Zobacz pełną wersję : Fotografia ptaków - początkowy setup
Witam
Coraz bardziej przymierzam się do fotografowania ptaków w związku z czym chciał bym się podpytać (może ktoś fotografuje ptaszki) o kilka spraw. Wiadomo że sprzęt im droższy tym lepszy jednak na początek na pewno nie będę w stanie wydać 10.000 na sprzęt więc powoli , ale jednak chciałbym zacząć z jakimś w miarę dobrym efektem. Posiadam lustraznkę D5300 która zapewne się nie nada na ptaki więc będzie musiała być wymieniona na pełną klatkę. Jeśli chodzi o korpus myślałem o czym lepszym ale używanym, z drugiej strony wiele się naczytałem o używanym sprzęcie , a więc migawka która wiadomo że pada najczęściej, do tego warunki pracy (wilgoć, upały itp) co wpływa na pracę i precyzję więc kolejna opcja to zakup czegoś semi-pro ale nowego. Podoba mi się D3x ceny używek w UK to od 1000 Funtów więc nie najgorzej, ale kuszą też nowe konstrukcje jak np d750 , więc tu jest mój pierwszy problem... kolejna sprawa to obiektyw, wiadomo im dłuższy i jaśniejszy tym lepiej i znów ceny są dość zacne za najwyższe modele. Posiadam Sigmę 150-600, jasnością nie powala ale myślę że może starczyć na początek. Tak czy inaczej ciężko mi z tym ruszyć i w związku z tym chciałem zasięgną waszej opinii.
Pozdrawiam
Do ptaków wcale nie potrzebujesz FX, a wręcz bym odradzał, bo stracisz na cropie i każdy obiektyw Ci się "skróci".
Nie wiem, co Ci nie pasuje w zestawie D5300+S 150-600, bo ten sprzęt powinien dawać radę pod względem jakości obrazka. Problemem może być AF i wtedy zmiana puszki ma sens na D7100 albo D7200, ale taka zmiana w praktyce nie poprawi samej jakości zdjęć - jedynie pewność AF i zyskasz przy okazji lepszą ergonomię samego aparatu.
Właśnie wydaje mi się że AF nie domaga , wiadomo ptaki są małe i trzeba bardzo precyzyjnie się w niego wstrzelić, i chyba z tym jest problem, poprostu zdjęcia nie są ostre jak powinny być, oczywiście nie uzyskam takiej jakości jak przy np D3x i szkle 200-400 f/4 Nikkora ale jednak przy pełnym powiększeniu w LightRoom widać ewidentny brak ostrości. Myślałem nad pełną klatką bo są to aparaty profesjonalne lub semi-pro , większa matryca i ostrość na pewno lepsza, nie widziałem nikogo jeszcze kto fotografuje ptaki z tak podstawową lustrzanką jak D5300 więc coś w tym musi być, jednak tak jak piszesz obiektywy się skrócą a stosowanie teleconventera przy takiej jasności jak sogma nie ma sensu i to właśnie mam dylemat jak to ogarnąć całościowo.
Po pierwsze jakich ustawień AF używasz?
Po drugie pamiętaj, że D3x ma fajną matrycę i... w sumie nic poza tym. Nie należy do demonów szybkości (5fps), a po drugie ma bardzo niskie użyteczne ISO (maksymalne dla tego aparatu to 1600, użyteczne pewnie koło 800), co przy tele pokroju 150-600 sprawi, że zdjęcia będą gorsze, niż przy D5300, bo potrzebujesz krótkich szasów, a że szkło ciemne, to ISO idzie w górę...
W sumie nie ukrywam że próbował różnych kombinacji, generalnie używam AF-C (ciągły AF) i tryb pola 39 polowy z dynamicznym wyborem pola który jest niby zalecany dla właśnie takich zdjęć.
2pompony
01-08-2016, 02:41
Daj link do jakichś obrazków (jpgi w pełnej wielkości), bo bywa że ludziom się wydaje, że mają zdjęćia nieostre, podczas gdy mają ostre, ale poruszone (mylą nieostrość z poruszeniem). Czasami mają też obrazki nietrafione z ostrościa i dodatkowo poruszone - i wtedy rzeczywiście jest tragedia.
A co do budżetu - ogólnie mówiąc, jeśli masz ograniczony, to więcej wyciśniesz z przyzwoitego DXa niż z pełnej klatki za te same pieniądze.
do ptakow nie rezygnuje z cropa!
Dla poprawy jakosci zdjec lepiej kup staloogniskowa 300/4
a mozemasz byle jaki statyw he? A miejscowki masz dobre?
dawaj zdjecia zobaczymy jak ci podpowiedziec. Puszka to ostatnia potrzebna tutaj zmiana.
W sumie nie ukrywam że próbował różnych kombinacji, generalnie używam AF-C (ciągły AF) i tryb pola 39 polowy z dynamicznym wyborem pola który jest niby zalecany dla właśnie takich zdjęć.
AF w D5300 wcale nie jest zły.
A aki tryb nie jest zalecany, a wręcz przeciwnie. To jest tryb gdy masz jeden wyraźny obiekt na jednolitym tle i to nie za blisko obiektu, i tylko wtedy. Gdy tło nie jest jednolite lub blisko obiekty, to przy takim ustawieniu AF będzie często łapał elementy tła.
Jeśli masz problem z utrzymaniem obiektu w punkcie AF to można użyć np. 9-cio polowego.
jednak przy pełnym powiększeniu w LightRoom widać ewidentny brak ostrości.
Nawet najlepszy dostępny zoom nie da super ostrości przy pełnym powiększeniu zdjęcia z D5300. 24Mpix w aparacie DX to zdecydowanie zbyt duża rozdzielczość dla dostępnych obiektywów.
Poza tym czy jesteś pewien, że AF w tym obiektywie jest dobrze zgrany z twoim aparatem ?? tzn. czy trafia dokładnie tam gdzie powinien ?? Bo to bardzo częsta choroba współczesnych obiektywów.
Przy S150-600 możesz to bardzo łatwo wyleczyć - wystarczy kupić USB-dock'a i skalibrować sobie AF w obiektywie.
Dzięki za porady Panowie...
A więc z racji nie zadowolenia z moich zdjęć nie mam poprzednich prac ale zapodam ostatnie zrobione na ogrodzie to w ramach testu z przed kilku dni. Być może zdjęcia są poruszone jest to duża szansa przy takiej ogniskowej choć robienie zdjęć z "ręki" jest dość powszechne ale zapewne wymaga to doświadczenia :) Co do AF, z 9cio polowym nie próbowałem, spróbuje i zobaczymy.
Czytałem że Sigma oferuję stację USB ale myślałem że działa ona z wersją Sport, ale chyba się bardziej zagłębię w temat. Tak czy inaczej dzięki za porady i spostrzeżenia i załączam linki do full size kilku zdjęć ptaków z ogrodu i dla porównania samolotów gdyż latają mi nad głową :)
https://zapodaj.net/images/041f9ad972248.jpg
https://zapodaj.net/images/2d588ad747264.jpg
https://zapodaj.net/images/e6f91911ff9d6.jpg
https://zapodaj.net/images/9f94f4b21e984.jpg
https://zapodaj.net/images/5569e5107a3e1.jpg
Pierwsze OK, drugie poruszone, trzecie poruszone, czwarte - raczej samolot był za szybki (panoramowanie), piąte - poruszone.
Generalnie nie widzę tu problemów z AF, ale z obsługą tego, co masz. Przy 600mm trzeba wprawy żeby utrzymywać czasy 1/400 (gołąb na płocie). Dodatkowo nad takimi zdjęciami trzeba posiedziec podczas obróbki (o ile są ostre).
statyw se kup do ptakow
Gołebie to nie ptaki
No nic, czyli trzeba nad techniką i precyzją popracować w takim razie :) z tego wynika . Mam nadzieję że na weekendzie będzie pogoda to się wybiorę za Londyn , może tym razem będą lepsze efekty biorąc pod uwagę powyższe uwagi i porady.
Dzięki
2pompony
02-08-2016, 01:15
Gołebie to nie ptaki
Właśnie! Gołębie to żmije!!!
A co do zdjęć, to tak jak myślałem, to nei jest kwestia AFa tylko poruszenia. Długie ogniskowe trzeba po prostu umieć opanować, zwłaszcza przy dzisiejszych matrycach.
A tak a propos samolotów, nie wiecie czemu ten arabski ma taki olbrzymi napis mówiący 'Franek jest brodaty'? Czy to nei dziwne?
david555
02-08-2016, 07:46
Właśnie! Gołębie to żmije!!!
A żebyś wiedział, ewolucyjnie wszystko to gadzina, oprócz robactwa. :)
Bezpieczny czas z ręki przy takich lufach na DXie, to zakres 1/500 - 1/1000, zależnie od ogniskowej i trzeba jeszcze robić korektę na dynamikę zdejmowanego obiektu.
Akurat był pod ręką, sporo tu tego :) cóż dzięki za porady i wskazówki i trzeba dalej działać.
marekawo
03-08-2016, 23:09
Co do AF-u do tych fotek to tylko pojedynczy punkt,tak mi się wydaje.
Czy lepsze jest ustawienie w AF-C 51 punktów czy 3D?
Czy lepsze jest ustawienie w AF-C 51 punktów czy 3D?
A do czego? Do ptaków? Tylko pojedynczy punkt AF. Skąd apartat ma wiedzieć na czym ustawiać ostrość jeśli ptak siedzi np. na gałęzi na drzewie albo w krzakach? :)
Byłem przekonany że 51 pól..
Jak ptak leci na tle bezchmurnego niebia, to 51 pól, czy 3D da radę - ale tylko wtedy. Jeśli siedzi na gałęzi, masz po drodze jakąś trawę itp. to tylko jeden punkt i nim celujesz w swoją ofiarę ;)
Witam, chcialabym sie zapytac czy w moim przypadku oplaca mi sie wymieniac nikona d5000 na d7200? Mam d750 i sigme 150 600 i jestem zadowolona z jakosci zdjec. Fotografuje ptaki. Czasem przydala by sie dluzsza ogniskowa. d5000 nie bede porownywac do d750 bo to zupelnie inna bajka, nie wiem jak sie sprawa przedstawia z d7200, ewentualnie d7000.
Wind Mill
28-06-2020, 22:50
7200 tak, 7000 nie.
7200 tak, 7000 nie.
Czyli wymienic d5000 na d7200 i bedzie widoczna roznica w jakosci zdjecia? Nie uzywalam nigdy d7200 z tad pytanie
Wind Mill
28-06-2020, 23:49
AF i możliwości matrycy znacznie lepsze. Ja mam porównanie w używanych D5100 i D7500; myślę że różnica którą w nich widzę, będzie podobna w 5000 vs 7200.
dziekuje za odpowiedz, w sumie to af jest wazne jesli chodzi o fotografie ptakow
Wind Mill
29-06-2020, 08:57
AF ważniejszy, ale lepsza matryca pozwala podbić ISO (skrócić czas) - co przy ptakach często bywa także istotne.