PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon d80, a Pentax K-r.

psychobulma
29-07-2016, 21:59
Witam,
ostatnio sprzedałam swojego nikona d80 (duży przebieg i dobry kupiec) i myślałam nad zakupem Pentaxa K-r. Czy klasy aparatów są w miarę porównywalne? Czy będzie jakiś skok między jakością zdjęć? Zazwyczaj robię zdjęcia amatorsko, niezbyt jestem w temacie. Nie mam zbyt wiele czasu na przeglądanie internetu i czytanie opinii dlatego pytam tutaj. Znalazłam aukcję za 700 zł body+ kit, do tego dokupiłabym jeszcze obiektyw Pentax smc DA 50 mm f/1.8. Opłaca się? Byłby to dobry zestaw?
Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
Emilia

poste
30-07-2016, 07:54
Klasy aparatów, z tego co widzę, nie są porównywalne, bo Pentax to entry level, jak piszą, d80 to była półka wyżej. Bardzo zacny aparat, btw. Nie wiem, czy będzie jakiś postęp w jakości zdjęć.

Może do okazjonalnych fotek warto kupić dobry, nowszy kompakt, bez wchodzenia w inny system?

Ps. Odpowiednikiem tego Pentaxa to będzie raczej d3000 lub d5100, z tymi porównaj, cenę i parametry.

ksh
30-07-2016, 13:04
Jeśli przyzwyczaiłeś się do D80 to jedyny sensowny upgrade obecnie to nawet nie D90 tylko D7000 ale to kosztuje już 1200zł minimum, jeśli jesteś w stanie zaakceptować inną ergonomie to D5000 lub D3100 byłby świetny dla ciebie.

Schwefel
30-07-2016, 21:23
Czy klasy aparatów są w miarę porównywalne? Czy będzie jakiś skok między jakością zdjęć?
Klasy nie są porównywalne ale K-r ma matrycę CMOS a D80 CCD, więc zyskujesz wyższe ISO kosztem gorszych kolorów. Sam korpus jest malutki, ale to kobiecie nie powinno przeszkadzać zbytnio, ma LV i filmy HD.
Jeżeli chodzi o stajnię Pentaxa, to warto by było trochę dorzucić i zapolować na K-30 albo K-5.