Zobacz pełną wersję : Nikon FE - światłomierz
Jaka może być przyczyna że wychylająca się igła światłomierza znajduje się na dole w pozycji "B". Światłomierz do tej pory był sprawny nie wiem czy coś wcisnąłem, zmieniłem jakieś ustawienie czy może coś się zepsuło. Dodam że na nowych bateriach jest to samo.
Rozwiązałem zagadkę, trzeba wychylić dźwignie naciągu w stan gotowości. To tak jest jak się rzadko z czegoś korzysta ;)
Dodam, ze po załadowaniu nowego filmu, światłomierz nie zacznie pracować, dopóki nie przewiniesz licznika na pierwszą klatkę. Trochę kiepskie rozwiązanie, ale trzeba z tym nauczyć się żyć:)
Remigiusz222
01-10-2016, 16:55
odam że na nowych bateriach jest to samo.
lusterko9
09-10-2016, 13:45
Mam ten sam problem.. o co chodzi?
zeberek1
09-10-2016, 19:01
Może podobnie problem polega na tym samym rozwiązaniu technologicznym co w moim nowo kupionym F3 HP że światłomierz uruchamia się dopiero po nawinięciu filmu do pierwszej klatki a wcześniej działa tylko mechaniczny czas 1/80s. Podobno było to zdjęte tylko w wersji F3 P gdzie pomiar światła działał poprawnie już od chwili zamknięcia tylnej klapki..
marcin_G
06-12-2016, 20:04
Tak, chodziło o to by długo nie czekać na możliwość przewijania filmu. Jeśli np migawka została wyzwolona z pokrywką na obiekytywie, a automatyka wymyśliła sobie czas 10 sekund (a tu czas płynie) to można było mieć problem....
Nikon F3P (czyli wersja prasowa) miała z założenia zawsze być gotowa do zrobienia poprawnie naświetlonego zdjęcia, tam mało to miał obektyw z pokrywką :)
cichy757
05-06-2017, 20:14
Czyli w FE2 z podpiętym Nikon 80-200 mm f/2.8D ED bez załadowanego filmu, też nie sprawdzę czy działa pomiar ? :| U mnie jak wyżej, wskazówka leży na B.
Wyzwalaj migawkę tak długo, aż licznik pokaże pierwszą klatkę. Czy film jest w komorze, nie ma znaczenia.
cichy757
05-06-2017, 23:34
OK, działa ;) faktycznie po upływie 10s. trzeba ponownie do połowy wcisnąć spust migawki. Czy FE2 jeszcze mnie czymś zaskoczy :confused: żebym pozornie durnych pytań nie zadawał :razz: