Zobacz pełną wersję : PC do obróbki, jak najmniejsza obudowa
Cześć,
jestem w trakcie przejścia z laptopa na PC z monitorem Eizo.
Głównie pracuję z Lightroom oraz w mniejszym stopniu Photoshop. Planuję od czasu do czasu poskładać jakieś filmiki z wakacji.
Wstępnie dobrałem zestaw, ale zastanawiam się czy w tym budżecie nie dałoby się złożyć czegoś jeszcze lepszego, optymalniejszego.
Jednym z najważniejszych kryteriów niestety jest wielkość jednostki, z racji ograniczonej przestrzeni a raczej jej braku jednostka musi być zdecydowanie najmniejsza z możliwych.
Obudowa Cooler Master Elite 120 Advanced RC-120A-WWN1
Płyta główna ASRock H170M PRO4, H170, DualDDR4-2133, SATA3, RAID, HDMI, DVI, D-Sub, mATX (H170M PRO4)
Pamięć HyperX Fury DDR4, 16GB, 2133MHz, CL14 (HX421C14FB/16)
Zasilacz Corsair VS Series 450W 80PLUS 120mm FAN (CP-9020096-EU)
Procesor Intel i7-6700K, 4.0GHz, 8MB, OEM (CM8066201919901)
Klawiatura bezprzewodowa, jakaś podobna do tych laptopowych (przyzwywczajenie)-kompaktowa.
Chłodzenie CPU- jakieś w przystępnej cenie i ciche:)
Monitor - EIZO CS230 - choć wolałbym coś tańszego, ale..
Dysk SSD 256 GB już posiadam.
Budżet 2700-2800 zł.
Z góry dziękuję za pomoc.
Będzie oc?
Szczerze, to nie podejrzewam, ale jak nie duży problem to warto mieć otwarta opcje na przyszłość, podobie jak możliwość dołożenia karty graficznej.
Póki co priorytetem jest wydajność i kompaktowosc.
1. na H170 nie będzie możliwości taktowania procesora. Tylko chipsety "Z" (tu Z170) da taką możliwość.
2. Do takiej obudowy jest problem z dobrym i tanim chłodzeniem, bo wybór jest bardzo ograniczony:
Be Quiet! Shadow Rock (podane TDP 130W)
Noctua LH-L12 (TDP 95W)
Przy czym i7-6700K ma 91W przy standardowym taktowaniu. Be Quiet jest cichszy od Noctua, ale ma minimalnie mniejszą wydajność.
3. Dobrze byłoby brać płytę z wyjściem DisplayPort. HDMI i DVI przy procesorach Intela mają ograniczenia co do rozdzielczości i odświeżania (24p przy HDMI i 1980x1200 przy DVI). DP wyświetla do 4K przy 60Hz.
Ok, dzięki za uwagi. Czy masz może propozycje odnośnie całego zestawu tak aby zachował małe rozmiary? Przyznam,ze od lat nie siedzę w sprzęcie i kompletnie straciłem wątek.
Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka
Zestaw z możliwością OC:
1. Procesor: INTEL CORE i7-6700K
2. Wentylator CPU: BE QUIET! SHADOW ROCK LP
3. Płyta główna: ASROCK Z170M-ITX/AC
4. Pamięć RAM: DDR4 HYPERX - 16 GB / 2133 (2x 8 GB), CL14, Fury Black
5. Obudowa: COOLER MASTER ELITE 120 ADVANCED
6. Zasilacz: CORSAIR VS Series VS450
Całość: 3122 zł
Niestety zasilacz 450W będzie za słaby jak wrzucisz jakąś trochę lepszą kartę graficzną.
Zestaw bez OC i bez wyjścia DP (chyba tylko płyty z Z170 mają DP):
1. Procesor: INTEL CORE i7-6700
2. Wentylator CPU: BE QUIET! SHADOW ROCK LP
3. Płyta główna: ASROCK H170M-ITX/DL
4. Pamięć RAM: DDR4 HYPERX - 16 GB / 2133 (2x 8 GB), CL14, Fury Black
5. Obudowa: COOLER MASTER ELITE 120 ADVANCED
6. Zasilacz: CORSAIR VS Series VS450
Całość: 2796 zł
Ta obudowa nie nadaje się na podkręcony i7-6700K. Nie podkręcony z resztą też nie bardzo.
Z mojego doświadczenia wiem że wydajne zestawy na i7 w malutkich obudowach są zwyczajnie głośne ponieważ jakoś te temperatury trzeba wydmuchać z tej miniaturki, lepiej jest bez grafiki dodatkowej ale nadal głośno, dlatego sięga się po procesory z niższym TDP ale są trudno dostępne.
Zasilacz 450W wystarczy do zestawu z i7 ale lepiej brać coś 500-550W np od silentiumpc bo mają świetne konstrukcje w swojej cenie.
Sprawność zasilaczy jest nieliniowa, więc branie zasilacza o dużo większej mocy niż potrzebna nie jest optymalnym rozwiązaniem.
Sprawność procesorów też jest nieliniowa, więc kupowanie i7 do tego aby tylko czasami wykorzystać pełną moc jest głupim rozwiązaniem....
Zanim napiszesz takie bzdury, upewnij się co znaczy to co piszesz...
GonzoG,
dziękuję bardzo za propozycje. Mam teraz twardy orzech do zgryzienia. Faktycznie dochodzę do wniosku, iż raczej nie będę podkręcał, co najwyżej dołożę kiedyś grafikę dodatkową. Poszukam czegoś z DP.
Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie lub sprawdzoną obudowę wpisującą się w dużą kompaktowość, z miłą chęcią się zapoznam. Mam nadzieję, że w czwartek uda mi się zamówić zestaw.
Sprawność procesorów też jest nieliniowa, więc kupowanie i7 do tego aby tylko czasami wykorzystać pełną moc jest głupim rozwiązaniem....
Zanim napiszesz takie bzdury, upewnij się co znaczy to co piszesz...
A coś merytorycznego potrafisz napisać? A może po prostu nie wiesz co to jest sprawność i dla tego piszesz w ten sposób o "sprawności procesora"?
Popatrz na wykresy sprawności zasilaczy 550W i większych i zobacz jakie wartości są dla przedziału 50-100W ( bo takie obciążenie wygeneruje komputer z takim i7 ) i jak mają się do przedziału 70-100% obciążenia i jak wygląda funkcja sprawności... To, że sprawność zasilacza jest zależna od obciążenia jest chyba oczywiste ?
A może być tak odłożył książki z lat 60-tych i zaktualizował swoją wiedzę... Skuteczność zasilaczy przy obciążeniu 10-100% ma wahania na poziomie 3-5%...
Nie wiedziałem, że prawa fizyki zmieniły się od lat 60. Z resztą, pisanie o książkach z lat 60-tych to czysta demagogia, a Twój post ( kolejny już ) nie jest podparty żadnymi argumentami.
Sprawność większości zasilaczy komputerowych między 10-100% obciążenia nie wacha się o 3-5%. W niektórych, między 20-100% będzie się różniła o 4-8 punktów procentowych. Nie zastanowiłeś się, czemu najczęściej podaje się przedział 20-100% ? Bo poniżej 20% sprawność leci na łeb na szyję i różnice o ponad 10p.p. są jak najbardziej możliwe.
Jeżeli rok 2008 nie jest dla Ciebie jeszcze zbyt historyczny, to popatrz na wykresy zasilaczy 1000W z anandtech:
http://www.anandtech.com/show/2624/3
Wkładając zasilacz 550W do takiego komputera, można się spodziewać obciążenia na poziomie 50-80W. Przy zasilaczu 550W będzie to prawie zawsze poniżej 20%, a zasilacze które proponujecie, nawet nie próbują być orłami jeżeli chodzi o jakość - to tanie zasilacze, których parametry zapewne będą gorsze niż np Corsair z serii HX, RM i wyższych.
Bardzo bym prosił abyście bardziej skupili się na przekazaniu swojej wiedzy i doświadczenia w postaci konkretnych propozycji a polemikę na temat sprawność wzięli offline :-)
Maly.Psikus
10-08-2016, 08:57
Ja mam i7-6700 i nie ważne jak bym się starał to LightRoom nie obciąży go nawet do 20℅. Moim ograniczeniem jest HDD, autor pisał że ma SSD więc problem z głowy.
Photoshop potrafi wykorzystać także małą ilość mocy obliczeniowej tego procesora, bo u mnie max 40℅. Najlepsze jest to, że czasami czekam kilka sekund aż dane efekty/zmiany na grafice się uaktualnią, a procesor wówczas prawie śpi.
Kiedyś ktoś pisał, że LightRoom i PhotoShop są słabo zoptymalizowane i coś w tym jest.
Natomiast do konwersji filmów procesor robi robotę 100℅ swojej mocy !
Nie wiedziałem, że prawa fizyki zmieniły się od lat 60. Z resztą, pisanie o książkach z lat 60-tych to czysta demagogia, a Twój post ( kolejny już ) nie jest podparty żadnymi argumentami.
Sprawność większości zasilaczy komputerowych między 10-100% obciążenia nie wacha się o 3-5%. W niektórych, między 20-100% będzie się różniła o 4-8 punktów procentowych. Nie zastanowiłeś się, czemu najczęściej podaje się przedział 20-100% ? Bo poniżej 20% sprawność leci na łeb na szyję i różnice o ponad 10p.p. są jak najbardziej możliwe.
Jeżeli rok 2008 nie jest dla Ciebie jeszcze zbyt historyczny, to popatrz na wykresy zasilaczy 1000W z anandtech:
http://www.anandtech.com/show/2624/3
Wkładając zasilacz 550W do takiego komputera, można się spodziewać obciążenia na poziomie 50-80W. Przy zasilaczu 550W będzie to prawie zawsze poniżej 20%, a zasilacze które proponujecie, nawet nie próbują być orłami jeżeli chodzi o jakość - to tanie zasilacze, których parametry zapewne będą gorsze niż np Corsair z serii HX, RM i wyższych.
To weź jeszcze raz sobie podlicz te waty.... Sama płyta główna zapewni ci przynajmniej 10% przy 500W zasilaczu...
A twoje rady są wręcz genialne - kupić teraz zasilacz 350W, zachwilę 450W, bo dojdą 2 dyski HDD, a za pół roku 750W, bo dojdzie karta graficzna... I mieć podpięte wszystkie 3 i zmieniać je w zależności od zapotrzebowania na moc, bo będzie się traciło kilka % z racji na nieliniową skuteczność...
Jakiś czas temu miałem taką maszynkę do obróbki zdjęć. Bardzo małe, praktycznie bezgłośne - można zamontować z tyłu monitora (obudowa ma mocowanie VESA) i zapomnieć. Bardzo oszczędne - max 90W, bo taki był zasilacz zewnętrzny, na zdjęciach go nie ma ale jest wielkości hm.. Nokii 3310 ;) Można zmienić zasilacz na mocniejszy jak potrzeba. Ja nie miałem takich potrzeb, nawet naprawdę zasobożerne projekty w PS bez problemu działały, testowałem wiele godzin pod 100% obciążeniem i przechodziło bez problemu. Procesor na Intelowskim chłodzeniu. Sprzęt na teraz już trochę starawy, ale można kupić analogiczne nowsze podzespoły, choć ten dawał radę bez problemu. Można wsadzić tylko mocniejszy procesor. Sprzedałem, bo potrzebowałem laptopa... ale obecnie znowu planuję zakup bardzo podobnego sprzętu. Polecam!
Wszystko co ma normalny duży zasilacz kilkuset watowy z wentylatorem to już nie jest wg mnie mały i cichy PC.
Mój zestaw zawierał:
Antec ISK 110
i5 4590s
16GB DDR3L (2x 8GB)
Asus Z97I-PLUS
SSD Crucial M3 120GB
HDD Seagaete Momentus XT 500GB
+ 3 dyski podłączone na USB
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/14831854994_31e50011ea_b-1.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/4/3903/14831854994_31e50011ea_b.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/14834214665_145d5d919d_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/3/2929/14834214665_145d5d919d_b.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/14834212325_fdff54534e_b-1.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/4/3865/14834212325_fdff54534e_b.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/14831852854_e4e8091e3d_b-1.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/4/3865/14831852854_e4e8091e3d_b.jpg)
Porównanie z laptopem 15"
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/14647560989_41786461b7_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/3/2909/14647560989_41786461b7_b.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/14647499910_3a52016072_b-1.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/6/5565/14647499910_3a52016072_b.jpg)
To weź jeszcze raz sobie podlicz te waty.... Sama płyta główna zapewni ci przynajmniej 10% przy 500W zasilaczu...
A twoje rady są wręcz genialne - kupić teraz zasilacz 350W, zachwilę 450W, bo dojdą 2 dyski HDD, a za pół roku 750W, bo dojdzie karta graficzna... I mieć podpięte wszystkie 3 i zmieniać je w zależności od zapotrzebowania na moc, bo będzie się traciło kilka % z racji na nieliniową skuteczność...
Po pierwsze, płyta główna sama z siebie wcale nie pociągnie 50W. 50W to pociągnie całość tego zestawu w iddle.
Po drugie, nikt nigdzie nie radzi co "chwilę" zmieniać zasilacza. to Ty sobie coś takiego ubzdurałeś.
Po trzecie, do tej obudowy nie włożysz topowych GPU, bo a) nie zmieszczą się, b) całość będzie się jeszcze bardziej grzała i wyjdzie daleko poza akceptowalne poziomy głośności i temperatury. W tej chwili, kupując zasilacz 450W, zostaje spokojnie zapas na dołożenie karty graficznej.
Nikt nie radzi zmieniać zasilacza, to po pierwsze. Po drugie, do takiej obudowy nie powinieneś montować karty graficznej która będzie wymagała zasilacza większego niż 450W.
Sprawność zasilacza, to nie tylko większe rachunki za prąd ( co może nie być tak istotne ), ale ta "zmarnowana" energia oddawana jest w postaci ciepła, co przy małej obudowie trzeba wziąć pod uwagę.
Panowie, tak czy siak jak składacie kompa do pracy, czyli mocnego, to musicie kupić zasilacz z zapasem 10-20% W w stosunku do tego, co pociągnie komputer w 100% obciążony. I kij z tego że przez masę czasu komputer bedzie spożywał 10x mniej energii niż wtedy kiedy pracuje na maxa, bo np włączycie tylko mp3 na winampie żeby lecialo w tle jak odkurzacie pokój. Takie życie, że zasilacz przez długi czas będzie być może wykorzystywany w mniej niż 20%. Ale lepsze to, niż gdyby miało braknąć mocy po zakupie grafiki której np teraz gość nie kupi a zrobi to za miesiąc dwa, bo jak obciąży kompa i mu wywali bsoda to szczęśliwy nie będzie. Po co się spinać? Niech sobie przemyśli co wsadzi do kompa, podliczy waty, doda 15%, sprawdzi wynik i kupi taki zasilacz. To takie trudne?
Nie wiem dlaczego taka drama o to że zasilacz przy małym obciążeniu ma mniejszą efektywność, serio to są często poziomy w marginesie błędu pomiarowego, zresztą analizowanie zasilaczy pod tym względem zajęło by nam sporo czasu, jak ktoś chce to proszę bardzo, a tym czasem trzeba się skupić na konstrukcjach nowych, czyli mocna jedna linia 12V, ogólna dobra efektywność, do tego cisza, jak to weźmiemy pod uwagę to okazuje się że najwięcej jest modeli 450-550W i takie trzeba wybierać.
Jeśli ktoś myśli o podkręcaniu procesora, pamięci, pci, grafy to bierze zazwyczaj zasilacze potężniejsze i nie chodzi tylko o same waty.
Tak jak wspominałem mała obudowa to problemy z temperaturami czyli w efekcie problem z hałasem i tego nie da się tak łatwo przeskoczyć, do takich obudów daje się modele cpu z niższym TDP, a tu wyboru wielkiego nie ma, a wydajność w tych co są niższa.
Jeśli do takiej obudowy ma trafić karta graficzna to zwyczajnie ugotuje sie to wszystko albo będzie wyło jak odkurzacz.
Ale tutaj sprawa jest bardzo prosta. Zasilacz musi być odpowiednio dopasowany do komputera. Tyle. Nie ma sensu montownia zbyt mocnego zasilacza, jak i zbyt słabego. OP podał obudowę jaka go interesuje i wielkość komputera. Do tej obudowy nawet zasilacz ~350W byłby ok. 450W to moim zdaniem maximum co jest sens w niej montować, ale tylko i wyłącznie ze względu na to, że mniejszych zasilaczy jest bardzo mało. Dobry zasilacz 450W zasili GTX970, i7 i 2dyski. ( a sugerowany PSU dla GTX970 to 500W ). W tej obudowie, więcej niż 250W obciążenia na linii 12V to przepis na mały piecyk. Sam i7 to będzie sporo. OP Nie dokupi do tego zestawu mocnej GPU, która wymagałaby mocnego zasilacza, bo ta obudowa się po prostu nie nadaje do tego. Dla tego nie ma sensu pakować zasilacza 500W, 550W czy jeszcze większego.
david555
11-08-2016, 07:20
@smogg9
A czy taki maluch, będzie w stanie uciągnąć CPU klasy i7-6850K ?
@smogg9
A czy taki maluch, będzie w stanie uciągnąć CPU klasy i7-6850K ?
Poważnie pytasz? Nie jest w stanie. Podałem przykład PC do obróbki, jak najmniejszego. Moim zdaniem spokojnie wystarcza do obróbki, jak potrzeba i7 z serii 6 to Antec ma "mocniejsze" mikro obudowy, z zasilaczami 150W.
Odezwałem się w wątku, bo co niektórzy nie rozumieją tego co ktoś pisze - pytanie o jak najmniejszy PC do obróbki, a polecają zasilacz 400-500W, dedykowane GPU, podkręcanie itd... Coraz częstsze jest to na forum.
PC ma być głównie do LR i PS, a te są naprawdę kulawe jeśli chodzi o wykorzystanie mocy CPU, więc pakowanie super mocnych CPU tak naprawdę da wg mnie niewymierny przyrost mocy względem kosztów, zużycia energii, hałasu i wydzielanego ciepła. Przy obróbce wideo zazwyczaj CPU jest eksploatowany do maksimum, choć zaznaczone zostało, że ma wideo będzie składane okazjonalnie, z wakacji.
smogg9,
dzięki za sugestię, wygląda to na prawdę fajnie.
Czy mógłbyś coś więcej napisać, jakie są opcje, co maksymalnie można tam włożyć?
Szukam stacji na lata, głównie obróbka zdjęć tak jak wspomniałem, ale chciałbym też w miarę sprawnie podziałać z filmikami (nie zarobkowo, typowo -wakacje, dziecko itd).
Z góry dzięki za konkretne propozycje, zestawienia. Niestety, ale stan mojej wiedzy nie pozwala aby ogarnąć ten temat, za długo jestem poza obiegiem,
Dziękuje wszystkim raz jeszcze!
david555
11-08-2016, 10:19
@smogg9
No, ten którego wsadziłeś do tyci pudełka, to też nie ułomek (TDP 65 W) i mało odstaje nawet od dzisiaj obowiącująvych CPU, stąd moje pytanie.
smogg9,
dzięki za sugestię, wygląda to na prawdę fajnie.
Czy mógłbyś coś więcej napisać, jakie są opcje, co maksymalnie można tam włożyć?
Ja też jakoś na bieżąco nie jestem, uzupełniam wiedzę jak potrzebuję :)
Są modele Antec z zasilaczem 150W - http://www.antec.com/product.php?Family=5022033
Jeśli chcesz i7 to Intel ma w ofercie i7-6700T z tylko 35W TDP, ewentualnie taniej i5-6600T też 35W TDP. Modele procesorów z literką T wyróżniają się mniejszą mocą TDP i mniejszą częstotliwością bazową (ale idzie do góry gdy potrzeba), dedykowane właśnie do takich mini PC.
Możesz też zakupić modele z 5 generacji, tak naprawdę wydajnościowo nie różnią się one tak dużo, nawet 4 generacja daje radę, biorą pod uwagę różnice w cenie. Słupki, tabelki swoje pokazują, ale jak używa się to do konkretnych celów to często nie warto przepłacać bo różnicą będzie nie widoczna, ot zdjęcie załaduje się w 1.2s, zamiast 1.4s, wideo wyrenderuje się w 24 min, zamiast 27 min... trzeba odpowiedzieć sobie samemu czy warto do tego dokładać np. 500-600zł. Popatrz na testy wydajności poszczególnych procesorów w programach graficznych i wideo.
Największą różnicę zobaczysz w wydajności wbudowanych układów graficznych, procesory z serii 6 mają zdecydowanie wydajniejsze GPU niż seria 4. Na Intel HD 530 już nawet można sobie w coś pograć, ja tam nawet grałem na i5-4590S z Intel HD 4600.
Pamiętaj, jeśli chcesz mały i cichy PC to szukaj modele z S lub T na końcu, zwróć uwagę na TDP.
Procesor kup najmocniejszy na jaki Cię stać, bo to największy wydatek. Z płytami głównymi nie doradzę, bo nie znam nowych i musisz poszukać recenzję płyt micro-ATX, 16GB RAM w zupełności wystarczy, dysk SSD, HDD na dane, reszta wedle uznania.
Złożenie takiego małego PC to trochę więcej szukania informacji, sprawdzania bo trzeba złożyć raz i w sumie nie wiele da się dołożyć tam, ale później jest satysfakcja i cisza :)
@smogg9
No, ten którego wsadziłeś do tyci pudełka, to też nie ułomek (TDP 65 W) i mało odstaje nawet od dzisiaj obowiącująvych CPU, stąd moje pytanie.
No tak, ale wspomniany i7-6850K ma TDP 140W, i5-4590s TDP 65W, a modele z T na końcu TDP 35W idealne wręcz do takich małych jednostek.
Ale tutaj sprawa jest bardzo prosta. Zasilacz musi być odpowiednio dopasowany do komputera. Tyle. Nie ma sensu montownia zbyt mocnego zasilacza, jak i zbyt słabego. OP podał obudowę jaka go interesuje i wielkość komputera. Do tej obudowy nawet zasilacz ~350W byłby ok. 450W to moim zdaniem maximum co jest sens w niej montować, ale tylko i wyłącznie ze względu na to, że mniejszych zasilaczy jest bardzo mało. Dobry zasilacz 450W zasili GTX970, i7 i 2dyski. ( a sugerowany PSU dla GTX970 to 500W ). W tej obudowie, więcej niż 250W obciążenia na linii 12V to przepis na mały piecyk. Sam i7 to będzie sporo. OP Nie dokupi do tego zestawu mocnej GPU, która wymagałaby mocnego zasilacza, bo ta obudowa się po prostu nie nadaje do tego. Dla tego nie ma sensu pakować zasilacza 500W, 550W czy jeszcze większego.
450W zesra się, a nie pociągnie taki zestaw.
Przestań pieprzyć takie bzdury, bo jeszcze ktoś będzie tego będzie słuchał...
i7-4790, SSD, HDD, jeden napęd DVD, 3 wiatraki 12cm, GTX 750Ti i dobrej klasy zasilacz 550W działał dopóki karta nie dostawała obciążenia.
450W zesra się, a nie pociągnie taki zestaw.
Przestań pieprzyć takie bzdury, bo jeszcze ktoś będzie tego będzie słuchał...
i7-4790, SSD, HDD, jeden napęd DVD, 3 wiatraki 12cm, GTX 750Ti i dobrej klasy zasilacz 550W działał dopóki karta nie dostawała obciążenia.
To musiał być naprawdę dobrej klasy zasilacz ;) Hehehe, taki zestaw przy maksymalnym obciążeniu pociągnie około 300W. GeForce 750Ti przy maksymalnym obciążeniu zje około 70W.
To są fakty, jeśli ten 550W zasilacz nie dawał rady to był
a) strasznie kiepski
b) stary
c) uszkodzony.
Zasilacz 450W z dobrą linią 12V pociągnie spokojnie mocny zestaw, problemy zaczynają sie tak jak napisałem przy oc wszystkiego i prądożernej karcie graficznej.
12V to procesor i karta graficzna, 5V dyski twarde i napędy optyczne, 3,3V płyta główna, RAM, karty rozszerzeń, jak widać najważniejsza jest linia 12V.
Podałem zasilacz 550W bo np dobre konstrukcje ma obecnie silentium pc i sa to zasilacze 550W i 650W lub nawet mocniejsze, zasilacze 450W zazwyczaj mają sporo słabsze parametry, dlatego w ciemno bierze się mocniejszy żeby uniknąć problemów.
Tylko co to ma wspólnego z tematem, taki zestaw nie powinien być na mocnym i7, a zakup słabych modeli z niskim TDP zaczyna wypadać gorzej niż laptopy w podobnej cenie.
david555
11-08-2016, 15:25
Tylko co to ma wspólnego z tematem, taki zestaw nie powinien być na mocnym i7, a zakup słabych modeli z niskim TDP zaczyna wypadać gorzej niż laptopy w podobnej cenie.
O to to, dlatego od bardzo już dawno nie oglądam się za pecetami, dopiero @smogg9 mnie zaintrygował swoim wpisem. :)
To musiał być naprawdę dobrej klasy zasilacz ;) Hehehe, taki zestaw przy maksymalnym obciążeniu pociągnie około 300W. GeForce 750Ti przy maksymalnym obciążeniu zje około 70W.
To są fakty, jeśli ten 550W zasilacz nie dawał rady to był
a) strasznie kiepski
b) stary
c) uszkodzony.
Zasilacz był nowy i sprawny.
Kłopot jest tylko z waszym liczeniem mocy...
Prosty rachunek - TDP dla i7-4790 (wg. specyfilacji Intela) 84W, czyli procesor pożera ok 120W prądu. Przy pełnym obciążeniu CPU i GPU potrafi generować 130W ciepła, czyli pożera do 200W prądu... i to jest moc ciągła potrzebna dla samego CPU... szczytowo procesor może potrzebować nawet więcej niż 200W...
TDP wg. intela:
to średnia moc określona w watach, którą procesor emituje, działając z podstawową częstotliwością i mając aktywne wszystkie rdzenie przy zdefiniowanym przez firmę Intel obciążeniu o wysokim stopniu złożoności.
Pamiętaj, jeśli chcesz mały i cichy PC to szukaj modele z S lub T na końcu, zwróć uwagę na TDP.
(...)
No tak, ale wspomniany i7-6850K ma TDP 140W, i5-4590s TDP 65W, a modele z T na końcu TDP 35W idealne wręcz do takich małych jednostek.
Te literki S i T na końcu nie mają większego znaczenia. Tak samo jak podane TDP... to tylko marketingowy parametr.
Dla przykładu i7-4790S zjada do 5% mniej prądu niż i7-4790 i przy jednakowym chłodzeniu osiągał temp. o niecałe 1.5 st C niższą...
Kłopot jest tylko z waszym liczeniem mocy... (...)
Dobra, nie chce mi się dyskutować na temat czyiś wyliczeń i sprzeczać kto ma rację, a kto nie bo nie siedzę w temacie wystarczająco mocno. Jednak jakoś nie potrafię sobie wyobrazić, żeby opisywany zestaw nie dawał rady z 550W :roll:
Mocno za to zgłębiałem temat przed złożeniem wspomnianego PC na obudowie Antec ISK 110. Sprzęt używałem przez około rok, przede wszystkim do obróbki zdjęć i grafiki w LR i PS, czasami jakieś wideo.
Dla testów męczyłem sprzęt jakimiś benchmarkami przez godziny, całą noc raz i nic się nie zawiesiło. Byłem bardzo zadowolony. Wszystko działało na zasilaczu 90W, patrząc na Twoje wyliczenia to nie mam pojęcia jakim cudem :D
Jeszcze raz przypomnę konfigurację:
Antec ISK 110
i5 4590s
16GB DDR3L (2x 8GB)
Asus Z97I-PLUS
SSD Crucial M3 120GB
Zatem jak ktoś szuka małego, ciche i wydajnego sprzętu do zdjęć to polecam. Wiadomo, obecnie można wsadzić nowszą płytę główną i nowszy procesor, warto sprawdzić czy potrzebują podobną moc co moje podzespoły. W googlach można pogrzebać i jest trochę opisów osób, które budowały PC oparty o tą obudowę. Jak ktoś bardzo chcę tą małą obudowę to można dokupić mocniejsze zasilacze lub trochę większą obudowę np. model ISK 310 z zasilaczem 150W.
Kłopot jest tylko z waszym liczeniem mocy...
Prosty rachunek - TDP dla i7-4790 (wg. specyfilacji Intela) 84W, czyli procesor pożera ok 120W prądu. Przy pełnym obciążeniu CPU i GPU potrafi generować 130W ciepła, czyli pożera do 200W prądu... i to jest moc ciągła potrzebna dla samego CPU... szczytowo procesor może potrzebować nawet więcej niż 200W...
Jakieś bzdury piszesz. Twój "prosty rachunek" nie ma nic wspólnego z matematykę. Ten CPU bez gigantycznego OC nie pociągnie więcej niż 130-140W. Mie wiem skąd Ci się wzięło nagle 200W. To jakaś abstrakcja. i7-920 mocno podkręcony tyle pociągnie, a nie i7-4790. Sam procesor ponad 200W w szczycie? To jaki Ty na nim cooler masz, żeby odprowadzić tak gigantyczne ilości ciepła jakie wydziela? Odprowadzenie 150W ciepła już wymaga sporego cooler i nie ma szans żeby Intelowy box dał sobie z tym radę.
Tak się składa, że robiłem podstawowe testy obciążeniowe komputera z i7-4790K i GTX750 Ti na zasilaczu właśnie 450W - ponad 24h bez najmniejszego problemu. ( OCCT, prime95, etc. ).
Te literki S i T na końcu nie mają większego znaczenia. Tak samo jak podane TDP... to tylko marketingowy parametr.
Dla przykładu i7-4790S zjada do 5% mniej prądu niż i7-4790 i przy jednakowym chłodzeniu osiągał temp. o niecałe 1.5 st C niższą...
Oczywiście, że mają. Jak zapoznasz się z informacjami o tych CPU to może Ci się rozjaśni. W skrócie - inne parametry pracy ( częstotliwość ) oraz inne TDP, a przez to inna praca turbo boost. Przy normalnej pracy ( a nie w burn testach ) różnice między tymi procesorami będą zauważalne z punktu widzenia ilości generowanego ciepła. 1.5st to wcale nie tak mało, o ile te chłodzenie nie było takiej jakości jak Twój zasilacz 550W który rzekomo nie dawał rady pod obciążeniem GPU...
Jeszcze raz przypomnę konfigurację:
Antec ISK 110
i5 4590s
16GB DDR3L (2x 8GB)
Asus Z97I-PLUS
SSD Crucial M3 120GB
Zatem jak ktoś szuka małego, ciche i wydajnego sprzętu do zdjęć to polecam. Wiadomo, obecnie można wsadzić nowszą płytę główną i nowszy procesor, warto sprawdzić czy potrzebują podobną moc co moje podzespoły. W googlach można pogrzebać i jest trochę opisów osób, które budowały PC oparty o tą obudowę. Jak ktoś bardzo chcę tą małą obudowę to można dokupić mocniejsze zasilacze lub trochę większą obudowę np. model ISK 310 z zasilaczem 150W.
Zdecydowanie lepiej zakupić mały laptop i podłączyć do niego myszkę, klawiaturę i monitor, wydajnościowo lepiej, jest cisza, jest małe, a nawet bardzo małe, no i mamy opcje mobilności.
Dziwi mnie że ludzie nie biorą pod uwagę tego.
david555
11-08-2016, 20:51
Zdecydowanie lepiej zakupić mały laptop i podłączyć do niego myszkę, klawiaturę i monitor, wydajnościowo lepiej, jest cisza, jest małe, a nawet bardzo małe, no i mamy opcje mobilności.
Może dlatego, że nowy wydajny laptop z DP, kosztuje circa 5 tysi, a nie każdy ma tyle do wydania, tym bardziej, że do postprocesu wydatki na komputerze się nie kończą.
co to ma wspólnego z tym co podaje smogg9 ?
david555
11-08-2016, 21:00
co to ma wspólnego z tym co podaje smogg9 ?
Do tego co Ty napisałeś też ma się nijak, a jednak mimo wszystko ma sens. ;)
Paradoks ?
Ok. Wróćmy może do sedna.
Szukam obecnie czegoś pokroju tego, co miał przed jakimś czasem smogg9, skonfigurowałem poniższy zestaw. Niestety pomiędzy różnymi sklepami są nieścisłości, raz podają, że zasilacz ma 350 innym 250w.
Jak Wy to widzicie, jest szansa aby to zagrało? Pomijamy ostatecznie: podkręcanie, dodatkową kartę graficzną.
Obudowa Chieftec BT-02B-U3 (BT-02B-U3-350BS)
Płyta główna Asus H170I-PRO, H170, DDR4, SATA3, USB 3.0, miniITX (90MB0RE0-M0EAY0)
Procesor Intel Core i7-6700, 3.4GHz, 8MB, BOX (BX80662I76700)
Pamięć HyperX Fury DDR4, 2x8GB, 2133MHz, CL14 (HX421C14FB2K2/16)
Dysk SSD GoodRam CX200 120GB SATA3 (SSDPR-CX200-120) (dodatkowy do mojego, na system)
Raz jeszcze dzięki za pomoc.
david555
11-08-2016, 21:08
@borsodi
Jaki jest koszt tego zestawu ?
Naprawdę nie widzisz różnicy? Cztery główne i kluczowe (kolejność przypadkowa):
1) cena
2) możliwość rozbudowy
3) wydajność
4) cisza (załaduj i7 w laptopie na maxa i poczekaj 15 min... :P)
Podałeś jaki zestaw
Antec ISK 110
i5 4590s
16GB DDR3L (2x 8GB)
Asus Z97I-PLUS
SSD Crucial M3 120GB
i do tego się odnoszę.
Podałeś jaki zestaw
i do tego się odnoszę.
No tak, ale napisałem że składałem to jakiś czas temu (akurat nie długo po premierze i5 4590s), zresztą wszystkie cztery różnice laptop VS ten PC nadal są aktualne.
Bez przesady, laptop na takim sprzęcie to 2,5 tysiaka maksymalnie, jak zaczniesz szukać laptopa z i7 i dobrą grafą to wyjdzie taki sam odkurzacz jak mini komputerek w z i7, cenowo też wyjdzie podobnie bo podzespoły droższe niż odpowiedniki "duże".
Ja tu dostrzegam przerost formy nad treścią, mini komputerki praktycznie nie mają bytu do w/w zastosowania, albo będzie to konstrukcja mocna kosztem hałasu albo o małej wydajności i cenowo podobnej jak laptopy.
Pytanie czy potrzeba takiej mocy jaką oferuje normalny desktop.
To podaj laptop który ma procesor wydajnościowo porównywalny z i5-4590, 16GB RAM i sensownym dyskiem SSD za 2.5k.
Laptop wcale nie jest tutaj lepszym pod każdym względem rozwiązaniem...
To podaj laptop który ma procesor wydajnościowo porównywalny z i5-4590, 16GB RAM i sensownym dyskiem SSD za 2.5k.
Laptop wcale nie jest tutaj lepszym pod każdym względem rozwiązaniem...
Nie ma takich... do tego jeszcze załadujmy takiego laptopa pracą na 90% mocy i po kilkunastu minutach będzie wył jak odkurzacz, przekroczy dopuszczalną temperaturę i procesor zwolni.
Mówię z doświadczenia. Za cenę laptopa o podobnych parametrach kupiłem wspomniany PC i używanego laptopa ThinkPad X230 z i5-3320M, 4GB, 128 SSD...
W laptopach masz porównywalne i5-6300HQ i zazwyczaj do tego sensowne gpu nvidia 950M, 240GB ssd, 1TB hdd, 8GB ram i całkiem przyzwoitą matryce, fakt że koszt wchodzi w kwotę 3000-3200zł plus dokładanie pamięci ale w/w konfig bez grafiki to też ponad ~3000zł, jak dołożysz ją to +500zł i wychodzi cena laptopa z 16GB i może uda się jeszcze mocniejszy proc do laptopa wyszukać w cenie 3500zł.
W laptopach masz porównywalne i5-6300HQ i zazwyczaj do tego sensowne gpu nvidia 950M, 240GB ssd, 1TB hdd, 8GB ram i całkiem przyzwoitą matryce, fakt że koszt wchodzi w kwotę 3000-3200zł plus dokładanie pamięci ale w/w konfig bez grafiki to też ponad ~3000zł, jak dołożysz ją to +500zł i wychodzi cena laptopa z 16GB i może uda się jeszcze mocniejszy proc do laptopa wyszukać w cenie 3500zł.
Ehh... a Ty dalej swoje. Mój zestaw (dysk 1TB i 240GB SSD) na szybko nowe części sprawdziłem to ~2200zł. Do tego i5-6300HQ jest wolniejszy niż i5-4590s, do tego całość znacznie wydajniejsza i znacznie bardziej cicha!
Mówimy o komputerze do obróbki fotografii, a Ty mówisz że ekran w laptopie za 3200zł ma przyzwoitą jakość?! Chłopie! Dołożysz 2000zł na dobry monitor do tego PC i masz za ~4200zł sprzęt do fotografii, który zjada na śniadanie tego laptopa za 3500zł.
Padnie Ci NV 950M po gwarancji i możesz sobie kupić nowego laptopa, bo naprawa zazwyczaj nie jest opłacalna. Nie zmienisz procesora na szybszy, nie dołożysz drugiego dysku itd itd.
Czemu Ty chcesz udowodnić coś co jest bez sensu? Człowiek poszukuje mały PC do zdjęć, ja podaję dobrą konfigurację, a Ty twierdzisz że lepiej wolniejszego laptopa za 1/3 ceny więcej z matrycą, która wyświetla kolory jak sobie chce.
Kończę tą dyskusję z Tobą, bo nie mam potrzeby Cię przekonywać że jesteś w błędzie. Zainteresowany sam zdecyduje co wybrać.
Ale matryce traktuj jako bonus i doceniaj mobilności laptopa, a tu masz nadal pudełko przywiązane do miejsca, dlatego laptop jest opcją, którą trzeba brać pod uwagę bo możesz go wykorzystać jako pudełko do klawiatury i monitora lub wziąć pod pache ze sobą.
Do tego nadal pozostaje problem bo pytający bierze pod uwagę i7, a jak to się ma do małego pudełka to już wiemy, dlatego podaje mu alternatywę w postaci laptopa.
Pudełko na i7 z 16GB, SSD i z kartą graficzną to jakieś 3500-3800zł czyli w cenie laptopa np takiego http://www.x-kom.pl/p/299820-notebook-laptop-156-msi-gl62-i7-6700hq-16gb-1tb128ssd-gf940mx-fhd.html
Ale matryce traktuj jako bonus i doceniaj mobilności laptopa, a tu masz nadal pudełko przywiązane do miejsca, dlatego laptop jest opcją, którą trzeba brać pod uwagę bo możesz go wykorzystać jako pudełko do klawiatury i monitora lub wziąć pod pache ze sobą.
Do tego nadal pozostaje problem bo pytający bierze pod uwagę i7, a jak to się ma do małego pudełka to już wiemy, dlatego podaje mu alternatywę w postaci laptopa.
Miałem nie kontynuować, ale ostatni raz.
Czy Ty naprawdę masz klapki na oczach? Bonus za ponad 1000zł... no rewelacja.
Nie, nie wiemy. Poczytaj o i7 na płytach micro ATX w małych obudowach. Nie wiem w czym Ty widzisz problem.
OK, skleciłem kolejną konfiguracje, myślę, że w miarę ostateczną. Dobrałem trochę większą obudowę, przeanalizowałem miejsce i gdzie ją mogę upchnąć a także aspekty "przyszłościowe".
Powstało coś takiego Morele.net:
Procesor Intel Core i7-6700, 3.4GHz, 8MB, BOX (BX80662I76700) 1415,00 zł
Pamięć HyperX Fury DDR4, 2x8GB, 2133MHz, CL14 (HX421C14FB2K2/16) 319,00 zł
Dysk SSD GoodRam CX200 120GB SATA3 (SSDPR-CX200-120) 165,00 zł (pod system)
Obudowa MODECOM MINI COOL USB 3.0, USB 2.0, bez zasilacza (AM-COOL-10-0000000-0002) 82,69 zł
Płyta główna Gigabyte GA-B150N Phoenix-WIFI, B150, DDR4, SATA3, USB 3.1, mini-ITX (GA-B150N Phoenix-WIFI) 449,00 zł -ma wifi, podkręanie i tak nie wchodzi w grę.
Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 750 Ti OC 2GB GDDR5 (128 bit) 2x HDMI, DVI, DP (GV-N75TOC-2GL) 509,00 zł -ma DP, gdyby jednak kiedyś naszło mnie czymś się odstresować, chyba, że coś jest tańszego z DP a w miarę wydajnego?
Zasilacz SilentiumPC Vero L1 600W (SPC132) 199,00 zł
Total ok 3140, delikatnie przekracza budżet niestety.
Jak to widzicie?
tego nadal pozostaje problem bo pytający bierze pod uwagę i7, a jak to się ma do małego pudełka to już wiemy
Wiemy. Da się zrobić komputer na mini-ITX z normalnym i7, w stosukowo małej obudowie lian-li w stylu PC-Q33: GA-Z170N-WIFI, i7-6700 + Noctua, krótka grafika, 2x16GB DDR4 + Noctua 120mm.
Czemu płyta mini-ITX jak obudowa wspiera micro-ATX ? to WiFi na płycie jest Ci aż tak niezbędne ? Ja bym brał jednak chipset Z170, jeżeli chcesz włożyć i7.
GPU - kupujesz dość starą technologicznie grafikę za nie takie małe pieniądze. Nie lepiej zostać teraz na wbudowanej a później dokupić coś sensownego, jeżeli faktycznie będziesz chciał w coś pograć i będziesz miał więcej środków?
RAM - Ja bym trochę dołożył do szybszych kości, tylko dla tego, że różnica cenowa nie jest duża: ( sklep wybrany na szybko, być może da się kupić taniej )
https://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-lpx-ddr4-16gb-2x8gb-2133mhz-cl13-black-cmk16gx4m2a2133c13-764766/
https://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-lpx-ddr4-16gb-2x8gb-2400mhz-cl14-red-cmk16gx4m2a2400c14r-764776/
Zerknij czy taka buda nie za duża http://www.x-kom.pl/p/277093-obudowa-micro-atx-btx-silentiumpc-brutus-q20-black.html
zasilacz raczej ten bo nowsza lepsza seria
http://www.x-kom.pl/p/204689-zasilacz-komputerowy-silentiumpc-vero-l1-500w-v2.html
płyta np taka ( tania bez display port bo ma być karta graficzna? bez wifi ale to karta usb wielkości paznokcia kosztuje 40zł )
http://www.x-kom.pl/p/314171-plyta-glowna-socket-1151-asrock-b150m-dvs-r20-b150-pci-e-ddr4.html
do tego karta graficzna moze być 750ti, a z nowszych 950 lub może radeon TX460 bo tani
ssd brałbym 240-256GB bo cenowo lepiej wychodzi i coś bardziej markowego jak ocz, crucial, toshiba, samsung, plextor
np http://www.x-kom.pl/p/247976-dysk-ssd-ocz-240gb-25-sata-ssd-trion-100-7mm.html
pamięci 2400MHz
no i chłodzenie cpu ?
Zacznę od płyty:
- wybór -cena/jakość -tutaj dowolnie, preferuje z WIFI tylko po to aby nie zajmować sobie gniazda usb.
- grafika - tutaj głównym czynnikiem posiadanie DisplayPort oraz cena/jakość -najlepiej max ok 500 zł
- obudowa - propozycja koesh - myślę, że spokojnie też da radę
-chłodzenie - boxowe?
Chłodzenie boxowe będzie ok w średniej/dużej obudowie. W małej ( mini-ITX ) lepiej dobrać jakiś dobry cooler np. Noctuę, najlepiej wieżowy jeżeli jest taka możliwość.
Nie możesz karty WiFi na PCIe kupić jak nie chcesz USB zajmować? Poza tym, zabraknie Ci tego USB do czegoś? Płyty z WiFi to praktycznie tylko i wyłącznie płyty mini-ITX przeznaczone do mikro komputerów, gdzie nie ma miejsca na nic. Dwa sloty na RAM, 1 PCIe x16 ( czasem z możliwością zastosowania risera do 2x8 ). Moim zdaniem, jak obudowa ma być na micro-ATX czy inny standard większy od mini-ITX to lepiej kupić większą płytę, z 4 slotami na RAM, większa liczbą PCIe, etc. A kartę sieciową WiFi dołożyć na PCIe jeżeli potrzeba. Czemu musi mieć DisplayPort? To mocno zawęża wybór. Znaczna większość płyt ma DVI+HDMI+DSUB ( z tego chyba tylko 2 mogą być aktywne ), bądź 2x HDMI+DVI+DSUB. Od Gigabyte tylko topowe konstrukcje mają DP, ale tam już współczynnik jakość/cena leci mocno do dołu ze względu na cenę. Jestem świadom, że DP to jest aktualny standard i jest przyszłościowe, ale umówmy się, zintegrowana grafika nie wspiera przepustowości do których mógłby być potrzebny DP.
Czemu musi mieć DisplayPort? To mocno zawęża wybór.
Żeby dało się normalnie podłączyć monitor 4k?
Cześć,
dzięki za pomoc i wszystie sugestie. Na pewno nie jest to łatwy wybór, gdy budżet trochę ogranicza podobnie jak i przestrzeń.
Wybrałem wstępnie do ostatecznej wyceny:
Procesor Intel Core i7-6700, 3.4GHz, 8MB 1419zł
Pamięć HyperX Fury DDR4, 2x8GB, 2133MHz, CL14 (HX421C14FB2K2/16) 320 zł
Obudowa SilentiumPC Gladius Q50 Pure Black (SPC112) 203 zł
Karta graficzna Sapphire R7 370 NITRO OC 2GB DDR5 (256 bit) 2x DVI, HDMI, DP (11240-10-20G) 569 zł (krótka, zmieści się w obudowie, posiada DP)
SilentiumPC Vero L1 500W 169 zł (krótki, akurat do powyższej obudowy).
Chłodzenie CPU SilentiumPC Spartan 3 LT HE1012 (SPC145) 65zł
Płyta główna Gigabyte GA-B150N Phoenix-WIFI, B150, DDR4, SATA3, USB 3.1, mini-ITX (GA-B150N Phoenix-WIFI) 449z
Do tego Eizo CS230.
Do rozważania pozostanie -inna płyta mini-itx ( ze względu na obudowę, która mieści wysokie chłodzenie i mieści się u mnie we wnęce) i ew wifi na usb.
Żeby dało się normalnie podłączyć monitor 4k?
Do tego Eizo CS230.
Jak kiedyś będzie monitor 4K, to się kupi grafikę która da radę cokolwiek na tym 4k wyrenderować szybciej niż zaparzy kawę...
- grafika - tutaj głównym czynnikiem posiadanie DisplayPort oraz cena/jakość -najlepiej max ok 500 zł
R7 360 to stara technologicznie karta ( układ z przed 4-5 lat? ) która pociągnie więcej mocy niż GTX750Ti a będzie co najwyżej kilka % wydajniejsza w niektórych testach.
Zastanowiłbym się nad dozbieraniem do czegoś sensowniejszego, pokroju Gigabyte GTX950 OC ( http://www.ceneo.pl/39745084 ).
Ale po co Ci ta grafika, skoro na początku jej nawet nie uwzględniałeś? jeszcze 11.08 nie brałeś jej pod uwagę. Na początku składałeś komputer do pracy, z zupełnie innymi założeniami, a teraz okazało się, że w sumie to jednak chcesz grać? W takim razie zrezygnuj z i7 na rzecz i5, a kasę dołóż do sensowniejszej grafiki. Różnica będzie na pewno zauważalna.
Najważniejsze to wiedzieć co sie potrzebuje i za ile kasy bo często 200zł różnicy może zmienić całą konfiguracje, do tego jak napisał Kurtz, jesli bierzesz pod uwagę zagrać od czasu do czasu to lepiej kup i5 bo w pracy ani w grze nie odczujesz różnicy, a zostanie ci sporo kasy na grafe.
Spokojnie można by zakupic obecnie z kart graficznych jakieś wyprzedażowe nvidia 960 lub najnowsze amd RX470 bo wypada świetnie wydajność/cena do 1000zł.
Podsumowując lepsza grafa z i5:
https://www.x-kom.pl/p/250233-procesor-core-i5-1151-intel-i5-6500-320ghz-6mb-box.html
https://www.x-kom.pl/p/314171-plyta-glowna-socket-1151-asrock-b150m-dvs-r20-b150-pci-e-ddr4.html
https://www.x-kom.pl/p/254686-pamiec-ddr4-hyperx-16gb-2400mhz-fury-black-cl15-2x8192.html
https://www.x-kom.pl/p/247976-dysk-ssd-ocz-240gb-25-sata-ssd-trion-100-7mm.html
https://www.x-kom.pl/p/221811-karta-graficzna-pci-e-gigabyte-geforce-gtx-960-2048mb-128bit-mini-itx-oc.html
https://www.x-kom.pl/p/204689-zasilacz-komputerowy-silentiumpc-vero-l1-500w-v2.html
https://www.x-kom.pl/p/277093-obudowa-micro-atx-btx-silentiumpc-brutus-q20-black.html
razem 2920zł + chłodzenie cpu
lub opcja słabsza grafa ale i7:
http://www.x-kom.pl/p/250237-procesor-core-i7-1151-intel-i7-6700-340ghz-8mb-box.html
http://www.x-kom.pl/p/320311-karta-graficzna-pci-e-sapphire-radeon-rx-460-oc.html
razem 3190zł + chłodzenie cpu
koesh,
dzięki za propozycje.
Analizowałem m.in i tę obudowę. Niestety ma ona pewne ograniczenia -gorsze chłodzenie, cooler CPU wysokość max 60 cm przy czym przepływ blokowany przez zasilacz, do tego długość karty graficznej też ograniczona. Plus - mATX.
Oczywiście cały czas analizuje, ale są już pewne stałe i raczej się nie zmienią:
1.) Procesor Intel Core i7-6700, 3.4GHz, 8MB
2.) Pamięć HyperX Fury DDR4, 2x8GB, 2133MHz, CL14 (HX421C14FB2K2/16)
3.) Obudowa SilentiumPC Gladius Q50 Pure Black (SPC112)
4.) Zasilacz Silentium -nie precyzuje, gdyż może się okazać, iż wejdzie inny mocą, w zależności od grafy.
5.) Chłodzenie CPU SilentiumPC Spartan 3 LT HE1012
Do poważnych rozważań, co nastręcza mi nie lada dylematu:
6.) Grafika - ograniczenie długości w tej budzie do 175 mm przy długim zasilaczu, 200 przy krótkim. Można rozważać raczej 200mm, gdyż zasilacz spokojnie się znajdzie.
7.) Płyta główna i WIFI -opcje, tańsza płyta miniITX a wifi np TP-Link Dual Band (70zł)-router mam na 5GHz gdyż w okolicy na 2.4 jest za gęsto.
Budżet po ostatecznych rozważaniach, zamknąłem na nienaruszalnym 3200 zł.
Raz jeszcze dzięki za pomoc, jak tylko zamknę pkt 6 i 7 - zamawiam i mam nadzieję, zapominam, zadowolony z wyboru:)
Pamieć zmień na ta co ci już kilka razy wymieniliśmy czyli 2400MHz bo nie ma co ograniczać tego za 20zł różnicy.
Maly.Psikus
13-08-2016, 17:04
Przecież grafika typu GeForce GTX950 jest ciut lepsza od tego co już jest w procesorze i7-6700... Na cholerę lekko odciążyć procka i inwestować w karte graficzną akoro procek może dać maksa z siebie i wyjdzie na to samo mając zaoszczędzone 500-600zl ?
Aby grafika była lepsza musi wydać >800zl.
Tak tak ciut lepsza, przy tych samych ustawieniach daje w testach średnio ~6fps, a 950 to średnio 38fps :)
Faktycznie jakoś pominąłem te pamięci, poszukam czegoś. Odnośnie grafiki, tutaj ogranicza przestrzeń w obudowie i także finanse i ciezko znaleźć idealne rozwiązanie
Posprawdzałem wymiary kart, oferty cenowe i ostatecznie wyszło mi coś takiego:
Procesor Intel Core i7-6700, 3.4GHz, 8MB 1419zł
Pamięć HyperX Fury DDR4, 2x8GB, 2400MHz, 330 zł
Obudowa SilentiumPC Gladius Q50 Pure Black (SPC112) 203 zł
MSI GeForce GTX950 2048MB 128bit OC (GTX950 2GD5 OC) 659zł
SilentiumPC Vero L1 500W 169 zł
Chłodzenie CPU SilentiumPC Spartan 3 LT HE1012 (SPC145) 65zł
Płyta główna Gigabyte GA-B150N Phoenix-WIFI, B150, DDR4, SATA3, USB 3.1, mini-ITX (GA-B150N Phoenix-WIFI) 439zł
Eizo ColorEdge CS230 + licencja Color Navigator 2289zł
Dysk - rozważam, ale mam swój Crucial więc na razie może zostać.
Maly.Psikus
13-08-2016, 23:52
Pamięć HyperX Fury DDR4, 2x8GB, 2400MHz
Płyta główna Gigabyte GA-B150N
No na pewno...
Płyta - "Support for DDR4 2133 MHz memory modules"
a Ty chcesz wcisnąć 2400MHz, które nie będzie w pełni wykorzystane i może powodować błędy. Obowiązkowo pamięci ram muszą mieć 2133MHz.
No na pewno...
Płyta - "Support for DDR4 2133 MHz memory modules"
a Ty chcesz wcisnąć 2400MHz, które nie będzie w pełni wykorzystane i może powodować błędy. Obowiązkowo pamięci ram muszą mieć 2133MHz.
Faktycznie, od tego przeglądania kompletnie pominąłem sprawdzenie tego z płytą. Z tego co kojarzę sprzed lat, taktowane by były w dół więc nie powinno być problemu, ale co racja to racja, nie ma sensu.
Dzięki.
Przecież grafika typu GeForce GTX950 jest ciut lepsza od tego co już jest w procesorze i7-6700... Na cholerę lekko odciążyć procka i inwestować w karte graficzną akoro procek może dać maksa z siebie i wyjdzie na to samo mając zaoszczędzone 500-600zl ?
Aby grafika była lepsza musi wydać >800zl.
Ogólnie to bzdura. Max RAM dla GPU zintegrowanego w tym przypadku to będzie 512MB. Nawet tanie GTX950 mają 2GB RAM. Dodatkowo, RAM w grafice jest zupełnie innego typu. Mocy obliczeniowej, to nawet nie warto porównywać, bo różnice będą kilkukrotne.
Faktycznie, od tego przeglądania kompletnie pominąłem sprawdzenie tego z płytą. Z tego co kojarzę sprzed lat, taktowane by były w dół więc nie powinno być problemu, ale co racja to racja, nie ma sensu.
Dzięki.
Długo by pisać, ale ogólnie Mały.Psikus nie ma racji, a Ty dobrze kojarzysz. Jeżeli RAM może działać na 2400MHz to pójdzie i na 1600MHz, nawet na 2Hz by pewnie poszedł, jak by się dało sprawdzić... ( no ok, tutaj mogą być problemy innej natury :P ). Czasem oznacza to jedna wpisanie ręcznie prędkości pamięci i opóźnień, ale nie powinien to być problem. Jest sens brać szybszy ram, bo nawet pracując z niższym zegarem być może będzie miał lepsze timingi niż RAM wolniejszy.
Wziąłbym jednak lepszą płytę główną: GA-Z170N-WIFI
Pomijając dodatkowy Ethernet, to ma wsparcie dla pamięci w trybie "OC" - powyżej 2133MHz, wsparcie dla XMP, obsłuży na GPU w CPU 3 monitory ( jak kupujesz dedykowaną grafikę to bez różnicy ), ma trochę lepszą zintegrowaną kartę dźwiękową.
Maly.Psikus
14-08-2016, 08:08
@Kurtz - wiesz lepiej niż producent, tak ?
No ok, niech słucha Twojej rady i kupuje 2400MHz zamiast 2133MHz, tylko to on później będzie miał problemy a nie przemądry kolega z internetów.
Pamięć 2400MHz na płycie z chipsetem B150 zostanie ustawiona automatycznie na 2133MHz i tyle w temacie.
Maly.Psikus
14-08-2016, 13:12
Jak chcesz, nie ja bedę później kombinował.
@Kurtz - wiesz lepiej niż producent, tak ?
No ok, niech słucha Twojej rady i kupuje 2400MHz zamiast 2133MHz, tylko to on później będzie miał problemy a nie przemądry kolega z internetów.
Jak chcesz, nie ja bedę później kombinował.
To Ty się teraz mądrzysz w Internetach i kombinujesz.
Przeczytaj sobie np: http://www.corsair.com/en/vengeance-lpx-16gb-2x8gb-ddr4-dram-2400mhz-c14-memory-kit-black-cmk16gx4m2a2400c14
Szczególną uwagę zwróć na SPD Speed. To jest "defaultowa" prędkość na jaką te kości zostaną ustawione i taka pozostanie jeżeli nie będzie wsparcia dla XMP i OC pamięci.