Zobacz pełną wersję : Backfocus w D800, mimo poprawnej ostrości w wizjerze
Cześć,
Czy zdarzył się komuś podobny problem z backfocusem?
- problem raczej w oświetleniu sztucznym/trudnym świetle, w plenerze raczej ten problem się nie pojawia
- w wizjerze ostrość widać poprawnie (jest w wybranym punkcie), na zdjęciu mimo to pojawia się wyraźny backfocus
- sprawdzane na kilku obiektywach - to samo.
Czy ktoś miał podobny problem i go rozwiązał lub wie co to może być (i ile kosztować)?
Czy wystarczy kalibracja w serwisie?
Będę wdzięczna za podpowiedzi.
david555
07-08-2016, 10:42
Można ustawić korektę BF uwzględniając mikroregulację dla danego szkła.
Problem opisywany na dpreview.
Taki urok D800, mikroregulacja pomaga na krótką metę, nastepnego dnia przy innych warunkach trzeba korygować ponownie. Z mojego doświadczenia wnika, że zmiana obiektywu, przesłony, odległości fotografowanego obiektu może wpłynąć na dokładność AF. Z tego też względu z parunastu obiektywów pod Nikona mam już tylko 2 z AF... I nie narzekam, a wręcz sobie chwalę.
Jedyny skuteczny sposób na tą dolegliwość to wymiana na 810 ;)
david555
07-08-2016, 23:49
Jedyny skuteczny sposób na tą dolegliwość to wymiana na 810 ;)
Kosztowny sposób. ;)
Można ustawić korektę BF uwzględniając mikroregulację dla danego szkła.
Problem opisywany na dpreview.
Nie starcza przedziału.
Co z objawem, że problem występuje raczej przy sztucznym, trudniejszym oświetleniu? W plenerze ostrość jest bez zarzutu. W tym kontekście chyba niemożliwe, by był to problem z kalibracją?
PS. Jeśli kalibracja w serwisie Nikona, ile może to kosztować i czy są w stanie zrobić to od ręki na miejscu?
david555
08-08-2016, 09:46
To jest taka cecha tego modelu, zatem serwis niewiele wniesie, ale jeżeli już zdecydujesz się zanieść do przeglądu, to nie licz za bardzo, że zrobią od ręki, chyba że masz niesamowity dar przekonywania. :)
Nasz serwis nie ma dobrej prasy, lepiej wysłać do Niemiec.
To jest taka cecha tego modelu, zatem serwis niewiele wniesie, ale jeżeli już zdecydujesz się zanieść do przeglądu, to nie licz za bardzo, że zrobią od ręki, chyba że masz niesamowity dar przekonywania. :)
Nasz serwis nie ma dobrej prasy, lepiej wysłać do Niemiec.
Wiem wiem :( Co do kalibracji w serwisie - ile może kosztować i jak szybko zwykle ją przeprowadzają?
Jak na gwarancji to za darmo, tylko w nikonowskim angielskim serwisie po trzech tygodniach czekania zrezygnowałem i aparat wrócił do mnie nieskalibrowany, w Fixation zajęło im to cztery dni. Tylko mi bardziej zależało na wyczyszczeniu komory lustra, matrycy i wymianie pordzewiałych śrubek w obudowie, tak przy okazji, bo w skuteczność kalibracji na dłuższą metę, to mi się tak za bardzo wierzyć nie chce...
Jak na gwarancji to za darmo, tylko w nikonowskim angielskim serwisie po trzech tygodniach czekania zrezygnowałem i aparat wrócił do mnie nieskalibrowany, w Fixation zajęło im to cztery dni. Tylko mi bardziej zależało na wyczyszczeniu komory lustra, matrycy i wymianie pordzewiałych śrubek w obudowie, tak przy okazji, bo w skuteczność kalibracji na dłuższą metę, to mi się tak za bardzo wierzyć nie chce...
Dzięki.
Dzwoniłam do jednego z serwisów w Warszawie i ponoć najprawdopodobniej winowajcą są brudy wewnątrz aparatu. To by mi pasowało do tego, że backfocus raczej w trudnym oświetleniu.
Brzmi całkiem uspokajająco... :P
To jest największa bolączka tego aparatu. Koledzy zasugerowali już wcześniej jedyny działający sposób na rozwiązanie Twojego problemu a mianowicie zakup D810. Trochę to kosztuje, ale oszczędzisz sporo nerwów i czasu.
Dodam jeszcze, że wielu kumatych zawodników sparzyło się na próbach zmuszenia AF w D800 do przewidywalnego działania przy dużych przebiegach. Duża część egzemplarzy cierpi na rozjeżdżanie się AF, co może wynikać ze spapranej konstrukcji komory lustra (w stosunku do tego co było w D700). Nie spotkałem się z żadną informacją mówiącą by D810 cierpiał na to samo, co wskazywałoby na to, że babol został poprawiony.
Są też tacy, którym D800 działa zgodnie z przeznaczeniem. Ciężko wyczuć od czego to zależy.
Z tego co wiem, to serwis skutecznie kalibrował ten problem.
Mnie zastanawia stwierdzenie, że w wizjerze zawsze jest OK. Ale to raczej kwestia małej precyzji matówki.