PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Restaurant, Szwajcaria

MZ87
05-08-2016, 10:49
Dzień dobry.

To moja pierwsza przygoda z Nikonem, a zarazem pierwszy post na forum, więc jeśli umieściłem w złym dziale, proszę napisać. D5200, standardowy kit 18-55. Proszę o konstruktywną krytykę.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/restaurant_zpswxaztntc-2.jpg
źródło (http://i86.photobucket.com/albums/k116/zoolek/restaurant_zpswxaztntc.jpg)

david555
05-08-2016, 11:04
To w sumie co jest tematem zdjęcia, restauracja, czy góry, bo już się gubię ?

R
05-08-2016, 11:11
jak wezmiesz aparat do reki, to z tylu jest taki guzik z ikonka kosza na smieci. nie wahaj sie go uzywac. to bardzo przydatna i sprytna funkcja aparatow cyfrowych.

sufenta
05-08-2016, 11:15
nie ma przepalow.

tomisiek
05-08-2016, 11:36
Trochę parasolki granatowe przeszkadzają. Może dałoby się trochę bardziej zniżyć aparat, żeby je "zgubić"? Poza tym jak dla mnie prawidłowo skadrowane i naświetlone zdjęcie. Ćwiczyć, robić, analizować ;)

RaditZ
05-08-2016, 13:35
Ogólnie rzecz biorąc nic ciekawego na tym zdjęciu nie jest pokazane - taki pstryk.

2pompony
05-08-2016, 14:01
A ja muszę powiedzieć, że rozumiem fotografa i czemu zrobił takie zdjęcie - choć samo zdjęcie nie jest niestety dobre. Domyślam się, że dookoła był po prostu pięknie: alpejska karczma, zapach smakowitości, powietrze jak marzenie, no i te góry, ten majestat, ten ogrom... Wcale się nei dziwię, że Kolega wyjął aparat i zrobił zdjęćie.

Problem zaczyna się wtedy, jeśli my, oglądający nie mamy tych wszystkich wrażeń o jakich mówię, a dostajemy mały prostokącik, gdzie jest wszystko i nic, w dodatku wszystko fragmentarycznie. Ani całej knajpy, ani nawet jej interesującego wycinka, ani całych gór (bo zasłonięte w większej części), ani parasoli, ani zapachu smakowitości, a cały majestat i ogrom gór wyparował...

Autorze - we własnym interesie nie wierz tym, co mówią, że zdjęcie jest dobrze skadrowane. Tak naprawdę jest fatalnie skadrowanie: widać napis na ścianie, nieciekawy płot i jakiś zaśnieżony pagórek przysłonięty mało ciekawym dachem plus mglistą informacje ze gdzieś tam są granatowe parasole, pominięte i nieważne, a psujące wygląd mimo swojej nieważności... I jeszcze wiemy, że płot im zarasta trawą...

Mówię zupełnie poważnie: skuś się i poczytaj coś o kadrowaniu i kompozycji, jest dużo tej wiedzy na wyciagnięcie ręki i za darmo w internetach. Jeśli ją przyswoisz - taka inwestycja się opłaci na przyszłość jak wszyscy diabli, poważnie.

Rycerz
05-08-2016, 14:04
jak wezmiesz aparat do reki, to z tylu jest taki guzik z ikonka kosza na smieci. nie wahaj sie go uzywac. to bardzo przydatna i sprytna funkcja aparatow cyfrowych.

zgadzam sie

Jedno z njasłabszych zdjęc, jakie sie pokazało na forum w tym tygodniu