Zobacz pełną wersję : YN568EX + YN RF-603NII + d7200 jak połączyć
mateusz999
06-08-2016, 19:54
Witam chciał bym uzyskać waszą pomoc i dowiedzieć się jak odpalić tą lampę poprzez nadajnik/odbiornik rf-603nII wielokrotnie zmieniałem ustawienia i nigdy nie udało mi się uzyskać błysku z lampy. Proszę o porady. Dodam że rf-603 mam ustawiony na TRX a w lampie i-ttl sn ch1 group a
1) Aparat w tryb M, czas naświetlania nie krótszy niż czas synchronizacji
2) Pierwszy RF-603 na sanki, TRX jest ok
3) Na drugi RF-603 zakładasz lampę, obydwa muszą być na tym samym kanale
4) Lampa w M, ustawiasz wymaganą moc bezpośrednio na lampie
To, że lampa może pracować jako "remote", "slave" wcale nie znaczy, że ma wbudowany odbiornik radiowy.
No i lampa musi być jeszcze ustawiona w manualu, bo RF-603 to wyzwalacze bez TTL.
mateusz999
07-08-2016, 10:26
a wiec tak aparat w manual nadajnik w trx odbiornik trx widac ze sie łączą bo jak zrobie fotke to na odbiorniku zapala się czerwone światełko. Na lampie ustawione M 1/32 s1 nadal nie działa;/
Nie.
Lampa ma być ustawiona tak samo jak na aparacie, ale w manual. Tryby zdalne sa do wyzwalania błyskiem.
mateusz999
07-08-2016, 14:18
problem polega na tym ze nie umiem przestawic lampy gdy jest na sn to jednoczesnie jest na i-ttl gdy przejde na "m" to automatycznie przechodzi na s1 lub s2
mateusz999
07-08-2016, 16:32
dobra doszedłem do tego ze na ekranie lampy musi być obrazek lampa + aparat a nei sama lampa.....
...
2) Pierwszy RF-603 na sanki, TRX jest ok.
...
Nadajnik w trybie "TX"
Bez znaczenia czy TX czy TRX, o ile nadajnik jest na sankach aparatu. Pierwsza wersja 603 przełączała się automatycznie między trybami nadajnika i odbiornika dzięki sygnałowi pobieranemu ze stopki, druga (na sankach, w trybie TRX) zachowuje się tak samo.
Faktycznie, nie działa przycisk test z wyzwalacza na sankach aparatu w trybie TRX dlatego zmyliło mnie to. W takim razie sorki za uwagę