PDA

Zobacz pełną wersję : Windows 8.1, Photoshop i dziwnie działająca klawiatura/mysz

smogg9
29-07-2016, 11:44
Witam,

Od jakiegoś czasu dzieją się dziwnie rzeczy z komputerem podczas pracy w Photoshopie CS6. Po jakimś czasie (różnie) komputer przestaje normalnie reagować na wciskanie klawiatury czy używanie myszy. Nagle przycisk myszy wywołuje dziwnie reakcje (np. klik zamiast zaznaczać warstwę to ją wygasza), wciśnięcie klawisza z zapisuje plik), w przeglądarce klawiatura nie działa wcale. Klawisze mają jakieś dziwnie funkcje w Windowsie, np. przełącza mi się okno po wciśnięciu klawisza, żadnych liter nie mogę wprowadzić, oprócz polskich znaków (!!!), no generalnie wariacja. Po ponownym uruchomieniu komputera problem znika.

Pogrzebałem coś w google i nic konkretnego nie znalazłem.
W PS plik nie zajmuje dużo RAM ani CPU, żeby naglę się przegrzewał i wariował przez to. Windows 8.1, antywirus nic nie pokazuje.
Sprzęt to MS Surface Pro 2 (i5-4300, 8GB RAM, 256GB SSD).

Jakieś pomysły?

ksh
29-07-2016, 12:02
Ja bym zrobił aktualizacje do win10 i jeśli takie problemy będą nadal to serwis.

smogg9
29-07-2016, 12:07
Ja bym zrobił aktualizacje do win10 i jeśli takie problemy będą nadal to serwis.

O kurde! Ty tak poważnie? :D

SerU
29-07-2016, 15:27
Odłącz się od internetu (to ważne!), wyłącz antyvira i inne aplikacje/procesy w tle. Zacznij pracować na samym PS i zobacz, co się będzie działo.

paveu
29-07-2016, 15:45
Masz może podpiętą myszkę bezprzewodową ? Miałem podobne wariactwa, tyle że nie w PS-ie. Był jakiś problem w komunikacji myszki bezprzewodowej z systemem. Klawiatura też świrowała wtedy. Nie pamiętam co pomogło. Spróbuj odłączyć myszkę i podziałaj na touchpadzie i zaobserwuj czy dalej masz te problemy.

JA06
29-07-2016, 16:02
Klawisze mają jakieś dziwnie funkcje w Windowsie, np. przełącza mi się okno po wciśnięciu klawisza, żadnych liter nie mogę wprowadzić, oprócz polskich znaków (!!!), no generalnie wariacja.

Uszkodzona lub zabrudzona klawiatura. Wygląda na stałe wciśnięcie klawisza alt.

smogg9
31-07-2016, 19:34
Żadne z zaproponowanych rozwiązań nie pomogło... szukam dalej. Strasznie jest to wkurzające, wczoraj uruchomiłem PS z plikiem i nic jeszcze nie zrobiłem, byłem w trakcie robienia czegoś innego i PS był sobie uruchomiony w tle przez kilkanaście minut, po przełączeniu okna na PS od razu nie klawiatura i mysz działała jak opisałem w pierwszym poście. Naprawdę nie wiem o co chodzi, w googlach coś o tym jest ale większość dotyczy użytkowników Apple.