Zobacz pełną wersję : Nikon D3100 VS Nikon D90
Hej!
Mam do Was prośbę żebyście pomogli mi podjąć decyzję, chodzi o to, że waham się nad tym czy kupić lampę do D3100 (koszt lampy max 600zł) czy może dorzucić kilka stówek i kupić body D90 i odpuścić lampę i kupić jasny obiektyw.
Dodam jeszcze, że jestem amatorem.
Pozdrawiam!
Jak masz D3100 to pewnie wiesz czego ci w nim brakuje, wtedy szukasz body, jeśli nie ogranicza cie to body to lepiej dokup lampe nawet jakiegoś chińczyka z ttl np triopo i do tego obiektyw, D90 to fajny aparat ale strasznie stary jak na 2016r, a cena ciut niższa jak np D7000.
schriker
29-07-2016, 16:49
Co da Ci d90 czego brakuje ci w D3100? Jak dla mnie zostaw sobie D3100 a dokup lampę i jasny obiektyw.
Przy ograniczonych funduszach, w zależności oczywiście od Twoich potrzeb, wybrałbym kolejność
-jasny obiektyw (np. Sigma 17-50/2.8), ale zależy co głównie fotografujesz, może jakaś stałka;
-body serii 7xxx, ponieważ ma możliwość sterowania lampą zewnętrzną za pomocą wbudowanej, co do amatorskich zastosowań zupełnie wystarcza i daje dużo fajnych możliwości;
-lampa.
Ale wszystko zależy od tego, co głównie fotografujesz, kolejność może być inna.
Może inaczej, a do czego ci to wszystko potrzebne?
Co chcesz focić, bo dla chęci samego posiadania to możesz brać jak leci:wink:
nie kupuj d90, nic ci to nie da. Dobra droga to moim zdaniem:
Lampa. Jakiś stałoogniskowy obiektyw. Statyw. Zoom ze stałym światłem. Kolejność dowolna.
Potem za x lat nowe body.
Borat1979
29-07-2016, 21:34
Hej!
Mam do Was prośbę żebyście pomogli mi podjąć decyzję, chodzi o to, że waham się nad tym czy kupić lampę do D3100 (koszt lampy max 600zł) czy może dorzucić kilka stówek i kupić body D90 i odpuścić lampę i kupić jasny obiektyw.
Dodam jeszcze, że jestem amatorem.
Pozdrawiam!
D90 to krok wstecz bo ma gorsze parametry niż twój D3100. D3100 ma lepszą matrycę, wideo w fullHD, ten sam moduł AF. Na plus w D90 jest tylko ergonomia reszta taka sama lub jeszcze gorsza.
ogólnie zdjęcia ludzi itd. a nad d90 zastanawiam się też ze względu na tańszą optykę. Bo w D3100 AF jest w obiektywie no i cena wyższa.
to masz jakis aparat czy dopiero jakiś chcesz kupić?
obecnie mam D3100 i do tego obiektyw kitowy 18-55 nikona 28-85 i tamrona 70-300 z czego ten 28-85 jest bez silnika af
Jak zmieniać to na D7000, wszystko lepsze a dołożysz 5-6 stówek do D90. Ale masz już obiektywy, powinieneś mieć zdanie czego ci brakuje w tych posiadanych. Może 35 1,8 rozwiązałby twoje braki w zakresie GO i ciemności obiektywów. Argument tańszych szkieł na śrubokręt chyba nie ma sensu, raczej zostają tylko używki a wcale ni tanie.
Sa uzywki i to bardzo tanie a przynajmniej kilka stowek na jednej. Wez sobie chociaz takie 50mm ;)
cz4rnuch
30-07-2016, 09:09
D90 to krok wstecz bo ma gorsze parametry niż twój D3100. D3100 ma lepszą matrycę, wideo w fullHD, ten sam moduł AF. Na plus w D90 jest tylko ergonomia reszta taka sama lub jeszcze gorsza.Nie zgadzam się z tym, że D90 to krok wstecz w stosunku do D3100. Nie zgadzam się z tym, że D90 ma gorszą matrycę od D3100 (a przynajmniej znam serwisy, które twierdzą, że jest odwrotnie. Patrz DXO). Nie zgadzam się, że w D90 jest lepsza tylko ergonomia. Nie chcę zanudzać, ale mogę bez problemu podać całą listę usprawnień, które dają D90 przewagę. Nie zmienia to faktu, że i tak poszedłbym za radą nbogdana i poszukałbym używki D7000 bo są w dobrej cenie a aparat jest po prostu lepszy.
madebyzosiek
30-07-2016, 09:25
Zgadzam się w pełni z Cz4rnuchem, D90 jest na tym samym poziomie jak D3100, ale ma znaczącą przewagę w ergonomii i kilku innych rzeczach, których nie ma w D3100. Ale też bym odpuścił taką zmianę... D7000, albo zbierać pieniądze dalej... Pozdrawiam serdecznie :)
Używałem D90 i D3100. D3100 jest dużo prostszym korpusem, słabiej wykonanym, przez co jest też lżejszy od D90. Matryca ciekawsza w D3100 - kolorystyka zdecydowanie bardziej naturalna niż w D90. Argument tańszych szkieł bez silnika jest tylko częściowo prawdziwy - często wersję AF-S są po prostu lepsze optycznie i zakup starszych obiektywów może być nieopłacalny, jeśli zmienia się sprzęt celem poprawy obrazka. Proponowałbym autorowi wątku zastanowić się, czy często wykonuje zdjęcia w pomieszczeniach. Jeśli tak, to zakup lampy będzie uzasadniony. W innym wypadku pomyślałbym o stałce.
madebyzosiek
30-07-2016, 11:14
Argument tańszych szkieł bez silnika jest tylko częściowo prawdziwy - często wersję AF-S są po prostu lepsze optycznie i zakup starszych obiektywów może być nieopłacalny
To też ma swoją pułapkę... Znajdź odpowiednika dla 105 2.0 D, albo 180 2.8D... ;) Różnice pomiędzy D90 a D3100 to nie tylko śrubokręt, ale i tak uważam, że taka zmiana nie ma sensu... Minimum D7000 ma sens. Pozdrawiam serdecznie :)
No dobra to zostawiam sobie d3100 i kupuje lampę. Później pomyśle o zmianie body... I zbieram na stałkę. A co sądzicie o lampie Voeloon V200
http://voeloon.pl/voeloon_v200.html
Bez przesady. Szkła które nie będą chodziły z D3100 można policzyć na palcach jednej ręki i to u drwala po wypadku z piłą łańcuchową :) W kręgu tych tańszych byłaby może 50 1.8D i 85 1.8D
Nie sądzę bowiem abyś sięgał bo jakieś inne mniej popularne lub gorsze optycznie. Zatem ten silnik w body powoli przestaje byc atutem. Jedyne czego brakowałoby mi to brak górnego wyświetlacza i guzikologii, osobiście nie jestem w stanie już pracowac na body bez tego wyświetlacza i takiej ilości guziolów jakie obecnie posiadam.
irek6311
31-07-2016, 12:12
Dla starego Nikona co autor ma nie zmieniał bym body, kupić kit 18-105mm, będzie lepsza nawet jakość zdjęć, co stare rzucić na Allegro, dokupić lampę do zestawu i tyle ode mnie.
No dobra to zostawiam sobie d3100 i kupuje lampę. Później pomyśle o zmianie body... I zbieram na stałkę. A co sądzicie o lampie Voeloon V200
http://voeloon.pl/voeloon_v200.html
V200 to lampa tylko manualna, więc do każdego zdjęcia będziesz musiał oddzielnie ustawiać moc błysku - czyli w większości będzie to metoda prób i błędów.
Najtańsza sprawdzone lampa z TTL z dość dużą mocą to Nissin Di600 i YN-500EX.
david555
31-07-2016, 13:47
Do doświetlania wystarcza często kieszonkowy Sunpak RD2000 z i-TTL i dyfuzorem.