PDA

Zobacz pełną wersję : Problem w obiektywie 18-105, nie prawidłowe odczytywanie ogniskowej przez obiektyw.

kuba.miszczyszyn
28-07-2016, 20:58
Witam !

Mam problem z kitowym nikkorem 18-105/3,5-5,6; polegający na tym że nie mogę użyć przesłony 3.5 na ogniskowej 18 mm. Zamiast tego aparat wyświetla informacje o przesłonie "5.6", chociaż powinien 3,5. Na ogniskowej 105 mm za to bez problemu mogę ustawić 3,5.
Sprawdziłem kilka tematów, nie znalazłem podobnego problemu. Nie wiedząc czy problem leży po stronie obiektywu czy body (Nikon d5200), podpiąłem pod body jeszcze dwa inne obiektywy.

*Starego nikona AF 70-210mm f4-5,6
*Tokiny 12-24mm ze światłem stałym f4

Następnie z pomocą każdego obiektywu wykonałem zdjęcie na jego najmniejszej i największej ogniskowej. Na 70-210 nie było problemu, na 70 mm mogłem ustawić f4, a na 210 mm f5,6. Na tokinie nie zmieniałem przesłony, zrobiłem zdjęcia z przesłoną f4, ale na 12 mm i na 24 mm.
Sprawdzam dane exif i wszystko gra, ogniskowe i przesłony jakich użyłem zgadzają się z rzeczywistymi, które użyłem.

Jako trzeci wpiąłem 18-105, już podejrzewając że to z nim coś jest nie tak. Ale do rzeczy :
Wykonałem zdjęcie na 18mm i na 105mm, problem ten sam co na początku powraca, na 18mm ustawiam trybem manualnym przesłonę 3,5 ale mogę tylko na 5,6. Na 105 też mogę ustawić 5,6.
Sprawdzam dane exif... na zdjęciu wykonanym ogniskową 18mm-aparat,picasa,lightroom,opanda itd. -każdy program pokazuje że zrobiłem je ogniskową 105 mm !
Sprawdzam w ten sam sposób zdjęcie wykonane przy 105mm i dane pokazują że faktycznie 105mm.

Wniosek: obiektyw podaje fałszywe informacje do body o użytej ogniskowej, i do tych danych dopasowuje wyświetlaną przesłonę.

No ale wypada to jakoś potwierdzić, wykonałem więc tym wadliwym obiektywem 18 zdjęć w 3 seriach. Każda seria zawierała 6 zdjęć zrobionych inną ogniskową: 18,24,35,50,70,105.
Po wykonaniu jednej seri na kartkę spisywałem: użytą ogniskową odczytaną z oznaczeń na tubusie, i ogniskową widniejącą w danych exif.
Zdjęcia wykonywałem z tym samym ISO 100,przesłoną f4 i czasem 1/8 dla każdego zdjęcia z użyciem trybu manualnego, w sumie mogłem użyć zupełnie innych ale to nie istotne, chciałem jedynie ułatwić sobie prace. W ten sposób mogłem kontrolować czy dane exif są poprawnie zapisywane, gdyby któryś parametr się różnił wyłapałbym w ten sposób nową usterkę.

-1 seria: kolejność (ustawiona-zapisana w danych exif)
18mm->105mm
24mm->90mm
35mm->80mm
50mm->98mm
70mm->75mm
105mm->105mm

-2 seria:
18mm->105mm
24mm->90mm
35mm->105mm tu już się różni
50mm->98mm
70mm->75mm
105mm->105mm

-3 seria:
18mm->85mm
24mm->85mm
35mm->80mm te 3 też już sie różnią
50mm->98mm
70mm->75mm
105mm->105mm

Przejrzyście widać, że obiektyw ma coś zepsutego i losowo podaje ogniskowe, body dostając informacje że w użyciu jest np. 80mm wyświetla na ekranie 5.6, choć powinien dostać zgodnie z prawdą 18mm i wyświetlić 3.5. Co ciekawe obiektyw losowo podając informacje nigdy nie podał, że ogniskowa jest mniejsza od 60, zawsze coś powyżej 75.

Jestem ciekawski, dlatego chciałem sprawdzić czy przesłona faktycznie utyka na 5.6. Poruszałem popychaczem-działa, przetarłem lekko styki-zero efektu. Następnie zapiąłem znów obiektyw i kombinowałem z ogniskową tak żeby aparat podał fałszywą (bo jak inaczej to nazwać) informacje że użyta została ogniskowa około 80mm, kiedy się to udało to na wyświetlaczu pojawiło się już 5.3, jakby na potwierdzenie moich domysłów.
Co ważne, włączyłem manual i ustawiłem obiektyw na 18mm, dobrałem parametry tak że przy przesłonie 5,6 zdjęcie było poprawnie naświetlone. Potem pokrętłem skręciłem przesłonę na mniejszą, (czyli 3,5) i choć na ekranie chociaż dalej wyświetlone było 5,6 to wskaźnik światła podskoczył i wskazywał że zdjęcie jest prześwietlone, czyli przesłona się przestawiła na 3.5 ale aparat wyświetlał 5,6 bo prawdopodobnie dostał fałszywe dane o użytej ogniskowej, pewnie koło 80mm . Przesłona jest sprawa, jedynie system przekazywania informacji o ogniskowej ( nie wiem jak to się fachowo nazywa)

Moje pytanie a zarazem ogromna prośba brzmi. Czy ktoś na forum potrafi mi pomóc ? Czy można to samemu naprawić? Jeśli nie to gdzie się z tym udać, autoryzowany serwis czy może gwarancja tego nie obejmuje i lepiej iść do nieautoryzowanego ? Co podejrzewacie jako przyczynę takiej usterki, obiekty ma rok, jestem pierwszym właścicielem, kupiony nówka razem z body, w życiu tylko raz mi upadł z 40 cm (właściwie to się na usunął z łóżka na ziemi, dużej prędkości nie nabrał :mrgreen: ), ale to 9 miesięcy temu i przez ten czas nic mu się nie działo, nawet ryska nie powstała.

Dziękuję że wytrwałeś czytelniku do końca przydługiego wpisu i Z GÓRY DZIĘKUJE za odzew

Mam nadzieje że napisałem w odpowiednim miejscu (nowy jestem) :-)

Rycerz
28-07-2016, 21:15
nie wiem jak to naprawic, ale przypadek nieziemski

kuba.miszczyszyn
28-07-2016, 21:35
Nieziemski ? Miałem problem żeby w ogóle prawidłowo zlokalizować problem, nakreślić i udowodnić :mrgreen: . Po analizie bibiloteki zdjęć okazało sie że problem pojawił się miesiąc temu, ja nie często korzystałem z 3.5 na 18mm w tym obiektywie.

EDIT: Sprawdziłem jeszcze raz. Wcześniej napisałem że da się ustawić 3,5 choć na ekranie jest 5,6. Ponownie sprawdziłem przy sztucznym oświetleniu, (wcześniej nieświadomie za blisko okna) które się już nie zmieniało. Elektronika nie puszcza mnie na 3,5.

irek6311
28-07-2016, 21:43
Możliwe że ten upadek jednak coś uszkodził, wyszło to z czasem, takie błędy jak masz to winił bym chip w obiektywie, ale problem może być większy, nieautoryzowany Serwis i na diagnozę, jak dają koszt naprawy to zdecydujesz czy warto go naprawiać.

kuba.miszczyszyn
28-07-2016, 22:11
Wprowadziłem korektę a jej przyczynę podałem w drugiej odpowiedzi i zaznaczyłem jako EDIT. Moje przeoczenie choć myśle że na istotę problemu nie wpływa.

- - - - kolejny post - - - - - -

Możliwe że ten upadek jednak coś uszkodził, wyszło to z czasem, takie błędy jak masz to winił bym chip w obiektywie, ale problem może być większy, nieautoryzowany Serwis i na diagnozę, jak dają koszt naprawy to zdecydujesz czy warto go naprawiać.

Być może, od upadku do dziś minęło 10 tyś zdjęć, sądzę że wcześniej by to się odezwało. Aczkolwiek możesz mieć rację i pewnie wezmę go na diagnozę.

irek6311
28-07-2016, 22:15
Te kitowe obiektywy padają często same, używany z Allegro kupić jak ten twój będzie za drogi w naprawie, ja bym go nie serwisował, fotografował do końca aż zgon całkowity zrobił.

zbyszekD7000
28-07-2016, 22:33
Na forum jest kolega TOP67, jego zapytaj, zajmuje się optyką.
Objaw masz nietypowy i ciekawy.

kuba.miszczyszyn
28-07-2016, 22:35
Kupiony rok temu to jeszcze gwarancję chyba mam. Nie oddawanie do serwisu byłoby dobre, gdyby nie to że będę miał dosyć ciemno na 18mm bo 5,6 a to 3,5 często się przydawało od zakupu, ostatnie dwa miesiące jakoś tak mniej,czyli serwis mnie i tak czeka. Nawet jeśli oddam na mój koszt to wyniesie mnie to może z 200 zł a z allegro pewnie 500zł. Z drugiej strony mogę zapłacić za naprawę te np. 200zł a po poł roku padnie całkiem pomimo tego i będe musiał kupić używkę czyli wydam 700zł łącznie. Sam nie wiem :???:

zbyszekD7000
28-07-2016, 22:46
Tylko jest jedno ale, serwis dopatrzy się że obiektyw upadł i masz po gwarancji.
Ja na Twoim miejscu bym:
1) zapytał TOPa, jak proponowałem
2) poczytał wątek o serwisie Nikona - ku przestrodze, co byś się potem nie zdziwił.
:)

TOP67
28-07-2016, 22:50
Uszkodzony jest enkoder ogniskowej. Albo połamane szczotki, albo zerwany flex. Dziwne, że AF pracuje prawidłowo, bo powinien myszkować.
Jak zdejmiesz gumę z pierścienia, to zobaczysz szczotki. Sprawdź, czy są proste.

kuba.miszczyszyn
28-07-2016, 23:00
Zbyszekd7000
1.Już zapytałem
2.Obiektyw nie ma ani jednego śladu po upadku, upadł na dywan z max 40cm. Nie zmienił się też sposób jego pracy ani szybkość czy celność. Jedyne po czym widać że używany to starty napis na dekielku i troszkę kurzu tam gdzie doczyścić nie jestem w stanie :-) Aczkolwiek nie czytałem jeszcze o tym serwisie i faktycznie mogę się zdziwić. Jestem nowy a pierwsze dwie noce zawaliłem na szukanie podobnego problemu :D

- - - - kolejny post - - - - - -

Uszkodzony jest enkoder ogniskowej. Albo połamane szczotki, albo zerwany flex. Dziwne, że AF pracuje prawidłowo, bo powinien myszkować.
Jak zdejmiesz gumę z pierścienia, to zobaczysz szczotki. Sprawdź, czy są proste.

A co znaczy "myszkować" ?

TOP67
28-07-2016, 23:03
Myszkuje, czyli nie trafia za pierwszym razem, tylko przelatuje i wraca. Zwłaszcza w gorszym świetle. Tak 3-4 razy, zanim potwierdzi ostrość.

irek6311
28-07-2016, 23:03
kuba.miszczyszyn
Nie widziałeś myszy? Raz tu a raz tam bez obranego celu, cel obiera kot i poprawnie działający AF ;)

kuba.miszczyszyn
28-07-2016, 23:11
Znałem to lecz pod pojęciem "przelatuje przez cały zakres ogniskowych" :D A myszkowanie mi się skojarzyło z dźwiękami, które wydaje. Czasem jest tak że stoi aparat na statywie i np. przy słabym świetle fotografuje jabłko, to gdy wyceluje w trybie pojedyńczego af to szybko ustawia ostrość, zdarzy się że puszcze spust migawki ( nic nie poprawiam) i znów nacisnę to prze seknde wydaje takie cichuteńkie piski.

Ściągnąłem gumę z pierścienia odpowiedzialnego za zmianę ogniskową. Szczoteczki to takie 3 styki ?

kuba.miszczyszyn
28-07-2016, 23:56
Tu załączam zdjęcie https://drive.google.com/file/d/0BzooYnQLq9VtN1lUS3dqcURyaTg/view?usp=sharing

TOP67
29-07-2016, 06:56
Szczotki wyglądają na całe. Czyli coś w środku. Jeśli faktycznie masz gwarancję, to ślij do serwisu. Nic nie ryzykujesz. Wysyłka za darmo.

kuba.miszczyszyn
29-07-2016, 15:59
Dziękuje Wam za pomoc ! :-) No to jeszcze teraz szukać paragonu muszę szukać :mrgreen: , jak będzie z gwarancją to nie wiem bo w papierach znalazłem info że 1 rok a na pudełku mam naklejkę że niby 2 lata, przynajmniej już wiem co mu dolega :D

zbyszekD7000
29-07-2016, 21:38
To raczej masz dwa lata gwarancji, tylko będziesz chyba potrzebował mieć ją podbitą przez sklep w którym kupowałeś.
Daj znać po naprawie.

kuba.miszczyszyn
10-08-2016, 20:59
Odnalazłem gwarancje i dziś obiektyw został zabrany przez kuriera. Dziękuję wszystkim za pomoc i proszę żebyście trzymali kciuki, bo po zapoznaniu się z opiniami o serwisie nikona mam obawy czy obiektyw w ogóle wróci :mrgreen: .

zbyszekD7000
10-08-2016, 21:03
czekamy na info po naprawie :)

kuba.miszczyszyn
13-08-2016, 02:14
Panowie, zapowiada się ciekawie, obiektyw od dwóch dni leży w serwisie i póki co stwierdzili w nadesłanym mailu... że guma jest spuchnięta :mrgreen:

zbyszekD7000
13-08-2016, 07:31
Poczekajmy co będzie dalej ;)
Bo zapowiada się, jak zwykle, ciekawie ;)

david555
13-08-2016, 13:16
A mnie to wygląda na wilgoć w stykach.
Podsuszyłbym zanim bym zaniósł do wydrwigroszy.

kuba.miszczyszyn
14-08-2016, 23:21
A mnie to wygląda na wilgoć w stykach.
Podsuszyłbym zanim bym zaniósł do wydrwigroszy.

Zanim zauważyłem ten problem minął miesiąc, jak wcześniej wspomniałem, a już wtedy nie miał do czynienia z wilgocią. Wydaje mi się że nawet jeśli coś na stykach się zebrało, o raczej odparowało by na tylni dekielek kiedy aparat odpoczywał w torbie w kilku dniowej przerwie między wyprawami. Zanim ostatecznie go zapakowałem, dałem mu ostatnią szanse i styki lekko przetarłem chłonną bibułką (może nie do końca bibułka ale coś bardzo podobne dołączone do droższej gruszki, nie tandety) i na wszelki wypadek zdmuchnąłem ewentualne paproszki gruszką, aby znów wilgoci nie nanieść.
Niestety nie pomogło :???:

kuba.miszczyszyn
23-08-2016, 16:51
Obiektyw wrócił z serwisu, jedenastego dnia od otrzymanego maila potwierdzającego przyjęcie obiektywu do serwisu pojawił się kurier :) Obiektyw działa, serwis go nie podrapał, nawet paproszki na przedniej soczewce w tym samym miejscu :D Tyle strachu po tych negatywnych opiniach o serwisie, ale moja jest pozytywna. 5 dni status oczekiwania na naprawę, naprawa 2 dni i wysyłka 2. Pewnie by wyrobili szybciej ale po drodze był jeszcze dłuższy weekend ;)

Do dziś jedynie nie wiem co się w środku zepsuło, nie wymieniali żadnych części i na fakturze napisali tylko coś o robociźnie ale za 0 zł bo gwarancja.

zbyszekD7000
23-08-2016, 17:01
No i pięknie, tak powinni zawsze działać, ważne że wszystko gra :)

kuba.miszczyszyn
24-08-2016, 00:10
Dzięki raz jeszcze za pomoc, a temat można już zamknąć ;)