Zobacz pełną wersję : Wymieniona matryca nikon d90.
psychobulma
07-08-2016, 15:39
witam,
chciałam się spytać z czym wiąże się wymiana matrycy w aparacie? czy warto kupić taki aparat czy jego podzespoły nie będą szwankować? konkretnie chodzi o nikona d90 z przebiegiem 4500 zdjęć po wymianie.
z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
pozdrawiam
Emilia
david555
07-08-2016, 17:55
Z takim przebiegiem powinien działać idealnie.
Ciekawe tylko, dlaczego była konieczność wymiany matrycy.
A jaki jest całkowity przebieg aparatu/migawki?
madebyzosiek
07-08-2016, 18:14
Wymiana matrycy, to dość gruba naprawa... Ja bym chciał przede wszystkim wiedzieć czemu była potrzebna...
david555
07-08-2016, 18:44
A jaki jest całkowity przebieg aparatu/migawki?
Powinna wytrzymać ok. 50.000 wyzwoleń w praktyce znacznie więcej.
Nie pchałbym się w taki aparat, to tak jak zakup 30 letniego samochodu po wymianie silnika i ma przejechane 500km.
Powinna wytrzymać ok. 50.000 wyzwoleń w praktyce znacznie więcej.
Wydaje mi się, że z pierwszego zdania....d90 z przebiegiem 4500 zdjęć po wymianie...wynika , że aparat ma 4500 klapnięc PO wymianie matrycy, całkowity przebieg jest prawdopodobnie wyższy.
Stąd moje pytanie o przebieg migawki, która wymieniana jest jednak częściej niż matryca.
Stąd moje pytanie o przebieg migawki, która wymieniana jest jednak częściej niż matryca.
Knujecie teorie spiskowe, nie wiemy z jakiego powodu została wymieniona matryca, każdy element aparatu może ulec uszkodzeniu, także matryca, w końcu to część elektroniczna.
Element mechaniczne podlegają procesowi zużycia, elektroniczne padają kiedy chcą.
david555
08-08-2016, 12:54
Spiskowa ?
Ile znasz przypadków padu matrycy ? ;)
Chyba, że ktoś ją nieumiejętnie czyścił.
Knujecie teorie spiskowe, nie wiemy z jakiego powodu została wymieniona matryca, każdy element aparatu może ulec uszkodzeniu, także matryca, w końcu to część elektroniczna.
Element mechaniczne podlegają procesowi zużycia, elektroniczne padają kiedy chcą.
Żadne teorie spiskowe. Z opisu w pierwszym poście, jeśli nie pojawisie przecinek po wyrazie zdjęć chodzi o nikona d90 z przebiegiem 4500 zdjęć po wymianie(matrycy), wynika że aparat zrobił 4500 zdjęc po wymianie matrycy, a nie że zrobił 4500 zdjęć.
Stąd uważam moje pytanie za istotne.
Niewazne. Ja nie pchał bym się w taki sprzęt, chyba że cena była by wyraźnie niższa od średniej rynkowej.