Zobacz pełną wersję : Jaką lampe wybrac?
Kinga(KNstudiofotovideo)
01-08-2016, 10:53
Witam posiadam nikona d5000 od kilku dobrych lat. Posiadam szkła 18-105 , 50mm ,Sigma macro 70-300 , fisheye oraz lampe i w tym jest największy problem z lampą
Kupiłam ją na allegro używaną na początku chodziła dość płynnie aż do czasu używana jej 2-3h bez przerwy.. przegrzewa się czasami a nawet nie chce błyskać .
Nie mogę sobie pozwolić na takie coś. Wykonuje zdjęcia w klubach a wiadomo że nie bardzo żeby osoby pozujące na imprezie stały minute aż błyśnie flash.. Jest to lampa Nikon speedlight SB-24.
Polecacie jakąś inną lampe dość szybką? Oraz chętnie poczytam jakie szkiełko by mi się jeszcze przydało często zdjęcia są lekko poruszone.
Jak lampa ma być szybka, to najlepiej SB-910, ale nawet ona się przegrzeje jak się nie potrafi odpowiednio ustawić aparatu do zdjęć.
Jest też najnowsza SB-5000, ma już wentylator do chłodzenia, więc nie powinna się aż tak szybko grzać.
No i jest też Metz 76 MZ-5 - słynny młotek. Jest to najmocniejsza lampa na rynku, też chłodzona wiatrakiem, zrobiona właśnie z myślą o częstym i mocnym błyskaniu.
Co do poruszonych zdjęć, to raczej wina źle dobranych parametrów ekspozycji, bo problemy z poruszeniami załatwia lampa błyskowa.
Ale jak chcesz coś jaśniejszego to są 3 obiektywy warte uwagi:
Sigma 18-35/1.8
Sigma 17-50/2.8 OS
Nikkor 17-55/2.8
spiritus
01-08-2016, 12:51
Witaj
Mamy na forum odpowiedni dzial odnosnie lamp. Temat przenioslem.
Pozdrawiam
Kinga(KNstudiofotovideo)
19-08-2016, 10:01
Witam. Chciałam przedstawić jakie mam ustawienia lampy i pokaże w jakim oświetleniu pracuję. Lampe mam od niedawna,może coś nie tak faktycznie mam ustawione i dlatego długo pracuje po czasie.
https://zapodaj.net/bd0e9124bbb49.jpg.html
https://zapodaj.net/e9a0bf48bfaa5.jpg.html
https://zapodaj.net/d3e73a390fa96.jpg.html
- - - - kolejny post - - - - - -
Aparat M - f1.8 ISO 1600
W manualu na pełnej mocy, to na pewno będzie długo się ładować po kilku błyskach.
1. baterie/aku tracą na wydajności
2. lampa się grzeje i wydłuża się jej czas ładowania.
3. jak się przegrzeje to zabezpieczenie wyłącza możliwość błysku.
4. Ta lampa nie może pracować w TTL z nowszymi aparatami, bo nie ma i-TTL. Możesz jej używać tylko w trybie automatyki własnej (A) lub manualu.
Kinga(KNstudiofotovideo)
21-08-2016, 16:03
Zazwyczaj w TTL robie ostatnio własnie miałam problemy z ładowaniem.. Czyli na A będzie szybciej się ładować?
Kupiłam niedawno akumulatorki Philipsa 2600 mógł to być też problem jak używałam zwykłych baterii?
Zazwyczaj w TTL robie (ciach) mógł to być też problem jak używałam zwykłych baterii?
SB24 w TTL i D5000? I to działa? Chyba tak jak na załączonym zdjęciu.
Używałaś baterii w lampie ustawionej na full?
Łomatko...
Zazwyczaj w TTL robie ostatnio