PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Hvítserkur

biegly
08-08-2016, 15:56
Hvítserkur jest to 15m wolno stojąca skała z czarnego bazaltu
u wybrzeża w północno zachodniej Islandii.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/28563237530_24b3cb7886_b-2.jpg
źródło (https://c3.staticflickr.com/9/8697/28563237530_24b3cb7886_b.jpg)

Po przyjeździe na miejsce śnieg sypał, wiał nieprzyjemny wiatr - tylko nie wsiadać z ciepłego samochodu ;)
Gruba powłoka chmur zdecydowanie zniechęcała na spacery, widać z prawej strony nad horyzontem.
Od zachodu chmury się*przecierały, co dawało od czasu do czasu jakąś poświatę na niebie!
Jednak po obejrzeniu i sfotografowaniu z góry tego miejsca, postanowiliśmy pospacerować - spędzilem tam chyba z 4h (chodzi o całe miejsce)
Tu można obserwować ptaki, foki etc.

Zdjęcie to jedno naświetlanie z filtrem ND500.
Edycja w LR + PS i techniki DRi Efex (https://www.youtube.com/watch?v=FY_P8PstNrU&index=3&list=PL-0j-E98NjP2RBjuoxGmmIjvTcT2CLZpa)

Pozdrawiam
Rafal

Nostromo
08-08-2016, 18:39
No cóż całkiem fajnie tylko nieba szkoda. Następnym razem biwak w oczekiwaniu na warun :)

creep
08-08-2016, 21:12
Bardzo interesujące miejsce, w kadrze też ciekawie ułożone, ale z chęcią zobaczyłbym zdjęcie z większą ilością skały w skale, bo teraz tak trochę ginie na drugim planie...

SerU
08-08-2016, 21:17
Miejsce i zdjęcie wspaniałe ;) Na początku się zastanawiałem, co to jest, bo przez ten śnieg skała się wydaje ażurowa w tych miejscach.

Sebastianito
08-08-2016, 21:50
Lekko za Ciepło w moim odczuciu na miejsce które opisujesz, że zmarzłeś...

mbodniak
08-08-2016, 22:20
(...) ale z chęcią zobaczyłbym zdjęcie z większą ilością skały w skale, bo teraz tak trochę ginie na drugim planie...
Mam podobne odczucie, zanim przeczytałem to pierwsze co zauważyłem to dziury w skale... których nie ma.

Frodo
08-08-2016, 22:35
Jest pięknie.
Dół kapitalny.

creep
08-08-2016, 23:55
Mam podobne odczucie, zanim przeczytałem to pierwsze co zauważyłem to dziury w skale... których nie ma.
Jak to nie ma? Są co najmniej dwa prześwity... a może to ja się mylę? Wniosek jest jeden - potrzebne większe zbliżenie :)

SerU
09-08-2016, 00:27
Jak to nie ma? Są co najmniej dwa prześwity...

Tak, są ;) Reszta to wirtualne dziury ze śniegu.

Któryś raz już tu zaglądam i tak sobie myślę, że ta skała jest alegorią do zimowych gór obrośniętych drzewami, albo trawy morskiej... "abstrakcja pełną gębą"

biegly
09-08-2016, 11:42
No cóż całkiem fajnie tylko nieba szkoda. Następnym razem biwak w oczekiwaniu na warun
Dla mnie, aż tak nie szkoda ;)

Bardzo interesujące miejsce, w kadrze też ciekawie ułożone, ale z chęcią zobaczyłbym zdjęcie z większą ilością skały w skale, bo teraz tak trochę ginie na drugim planie...
Oczywiście że takie zdjęcie jest, ale wszystko należy dozować - tak to, mogli byście pomyśleć że mam problemy emocjonalne ;)

Lekko za Ciepło w moim odczuciu na miejsce które opisujesz, że zmarzłeś...
Być może, ale światło zrobiło się bardziej zastane co w efekcie ociepliło wszystko w około.
Następnym razem, pominę historię aby można było samemu coś podsuwać ;)

Któryś raz już tu zaglądam i tak sobie myślę, że ta skała jest alegorią do zimowych gór obrośniętych drzewami, albo trawy morskiej... "abstrakcja pełną gębą"
I tego się trzymajmy ;)

Dziękuję*bardzo i pozdrawiam
Rafal

Kulten
10-08-2016, 00:00
Tonacja oraz kontrast zbyt "dosadne". Dziwnej drogi szukasz moim skromny zdaniem :) .

Poza tym kadr jest tak ciężki, że oczami wyobraźni nie potrafiłbym ciężej zaprezentować tego miejsca.

david555
10-08-2016, 07:50
Tonacja oraz kontrast zbyt "dosadne". Dziwnej drogi szukasz moim skromny zdaniem :) .

Poza tym kadr jest tak ciężki, że oczami wyobraźni nie potrafiłbym ciężej zaprezentować tego miejsca.

Świadoma, bądź nieświadoma stylizacja na prace Zdziśka Beksińskiego.

biegly
14-08-2016, 08:26
Tonacja oraz kontrast zbyt "dosadne". Dziwnej drogi szukasz moim skromny zdaniem .
Cóż mogę powiedzieć, drogę to ja znalazłem dawno tylko wciąż ją doszlifowuję.
Co do prezentacji, tak jak wcześniej pisałem jest to jedna z...

Świadoma, bądź nieświadoma stylizacja na prace Zdziśka Beksińskiego.
Teraz to sam nie wiem, czy jest to komplement ? ;)
Nie każdemu podchodzą prace tego pana jak i moje zdjęcia, ale uznaję porównanie za pozytywne :)
Dzięki bardzo i pozdrawiam.
Rafal

krzysztofz24
14-08-2016, 20:32
Mam nadzieje ze masz zdjęcie z większą ilością skały w skale:-).
Bo świetny dół kłóci się o uwagę z ta skala.
Jak patrzę na to zdjęcie to dół mz atrakcyjniejszy.

Obrobka i kolorystyka trochę nie moja bajka, ale to tylko i wyłącznie kwestia upodobań.

Hoobie
17-08-2016, 15:22
Biorąc pod uwagę zastane warunki to wydaje się, że dobrze wybrnąłeś.
Kolorsy takie Twoje, natomiast duży plus za odmienność kadrowania, bo nie ukrywajmy, ale motyw ten pokazywany jest w zupełnie innych "układach" :).