Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Ponad wszystkim

G-creative
08-08-2016, 23:18
Hej,

trzy zdjęcia z nocnego wejścia na szczyt Ben Nevis, najwyższą górę nie tylko w Szkocji, ale i w całej Wielkiej Brytanii. Po prawie 4 godzinnej wspinaczce z latarką przez grubą warstwę chmur (wyjście 00.40-dotarcie 4.30) widok na górze był niesamowity. Oto wybrane kadry:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/w0tg6p-1.jpg
źródło (http://i64.tinypic.com/w0tg6p.jpg)
01

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/2vubjb7-1.jpg
źródło (http://i68.tinypic.com/2vubjb7.jpg)
02

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/s10nsw-1.jpg
źródło (http://i64.tinypic.com/s10nsw.jpg)
03

notdot
08-08-2016, 23:40
Gratuluję tak wejścia nocnego jak i udanych (pod względem kadrów oraz kolorów) zdjęć. A najbardziej to mi się spodobała 2.

irek6311
08-08-2016, 23:46
Mi kadrowo i kolorystycznie 3 pasuje, 1 i 2 też zacne kadry :D

creep
09-08-2016, 00:09
Ożesz... Jest moc i potęga. Po długim namyśle wybiorę jednak trójkę za światło, chociaż kadr dwójki, ten ogrom przestrzeni i jednocześnie bogactwo detalu powalają na kolana. To jeden z pierwszych wątków, dzięki którym cieszę się ze zwiększonego dozwolonego rozmiaru zdjęć na forum :)
Na jedynce najbardziej mi się podoba faktura skały z lewej strony, pokazuje jej wysokość chyba nawet lepiej niż dwójka. Drażni natomiast (zrozumiały) brak światła z prawej strony i jasne niebo nad horyzontem w miejscu wschodzącego słońca (przepał? - na dwójce wygląda znacznie schludniej).

Nostromo
09-08-2016, 00:30
Mi podoba się nr 2,

SerU
09-08-2016, 00:37
No jest po prostu pięknie. Warto było zarwać nockę dla takich kadrów. Dużo kompletów baterii w latarkach poszło? ;)

Dla mnie 2 i 3 (w takiej kolejności).

gniady
09-08-2016, 10:48
Dużo kompletów baterii w latarkach poszło? ;)

4h to jakieś 0,3 kompletu baterii :-). W mojej czołówce 3xAAA wystarczają na kilkanaście godzin.

Zdjęcia fantastyczne.

Pozdrawiam

Michał M
09-08-2016, 11:30
Kadry bardzo ładne, ale ja bym się pokusił o zmniejszenie trochę saturacji, szczególnie na 1, choć może jest to wina w rozbieżności oddawania kolorów przez różne monitory.

bajcom
09-08-2016, 14:57
3 i 2 najlepsze , nabrałem ochotę na górki :wink:

david555
09-08-2016, 15:20
Grampiany, to raczej górki, niż góry, ale klimat jest.

Stawiam na trójkę, za światło.

mamoń
09-08-2016, 17:30
Zdecydowanie wybieram 2-kę..,piękne światło, dobra kolorystyka, niezły kadr. 1-ka ..,dobra lewa strona, prawą psuje przepał oraz to co się stało z kolorystyką skał wyciąganych z cienia. 3-ka.., jak dla mnie ociera się o kicz pomimo fajnych fragmentów słońce w kadrze to nie zawsze dobry pomysł, ale to moja subiektywna opinia i nie musisz z nią się zgadzać. Pozdrawiam.

miroko
09-08-2016, 17:34
A mnie przede wszystkim podoba się nie kolorystyka czy kadry ale sam zaprezentowany moment, jakoś rzadko się widzi zdjęcia z gór niejako z poziomu ponad chmurami. I dlatego zatrzymują na dłużej, przynajmniej mnie ☺️

Radek_1
09-08-2016, 18:08
Trójka za światło i jego opanowanie ...

Sebastianito
09-08-2016, 22:05
Grzegorz... zdecydowanie 3! A, że mnie nie zabrałeś... to u mnie masz bana :)

maniak666
09-08-2016, 22:15
Fajny zestawik. Faktycznie trójka wybija się

Grzegorz... zdecydowanie 3! A, że mnie nie zabrałeś... to u mnie masz bana :)
Seba, choć ostatnio widać u Ciebie znaczącą poprawę w kwestii rozmiarów Twoich zdjęć, to jak nie weżmiesz przykładu z Grzegorza to i Ty na bana zarobisz:)))

mamoń
10-08-2016, 11:58
Oj!.,chyba mamy rozbieżne pojęcie o tym czym jest światło w fotografii. Przyznaję na 3-ce pięknie dzieje się na prawej dolnej ćwiartce kadru, wystarczy spojrzeć na lewą stronę i porównać to z 2-ką a nawet 1-ką... Dla mnie ważny jest cały kadr.., a światło to chyba nie ''żarówka'' a to co ona oświetla. Dodam jeszcze, że nie po to chodzimy w góry by fotografować słońce, te można ''strzelić'' z balkonu,..jeśli już ujmujemy je w kadrze niech nie będzie dominującym elementem kompozycji. Reasumując..,zestaw fotografii bardzo wartościowy, bo na jego podstawie można pospierać się o istotę fotografii.Tak więc upieram się,..2ka,.. Pozdrawiam.

david555
10-08-2016, 12:20
Ależ inżynierze, toż autor nie po to darł zelówki przez pół nocy, żeby nie pokazać wschodu słońca w całej jego krasie.

To tak, jakbyś powiedział, że piękny jest poród, ale dziecko wylał razem z pierwszą kąpielą.

mamoń
10-08-2016, 14:23
555..,Nie umniejszam wysiłku który autor włożył by być o tej porze dnia w tym miejscu, znam to z własnych górskich wypadów, dobrze, że 3-ka znalazła się w zestawie..,niemniej odrzucając wartość sentymentalną, a skupiając li tylko na wartościach czysto fotograficznych..,(pisałem głównie o świetle).., podtrzymuję, że 2-ka jest pod tym względem najlepsza. Oczywiście każdy ma prawo do własnej oceny. Pozdrawiam.

G-creative
10-08-2016, 15:32
Dziekuje wszystkim za wasze komentarze i opinie. Widze, ze zdania sa podzielone, ktore zdjecie z zestawu jest najlepsze, wybor pomiedzy 2-ka a 3-ka. Personalnie dochodze do wniosku, ze w zasadzie kombinacja 2 i 3 bylaby najlepsza, 2-ka ma lepsza kompozycje, natomiast 3-ka swiatlo. 1-ka moze wyglada na dosc jasna w miejscu gdzie wschodzi slonce, ale zapewniam ze nie ma przepalu, no nie... takiej fuszerki to bym nie zrobil :-)

Dużo kompletów baterii w latarkach poszło? ;)
Nowe baterie w zupelnosci wytarczyly, chociaz dla pewnosci oczywiscie mialem komplet zapasowych.

Grampiany, to raczej górki, niż góry, ale klimat jest.
Zgadza sie, w prownaniu np. z Tatrami to znacznie mniejsze gory, ale zapewniam ze widok z wierzcholka moze wywolac nudnosci u osob z lekiem wysokosci. :-)

A, że mnie nie zabrałeś... to u mnie masz bana :)
A Ty masz u mnie dwa bany... za An Teallach i Sgurr an Fhidhleir, jak mogles Brutusie :-P

...nie po to chodzimy w góry by fotografować słońce, te można ''strzelić'' z balkonu...
Oczywiscie kazdy ma prawo oceniac zdjecia wg swojego gustu. Slonce w kadrze bylo jak najbardziej celowe i zamierzone. W zasadzie to bardzo czesto tak wlasnie robie, moze z mniej oczywistym efektem gwiazdy. Szanuje Twoje zdanie, ale zdjecia pod swiatlo nie sa szczegolna ekstawagancja, mozna przytoczyc tysiace przykladow, w tym wielu fotografow z pierwszej polki, ktorzy stosuja taki zabieg.

Dzieki wszystkim za odwiedziny!

krzysztofz24
14-08-2016, 20:49
1. Brakuje mi trochę przestrzeni w tym kadrze....a może po prostu blednie przy następnych zdjęciach.
2. Jest bardzo dobrze.
3. Jest miazga:-).
I bardzo dobrze że umieściłes slonce w kadrze i świetnie sobie z tym poradziles
Jest górską przestrzeń, światło, kadr i jeszcze slonce dodaje mocy tej scenie natury...
3 zdecydowanie naj.