PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Łódkowo i tęczowo - [Nemeth]

Nemeth
02-08-2016, 18:34
Witam
Tęczy nie można zaliczyć do najbardziej spektakularnych, niemniej jednak – jest.
Troszkę popadało, jednak nie na tyle by zachlapać filtr i soczewkę. Zatem można było pokusić się o dłuższe czasy.
Z powodu braku połówki, zdjęcie z zastosowaniem bracketingu -1EV, 0EV, +1EV. Do wersji finalnej użyłem dwóch ostatnich naświetleń, które złożyłem w DRI.
Nikon d800, tamron 15-30, NiSi nd1000
dół: 8 sekund, f/2.8, ISO100
góra: 4 sekundy, f/2.8, ISO100

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/DSC0852-1.jpg
źródło (http://i2.wp.com/www.koniuszy.com/wp-content/uploads/2016/08/DSC0852.jpg)
Mniej więcej regularnie nowe zdjęcia - http://www.koniuszy.com/blog/

notdot
02-08-2016, 18:51
Podobają mi się twoje zdjęcia. Ładne, stonowane, bez udziwnień, na pewno przemyślane. Dobra kompozycja, kadr, kolory.

basket
02-08-2016, 19:03
Mnie również się podoba. Zresztą zawsze tutaj można liczyć na przyjemny obrazek :-)
Mam pytanie do autora. Zastosowałeś bracketing. Mnie nasunęło się pytanie. W obliczu posiadanej przez D800 matrycy, rozpiętości tonalnej itd. jest sens tak naświetlać?
Sorki za laickie pytanie, ale pewnie czegoś nie doczytałem :wink:

Rycerz
02-08-2016, 19:13
tęcza fajna,ale jakis ten kadr taki... nudny.
Zrobiłeś tyle świetnych fotografi, ze teraz oczekuje po tobie cudow na kiju ;-)

miroko
02-08-2016, 19:14
ciekawie się ułożyła tęcza i maszt i walące się drzewo - wszystko w jedną stronę

Nemeth
02-08-2016, 20:42
Podobają mi się twoje zdjęcia. Ładne, stonowane, bez udziwnień, na pewno przemyślane. Dobra kompozycja, kadr, kolory.

Dzięki :)

Mnie również się podoba. Zresztą zawsze tutaj można liczyć na przyjemny obrazek :-)
Mam pytanie do autora. Zastosowałeś bracketing. Mnie nasunęło się pytanie. W obliczu posiadanej przez D800 matrycy, rozpiętości tonalnej itd. jest sens tak naświetlać?
Sorki za laickie pytanie, ale pewnie czegoś nie doczytałem :wink:

Skoro można spokojnie męczyć zdjęcie z jednego RAWa, to tym bardziej można to zrobić z dwóch ;) W tym wypadku zauważ, że zdjęcie robione z filtrem ND. 8 sekund na niebo było zbyt długim czasem w tym wypadku :)

tęcza fajna,ale jakis ten kadr taki... nudny.
Zrobiłeś tyle świetnych fotografi, ze teraz oczekuje po tobie cudow na kiju ;-)

Szukam sponsora na wyjazdy w cudownokijowe plenery :) Dołożysz się? :D ;)

ciekawie się ułożyła tęcza i maszt i walące się drzewo - wszystko w jedną stronę

No i to właśnie zwróciło moją uwagę :)

nothing
06-08-2016, 22:22
Zauważyłem, że zawsze oglądając Twoje zdjęcia, mój organizm popada w homeostazę.
To zdjęcie jest permanentnym przykładem harmonii, spokoju i deka tajemnicy. Taka pieczęć Maćka.

david555
07-08-2016, 08:50
Jesteś Maćku niezwykle konsekwentny, tyle lat przy łódkach ze statywu, że już szlifujesz perfekcjonizm. :)

Masz jeszcze swojego D50, przerobionego na IR kamerę ?

Nemeth
07-08-2016, 10:38
Zauważyłem, że zawsze oglądając Twoje zdjęcia, mój organizm popada w homeostazę.
To zdjęcie jest permanentnym przykładem harmonii, spokoju i deka tajemnicy. Taka pieczęć Maćka.

Dzięki :)

Jesteś Maćku niezwykle konsekwentny, tyle lat przy łódkach ze statywu, że już szlifujesz perfekcjonizm. :)

Masz jeszcze swojego D50, przerobionego na IR kamerę ?

Na szczęście do perfekcji jeszcze daleko ;)
D50 był ponownie operowany i filtr IR został przełożony do D200 :)

Kulten
07-08-2016, 13:27
Świetna praca. Extra dobrana tonacja zieleni. Ogólnie to bardzo sie powyższe zdjęcie podoba.

Nikonozaur
07-08-2016, 18:54
Dla mnie bardzo dobrze. Przepakowanie prawej koresponduje z pozorną pustką lewej. Pastelowa tonacja dopełnia reszty.