Zobacz pełną wersję : D70s
witam serdecznie wszystkich prosze powiedzcie jakie macie zdanie o aparacie d70 S
meliszipak
25-05-2007, 10:29
jak najlepsze :)
..legenda! Bardzo dobry aparacik wymagający wkładu własnej inwencji by dać niesamowitą radość z fotografi:)
Ja od siebie dodam tylko tyle, że jest to wdzięczna puszka i można z nią zdziałać cuda... reszta to optyka :]
herbatnik
25-05-2007, 10:52
Kupilem d70s w najlepszym czasie, bo kiedy kosztowal najmniej :D Za samo body - 1665zl. Dzis juz nie mysle o zmianie aparatu, kazda kase bede inwestowal w lepsze obiektywy ;)
Wiadomo... ma wady jak kazdy aparat, ale zalety jak zaden :D
Ja od siebie dodam tylko tyle, że jest to wdzięczna puszka i można z nią zdziałać cuda... reszta to optyka :]
Zgadzam się. Dodam tylko, że to dobry "przystanek" w drodze do D200 lub jego następcy :).
Również jestem zadowolony, cena i możliwości super. Jak będę wymieniał to co najmniej na D200, ale wcześniej szkła trzeba pokupić...
Mam i jestem zadowolony w 99%:) W wakacje kupuję D200 a D70s i tak zostanie jako zapasowa puszka:)
stachmuszel
25-05-2007, 11:51
Witam!
Ja podobnie jak "herbatnik" kupiłem D70S w czasie, kiedy ceny były co najmniej okazyjne (1650pln, czyli dokładnie dwa razy mniej niż po ukazaniu sie na rynku). Pierwsze wrażenie - ergonomia, poważny wygląd, waga. No i wogóle ach i och... Pierwsze fotki nie zwaliły mnie z nóg. Aparat trzeba dobrze poznać. Już po krótkim użytkowaniu (ok. 3 miesiące) wiem, że sprzęt jest naprawdę porządny, robię coraz to lepsze fotki, inwestuje w szkła. Kilka dni bawiłem się D80. Jest kilka rzeczy które chciałbym mieć w D70S (wizjer) i odwrotnie (ergonomia, sychro lamp do 1/500s). Po konfrontacji nie odczuwam parcia na D80.
Tak jak napisał "adrian" wdzięczna i bardzo sympatyczna puszka. Za te pieniądze: the best buy...
Pozdrawiam!
robin102
25-05-2007, 12:56
Wart każdej wydanej złotowki lecz to sprzęt wymagający - nie dla leniwych.
ale za to dla silnych - z 70-200 to około 2kg :)
dziekuje serdecznie za podtrzymnie mnie na duchu tak macie racje nie dl nleniwych ostatno sprzedałem aparacik minolte i powiem że nikon ma nad nia przewge poprostu pod wzgledem ostrosci jest super i szybkosci
No, niekoniecznie. Jako "małpka" na auto też daje radę ;)
mskowronski
25-05-2007, 14:38
też jestem tym szczęśliwcem, który kupił ten aparat za mniej niż 1700 zł i to jeszcze w swoim mieście :) Mam go od końca grudnia. Początkowo nie byłem zadowolony ze zdjęć, szczególnie, że od dawna fotografowałem juz analogami... Wiedziałem, że mam słabe obiektywy, więc przyzwyczaiłem się, że dopóki nie będę miał porządnego obiektywu będę musiał sporo bawić się w PS... Jednak po wielu próbach, wielu plenarach o świcie okazało się, że nawet z tymi obiektywami 28-80G - 70-300G można robić fantastyczne zdjęcia :) Przy odpowiedniej wprawie po zrobieniu zdjęcia nie trzeba już niczego poprawiać w PS - jedynie ostrość po zmniejszeniu :)
Choć przeważnie fotografuję na manualu przekonałem się też do programu AUTO - okazało się, że na tym programie zdjęcia wychodzą bardzo dobrze w większości przypadków. Jest to bardzo przydatne, gdy np. daję komuś do ręki aparat - przełączam na AUTO i jestem pewien, że zdjęcia będą właściwie naświetlone.
Z czystym sumieniem mogę polecić d70s :)
Ja również dołączam sie do grona zadowolonych. Zdecydowanie polecam pracę w rawach.
Jedyne co chciałbym zmienić w tej puszce to wizjer. I zeby uciąc wszelkie wywody na temat rzekomo dużych szumów w D70, proponuję wątek: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=4957&page=2
Nic dodać nic ująć. Jestem kolejnym szczęśliwcem. Co prawda nie jest tak pancerny jak stare dobre analogi, (zwłaszca manualne) ale też daje radę. Uszkodziłem to i owo w D70s, ale przyznam szczerze, że mocno docieram mój sprzęt w terenie, a poza tym kupiłem używany, więć nie mam pretensji.
Nie będę orginalny, ale naprawdę bardzo polecam, zwłaszcza za te pieniądze.
A szumy są piękne!!! Równe czarne ziarno (nie jak w Canonach kolorowa pstrokacizna).
Jak się trochę postarasz dają fajne efekty wysokoczułego filmu. Naprawde można poszaleć.
Pozdrawiam i obyś miał wiele radości z focenia
Jacek B.
25-05-2007, 17:10
ja dla odmiany znalazłem jeden poważny mankament. Synchronizacja z lampą 1/500 s - wbudowaną i dodatkową. Czasem drażni mnie też ta lampka od pomiaru. Poza tym aparacik jest świetny.
Jacek Wrzesińsk
25-05-2007, 17:47
Świetny! świetny!A jak komu nie pasują tematyczne to zawsze można ustwić na P i też jest pięknie!:mrgreen:
I ja przyłączam sie do wypowiedzi poprzedników chwaląc ten aparacik za dobra baterie ,świetny af , ergonomie. Jak zarazie wszystko ok, pozdr
e tam kolory ma jakieś nie takie i trudno to w rawach zrobić jak należy, no i w ogóle to stara juz konstrukcja. No ale cóż w tych pieniądzach i takim wykonaniu to dłuugo nie ma nic lepszego.
rockabilly
25-05-2007, 18:23
również posiadam i bardzo polecam. aparat nie dla idiotów,mozna sie przy nim bardzo duzo nauczyc..
Również popieram przedmówców. Aparat jak najbardziej wart wydanych pieniędzy. Fakt, trzeba troche nabrać wprawy, ale potem jest jak dla mnie bomba.
njght_84
26-05-2007, 02:35
mialem dwa, w jednym padla migawka po ~15 000, i zle oddawal balans bieli
kupilem drugi i wiem ze juz go nigdy nie sprzedam, iso wysokie do pracy ekranik nie przeklamuje,ale wizjer padakaO(nie widze dokonca ostrosci na 1,4).. zdjecia po pomyslunku i PS masakra:)
GrzegorzPPP
26-05-2007, 08:09
Ja również jestem zadowolony ze swojego D70s. Na początku tak jak niektórzy koledzy pisali niebyłem zadowolony z jakości zdjęć, za to jak ktoś już pozna ten aparat, to zdjęcia wychodzą bajkowe :)
pawcio692
30-05-2007, 21:37
ja dla odmiany znalazłem jeden poważny mankament. Synchronizacja z lampą 1/500 s - wbudowaną i dodatkową. Czasem drażni mnie też ta lampka od pomiaru. Poza tym aparacik jest świetny.
osobiscie bije sie z myslami czy w tym przedziale cenowym nie kupic czegos innego, ale chyba sie na niego zdecyduje. Chociaz dziwi mnie wypowiedz ze 1/500 synchro z lampa to mankament.... moim zdaniem to plus, ktorego rzadko ktora pucha profesjonalna jest w stanie osiagnac. Chyba ze sie myle to przepraszam za blad _ dopiero zaczynam :) hihi
Siwy Dym
31-05-2007, 00:09
Ja kupilem sam korpus i ... po jakims czasie uzytkowania zauwazylem dwa niepokojace defekty: 1-smuga na matowce znieksztalcajaca obraz w pionie na srodku, 2-problem z zapisem zdjec w formacie JPEG (nie dopisuje lewych dolnych fragmentow kadru, pozostawiajac w tym miejscu popielaty pasek wypelniajacy ten obszar kadru. Zdjecia po zgraniu nie otwieraja sie w standardowych przegladarkach Windows informujac o bledzie odczytu. W jakiejkolwiek innej mozna juz zdjecie otqorzyc i przeedytowac.) Uznaje to zatem za wade z ktora niebawem zglaszam sie do servisu - szkoda tylko, ze jedyny servis jest w Warszawie i tam sie trzeba pofatygowac.
Zdjacia natomiast ktore udalo mi sie tym korpusem uchwycic to samo zadowolenie. Polecam zatem z uwaga jesli mozesz to przetestuj sobie sprzet i sprawdz dokladnie. Pozdrawiam
jakie macie zdanie o aparacie d70 S
Dla mnie głupie pytanie, że niby temat rzeka.
njght_84
31-05-2007, 22:24
mialem dwa jeden sie rozlecial ale mialem okazje i kupilem drugi za jakies 650zl nowy z papierami 2 lata gwar pol i jeszcze w koszta wrzucilem - do tej pory jak ide na sesje to robie d70s + 50 1:1,4 i jest masakra:)
Kawał porządnego sprzętu.
To dobry aparat. Na początek, jeśli ma być pierwszym DSLR, wystarczy w zupełności. A potem, po ewentualnym zakupie, to już tylko NEF'y i zabawa na kompie ;-)
mam od 27 kwietnia 2007 i 4357 klapniec.. nie zawsze jestem zadowolony i nie poznalem go (wogle ludzie pisza ze jak poznasz to beda lepsze foty - ale ja nie kumam o co chodzi) WB mnie zawodzi a zwylke nie mam czasu na przestawianie go i testowanie czy to aby odpowiedni na dane swiato ktoer akurat jest, ani na braketing tez nie mam czasu bo potem trzeba selekcje prowadzic .. naswietla mi dobrze prawie zawsze... ogolnie jestem b zadowolony .. tylko od paru dni cos mi w nim lata i brzeczy.. nie wiem co z tym zrobic.. a i na rawach sie nie znam i boje sie za to zabrac..
również posiadam i bardzo polecam. aparat nie dla idiotów,mozna sie przy nim bardzo duzo nauczyc..
Za przedmówcą, z małą jednak zmianą, nie tylko można wręcz trzeba się przy nim wieeele nauczyć, jak dla mnie bajka
Nikon_RC
07-07-2007, 15:26
Witajcie.Trochę pózno ale ale się wypowiem.Kupiłem D70s jakiś rok temu i jestem z niego bardzo zadowolony.Cudeńko,które można polecic z całą odpowiedzialnością.
a na pierwszą w życiu lustrzanke (po kilku kompaktach i jakims tam doswiadczeniu w fotografii) lepszy bedzie d50 czy d70s ?
Ja jestem za D70S piersze lustro cyfrowe i jestem zaspokojony narazie poza brakiem długich szkiel ale do czasu i kupie jakies dlusze szkiełko co prawda wymaga wiele ale i tez daje od siebie co morze najlepszego nastepny to tylko wyzszy model Nikona
GrzegorzPPP
07-07-2007, 18:34
przesiadłem się z idiotcamery na D70s i bardzo się cieszę z jakości zdjęć
Mam od kilku dni i moge powiedziec tylko jedno, jest super :)
Jako pierwszy DSLR bardzo dobrze sie nadaje.
Oczywiscie trzeba go dobrze poznac, ale nie chwalac sie juz robie dosc dobre zdjecia (takie z ktorych sam jestem zadowolony).
Super, super i jeszcze raz super.
Jest to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa. Zastanawiałem się nad Canone EOS 400d i Pentax K100d. Canon przy Nikonie to plastikowa zabawka, Pentax zaś na baterie i wolny AF. Szwagier D70s pstryka od trzech lat i jest w 100% zadowolony. Jak się nim nacieszę to napiszę coś więcej.
kiedys mialem d50 i bylem zadowolony, teraz mam d70s i jestem jeszcze bardziej zadowolony :) . super sprzecicho
Body ogólnie bardzo dobre, a jak się w RAW'ach się zacznie robić to już wogóle Bajka ;)
herbatnik
08-07-2007, 20:39
Co do rawow zgadza sie :) Kiedys nie moglem zaskoczyc czemu ludziska sie tymi rawami tak ekscytuja... Po miesiacu focenia d70s nie wiedzialem juz co to jpg z aparatu ;)
sorki ale mam dzisiaj nastroj nieprysiadalny
SUPER!
niekończąca się opowieść...... ciągle się go uczę, choć niby znam już wszystko, coraz lepsze fotki (na moje umiejętności).
- super bateria ;-), AF, ergonomia, obsługa, migawka1/8000! plusów jest b. wiele
jak na aparat z chyba 2004? to wcale nie ,,dziadek"
POLECAM!
święta prawda co wszyscy piszą o tej puszce nie będe powielał wypowiedzi co do D70s mam i jest superrr
teraz to tylko D200 albo cosik lepszego bo na razie dla mnie po D70s nic lepszego nie ma az do D200
KONIEC
To i ja dołącze do grona szczęśliwych i zadowolonych posiadaczy, tylko taki jakiś bez gripa mały w ręce:-D .
Może i ja coś napiszę... Mam go od kwietnia i cały czas poznaję, doświadczam. LCD mim zdaniem przekłamuje (czasem mam wrażenie że zdjęcie jest poprawnie naświetlone, nie sprawdzam już histogramu a tu w domu suprise). Kolory faktycznie czasem nie są idealne (może to wina obiektywu?) i ma tendencję do niedoświetlania (moim zdaniem) ale generalnie służy mi i będzie służył jeszcze jakiś czas (mam nadzieję)
Marta Baranowska
09-07-2007, 22:37
Nooo Martusia od przeszło pół roku tez jest szczesliwa posiadaczka Nikusia...i ciagle sie go uczy;)
slawson38
09-07-2007, 22:47
Właśnie wróciłem z nim z Pragi gdzie wypstrykałem ok. 500 zdjęć (rocznica Mostu Karola) wyszły super.
Aparat się spisał na 5.
Świetny sprzęt nie zamienie go tak prędko na nowszy model wolę zainwestować w nowe szkła, a kupiłem go podobnie jak herbatnik gdy był tani
Super aparat, który uczy. A jak się nauczy to fotki exstra. Polecam.
PS. ten wątek chyba się nie skończy..:)
Strasznie stare watki powracaja. Co do D70s - rewelka :)
PS. ten wątek chyba się nie skończy..:)
Skończy, bo jak ja kupowałem swojego d70s, to na skąpcu było pełno ofert, a teraz? Ani jednej!
Aparat wymagający nieco doświadczenia, raczej tylko NEF i WB na AUTO a jpg-i prosto z aparatu? dla większości mało "kolorowe" , po opanowaniu sprzetu odwzajemnia się dobrymi fotami :)
cypherdid
11-11-2007, 22:59
D70(s) to kultowy i legendarny sprzęcik...miodzio
ja tylko za pierwszym razem zrobiłem JPGi... :) a swojego D70s + kit kupiłem za 2299 w sklepie dla idiotów przed wakacjami... zgadzam sie z kolegami że sprzęcik jest super :)
A mi wczoraj na Allegro przeszedł koło nosa D70s+N50/1.8+karty. Ktoś łyknął za 1700.-!!
Chyba Bardzo mało. Drożej widywałem d70.
Teraz mam małe pytanko do speców użytkowników: czy jest możliwość sprawdzenia sprzętu czy chodzi i jak przy odbiorze przy kurierze, wiadomo długo nie będzie czekał.
Druga sprawa to d70s jest sporo leprzy od d70, nie pamiętam który ma jakie i więcej wad. Zaleta będzie jedna - mój pierwszy dslr.
hmmm, 1700 za używanego D70s + używana 50 1.8 + jakieś tam karty..... nie powiedziałbym, że to taka SUPER oferta.
Wiem, że jest możliwość sprawdzenia przesyłki przy kurierze, ale to za dodatkową opłatą.
Różnic między D70 a D70s nie ma zbyt wiele i są raczej "kosmetyczne"
A jak się ma jasnośc wizjera d70s do d80.
A jak się ma jasnośc wizjera d70s do d80.
Znaczna różnica na korzyść d80
cypherdid
12-11-2007, 21:27
Znaczna różnica na korzyść d80
ale i tak w obu przypadkach nie za dobrze...ale nie warto narzekać
...............
Wiem, że jest możliwość sprawdzenia przesyłki przy kurierze, ale to za dodatkową opłatą.
...................
Nie za dodatkową opłatą, ala po uiszczeniu należności. Jeżeli są jakieś problemy, to spisuje się protokół i firma kurierska musi wyjasnic sytuację
@tojo
W Poczcie Polskiej dla przesyłki pobraniowej jest mozliwosc
sprawdzenia zawartości przesyłki przez odbiorcę.
Placi sie dodatkowo 5zl przy wysylaniu.
@tojo
W Poczcie Polskiej dla przesyłki pobraniowej jest mozliwosc
sprawdzenia zawartości przesyłki przez odbiorcę.
Placi sie dodatkowo 5zl przy wysylaniu.
O właśnie o to mi chodziło.
Tylko nie byłem pewny, czy oferuje to firma kurierska, czy poczta.
marcinekmm
16-11-2007, 12:58
Osobiscie nie mam żadnych powodów do narzekania. Zdjęcia robię tylko w formacie RAW i dzięki temu otrzymuję to co chcę. Polecam wymagającym fotoamatorom. Obecnie coraz tańszy staje się chyba najlepszą alternatywą dla tych którzy chcą spróbować fotografii cyfrowej...
Wojciech
17-11-2007, 11:21
naprawde uwazam ze warto
Zrobiłem 11 tyś zdjęć D70 i uważam że to był dobry wybór.
Boje sie u siebie zobaczyć jaki jest stan licznika -totu sie pstryknie to tam sie pstryknie :mrgreen:. Ale jak dotąd absolutnie zadnych problemów.