, że LV w lustrzance to, delikatnie mówiąc, proteza? Działa gorzej, niż w tanim kompakcie czy w średniej komórce.
Zwłaszcza ręczne kręcenie pierścieniem ostrości w LV działa lepiej w komórce...
Przy zastosowaniach i preferencjach które wymieniłeś, to zacząłbym od zakupu statywu. Wydaje mi się, że przy warunkach oświetleniowych w miejscach które wymieniłeś, przy pomocy ISO i nawet jasnych obiektywów, bardzo dobrych technicznie zdjęć nie osiągniesz, a z tego co piszesz chyba o to chodzi. Kup jakiś lekki turystyczny statyw i bezprzewodowego pilota i niskim nakładem (w stosunku do nowego body i obiektywu) problem wysokich ISO znika. Do reportażu z ludźmi dokupić jeszcze lampę.
Jocker0712
09-08-2016, 11:02
Wystarczy smartfon, zapis śladu gps i prosta synchronizacja zdjęć ze śladem np. w ViewNX. Koszt - 0 pln (zakładam, że smartfon i komputer kolega już ma).
pozdrawiam
Zgadzam się w całej rozciągłości, wiem że tak można tylko nie zorientowałem się jeszcze jak. Mógłbyś opisać jak to robisz i czego używasz, bo sam chcę to zastosować, a nie chcę kupować modułu GPS, który miałem wcześniej na myśli.
Zwłaszcza ręczne kręcenie pierścieniem ostrości w LV działa lepiej w komórce...
Ręczne ustawianie ostrości działa w komórce porównywalnie, natomiast nieręczne działa znacznie lepiej.
edit: Poza tym w komórce z reguły nie musisz ustawać ręcznie ostrości w sytuacjach, kiedy w lustrzance w LV musisz, bo AF się nie wyrabia.
Zgadzam się w całej rozciągłości, wiem że tak można tylko nie zorientowałem się jeszcze jak. Mógłbyś opisać jak to robisz i czego używasz, bo sam chcę to zastosować, a nie chcę kupować modułu GPS, który miałem wcześniej na myśli.
Ściągasz na smartfon dowolną, darmową aplikację, która ma możliwość zapisu śladu gpx. Idziesz w teren, włączasz zapis śladu i cykasz fotki. Potem w domu ściągasz z telefony ślad gpx a z aparatu fotki. Otwierasz ViewNX i wybierasz z menu Log Matching. Wskazujesz swój ślad gpx oraz zdjęcia, klikasz start... i program zapisuje do exif każdego zdjęcia pozycję GPS. W ten sposób w ciągu kilku minut masz pozycję gps w dowolnej ilości zdjęć.
Program sprawdza czas zrobienia zdjęcia i przypisuje mu pozycję z gpx, która ma ten sam czas (lub najbliższy). Dlatego dobrze mieć ten sam czas w telefonie jak i aparacie.. ;-). Jeśli tego nie dopilnujesz, to też tragedii nie ma, bo przy logmatchowaniu można podać zwłokę czasową - różnicę w zegarze aparatu i telefonu.
Oprócz ViewNX są darmowe programiki, które mają bardziej zaawansowane narzędzia do takiej zabawy.
Pozdrawiam
2pompony
09-08-2016, 14:22
Oprócz ViewNX są darmowe programiki, które mają bardziej zaawansowane narzędzia do takiej zabawy.
Ja polecam Geosetter, który jest darmowy i ma wiele interesujących opcji na różne okazje, w tym bajer który podoba się większości początkujących, mianowicie reverse geocoding, czyli odczytywanie nazw geograficznych z danych GPS. Tym sposobem nie mamy zapisanych tylko szerokości i długości czy nazw podstawowych, ale też nazwę dzielnicy, lasku, góry, parku narodowego, itp. Plus do tego możliwość korzystania z wielu różnych map, nie tylko z jednej podstawowej.
Jocker0712
09-08-2016, 15:56
Ściągasz na smartfon dowolną, darmową aplikację, która ma możliwość zapisu śladu gpx. Idziesz w teren, włączasz zapis śladu i cykasz fotki. Potem w domu ściągasz z telefony ślad gpx a z aparatu fotki. Otwierasz ViewNX i wybierasz z menu Log Matching. Wskazujesz swój ślad gpx oraz zdjęcia, klikasz start... i program zapisuje do exif każdego zdjęcia pozycję GPS. W ten sposób w ciągu kilku minut masz pozycję gps w dowolnej ilości zdjęć.
Program sprawdza czas zrobienia zdjęcia i przypisuje mu pozycję z gpx, która ma ten sam czas (lub najbliższy). Dlatego dobrze mieć ten sam czas w telefonie jak i aparacie.. ;-). Jeśli tego nie dopilnujesz, to też tragedii nie ma, bo przy logmatchowaniu można podać zwłokę czasową - różnicę w zegarze aparatu i telefonu.
Pozdrawiam
Genialne i super łatwe rozwiązanie. Wiedziałem że będzie to lepsze od modułu GPS, ale nie sądziłem, że aż tak. Wielkie dzięki. Do nagrywania śladu pobrałem Traseo, do końca tygodnia nagram trasę z pleneru i zobaczę jak to działa w ViewNX.
2pompony - Robisz genialne zdjęcia. Uważam że są perfekcyjne, absolutny szczyt. Takie które tworzą w człowieku emocje ..... niektóre aż zapierają dech.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Statyw,pilot posiadam i lampę też. Czasami ISO mi jest potrzebne więcej niż 400, ale powyżej to już kaszana na D3000. Zdjęcia przeważnie stawiam do netu, ale myślę poważnie o fototapecie, ale to z kliszy będę robił. LV rzadziej do ostrzenia, częściej do kadrowania + odchylany ekran w D5300 bardzo by mi ułatwiło prace. Czyli konkluzja jest taka, że najlepszym wyborem była by sigma A 20 1.4? W sumie to tak z 7000 tysięcy max mam.
Potrzebujesz f1.4? Sigma 18-35/f1.8 nie byłaby lepsza, w sensie bardziej uniwersalna? 1.4 to już b.płytka GO.
Dla mnie mimo wszystko sigma jest za wąska. Jest jeszcze nowy wynalazek tokiny 14-20 F2.
Co do D7100 to przemawia za nim silnik, gorny wyswietlacz, drugie pokrętło i wyższe użyteczne ISO.
2pompony
09-08-2016, 23:15
Dzięki Jocker0712 za ciepłe słowa, których się nawet nie spodziewałem!
cz4rnuch
09-08-2016, 23:28
Skromniś :)
2pompony
09-08-2016, 23:33
Cóż - na razie jeden mi powiedział, że moje zdjęcia są nic nie warte, a drugi że mu się podobają - więc cieszę się z niejakiej równowagi, a z czasem może i dojdzie do pewnej przewagi pozytywów.
Dla mnie mimo wszystko sigma jest za wąska. Jest jeszcze nowy wynalazek tokiny 14-20 F2.
Co do D7100 to przemawia za nim silnik, gorny wyswietlacz, drugie pokrętło i wyższe użyteczne ISO.
Trochę się pogubiłem, co do obiektywu. S20/1.4A czy S18-35/1.8A jest za wąska, czy obie? Ja mam S10-2O/4-5.6, zastanawiałem się nad nowszą wersją f3.5, ale kwestia światła w ogóle mi nie przeszkadza, zwykle jeszcze przymykam. Jasno i szeroko to masa i cena, no i nie wiem, czy potrzebne są Ci filtry nakręcane, bo to ograniczy wybór.
To14-20 wygląda faktycznie ciekawie. Chyba dość nowe szkło.
Jocker0712
10-08-2016, 11:33
Cóż - na razie jeden mi powiedział, że moje zdjęcia są nic nie warte, a drugi że mu się podobają - więc cieszę się z niejakiej równowagi, a z czasem może i dojdzie do pewnej przewagi pozytywów.
To na pewno z zazdrości tak powiedział. Ludzie z przyzwyczajenia czegoś ciągle komuś zazdroszczą, zamiast się cieszyć czyimś talentem. Nigdy nie daj sobie wmówić, że czegoś nie potrafisz. ;)
Sorry za OT. :D
Trochę się pogubiłem, co do obiektywu. S20/1.4A czy S18-35/1.8A jest za wąska, czy obie? Ja mam S10-2O/4-5.6, zastanawiałem się nad nowszą wersją f3.5, ale kwestia światła w ogóle mi nie przeszkadza, zwykle jeszcze przymykam. Jasno i szeroko to masa i cena, no i nie wiem, czy potrzebne są Ci filtry nakręcane, bo to ograniczy wybór.
To14-20 wygląda faktycznie ciekawie. Chyba dość nowe szkło.
Obydwa obiektywy są dla mnie za wąskie, ale jeśli miałbym wybierać to wybrał bym A 20 przynajmniej pod pełną klatkę mógłbym zapiąć. Posiadam już Samyang'a 14 którego z powodzeniem używam na cropie i pełnej klatce do krajobrazu, bo tam mi przecież nić nie ucieknie. Budynek niby też, ale podczas eksploracji nie chce mi się rozstawiać ze statywem co 5 minut i ganiać metrówką żeby ustawić ostrość :) Generalnie potrzebuje coś jasnego i szerokiego i siębrzyda np w miejscach gdzie nie można używać lamp błyskowych. Miło by było mieć gwint na filtr, ale to nie jest czynnik decydujący o wyborze obiektywu.
Sam wiesz, że w DX wybór UWA jest spory. Kwestia osobistych preferencji. Mając 14 mm szukałbym czegoś szerszego, dla mnie S10-20/3.5 byłaby dobrym kompromisem pomiędzy jasnością a GO. Pamiętaj, że zmieniając body zyskujesz ISO, matrycy CCD nie ma co nawet porównywać pod tym względem z CMOS.
I tu właśnie jest zasadnicze pytanie, czy ta rzeczona sigma jest o tyle lepsza od tokiny, żeby brać ze światłem 3.5? Wszędzie czytam, że jeśli szeroki kąt to sigma, a jak się ma kasę to Nikkor, ale czy sigma jest dobrym obiektywem do szeroko pojętej reporterki? Chciałbym, żeby posłuchać użytkowników którzy używają, bądź używali którejś z tokin ze światłem 2.8 i tej najnowszej ze światłem 2.